Vilket härligt väder! Solen skiner och snön glittrar.
måndag 24 februari 2014
Soffläge
söndag 23 februari 2014
Kött i ugn med godaste såsen
Dagens enkla men otroligt goda middag blev en gammal klassiker som vi gör lite då och då (men nu var det länge sedan) med lite olika smaksättningar, i dag valde vi den "vanliga" enkla varianten. En perfekt bjudrätt då den är så enkel att göra till många. Man skär köttet i skivor innan tillagning, blandar ihop såsen och häller över köttet sen är det klart efter en timme i ugnen. Kan det bli enklare?
Kött i ugn
ca 1 kg kött, t ex fransyska
2 dl crème fraiche
2-3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
2 msk soja
Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg/ställ det i en ugnsform.
Blanda ihop övriga ingredienserna och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i 1 timme.
Servera med kokt potatis eller ris.
Det finns nog inget enklare sätt att tillaga en stek på dessutom blir det otroligt mört och gott. Såsen blir i en klass för sig, såå god trots få och enkla ingredienser. Vi äter oftast potatis till köttet för att kunna mosa ihop med såsen. Mums!
Jag har inte hört av mig på hela da'n för jag tänkte att ni skulle slippa höra om vår sjukstuga, för det händer inte så mycket här hos oss. Vi hostar, vi kollar feber, vi slumrar och vi oroar oss. I morgon blir det i alla fall läkarbesök för barnen för nu har de haft hög feber i en vecka och jag har vabbat lika länge så det är även dags för läkarintyg.
lördag 22 februari 2014
Mello-disco
Glitter och glamour, schlager och disco!
En annorlunda men ganska bra mellokväll. |
Så här glad blir Ida när termometern visar "bara" 38,2 grader. |
God överraskning
Strax efter lunch kom mamma o pappa förbi med en hemmagjord Blåbärscheesecake. Den var fräsch, syrlig och underbart god, precis vad jag var sugen på. Och äntligen börjar te smaka lite godare igen. Livet blir så mycket roligare med gott te :) Det är inte perfekt än, men nu finns det hopp om att mina smaklökar är på väg tillbaka.
Jag tog en lugn promenad till affären, precis som jag sa, åh så skönt det var. Nån plusgrad, vindstilla, nysnöat så det var vitt o fint, det enda som saknades var solen men det gjorde inte så mycket för det var ändå helt underbart att vara ute. Men jag orkar inte med nån längre promenad än för jag vill inte ha nå influensa-bakslag.
Visst ser den smarrig ut? |
Jag tog en lugn promenad till affären, precis som jag sa, åh så skönt det var. Nån plusgrad, vindstilla, nysnöat så det var vitt o fint, det enda som saknades var solen men det gjorde inte så mycket för det var ändå helt underbart att vara ute. Men jag orkar inte med nån längre promenad än för jag vill inte ha nå influensa-bakslag.
Chicken red curry
Det verkar vara ett härligt väder ute och jag ska försöka mig på en kort promenad till affären idag. Efter att ha legat i soffan mest hela veckan känner jag att jag måste försöka få tillbaka lite ork. Lite ljus och frisk luft hjälper nog till en aning…hoppas jag. Vi läste om influensa-symptom igårkväll och Isak småskrattade hela tiden för allt stämde in på oss. Det som är mindre roligt att läsa är att man ofta känner sig trött i 2-3 veckor efter febern har försvunnit. Vi som har sportlov om en vecka.
Trots sjukstugan här hemma försökte vi oss på en lite mysigare och godare familjemiddag i går med thailändsk mat.
Mmmm så gott, var det inte bara jag som sa runt bordet. Jag hade bara en burk kokosmjölk hemma så jag fick dryga ut såsen med vatten och det gick bra men det hade kanske blivit snäppet godare och krämigare med en till burk kokosmjölk och struntat i vattnet. Smaka av med röd currypasta tills du får den styrka du vill ha. Tänk på att riset tar bort mycket av styrkan.
Jag tycker det är perfekt att ha olika frysta grönsaker i frysen och sen slänga ner en näve i grytor. Just broccoli och minimorötter är mina favoriter.
Trots sjukstugan här hemma försökte vi oss på en lite mysigare och godare familjemiddag i går med thailändsk mat.
salt o peppar
fryst broccoli
frysta minimorötter
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk
1-2 dl vatten eller 1 burk kokosmjölk
1 msk röd currypasta
1,5 msk kycklingfond
Skär kycklingfilén i mindre bitar eller strimla den.
Stek dem i olja i stekpanna. Salta och peppra.
Krydda med currypasta och pressa i vitlöken.
Rör om.
Häll i kokosmjölk och kycklingfond.
Koka upp.
Lägg i fryst broccoli och frysta minimorötter.
Låt puttra 15-20 min tills grönsakerna är mjuka, rör om då och då.
Servera med jasminris.
Mmmm så gott, var det inte bara jag som sa runt bordet. Jag hade bara en burk kokosmjölk hemma så jag fick dryga ut såsen med vatten och det gick bra men det hade kanske blivit snäppet godare och krämigare med en till burk kokosmjölk och struntat i vattnet. Smaka av med röd currypasta tills du får den styrka du vill ha. Tänk på att riset tar bort mycket av styrkan.
Jag tycker det är perfekt att ha olika frysta grönsaker i frysen och sen slänga ner en näve i grytor. Just broccoli och minimorötter är mina favoriter.
fredag 21 februari 2014
Sjuk fredag utan smak
Då är det åter igen fredagkväll men vi går miste om den härliga fredagskänslan eftersom vi har varit hemma o sjuka hela veckan och vi är inte helt friska än. Nu börjar vi bli ordentligt less denna förkylning eller influensa, eller vad vi nu har haft. Hur vet man om det är en kraftig förkylning eller influensa? Och vem bryr sig egentligen?
Jag försökte göra lite fredagsmysigt till middagen mitt i all sjukdoms-tråk. Eftersom allt smakar konstigt och inget smakar speciellt mycket tänkte jag att jag gör en riktigt stark maträtt så jag får känna lite smak i alla fall. Smart, va?
Inte ens te smakar gott nu och jag som älskar te och dricker flera koppar om da'n i vanliga fall. Åh vad jag längtar tills det börjar smaka gott igen.
Jag försökte göra lite fredagsmysigt till middagen mitt i all sjukdoms-tråk. Eftersom allt smakar konstigt och inget smakar speciellt mycket tänkte jag att jag gör en riktigt stark maträtt så jag får känna lite smak i alla fall. Smart, va?
Inte ens te smakar gott nu och jag som älskar te och dricker flera koppar om da'n i vanliga fall. Åh vad jag längtar tills det börjar smaka gott igen.
Nu ska jag bädda ner mig i soffan för lite fredagsmys,
hoppas ni alla har en riktigt bra fredag!
Frebaco Kvarn - fri från nötter
Müsli är en högrisk-produkt när det gäller att inte få i sig nötter. Men mitt där bland alla andra paket hittade jag Frebacos müsli där det klart och tydligt står "Fri från nötter".
Självklart var jag tvungen att prova om den var god. Och det var den, tack o lov, så nu kan vi fortsätta köpa denna müsli. Fast när jag kollar deras hemsida ser jag att de har en massa olika flingor och müsli så nästa gång provar jag nog en annan sort. Dessutom har de matgryner och gröt också. Spännande!
Som mamma till nöt-allergiker älskar man produkter där det tydligt står "Fri från nötter". Det är så underbart! Dessutom blir jag lite extra nyfiken på dessa medvetna företag som gör ett aktivt val att ha en helt nötfri produktion och självklart vill man stödja dem så mycket man kan så att fler företag ser att det lönar sig att ha en nötfri produktion.
Tinas praliner i Jämtland som har världens godaste praliner är ett annat företag med en helt nötfri produktion. Love it! Annars är ju choklad också en högrisk-produkt för nötallergiker.
Ida ger tummen upp till texten hon pekar på "Fri från nötter" |
Som mamma till nöt-allergiker älskar man produkter där det tydligt står "Fri från nötter". Det är så underbart! Dessutom blir jag lite extra nyfiken på dessa medvetna företag som gör ett aktivt val att ha en helt nötfri produktion och självklart vill man stödja dem så mycket man kan så att fler företag ser att det lönar sig att ha en nötfri produktion.
Tinas praliner i Jämtland som har världens godaste praliner är ett annat företag med en helt nötfri produktion. Love it! Annars är ju choklad också en högrisk-produkt för nötallergiker.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)