onsdag 23 april 2014

Lyxlunch

Mitt i veckan och jag slår till med en lyxlunch. 

Lörjrom på rostad macka, det är gott det. Inte så dumt att det blev kvar löjrom sedan påskens festmiddagar. En kopp chai-te till det och lunchen är fulländad. Och snart är det helg igen och dags för mer godsaker. Hur ska det här sluta?!


Ni glömmer väl inte att titta om ni är en av vinnarna i min och Estrellas chipstävling. Här hittar ni vinnarna. Jag saknar några adresser för att kunna skicka chipsen så skynda er in o titta. Snart drar jag nya vinnare.

Åter till pappershögarna!

tisdag 22 april 2014

Mangopannacotta med passionsfrukt

Då är veckan igång! Men nog har man varit lite dagvild idag, svårt att inse att det faktiskt är tisdag och inte måndag. Dagens middag blev de goda resterna från i söndags då vi åt Tjälknul och krämig potatisgratäng. Skönt ibland att det går fort att fixa middag. Nu ska jag duka bort och sen är det bara att ge sig i väg på föräldramöte innan jag får sjunka ner i soffan.

Söndagens påskdagsmiddag avslutades med mangopannacotta med passionsfrukt och jordgubbar. Tyvärr blev det inga rester från den :)


Mangopannacotta med passionsfrukt 6-8 portioner
5 dl grädde av valfri fetthalt
130 g mango (går bra med fryst)
0,75-1 dl gelésocker multi
6 passionsfrukter

Mixa mangon till en puré.
Koka upp mangopurén, grädde och gelésocker under omrörning.
Koka i ca 30 sekunder.
Häll upp i glas.
Låt stå kallt några timmar innan servering för att stelna.
Gröp ur passionsfrukterna och häll det på pannacottan.
Jag garnerade dessutom med en jordgubbe på glaskanten.


Perfekt avslut på en perfekt middag. Pannacotta är en favorit-efterrätt hos barnen och det är ju så otroligt enkelt att göra, framför allt när man använder gelésocker och inte gelatin. Mango som smaksättning var riktigt gott men det smakade en aning för lite tyckte jag så nästa gång provar jag nog 200 g mango. Det var gott med lite knastriga passionsfruktskärnor till den annars så lena pannacottan.

Ni som vill ha mjölkfritt vet väl att det går alldeles utmärkt att använda havrebaserad iMat från Oatly till pannacotta. Det har jag gjort flera gånger.

måndag 21 april 2014

Tjälknul

Nu är påskledigheten snart över och en ny arbetsvecka på ingående. Men det blir en riktig kortvecka med bara tre arbetsdagar för på fredag har jag semester när jag ska på en weekend-trip till Stockholm med mamma. Ska blir så härligt. Jag ska, som vanligt, bunkra av gott chai-te, se Jonas Gardell, gå på ett blogg-event, äta o fika gott, shoppa och bara njuta.

Till gårdagens middag bjöd vi på Tjälknul och potatisgratäng. Så enkelt att bjuda många på och så gott. Jag tror det blir en repris snart.


Tjälknul
1,5 kg fryst älgkött (av någon sämre bit)
Kryddad saltlag
1 l vatten 
1 dl salt
1 tsk socker 
0,5 tsk svartpeppar, krossad
1 st lagerblad 
15 st enbär 

Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form. 
Sätt in köttet i nedre delen av ugnen i 75 graders ugnsvärme. 
Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar (jag har det oftast i ugnen under natten)
Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar (eller på morgonen när du vaknar). Spetsen på termometern ska placeras mitt i den tjockaste delen. 
När termometern visar 60 ° C är köttet rött inuti, vid 70 °C är det rosa och vid 75 °C helt genomstekt.
Om det tar för lång tid höjer jag ugnsvärmen till 100 grader på morgonen.

Koka upp vattnet.
Tillsätt det övriga och låt koka i 3-4 min. 
Lägg det varma köttet i en bunke. 
Häll över lagen, som ska täcka köttet. 
Låt det svalna lite, täck över och ställ det kallt 4-5 timmar. 
Tag upp köttet och förvara det utan lag.
Skär köttet i tunna skivor.
Servera med potatisgratäng och en sallad

Jag ugnssteker köttet tills innertemperaturen är 70 grader, då tycker jag att det blir perfekt. Oj vad barnen älskar sånt här kött, de åt o åt o åt… Förut gjorde vi Tjälknul rätt ofta men nu blir det mer o mer sällan, men det måste vi ändra på nu när barnen verkligen älskar det här och det är ju så otrolig enkel tillagning.

Absolut godast till tjälknul är en riktigt krämig potatisgratäng och en god blandsallad. Ingen sås behövs till detta.


I salladen hade jag isbergssallad, ruccola, gurka, pärltomater, jordgubbar och grön färsk sparris. Potatisgratängen blev jag så himla nöjd med, jag tycker oftast de blir för torra eller för vattniga men igår blev den krämig och god precis som jag vill ha den. Vilken tur att vi gjorde alldeles för mycket så vi har en hel form över till morgondagens middag. Recept kommer!

Löjromsfyllda ägg

Inte kan man klaga på årets påskväder! Helt otroligt att solen har visat sig varje dag. Underbart! Men i och med detta kanonväder har det inte blivit så mycket bakat som jag hade tänkt mig. Men det kommer nog bättre bakväder-dagar framöver så jag hinner bli klar med mitt bak-uppdrag i tid.

Ni har inte fått all recept från vår skärtorsdagsbuffé bl.a. fyllde jag ägghalvor med en löjromsröra som blev riktigt lyckat.


Löjromsfyllda ägg
4 hårdkokta ägg
2 msk crème fraiche
2 msk löjrom
finhackad rödlök

Skala och dela äggen på hälften. 
Gröp ur gulan och blanda med creme fraiche, löjrom och rödlök. 
Fyll ägghalvorna med blandningen. 


Oj så gott och en riktig påskgrej. Eftersom jag använde äggulan till löjromsröran blev den (påsk)gul och fin. Och saker med löjrom blir ju alltid gott, eller hur? Tyvärr mättar ju ägg så bra så man orkar inte äta så många som man skulle vilja.

Nu ska jag ut i solen igen för en liten tupplur innan vi ska till mina föräldrar på go'middag. Hoppas solen skiner på er också och att ni njuter av denna annandagpåsk. 

Chipsvinnare

Nu är chipstävlingen avslutad och vinnarna korade.

10 påsar chips vinner
Sofie_Ahlstrom88

6 påsar chips vinner
Ragna_Marie

2 påsar chips vardera vinner
Christina.Kicki.Berglund

Grattis!

Mejla era addresser till mat-ro@hotmail.se så ser jag till att chipsen skickas till er så fort som möjligt.

söndag 20 april 2014

Påskdagsmiddag

Nu börjar en trevlig kväll lida mot sitt slut (liksom påskledigheten, snyft). 

Före middagen tog vi en campari o juice. Det är väl en riktig sommardrink, eller hur? Tänk er sommar, sol, altanhäng….och en campari o juice. När jag gick igenom bilderna såg jag att vi körde på ett oranget tema innan varmrätten eftersom vi även bjöd på löjrom. Men jag måste erkänna att det var en tillfällighet och inte en planerad handling.

Påskdagsmiddag
Välkomstdrink och förrätt
Campari o juice
Löjromstoast

Varmrätt
Tjälknul
Potatisgratäng
Sallad

Efterrätt
Mangopannacotta med passionsfrukt


Recept kommer de närmaste dagarna på alla godsakerna.

Thaichilimarinerad kyckling och krämig pestopasta

Gårdagens middag var en grillfavorit i vår familj. Jag vet inte hur många gånger per år vi äter thaichilimarinerad kyckling med krämig pestopasta. Men det är många gånger för det är nog den enklaste godaste grillmiddagen. Jag använder alltid Icas röda pesto för den är nötfri och har en underbart god smak av soltorkade tomater.

Båda recepten finns sedan tidigare här på bloggen men här kommer de en gång till och nu tillsammans.


Thaichilimarinerad kyckling
kycklingfiléer
thaichilisås
soja
olja

Skärkycklingfiléerna i ca 3 bitar/filé.
Blanda ihop thachilisås med lite soja och olja i en plastpåse.
Lägg kycklingen i marinaden och låt marinera några timmar.
Grilla.

Krämig pestopasta
pasta
pesto
crème fraiche
svartpeppar

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och blanda med ganska mycket pesto.
Blanda ner lite crème fraiche så att pastan blir lite krämig.
Mal lite svartpeppar över pastan innan servering.
Ät den varm eller kall.