söndag 13 april 2014

Årets första bulgursallad

Åh vilken härlig tid vi har framför oss nu med sol, värme, grillat och en massa sallader. Det är så mycket godare och enklare med en sallad till maten på sommaren. På vintern vill man gärna ha potatis, ris, pasta eller nå annat varmt. Håller ni med mig?

I dag gjorde jag en god bulgursallad till den grillade rödingen och som jag njöt.


Dagens sallad bestod av
bulgur
mangold
gurka
körsbärstomater
rödlök
fetaost
som jag blandade ihop på ett salladsfat.

Det gröna ligger i botten så det blev en väldigt röd-vit sallad
Trots att det nu är söndagkväll kommer det ingen veckomatsedel. Men här hittar ni mina tidigare matsedlar. Jag har inte planerat nån mat för jag räknar med att de påsklovslediga barnen kommer vara på språng en hel del och kommer ta sig nå att äta när de har tid och lust. Dessutom har vi en massa rester i kylen efter helgen som vi måste äta upp. Och om några dagar är det helg igen då vi ska äta en massa sill, lax och ägg :)

Biscotti med blåbär, lime och kokos

Söndageftermiddag och vi har hunnit med en rejäl sovmorgon, en shoppingrunda och glasstest och det är fortfarande många timmar kvar av dagen. Härligt! Men nu måste jag börjar planera kommande vecka som innebär påsklov för barnen men jobb för mig och Leif. Fast bara 3,5 dagars jobb så det är snart helg igen.

Min biscottitillverkning fortsätter och det luktade underbart när jag gräddade dessa biscotti med smak av blåbär, lime och kokos. En kombination som inte brukar göra en besviken.


Biscotti med blåbär, lime och kokos
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
1 lime, skal och saft
2 tsk bakpulver
ca 7 dl vetemjöl
1 dl kokos
1 dl frysta blåbär

Vispa ihop smör, socker och limeskal.
Vispa ner ett ägg i taget.
Pressa ner limesaft.
Blanda mjöl, bakpulver och kokos separat och rör ner i smeten.
Rör snabbt ner frysta blåbär.
Knåda lätt och forma till tre längder.
Lägg dem på en plåt och platta till lätt.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
Skär genast i två-centimeters-bitar.
Vänd snittytan uppåt och ställ in i ugnen ytterligare ca 15 minuter
Stäng sedan av ugnsvärmen och låt plåten stå kvar i eftervärmen tills skorporna torkat helt.

Biscotti på tork

Mmm vad gott det här var, precis som jag trodde så levererade den här komibnationen. Det är viktigt att använda frysta blåbär för annars blir hela degen blålila och det vill man inte.

Åh nu kommer solen fram! Kanske dags att ta en promenad innan man sätter igång med middagen, som i dag blir grillad röding.

lördag 12 april 2014

Vaniljrutor

SM-Guld!
Ja, tänk att det blev ett sm-guld till Luleå ändå. Så underbart! Luleås basket-tjejer Northland Basket tog guldet efter 3-0 i matcher i finalserien. Inget snack om saken! Men dagens match var en rysare där Norrköping ledde större delen av matchen men på slutet gick Northland förbi och vann. Grattis tjejer!

I morse var jag tvungen baka dessa vaniljrutor som florerar på internet, framför allt på Facebook känns det som nästan alla provbakar dessa nu. Men jag förstår att receptet sprider sig som en löpeld för det blev riktigt goda kakbitar.


Vaniljrutor
Bottendeg+smultäcke
250 + 250 g smör
5 + 5 dl vetemjöl
2 + 2 dl strösocker
2 + 2 msk vaniljsocker
1,5 + 1,5 tsk bakpulver
Fyllning
4 ägg
2 dl kesella
5 dl crème fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Arbeta snabbt ihop en omgång smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver 
till en smuldeg i en matberedare. 
Tryck ut smuldegen i en långpanna med bakplåtspapper.
Rör ihop ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. 
Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.
Arbeta snabbt ihop nästa omgång smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver 
till en smuldeg i matberedaren. 
Smula ovanpå fyllningen. 
Grädda kakan mitt i ugnen i 200 grader i ca 30 min. 
Pudra ev. över florsocker precis före servering.


Oj vilken smaskig kaka med ordentlig vaniljsmak. Den var ganska söt så det går nog att dra ner på sockret en hel del. Undra hur det blir om man tillsätter hallon innan man smular på degen? Det tror jag att jag måste prova nångång.

Kakan före gräddning
Nu tänkte jag slappa i tv-soffan efter en dag på språng, men som vanligt på lördagkvällar är det inget kul att se på tv. Undra om vi ska se en film istället. Men vad ska man då se? 

Tidningar och paparazzi

Min biscotti-tillverkning fortsätter med två nya smaker i dag. Men de är inte klara för avsmakning än så jag vet inte om det blev nå lyckade smakkombinationer. Vad jag däremot har provsmakat är vaniljrutorna som jag bakade i morse, en smaskig kaka full med vaniljsmak. 

Ska jag vara helt ärlig så har jag faktiskt provat en liten bit blåbärsbiscotti men den hade inte riktigt torkat klart, så jag väntar med omdömet tills den är helt klar. Det är ingen snabb-bakad kaka det!


Jag ligger lite efter i min tidningsskörd men nu äntligen ska jag sätta mig och plöja igenom dem för att få en massa inspiration till påsk. Det måste vara ett tecken på att jag har haft för mycket att göra den sista tiden för annars brukar tidningen vara färdigläst första kvällen.

Vilken lyx! Te, kakor och tidningar - kan inte bli mycket bättre.

Olivia tog en paparazzibild på mig och la ut på Instagram.

fredag 11 april 2014

Påsk på gång

Fredagkväll, solen skiner och huset är nystädat.
Jag har det rätt bra nu!

Mini-påskliljor i påskkruka på bordet

Efter jobbet åkte vi o handla lite helgmat och då passade jag på att köpa lite blommor/växter inför påsk. Dels köpte jag mini-påskliljor och dels några kvistar från körsbärsträd, som jag hoppas snart ska slå ut i blom. Körsbärsblommor är väl bland det vackraste som finns. Om två helger åker jag till Stockholm och då hoppas jag att det blommar för fullt i Kungsträdgården. Tror ni jag har sån tur?

Körsbärskvistar i föntret

Jag har tagit upp allt påskpynt från källaren men Ida ville vänta tills i morgon med att pynta huset, så då gör vi det. Nu laddar vi för fullt för Let's Dance, fredagsmys-programmet, som börjar alldeles strax. 

Åh, nu hör jag att hemglass-bilen är på ingående. Måste rusa!

Påskriset utanför dörren ska få lite fjädrar i morgon

torsdag 10 april 2014

Snyggaste sittplatsen

Vårt kök börjar snart vara helt klart men än saknas nån list här o där, nån tavla och lite belysning. Det senaste som hänt och som lyfte kökets mysfaktor är den nya fina dynan till vår sittbänk.

Ett stjärnmönster i mina färger. Det kan inte bli bättre!


Det är mamma som har sytt den åt mig. Visst är den vacker? Jag vågar knappt sitta på den :)


Under den väggfasta sittbänken är det lådor, perfekt extraförvaring i köket där man aldrig kan få för mycket lådor och skåp. I alla fall inte jag som älskar allt som har med köket att göra och kanske har en eller många prylar för mycket.

onsdag 9 april 2014

Biscotti med choklad

Jag har aldrig bakat biscotti förut och jag har knappt ätit det heller. De innehåller ofta mandel som jag är känslig mot så det är nog därför jag oftast väljer annat på fik. Och eftersom de innehåller ägg väljer jag oftast att baka nå annat för Isaks skull.

Men i dag var det alltså dags att baka och äta (mandelfria) biscotti. Det finns en mängd recept på nätet och de har olika proportioner på ingredienserna, de har olika tid och ugnsvärme, de ska torka olika länge, osv. Men så här gjorde jag!


Biscotti med choklad
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
100 g choklad

Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker. 
Vispa ner ett ägg i taget. 
Hacka chokladen.
Blanda mjöl, bakpulver och choklad separat och rör ner i smeten. 
Knåda lätt och forma till tre längder. 
Lägg dem på en plåt och platta till lätt.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. 
Skär genast i två-centimeters-bitar.
Vänd snittytan uppåt och ställ in i ugnen ytterligare ca 15 minuter
Stäng sedan av ugnsvärmen och låt plåten stå kvar i eftervärmen tills skorporna torkat helt.

Mmmm så gott och väldigt svårt att hålla sig till att bara ta en. Det är lätt att man tar en till och en till och…. 

De var mycket enklare att baka än vad jag trott så nu ska det bakas biscotti med alla möjliga smaker. Har ni några tips? Kanel o kardemumma och lingon o vit choklad har jag redan bestämt mig för men jag vill ha en massa olika sorter. Lime kanske?! Men vad ska jag blanda det med? Och det kommer nog bli en traditionell med mandel också för oftast går det bra för mig att äta mandel som har varit i ugn, som bondkakor t.ex.
Tre tillplattade längder innan gräddning
Skurna och torkade med snittytan uppåt