torsdag 27 februari 2014

Kyckling- och nudelwok

Gissa vad! I dag är alla tillbaka på jobb och skola. Jippi! Oj så långdraget det var och så less vi alla var att vara hemma. Helt otroligt och himla skönt att Olivia klarade sig och slapp denna influensa. Leif har ju jobbat borta stora delar av tiden så det är inte lika konstigt att han klarade sig.

I tisdag när det var Olivias tur att laga mat bjöd hon oss på en god kyckling- och nudelwok och än en gång får jag tacka skolans hemkunskap. Gjorde vi så här mycket gott på vår tid?!


Kyckling- och nudelwok
6 hg kycklingfiléer
1 röd paprika
1 liten påse minimorötter
1 bit purjolök
thaichilisås
nudlar/tunn spagetti
Marinad
soja
pressad vitlök
riven ingefära

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Strimla kycklingen och lägg ner i marinaden.
Skär grönsakerna i mindre bitar.
Genomstek kycklingen i olja.
Ta sedan upp den på en tallrik.
Woka grönsakerna.
Lägg ner kycklingen igen och låt allt bli varmt.
Krydda med thaichilisås till bra styrka.
Rör ner nykokta nudlar till det övriga.
Servera!

Olivia använde tunnaste spagettin istället för nudlar på min inrådan eftersom jag tycker att det är mycket godare. Men Ida och Isak blev besvikna och hade hellre velat ha nudlar. Det är inte lätt att göra alla nöjda. Det behövs inte så mycket marinad utan precis att det täcker kycklingbitarna.

Lägg kycklingen i lite marinad medan du...
…skär grönsakerna i mindre bitar
Woka kyckling och grönsaker
Blanda ner nykokta nudlar.

onsdag 26 februari 2014

Bullfrossa

Hittade ett paket jäst i kylskåpet som jag använde till kanelbullar. Så himla snabbt och enkelt det var att bara baka enkel sats bullar, oftast när jag bakar bullar använder jag två paket jäst. Dessutom blandade jag ihop degen för hand istället för att dra fram maskinen. Eftersom bullar är godast när de är nybakade så är det ju bättre att baka ofta och få än sällan och många. Men jag vet hur jag är så risken är stor att det blir dubbel sats nästa gång. Ni får väl påminna mig :)


Kanelbullar
Deg:
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
120 g smör
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering:
pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. 
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, 
spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Blanda ihop fyllningen och bred på den på degen, rulla ihop från långsidan. 
Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. 
Låt kallna på galler under bakduk.


Nybakade kanelbullar kan vara bland det godaste som finns, eller hur? För att inte tala om hur gott det luktar i hela huset.

Pga Isaks äggallergi penslar jag inte bullarna med ägg och som ni ser så sitter pärlsockret fast ändå. Vill man ha mjölkfria bullar använder man sig av mjölkfritt margarin och havremjölk eller vatten och de blir exakt lika goda ändå.

Blanda ihop smör, kanel och socker innan det smöras ut på degen, så blir bullarna saftigare.
Fina formar, lite pärlsocker och sen är de redo för ugnen.

Hemmafrukost

God morgon! 
Ännu en hemma-dag och då kan man passa på att göra frukostmackan lite roligare. Jag blev så sugen på en räkmacka när jag ställde i ordning denna macka. Men tyvärr har jag inga räkor hemma, men det är ju inte långt till affär'n…


I dag blir det en tvätt- och städdag här hemma. Måste passa på att göra lite nytta när jag väl är hemma för nu hoppas jag att det blir jobb och skola i morgon. Det har blivit mycket soffliggande senaste veckorna men det är väl det som behövs för att bli av med influensan och återfå lite ork.


Dags att kicka igång dagen ordentligt! Vi hörs senare med ett recept.

tisdag 25 februari 2014

Olivia - kock och bloggare

Barnens matdag som egentligen är på måndagar flyttades till i dag då vi hade mer tid. Så nu har vi precis avnjutit en god kycklingwok som Olivia gjorde. Måste dock vänta ett tag på receptet för Olivia rusade i väg med en kompis. Men den som väntar på nå gott…

På tal om Olivia så har hon börjat blogga igen, klicka här så hittar ni hennes blogg. Himla bra när ens tonåring bloggar så att man vet vad de gör när de inte sover :)


Jag vågar knappt skriva det men det verkar som att febern är på väg bort från vårt hus. Men nu börjar de mest kritiska timmarna för det är ju oftast på kvällen den objudna gästen brukar dyka upp som mest intensivt. Men nu är vi rejält less på att vara hemma och längtar efter en vanlig dag med skola, jobb och lite aktiviteter.

Semlor och Vemlor

Tisdag, men inte fettisdag! Men nu är det bara en vecka kvar till årets godaste tisdag.

Bakar ni egna semlor eller köper ni dem? Varje år bakar jag minst en sats semmelbullar så att vi kan göra egna goda semlor och vemlor. Vemlor är Isak påhitt. Han fyller sin semmelbulle med vaniljsås och då blir det en Vemla. Smart, va? Ett tips till er som vill ha mjölkfria godsaker.


Semmelbullar 15-20 st
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 l vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degspad, salt, socker och kardemumma. 
Blanda i mjöl lite i taget och rör tills degen är smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Arbeta degen ytterligare på bakbord. Baka ut till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 5-8 min. 
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

I år har jag redan hunnit baka två omgångar, första gången gjorde jag 15 st och de blev lite väl stora. De blev nästan i samma storlek som de man köper men det tycker jag är för stort, man börjar nästan må illa. Andra gången gjorde jag 20 st och då blev det perfekt storlek enligt mig, för små enligt Isak. 

Tidigare använde jag hjorthornssalt till degen för att bullarna skulle bli luftigare men eftersom jag gröper ur nästan all bulle för att blanda med mandelmassan så känner man ingen skillnad.

Gröp ur stora hål
Fyll med mycket mandelmassablandning

Semlor
semmelbullar
mandelmassa
mjölk
vispad grädde
florsocker

Skär av locken på bullarna och gröp ur det mesta av inkråmet.
Riv mandelmassa grovt och blanda med inkråmet. 
Tillsätt mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålen i bullarna.
Spritsa på vispad grädde, lägg på locken och pudra med florsocker.

Jag vill ha mycket mandelmassa, varje tugga ska innehålla mandelmassa och inte bara tråkig bulle. Semla är semla och ska innehålla mandelmassa annars äter jag hellre en kanelbulle, därför tar jag bort nästan allt bröd som är invändigt i bullan och blandar med mandelmassan. Då blir det dessutom en härlig kardemumma-smak på mandelmassan.

Till höger är Isaks vemla

Vemlor
semmelbullar
vaniljsås
florsocker

Skär av locken på bullarna och gröp ur det mesta av inkråmet.
Häll vaniljsås i hålet.
Lägg på locken och pudra med florsocker.

Jag behåller lite mer bulldeg till vemlorna än semlor, men inte mycket. Ida har ytterligare en annan variant och hon fyller hålet med vaniljsås och sen vill hon ha spritsad grädde dessutom. Hon byter alltså ut mandelmassan mot vaniljsås.

måndag 24 februari 2014

Blåbärscheesecake med citron

Jag orkade bara med en liten promenad till Hälsocentralen (för att hämta läkarintyg för Ida) sen var jag alldeles varm och trött. Men det kan ju ha berott på att det var en massa plusgrader ute och att jag hade en aning för mycket kläder på mig.

Här kommer receptet på den goda cheesecake som mamma kom hit med till oss sjuklingar. Tyvärr tog den slut för snabbt så jag tror jag måste göra en egen snart :)


Blåbärscheesecake med citron
Topping
350 g tinade blåbär
1 dl färskpressad citronjuice
1,25 dl socker
Botten
200 g digestivekex
100 g smält smör
Fyllning
500 g mascarpone
5 dl crème fraiche
3 msk florsocker
finrivet skal av 2 citroner

Topping
Blanda blåbär, citronjuice och socker i en kastrull. 
Låt småkoka ca 10 minuter. 
Ta från värmen och låt svalna. 
Ställ i kylen så att det kallnar något.
Botten
Mixa kexen till fina smulor i en matberedare. 
Eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel. 
Lägg smulorna i en bunke och rör ned det smälta smöret.
Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Fyllning
Vispa mascarpone och crème fraiche till en slät blandning. 
Rör ned florsocker, citronskal och vispa igen. Smaka av och tillsätt ev mer florsocker.
Bred fyllningen över smulbottnen och jämna till den med en kniv eller slickepott. 
Täck sedan fyllningen med ett lager av blåbärsblandningen. 
Låt kakan stå i kylen minst 3 timmar tills den har stelnat.


Åh så god den var. Så syrlig och fräsch utan att vara sur. Perfekt att den var äggfri också, annars tycker jag att cheesecake-recept ofta innehåller ägg eller gelatin. Eftersom jag trodde att den innehöll ägg fick inte Isak smaka och jag fick en större bit :) Men Isak är inte så mycket för sötsaker och med över 39 graders feber var han inte speciellt sugen att provsmaka så det gjorde inte så mycket att jag "ljög".


Solen sägs ska lysa imorgon också i så fall ska jag ta med mig en tekopp ut i solen och njuta. Tänk att det bara är februari men det känns som april. Man skulle nästan kunna tro att det är påsklov och inte sportlov nästa vecka.

Soffläge

Vilket härligt väder! Solen skiner och snön glittrar. 

I dag måste jag ta mig ut en sväng för jag börjar bli en aningen less att vara inne. I dag har vi kickat igång vab-vecka nummer två för barnen är inte redo för skola än eftersom febern vägrar ge med sig. Förutom en kort promenad till hälsocentralen kommer jag nog tillbringa mycket tid på min favoritplats i soffan framför tv:n med datorn i famnen.