tisdag 25 februari 2014

Semlor och Vemlor

Tisdag, men inte fettisdag! Men nu är det bara en vecka kvar till årets godaste tisdag.

Bakar ni egna semlor eller köper ni dem? Varje år bakar jag minst en sats semmelbullar så att vi kan göra egna goda semlor och vemlor. Vemlor är Isak påhitt. Han fyller sin semmelbulle med vaniljsås och då blir det en Vemla. Smart, va? Ett tips till er som vill ha mjölkfria godsaker.


Semmelbullar 15-20 st
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 l vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degspad, salt, socker och kardemumma. 
Blanda i mjöl lite i taget och rör tills degen är smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Arbeta degen ytterligare på bakbord. Baka ut till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 5-8 min. 
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

I år har jag redan hunnit baka två omgångar, första gången gjorde jag 15 st och de blev lite väl stora. De blev nästan i samma storlek som de man köper men det tycker jag är för stort, man börjar nästan må illa. Andra gången gjorde jag 20 st och då blev det perfekt storlek enligt mig, för små enligt Isak. 

Tidigare använde jag hjorthornssalt till degen för att bullarna skulle bli luftigare men eftersom jag gröper ur nästan all bulle för att blanda med mandelmassan så känner man ingen skillnad.

Gröp ur stora hål
Fyll med mycket mandelmassablandning

Semlor
semmelbullar
mandelmassa
mjölk
vispad grädde
florsocker

Skär av locken på bullarna och gröp ur det mesta av inkråmet.
Riv mandelmassa grovt och blanda med inkråmet. 
Tillsätt mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålen i bullarna.
Spritsa på vispad grädde, lägg på locken och pudra med florsocker.

Jag vill ha mycket mandelmassa, varje tugga ska innehålla mandelmassa och inte bara tråkig bulle. Semla är semla och ska innehålla mandelmassa annars äter jag hellre en kanelbulle, därför tar jag bort nästan allt bröd som är invändigt i bullan och blandar med mandelmassan. Då blir det dessutom en härlig kardemumma-smak på mandelmassan.

Till höger är Isaks vemla

Vemlor
semmelbullar
vaniljsås
florsocker

Skär av locken på bullarna och gröp ur det mesta av inkråmet.
Häll vaniljsås i hålet.
Lägg på locken och pudra med florsocker.

Jag behåller lite mer bulldeg till vemlorna än semlor, men inte mycket. Ida har ytterligare en annan variant och hon fyller hålet med vaniljsås och sen vill hon ha spritsad grädde dessutom. Hon byter alltså ut mandelmassan mot vaniljsås.

måndag 24 februari 2014

Blåbärscheesecake med citron

Jag orkade bara med en liten promenad till Hälsocentralen (för att hämta läkarintyg för Ida) sen var jag alldeles varm och trött. Men det kan ju ha berott på att det var en massa plusgrader ute och att jag hade en aning för mycket kläder på mig.

Här kommer receptet på den goda cheesecake som mamma kom hit med till oss sjuklingar. Tyvärr tog den slut för snabbt så jag tror jag måste göra en egen snart :)


Blåbärscheesecake med citron
Topping
350 g tinade blåbär
1 dl färskpressad citronjuice
1,25 dl socker
Botten
200 g digestivekex
100 g smält smör
Fyllning
500 g mascarpone
5 dl crème fraiche
3 msk florsocker
finrivet skal av 2 citroner

Topping
Blanda blåbär, citronjuice och socker i en kastrull. 
Låt småkoka ca 10 minuter. 
Ta från värmen och låt svalna. 
Ställ i kylen så att det kallnar något.
Botten
Mixa kexen till fina smulor i en matberedare. 
Eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel. 
Lägg smulorna i en bunke och rör ned det smälta smöret.
Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Fyllning
Vispa mascarpone och crème fraiche till en slät blandning. 
Rör ned florsocker, citronskal och vispa igen. Smaka av och tillsätt ev mer florsocker.
Bred fyllningen över smulbottnen och jämna till den med en kniv eller slickepott. 
Täck sedan fyllningen med ett lager av blåbärsblandningen. 
Låt kakan stå i kylen minst 3 timmar tills den har stelnat.


Åh så god den var. Så syrlig och fräsch utan att vara sur. Perfekt att den var äggfri också, annars tycker jag att cheesecake-recept ofta innehåller ägg eller gelatin. Eftersom jag trodde att den innehöll ägg fick inte Isak smaka och jag fick en större bit :) Men Isak är inte så mycket för sötsaker och med över 39 graders feber var han inte speciellt sugen att provsmaka så det gjorde inte så mycket att jag "ljög".


Solen sägs ska lysa imorgon också i så fall ska jag ta med mig en tekopp ut i solen och njuta. Tänk att det bara är februari men det känns som april. Man skulle nästan kunna tro att det är påsklov och inte sportlov nästa vecka.

Soffläge

Vilket härligt väder! Solen skiner och snön glittrar. 

I dag måste jag ta mig ut en sväng för jag börjar bli en aningen less att vara inne. I dag har vi kickat igång vab-vecka nummer två för barnen är inte redo för skola än eftersom febern vägrar ge med sig. Förutom en kort promenad till hälsocentralen kommer jag nog tillbringa mycket tid på min favoritplats i soffan framför tv:n med datorn i famnen.

söndag 23 februari 2014

Kött i ugn med godaste såsen

Dagens enkla men otroligt goda middag blev en gammal klassiker som vi gör lite då och då (men nu var det länge sedan) med lite olika smaksättningar, i dag valde vi den "vanliga" enkla varianten. En perfekt bjudrätt då den är så enkel att göra till många. Man skär köttet i skivor innan tillagning, blandar ihop såsen och häller över köttet sen är det klart efter en timme i ugnen. Kan det bli enklare?


Kött i ugn
ca 1 kg kött, t ex fransyska
2 dl crème fraiche
2-3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
2 msk soja

Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg/ställ det i en ugnsform.
Blanda ihop övriga ingredienserna och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i 1 timme.
Servera med kokt potatis eller ris.

Det finns nog inget enklare sätt att tillaga en stek på dessutom blir det otroligt mört och gott. Såsen blir i en klass för sig, såå god trots få och enkla ingredienser. Vi äter oftast potatis till köttet för att kunna mosa ihop med såsen. Mums!


Jag har inte hört av mig på hela da'n för jag tänkte att ni skulle slippa höra om vår sjukstuga, för det händer inte så mycket här hos oss. Vi hostar, vi kollar feber, vi slumrar och vi oroar oss. I morgon blir det i alla fall läkarbesök för barnen för nu har de haft hög feber i en vecka och jag har vabbat lika länge så det är även dags för läkarintyg.

lördag 22 februari 2014

Mello-disco

Glitter och glamour, schlager och disco!

Ja så hade det kunnat vara, om det inte vore för feber, hosta och influensa. Om två veckor när det är dags för finalen får jag ordna en riktig schlagerfest med glitter och glamour i överflöd. Men vi gjorde vårt bästa för att få en härlig mellokväll redan ikväll och som den gamla discobrud jag är så höll jag självklart på Alcazar. Så jag är lite smånöjd just nu. Hoppas de vinner allt, Europa kan behöva lite disco.

En annorlunda men ganska bra mellokväll.
Så här glad blir Ida när termometern visar "bara" 38,2 grader.

God överraskning

Strax efter lunch kom mamma o pappa förbi med en hemmagjord Blåbärscheesecake. Den var fräsch, syrlig och underbart god, precis vad jag var sugen på. Och äntligen börjar te smaka lite godare igen. Livet blir så mycket roligare med gott te :) Det är inte perfekt än, men nu finns det hopp om att mina smaklökar är på väg tillbaka.

Visst ser den smarrig ut?

Jag tog en lugn promenad till affären, precis som jag sa, åh så skönt det var. Nån plusgrad, vindstilla, nysnöat så det var vitt o fint, det enda som saknades var solen men det gjorde inte så mycket för det var ändå helt underbart att vara ute. Men jag orkar inte med nån längre promenad än för jag vill inte ha nå influensa-bakslag.

Chicken red curry

Det verkar vara ett härligt väder ute och jag ska försöka mig på en kort promenad till affären idag. Efter att ha legat i soffan mest hela veckan känner jag att jag måste försöka få tillbaka lite ork. Lite ljus och frisk luft hjälper nog till en aning…hoppas jag. Vi läste om influensa-symptom igårkväll och Isak småskrattade hela tiden för allt stämde in på oss. Det som är mindre roligt att läsa är att man ofta känner sig trött i 2-3 veckor efter febern har försvunnit. Vi som har sportlov om en vecka.

Trots sjukstugan här hemma försökte vi oss på en lite mysigare och godare familjemiddag i går med thailändsk mat.


Chicken red curry
1 kg kycklingfilé 
salt o peppar
fryst broccoli
frysta minimorötter
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk
1-2 dl vatten eller 1 burk kokosmjölk
1 msk röd currypasta 
1,5 msk kycklingfond

Skär kycklingfilén i mindre bitar eller strimla den. 
Stek dem i olja i stekpanna. Salta och peppra.
Krydda med currypasta och pressa i vitlöken. 
Rör om. 
Häll i kokosmjölk och kycklingfond. 
Koka upp.
Lägg i fryst broccoli och frysta minimorötter.
Låt puttra 15-20 min tills grönsakerna är mjuka, rör om då och då. 
Servera med jasminris.

Mmmm så gott, var det inte bara jag som sa runt bordet. Jag hade bara en burk kokosmjölk hemma så jag fick dryga ut såsen med vatten och det gick bra men det hade kanske blivit snäppet godare och krämigare med en till burk kokosmjölk och struntat i vattnet. Smaka av med röd currypasta tills du får den styrka du vill ha. Tänk på att riset tar bort mycket av styrkan.

Jag tycker det är perfekt att ha olika frysta grönsaker i frysen och sen slänga ner en näve i grytor. Just broccoli och minimorötter är mina favoriter.