Tisdag, men inte fettisdag! Men nu är det bara en vecka kvar till årets godaste tisdag.
Bakar ni egna semlor eller köper ni dem? Varje år bakar jag minst en sats semmelbullar så att vi kan göra egna goda semlor och vemlor. Vemlor är Isak påhitt. Han fyller sin semmelbulle med vaniljsås och då blir det en Vemla. Smart, va? Ett tips till er som vill ha mjölkfria godsaker.
Semmelbullar 15-20 st
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 l vetemjöl
Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degspad, salt, socker och kardemumma.
Blanda i mjöl lite i taget och rör tills degen är smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Arbeta degen ytterligare på bakbord. Baka ut till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 5-8 min.
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
I år har jag redan hunnit baka två omgångar, första gången gjorde jag 15 st och de blev lite väl stora. De blev nästan i samma storlek som de man köper men det tycker jag är för stort, man börjar nästan må illa. Andra gången gjorde jag 20 st och då blev det perfekt storlek enligt mig, för små enligt Isak.
Tidigare använde jag hjorthornssalt till degen för att bullarna skulle bli luftigare men eftersom jag gröper ur nästan all bulle för att blanda med mandelmassan så känner man ingen skillnad.
Gröp ur stora hål |
Fyll med mycket mandelmassablandning |
Semlor
semmelbullar
mandelmassa
mjölk
vispad grädde
florsocker
Skär av locken på bullarna och gröp ur det mesta av inkråmet.
Riv mandelmassa grovt och blanda med inkråmet.
Tillsätt mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålen i bullarna.
Spritsa på vispad grädde, lägg på locken och pudra med florsocker.
Jag vill ha mycket mandelmassa, varje tugga ska innehålla mandelmassa och inte bara tråkig bulle. Semla är semla och ska innehålla mandelmassa annars äter jag hellre en kanelbulle, därför tar jag bort nästan allt bröd som är invändigt i bullan och blandar med mandelmassan. Då blir det dessutom en härlig kardemumma-smak på mandelmassan.
Till höger är Isaks vemla |
Vemlor
semmelbullar
vaniljsås
florsocker
Skär av locken på bullarna och gröp ur det mesta av inkråmet.
Häll vaniljsås i hålet.
Lägg på locken och pudra med florsocker.
Jag behåller lite mer bulldeg till vemlorna än semlor, men inte mycket. Ida har ytterligare en annan variant och hon fyller hålet med vaniljsås och sen vill hon ha spritsad grädde dessutom. Hon byter alltså ut mandelmassan mot vaniljsås.