lördag 1 mars 2014

Varma fyllda baguetter

Vi hade lite som behövde ätas upp innan vi åkte på sportlovsemester, bl.a. skinka, zucchini och god smaksatt crème fraiche. Eftersom vi dessutom hade ett paket bake-off-baguetter passade det ju perfekt att göra en roligare och godare variant av varma mackor.


Varma fyllda baguetter
rökt skinka ca 100 g
1 liten zucchini
1 bit purjolök
2 dl smaksatt crème fraiche 
6 baguetter "bake-off"
riven ost

Skär skinka, zucchini och purjolök i mindre bitar och fräs i smör i en stekpanna. 
Börja med zucchini som behöver längst tid, fortsätt med purjolök och tillsätt skinka sist.
Rör ner crème fraiche och låt allt bli varmt.
Skär ett djupt snitt, som en kil, i bröden. Lägg i fyllningen och strö över ost.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 6 min i 225-250 grader.
Servera med sallad.


Så mycket godare än vanliga varma mackor. Ida och Isak däremot valde vanliga varianten med bara skinka och ost istället för detta goda. Jag använde crème fraiche Mexican chili den här gången, tidigare har jag använt Tomat och basilika. Välj din favorit!

Vi kom fram ganska sent till Jämtland igår så vi missade Let's Dance så nu tänkte jag bänka mig framför Tv4Play för en mysstund. Vi är alla rätt sega efter resan och vädret är inte det bästa så det blir nog en slö-dag inne i dag.

fredag 28 februari 2014

Och en stund senare...

....då har de somnat. 

På väg

Nu är vi äntligen på väg till Jämtland där vi ska vara hela sportlovet. Vi hoppas på finväder så att barnen o Leif kan åka slalom och jag kan sitta o sola :)


Det här är mitt första mobilinlägg så vi får väl se om jag lyckas publicera det också. Hörs senare för både kamera o dator är nedpackade. 


torsdag 27 februari 2014

Kyckling- och nudelwok

Gissa vad! I dag är alla tillbaka på jobb och skola. Jippi! Oj så långdraget det var och så less vi alla var att vara hemma. Helt otroligt och himla skönt att Olivia klarade sig och slapp denna influensa. Leif har ju jobbat borta stora delar av tiden så det är inte lika konstigt att han klarade sig.

I tisdag när det var Olivias tur att laga mat bjöd hon oss på en god kyckling- och nudelwok och än en gång får jag tacka skolans hemkunskap. Gjorde vi så här mycket gott på vår tid?!


Kyckling- och nudelwok
6 hg kycklingfiléer
1 röd paprika
1 liten påse minimorötter
1 bit purjolök
thaichilisås
nudlar/tunn spagetti
Marinad
soja
pressad vitlök
riven ingefära

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Strimla kycklingen och lägg ner i marinaden.
Skär grönsakerna i mindre bitar.
Genomstek kycklingen i olja.
Ta sedan upp den på en tallrik.
Woka grönsakerna.
Lägg ner kycklingen igen och låt allt bli varmt.
Krydda med thaichilisås till bra styrka.
Rör ner nykokta nudlar till det övriga.
Servera!

Olivia använde tunnaste spagettin istället för nudlar på min inrådan eftersom jag tycker att det är mycket godare. Men Ida och Isak blev besvikna och hade hellre velat ha nudlar. Det är inte lätt att göra alla nöjda. Det behövs inte så mycket marinad utan precis att det täcker kycklingbitarna.

Lägg kycklingen i lite marinad medan du...
…skär grönsakerna i mindre bitar
Woka kyckling och grönsaker
Blanda ner nykokta nudlar.

onsdag 26 februari 2014

Bullfrossa

Hittade ett paket jäst i kylskåpet som jag använde till kanelbullar. Så himla snabbt och enkelt det var att bara baka enkel sats bullar, oftast när jag bakar bullar använder jag två paket jäst. Dessutom blandade jag ihop degen för hand istället för att dra fram maskinen. Eftersom bullar är godast när de är nybakade så är det ju bättre att baka ofta och få än sällan och många. Men jag vet hur jag är så risken är stor att det blir dubbel sats nästa gång. Ni får väl påminna mig :)


Kanelbullar
Deg:
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
120 g smör
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering:
pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. 
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, 
spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Blanda ihop fyllningen och bred på den på degen, rulla ihop från långsidan. 
Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. 
Låt kallna på galler under bakduk.


Nybakade kanelbullar kan vara bland det godaste som finns, eller hur? För att inte tala om hur gott det luktar i hela huset.

Pga Isaks äggallergi penslar jag inte bullarna med ägg och som ni ser så sitter pärlsockret fast ändå. Vill man ha mjölkfria bullar använder man sig av mjölkfritt margarin och havremjölk eller vatten och de blir exakt lika goda ändå.

Blanda ihop smör, kanel och socker innan det smöras ut på degen, så blir bullarna saftigare.
Fina formar, lite pärlsocker och sen är de redo för ugnen.

Hemmafrukost

God morgon! 
Ännu en hemma-dag och då kan man passa på att göra frukostmackan lite roligare. Jag blev så sugen på en räkmacka när jag ställde i ordning denna macka. Men tyvärr har jag inga räkor hemma, men det är ju inte långt till affär'n…


I dag blir det en tvätt- och städdag här hemma. Måste passa på att göra lite nytta när jag väl är hemma för nu hoppas jag att det blir jobb och skola i morgon. Det har blivit mycket soffliggande senaste veckorna men det är väl det som behövs för att bli av med influensan och återfå lite ork.


Dags att kicka igång dagen ordentligt! Vi hörs senare med ett recept.

tisdag 25 februari 2014

Olivia - kock och bloggare

Barnens matdag som egentligen är på måndagar flyttades till i dag då vi hade mer tid. Så nu har vi precis avnjutit en god kycklingwok som Olivia gjorde. Måste dock vänta ett tag på receptet för Olivia rusade i väg med en kompis. Men den som väntar på nå gott…

På tal om Olivia så har hon börjat blogga igen, klicka här så hittar ni hennes blogg. Himla bra när ens tonåring bloggar så att man vet vad de gör när de inte sover :)


Jag vågar knappt skriva det men det verkar som att febern är på väg bort från vårt hus. Men nu börjar de mest kritiska timmarna för det är ju oftast på kvällen den objudna gästen brukar dyka upp som mest intensivt. Men nu är vi rejält less på att vara hemma och längtar efter en vanlig dag med skola, jobb och lite aktiviteter.