fredag 2 maj 2014

Kalasdags

Nu är vi på väg på kalas till min pappa som fyller år i dag. 
Jag återkommer senare med fler bilder på tårtan och omdöme om smakerna. 
Det är alltid så spännande och se om fyllningarnas smaker passar ihop.


Festbyxorna är på och kameran nerpackad. Ha en trevlig fedagkväll så hörs vi senare!


Uppdatering: Här hittar ni receptet på tårtan.

torsdag 1 maj 2014

1-maj-grillmiddag

Söndagkväll - höll jag på att skriva, men det är ju torsdagkväll. Men eftersom jag har varit ledig i dag och ska jobba i morgon är det väl inte så konstigt att det känns som söndagkväll. Efter några arbetstimmar i morgon är det åter igen helg. Det har varit många "konstiga" veckor nu ett tag. Fast ganska härliga, eller hur?


I dag åt vi grillat eftersom vår grillmiddag igår blev inställd då vi åkte till en mini-majbrasa och grillade korv och hade en riktigt mysig valborgsmässoafton. Och tack vare det fick vi en god grillmiddag i dag. Den som spar han har….

Vi grillade fläskfilé, sparris och majskolvar och till det åt vi stekta grönsaker (vitkål, zucchini och morot), potatishalvor och sallad. Och det viktigaste av allt: Det var Olivia som grillade sparrisen :)


Till efterrätt fixade Olivia en god efterrätt av lite tårtfyllning som blev kvar när jag monterade ihop morgondagens tårta. Dessutom hackade hon lite mörk choklad och strödde överst. Perfekt avslutning på en perfekt middag.

Tårta på gång

Snart ska vi åka till Idas dans men först ska jag städa undan i köket efter dagens tårt-tillverkning. Min pappa fyller år i morgon och jag har lovat honom en tårta i present. Lovat och lovat, jag tvingade honom att få göra en :) Jag ser så mycket tårtbilder på Facebook i alla bak-grupper jag är med i så jag blev så sugen att göra tårta.

Nu får den stå i kylskåpet och gotta till sig tills i morgon då den ska täckas och garneras.

Jag är ingen som modellerar i sockerpasta och gör värsta kreationerna, det har jag inte tålamod till. Men jag hoppas ändå att den blir fin….och god. Fyllningarna var otroligt goda var för sig, jag hoppas de blir lika goda tillsammans i tårtan också. Vad tror ni det är för smaker?

Zucchinisoppa

God morgon! Hoppas ni alla mår bra och hade en bra Valborgsmässoafton. Ska ni ut och demonstrera i dag? Vi ska vara hemma och njuta av denna extradag ledigt. Jag hade ju tänkt vara hemma i morgon också men eftersom jag vabbade med Ida hela måndag och tisdag ska jag in på jobbet några timmar i morgon för att jobba undan lite.

I tisdags kokade jag en god soppa till våra nybakade frallor - a perfect match.


Zucchinisoppa
2 zucchini/squash
1 lök
2 buljongtärningar (eller samma mängd fond)
1 liter vatten
salt o peppar
ev. 1 dl crème fraiche eller grädde

Skala zuchinin och löken.
Finhacka löken.
Halvera zucchinin och ta bort kärnorna 
(om den har några, det skiljer rätt mycket mellan olika zucchini).
Skär zucchini i skivor och sen i kvartar.
Stek lök och zucchini i några minuter.
Tillsätt buljong/fond och vatten.
Koka i 10-15 minuter.
Mixa till en slät soppa med stavmixer.
Krydda ev. lite mer.
Om man vill kan man tillsätta grädde eller crème fraiche, men jag tyckte det var godare utan. 


Jag och Ida, vi som gillar soppa, åt riktigt mycket och tyckte det var gott. Ida var skeptisk till soppan för hon tycker inte om zucchini i mat men i soppa älskade hon det. Isak och Olivia, som har fått för sig att de inte tycker om soppa, åt inte lika mycket. Mina barn vill alltid ha bröd (helst nybakat) till soppa som de kan doppa i soppan. Tips!!

När soppan var klar hällde jag över hälften i en annan kastrull och kokade upp med lite crème fraiche. Men som jag skrev i receptet så tyckte jag att soppan var godare utan grädde/crème fraiche.

onsdag 30 april 2014

Härliga Valborg

Vi hade inget speciellt planerat för i kväll, vi visste ju inte om Ida skulle orka med något efter förkylningen. Men när hon kom på att det var majbrasekväll så ville hon så klart se en majbrasa och grilla korv.

Fort ändrade vi planerna! Istället för en mysig fläskfilémiddag inne i värmen, blev det en minimajbrasa och korvgrillning utomhus. Trots, eller tack vare, improvisering på högsta nivå blev det bästa Valborgsmässoafton på länge.

Coola tjejer….
…som är mycket sötare när de ler.
Ida med vår fina majbrasa
Gott med grillad korv
Men lite jobbigt att äta när grillpinnen är så lång

Fotograf till alla dessa fina bilder: Olivia Edman

Billigt rosa sommarbubbel

Solen skiner från en klarblå himmel, det är vindstilla och varmt i luften!

Ja i mina drömmar alltså för i verkligheten är det grått, trist och kallt. 
Men om det hade varit som i mina drömmar då hade det varit perfekt att dricka lite rosa bubbel i dag.
Det är ju trots allt Valborgsmässoafton. 


Jag fick ett så fint påskpaket med en flaska Platino Pink Moscato med smak av somriga bär med en touch av tropisk frukt. Och det bästa av allt - en flaska kosta bara 39 kr och finns i Systembolagets beställningssortiment.

tisdag 29 april 2014

En gladare tisdag

En vanlig tisdag blev en vab-tisdag och för att göra den lite roligare dukade jag lite finare till middagen. Tänk vad lite färg kan muntra upp en.


Jag hade flera zucchini i kylskåpet som behövde ätas upp och med nybakade frallor kändes soppa som det självklara valet.

Tycker ni om att använda upp saker från kyl, frys och skafferi? Eller vill ni köpa nytt? Jag älskar att försöka komma på goda maträtter med saker vi redan har hemma. Förutom att det blir otroligt billigt känner jag mig så duktig :) En win-win-situation.


Nu har barnen skollov igen. Skönt för dem men det känns som jag gick miste om den härliga snart-är-jag-ledig-känslan som nog skulle ha kommit i dag. Planen var att jag skulle jobba till lunch i morgon och vara ledig på fredag.

Men nu när jag har varit hemma med en sjuk Ida har jag ändrat planen lite och tänker jobba några timmar på fredag. Jag hoppas även att jag kan jobba hela förmiddan imorgon, jag smiter iväg medan barnen sover och är riktigt tidigt på jobbet och sen hoppas jag att barnen tar sovmorgon och sen klarar sig utan mig i några timmar när de vaknat. Vi får väl se om det går så bra som jag hoppas.