söndag 18 maj 2014

Slutar som börjar

Jag avslutar helgen som jag började den - med ett glas Côtes du Rhône Rosé


Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment med art.nr 76846 och kostar 89 kr och heter alltså Côtes du Rhône Rosé 2012.

Det var första gången jag beställde vin på Systembolaget och det var väldigt smidigt, så hittar du nå intressant/gott vin i beställningssortimentet så tveka inte. Jag beställde vinet på måndagkväll och på fredag hämtade jag ut det.


Sommarens stora projekt hos oss är altanbygget och i dag revs den gamla altanen. Till helgen kommer en traktor för att ta bort gräsmattan, flytta buskar och gräva ur lite för att vi ska kunna markisolera innan det är dags för att börja bygga det nya trädäcket. Den nya altanen blir flera gånger större än den nuvarande. Men kan man få för stor altan? Ja, förutom när den ska oljas in alltså?!

Rester av en altan

En varm dag i köket

Oj vad tiden går, jag har inte hört av mig på hela dan och ser att nu är det ju snart kväll. Jag var lite orolig att värmen inte skulle orka upp till oss. Men den orkade upp, lite grann i alla fall. Det har inte varit nån sommarvärme men bra mycket varmare än vad det har varit tidigare i vår och man vågade till och med lämna jackan kvar inomhus.


Men trots solen och värmen har jag varit mycket i köket och där har det varit alldeles för varmt. Dels har jag kokat en mustig köttgryta i flera timmar och dels har jag bakat två kladdkakor. Jag har ett kladdkakeuppdrag och eftersom jag misslyckades med första försöket var jag tvungen att baka en omgång till. Så nu är hela köket ett bombnedslag med kladdiga skålar o kastruller, bakformar, pannlappar, provstickor och mycket annat. Lika bra att ta tag i det på en gång och sen ska jag sätta mig o skriva en veckomatsedel och en handlingslista.

lördag 17 maj 2014

Aperol Spritz - Sommarens drink

Det här kommer bli sommarens drink! 
Det är Italiens populäraste drink och jag förstår varför. God, läskande och otroligt vacker färg.


Aperol är en italiensk aperitif. Huvudingredienserna är pomerans, gentianarot, rabarber och kinin. Den har en klar och orange färg. Den är lite bitter i smaken och påminner därför om campari.

Enkelt recept 3-2-1!

Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta

Dansuppvisningen avklarad på bästa sätt, lunchen bortplockad, teet uppdrucket. Nu tror jag att jag ska lägga mig på soffan ett tag och fundera på dagens middag eller kanske sova ett tag. Leif drömmer om ny bil och vill diskutera det, men jag kan inte vara mer ointresserad. Vi måste köpa en ny bil men jag orkar inte engagera mig, det är för dyrt och för tråkigt. Fast han borde vara nöjd för jag säger "Ja nog blir den bra" åt alla bilar han visar :)

Igår när när mamma och pappa kom hem efter en vecka i värmen på Mallorca bjöd vi på en av mina favorit-pastarätter. Det här receptet finns sen tidigare men det är så gott så det bör lyftas fram för det har hamnat rejält långt bak i min receptsamling.


Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta
pasta, gärna tagliatelle 
fläskfilé eller fläskytterfilé
1 dl crème fraiche 
1 msk kalvfond 
2 msk vatten 
1 ask cocktailtomater 
1-2 paket mozzarella, skuren i små bitar 
1 dl färsk basilika, grovt hackad 
ev. ruccola 

Putsa fläskfilén och skär den i ca 1½ cm breda skivor. 
Banka ut skivorna något, och salta och peppra dem. 
Stek fläskfiléskivorna tills de fått fin färg på båda sidorna. 
Häll på crème fraiche, vatten och kalvfond, och låt allt puttra ihop i stekpannan. 
Lägg i de hela cocktailtomaterna i fläskfilén med såsen, så att tomaterna blir ljumma. 
Koka pastan enligt instruktioner, och låt den sedan rinna av ordentligt i ett durkslag. 
Lägg pastan i en stor form och häll fläskfiléskivorna, såsen och tomaterna över pastan. 
Lägg även i mozzarellabitarna, den hackade basilikan och ev. ruccola. 
Blanda ordentligt.


Jag serverar ruccolan på sidan om för husfridens skull, så kan de som vill ta sallad och de som inte vill kan strunta i det. Men jag rekommenderar att ni tar lite ruccola och blandar in med det övriga, antingen i skålen eller på din egen tallrik. Ruccola passar perfekt ihop med dessa smaker.

Det blir inte så mycket sås utan det ger smak och lite "kladd". Är man en sås-människa och vill ha mycket sås bör man dubbla eller kanske rent av tre-dubbla såsmängden.

fredag 16 maj 2014

Côtes du Rhône Rosé i väntan på värmen

Då är det helg igen, precis som jag trodde i söndags gick veckan i ett rasande tempo. Vi har inga stora planer för helgen förutom i morgon då det är dags för Idas dansuppvisning och sen är det sommarlov från dansen en skjutsning mindre per vecka.


Ikväll blev det pasta och gott rosévin (Côtes du Rhône Rosé 2012, artnr 76846, 89 kr) precis som när jag var i Stockholm för ett tag sen. Rosévin är sommar för mig (fast jag dricker det på vintern ibland också). De pratar om att det ska bli kanonvarmt i helgen, men jag undrar om värmen orkar hit upp. Det verkar inte riktigt som det. Men den som väntar på nå gott……

torsdag 15 maj 2014

Lugn morgon

Vilken vardagslyx att få en lugn morgon mitt i veckan. Ida har dansuppvisning för skolor i dag och tack vare det fick vi en timmes sovmorgon. Så skönt att sova lite längre och sen kunna ta det lugnt och slippa den tråkiga morgonstressen.

Vi tittade på gamla kort och hittade det här fina kortet på Olivia och Isak när de var små. Men titta på stackars Isak och hans eksem runt munnen, alldeles röd högt upp på kinderna. Men han skrattade och var glad mest hela tiden ändå.


Som tur är har det blivit bättre men han är inte helt bra, han få lätt eksem i mungiporna och måste vara noga med att smörja sig. Men så här illa är det aldrig nu för tiden.

onsdag 14 maj 2014

Cracker Crisps

I morgon på morgonen har Ida dansuppvisning för skolor så både hon och jag måste ta ledigt hela förmiddan. Jag har bara tänkt på all stress det innebär med att skjutsa, hämta och sen hinna hyfsat i tid till jobbet. Men alldeles nyss slog det mig att jag får ju faktiskt en timmes sovmorgon också och helt plötsligt kändes det mycket bättre med denna skolföreställning :)

Har ni sett Kellogg's Special Ks nyhet i hyllorna? Och det gäller inte flingor utan snacks!


Cracker Crisps är utvecklade för att vara ett alternativ till vanliga chips och består av en kombination av tapioka (en stärkelse som utvinns ur kassavarot), vete och potatis. Till skillnad från många andra snacks är Special K Cracker Crisps varken friterade eller bakade, utan luftpoppade. En tillverkningsprocess som innebär att chipsen är krispiga, men har en lägre fetthalt jämfört med friterade snacks. 

Cracker Crisps finns i tre smaker - Original Sea Salt, Sour Cream & Onion och Paprika. Vi har provat alla tre smaker och favoriten var Original Sea Salt.