Älgvingryta
5 hg grytbitar av älg
2 morötter
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 msk råsocker
3 dl rött vin
4 vitlöksklyftor (hela)
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1,5 tsk torkad timjan
1,5 msk kalvfond
2,5 dl vatten
salt och peppar
Skala och dela morötter och lök i bitar.
Bryn i lite olja i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
Bryn köttet i smör och olja i stekpannan, salta och peppra, och lägg sedan över till grytan.
Fräs tomatpurén och sockret i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut.
Häll allt över köttet och grönsakerna.
Tillsätt vitlökarna, vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan.
Låt grytan sjuda under lock 1,5 timme.
Tillsätt sedan kalvfond och vatten, sjud ytterligare 1 timme.
Smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs.
Grytan fick koka länge så köttet var så mört och gott med en god vinsmak. Rödvin är verkligen en god krydda. Jag serverade ris, broccoli och sallad till grytan.
Nu ska jag ta en Alvedon och bädda ner mig och hoppas jag är pigg o kry i morgon. Man får vara glad så länge alvedon/panodil hjälper och man känner sig hyfsat pigg med det i kroppen. Men jag lär få koppla bort telefonen på jobbet i morgon för jag är alldeles för hes för att prata. Så fort jag börjar prata så börjar Ida att skratta och säger "Mamma du låter som en kille".
God natt!