Oj vad tiden går, jag har inte hört av mig på hela dan och ser att nu är det ju snart kväll. Jag var lite orolig att värmen inte skulle orka upp till oss. Men den orkade upp, lite grann i alla fall. Det har inte varit nån sommarvärme men bra mycket varmare än vad det har varit tidigare i vår och man vågade till och med lämna jackan kvar inomhus.
Men trots solen och värmen har jag varit mycket i köket och där har det varit alldeles för varmt. Dels har jag kokat en mustig köttgryta i flera timmar och dels har jag bakat två kladdkakor. Jag har ett kladdkakeuppdrag och eftersom jag misslyckades med första försöket var jag tvungen att baka en omgång till. Så nu är hela köket ett bombnedslag med kladdiga skålar o kastruller, bakformar, pannlappar, provstickor och mycket annat. Lika bra att ta tag i det på en gång och sen ska jag sätta mig o skriva en veckomatsedel och en handlingslista.
söndag 18 maj 2014
lördag 17 maj 2014
Aperol Spritz - Sommarens drink
Det här kommer bli sommarens drink!
Det är Italiens populäraste drink och jag förstår varför. God, läskande och otroligt vacker färg.
Enkelt recept 3-2-1! |
Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta
Dansuppvisningen avklarad på bästa sätt, lunchen bortplockad, teet uppdrucket. Nu tror jag att jag ska lägga mig på soffan ett tag och fundera på dagens middag eller kanske sova ett tag. Leif drömmer om ny bil och vill diskutera det, men jag kan inte vara mer ointresserad. Vi måste köpa en ny bil men jag orkar inte engagera mig, det är för dyrt och för tråkigt. Fast han borde vara nöjd för jag säger "Ja nog blir den bra" åt alla bilar han visar :)
Igår när när mamma och pappa kom hem efter en vecka i värmen på Mallorca bjöd vi på en av mina favorit-pastarätter. Det här receptet finns sen tidigare men det är så gott så det bör lyftas fram för det har hamnat rejält långt bak i min receptsamling.
Igår när när mamma och pappa kom hem efter en vecka i värmen på Mallorca bjöd vi på en av mina favorit-pastarätter. Det här receptet finns sen tidigare men det är så gott så det bör lyftas fram för det har hamnat rejält långt bak i min receptsamling.
Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta
pasta, gärna tagliatelle
fläskfilé eller fläskytterfilé
1 dl crème fraiche
1 msk kalvfond
2 msk vatten
1 ask cocktailtomater
1-2 paket mozzarella, skuren i små bitar
1 dl färsk basilika, grovt hackad
ev. ruccola
Putsa fläskfilén och skär den i ca 1½ cm breda skivor.
Banka ut skivorna något, och salta och peppra dem.
Stek fläskfiléskivorna tills de fått fin färg på båda sidorna.
Häll på crème fraiche, vatten och kalvfond, och låt allt puttra ihop i stekpannan.
Lägg i de hela cocktailtomaterna i fläskfilén med såsen, så att tomaterna blir ljumma.
Koka pastan enligt instruktioner, och låt den sedan rinna av ordentligt i ett durkslag.
Lägg pastan i en stor form och häll fläskfiléskivorna, såsen och tomaterna över pastan.
Lägg även i mozzarellabitarna, den hackade basilikan och ev. ruccola.
Blanda ordentligt.
Jag serverar ruccolan på sidan om för husfridens skull, så kan de som vill ta sallad och de som inte vill kan strunta i det. Men jag rekommenderar att ni tar lite ruccola och blandar in med det övriga, antingen i skålen eller på din egen tallrik. Ruccola passar perfekt ihop med dessa smaker.
Det blir inte så mycket sås utan det ger smak och lite "kladd". Är man en sås-människa och vill ha mycket sås bör man dubbla eller kanske rent av tre-dubbla såsmängden.
Det blir inte så mycket sås utan det ger smak och lite "kladd". Är man en sås-människa och vill ha mycket sås bör man dubbla eller kanske rent av tre-dubbla såsmängden.
fredag 16 maj 2014
Côtes du Rhône Rosé i väntan på värmen
Då är det helg igen, precis som jag trodde i söndags gick veckan i ett rasande tempo. Vi har inga stora planer för helgen förutom i morgon då det är dags för Idas dansuppvisning och sen är det sommarlov från dansen en skjutsning mindre per vecka.
Ikväll blev det pasta och gott rosévin (Côtes du Rhône Rosé 2012, artnr 76846, 89 kr) precis som när jag var i Stockholm för ett tag sen. Rosévin är sommar för mig (fast jag dricker det på vintern ibland också). De pratar om att det ska bli kanonvarmt i helgen, men jag undrar om värmen orkar hit upp. Det verkar inte riktigt som det. Men den som väntar på nå gott……
Ikväll blev det pasta och gott rosévin (Côtes du Rhône Rosé 2012, artnr 76846, 89 kr) precis som när jag var i Stockholm för ett tag sen. Rosévin är sommar för mig (fast jag dricker det på vintern ibland också). De pratar om att det ska bli kanonvarmt i helgen, men jag undrar om värmen orkar hit upp. Det verkar inte riktigt som det. Men den som väntar på nå gott……
torsdag 15 maj 2014
Lugn morgon
Vilken vardagslyx att få en lugn morgon mitt i veckan. Ida har dansuppvisning för skolor i dag och tack vare det fick vi en timmes sovmorgon. Så skönt att sova lite längre och sen kunna ta det lugnt och slippa den tråkiga morgonstressen.
Vi tittade på gamla kort och hittade det här fina kortet på Olivia och Isak när de var små. Men titta på stackars Isak och hans eksem runt munnen, alldeles röd högt upp på kinderna. Men han skrattade och var glad mest hela tiden ändå.
Som tur är har det blivit bättre men han är inte helt bra, han få lätt eksem i mungiporna och måste vara noga med att smörja sig. Men så här illa är det aldrig nu för tiden.
Vi tittade på gamla kort och hittade det här fina kortet på Olivia och Isak när de var små. Men titta på stackars Isak och hans eksem runt munnen, alldeles röd högt upp på kinderna. Men han skrattade och var glad mest hela tiden ändå.
Som tur är har det blivit bättre men han är inte helt bra, han få lätt eksem i mungiporna och måste vara noga med att smörja sig. Men så här illa är det aldrig nu för tiden.
onsdag 14 maj 2014
Cracker Crisps
I morgon på morgonen har Ida dansuppvisning för skolor så både hon och jag måste ta ledigt hela förmiddan. Jag har bara tänkt på all stress det innebär med att skjutsa, hämta och sen hinna hyfsat i tid till jobbet. Men alldeles nyss slog det mig att jag får ju faktiskt en timmes sovmorgon också och helt plötsligt kändes det mycket bättre med denna skolföreställning :)
Har ni sett Kellogg's Special Ks nyhet i hyllorna? Och det gäller inte flingor utan snacks!
Cracker Crisps är utvecklade för att vara ett alternativ till vanliga chips och består av en kombination av tapioka (en stärkelse som utvinns ur kassavarot), vete och potatis. Till skillnad från många andra snacks är Special K Cracker Crisps varken friterade eller bakade, utan luftpoppade. En tillverkningsprocess som innebär att chipsen är krispiga, men har en lägre fetthalt jämfört med friterade snacks.
Cracker Crisps finns i tre smaker - Original Sea Salt, Sour Cream & Onion och Paprika. Vi har provat alla tre smaker och favoriten var Original Sea Salt.
tisdag 13 maj 2014
Vegetarisk chilipaj
Svisch så är det kväll igen och en kopp te i soffan till "Biggest Loser" väntar innan sängen kallar. En nöjd Ida har precis lagt sig, hon hann vara med två kompisar efter midda'n. Det hör inte till vanligheten att vi hinner med det, men på väg hem från en kompis var en annan kompis ute o lekte så då stannade vi där också ett tag. Men usch så kallt och blåsigt det var, jag blev alldeles genomfrusen. Så tråkigt för i morse var det underbart väder och man började tro på lite värme.
I söndags förberedde jag en pajdeg så att det skulle gå hyfsat fort att fixa dagens middag. Jag använde mager pajdeg, men det går bra med vilket pajrecept som helst och här hittar du många varianter.
I söndags förberedde jag en pajdeg så att det skulle gå hyfsat fort att fixa dagens middag. Jag använde mager pajdeg, men det går bra med vilket pajrecept som helst och här hittar du många varianter.
Vegetarisk chilipaj
Mager pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella
Fyllning
2 nävar bladspenat
2 morötter
200 g broccolibuketter
2 dl riven ost
2 dl riven ost
3 ägg
1 burk crème fraiche mexican chili
1 dl mjölk
Pajdeg
Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie.
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Platta ut degen i pajformen. Nagga.
Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter
Fyllning
Riv morötterna.
Fräs grönsakerna några minuter, krydda med örtsalt.
Häll grönsakerna i pajskalet.
Strö över riven ost.
Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk.
Häll det över grönsakerna och osten i pajskalet.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter.
Den blev riktigt god den här pajen, många favoritgrönsaker i fina färger och god smaksatt crème fraiche som fixade kryddningen. Se till att inte ha inne den i ugn för länge så att den blir torr. Min paj blev perfekt krämig så jag är riktigt nöjd med dagens middag.
Förgräddat pajskal…. |
…som fylls med färgglada grönsaker... |
…och riven ost….. |
…innan äggstanningen hälls på. |
Efter en stund i ugnen har du en god, krämig och fin paj att smaska på. |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)