söndag 2 februari 2014

Matsedel v.6 februari 2014

Oj vad fort det gick, redan kväll. Men jag har i alla fall planerat kommande veckas middagar och jag är nu på väg till Kvantum för att handla så vi klarar oss de kommande dagarna. Ny handling brukar ske på fredagar när jag slutar tidigt.


Matsedel v.6 februari 2014
Må: Kebabtallrik (Isaks matdag)
Ti: Köttbullar o makaroner (Jag äter inte hemma)
On: Pasta- och skinkgratäng
To: Gröt och leverpastejsmörgås 
(ibland har man så bråttom att man inte hinner fixa nå mer)
Fr: Kycklingtortillatårta eller varm smörgåstårta
Lö: Fläskfilégryta  
Sö: Lax med röd curry

Club sandwich

Då var det söndag igen och helgen har gått alldeles för fort som vanligt. 

Ida o Leif är i slalombacken, premiär för säsongen. Hoppas det går bra för dem, men det verkar det göra för de skulle bara vara borta nån timme och nu har de varit bort över tre! Jag o Isak har rensat hans garderob och han har växt en del så det var mycket vi var tvungna att rensa ut. Det är så skönt när man har gjort dessa tråkiga men välbehövliga saker. Men nu har jag kommit igång så nu tror jag att jag ska ta mig an något annat rensar-projekt.

I fredags var det återigen dags för mig att luta mig tillbaka och se på när Olivia fixade en lyxmiddag åt oss. Och ännu en gång visade hon vad de har lärt sig på skolans hemkunskap. Jag kommer inte ihåg att vi fick göra så mycket gott på min tid, men det var ju evigheter sen vågar inte räkna hur många år sedan det var.


Club sandwich
kycklingfiléer
salt, peppar, paprikapulver
bacon
sallad
tomat
crème fraiche tomat o basilika
skivad fralla

Stek kycklingfiléerna (om de är stora kan du halvera dem först) i stekpanna så det får färg. 
Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
Sätt dem sedan i en ugnsform och låt de bli klara i ugn i 200 grader.
Under tiden kycklingen är i ugnen steker du bacon. 
Vill du så går det bra att steka dem högst upp i ugnen ca 10 minuter samtidigt som kycklingen är där.
Låt baconet sedan rinna av på hushållspapper.

Skölj salladsbladen och lägg upp på fat.
Skölj och skiva tomaterna, lägg upp på fat.
När kycklingen är genomstekt tar du ut dem ur ugnen och skivar dem i fina sneda bitar.
Rosta brödskivorna i ugnen (inget smör behövs).
Dela dem sedan på diagonalen så att det blir trekanter.

Ställ fram allt och alla får göra sin egen Club Sandwich.
"Smöra" en brödskiva med mycket crème fraiche, 
lägg på salladsblad, tomatskivor, kycklingskivor, bacon och 
avsluta med ett till bröd "smörat" med crème fraiche.
Ät och njut!


Perfekt fredagsmysmat. Det här kommer vi äta fler gånger, så enkelt men ändå så gott. Vill man kan man göra klart alla sandwichs men jag tycker det är lite småmysigt att alla får plocka och göra sina egna. Självklart kan man välja en annan smak på crème fraichen, men jag tycker den här smaken är jättegod.

lördag 1 februari 2014

Lördag på Leos

Efter några timmar på Leos lekland är man rätt trött, både vuxna och barn. Barnen för de har sprungit o lekt och vuxna pga ljudnivån. I dag var vi där med Astma- och Allergiföreningen som upprepade fjolårets populära arrangemang för barnfamiljer. För en subventionerad entreavgift ingick lek, festis, popcorn till alla, te/kaffe och en goodie bag med lite smått o gott.


Jag var lite orolig för att Ida skulle hänga vid mig hela tiden istället för att springa o leka eftersom hon inte hade med sig någon kompis. Men så blev det inte för hon var med snälla Livi hela tiden och hade "The time of her life". Tack Livi (igen), du är bäst!

Försökte fånga tjejerna på bild men det var inte det lättaste.
Välbehövlig energi-påfyllning!
Nu ska jag passa på att vila ett tag innan Isak ska hämtas vid bussen, just nu är han i Piteå för hockeymatch. Heja, heja. Sen blir det hockey och mellomys i soffan resten av kvällen.

Fredagslunch på jobbet

I går blev vi bjudna på en god lunchbuffé på jobbet. Tänk om man fick det varje fredag. Det var en buffé helt i min smak. Räk-, grönsaks- och skinkpaj, god sallad med bl.a sharonfrukt, gravad lax, rostbiff, ägghalvor, baguetter, tunnbröd och fröknäcke.

Mycket gott att välja bland!
Mina val!

Det var personalchefen som ska sluta och på sin sista arbetsdag bjöd oss på denna goda buffé. Tusen tack! Så i och för sig är det kanske tur att vi inte blir bjudna på buffé varje fredag för det skulle väl innebära en väldig omsättning på folk.


Nej nu ska jag göra mig i ordning för en ny härlig lördag som innebär Leos lekland, Ica Maxi, lite bakning men framför allt att Melodifestivalmånaden börjar. Jippie!

fredag 31 januari 2014

En ny mästerkock

Så bra man kan ha det!

Olivia lagade middag även idag och vilken middag hon bjöd på. Perfekt fredagsmysmat! Hon bjöd på Club Sandwich och hela familjen gav henne tummen upp ännu en gång. Många moment men hon fixade allt själv och blev dessutom klar i tid så att Isak hann äta innan träningen.

Ida tycker att Olivia ska laga mat varje dag och jag hoppas att de fortsätter lära sig en massa nya maträtter på hemkunskapen. Måste ju vara bästa skolämnet :)


Nu är det fredagkväll i soffan som gäller med Wild Kids och Fångarna på fortet, har Ida bestämt. Efter det ska jag packa Goodie bags till imorgon.

Curryrisotto med korv och bacon

Olivia och Isak ska börja laga mat (minst) en dag varannan vecka. Då ska de välja mat, laga maten och servera den med minst en grönsak. Måndagar har vi valt till barnens mat-dag för då har vi sällan några träningar, möten eller skjutsningar som vi har bråttom iväg till. Den här veckan blev det dock lite ändrade planer så det blev först igår (torsdag) som Olivia lagade sin mat. Hon valde att laga en risotto som de lärde sig på Hemkunskapen i skolan för tre år sedan.


Curryrisotto med korv och bacon
1 gul lök
2 msk olja
3 dl ris
4,5-5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller 1,5 msk grönsaksfond
1 pkt bacon
300 g falukorv
1 paprika
curry 

Värm oljan i en kastrull.
Lägg i finhackad lök och ris. Fräs i ca 5 minuter. Rör om under tiden.
Tillsätt buljongtärning eller fond och vatten.
Koka upp. Lägg på lock och sänk värmen till 1:an.
Koka med lock i ca 20 min (beroende på ris).
Klipp bacon i bitar, skär korv i tärningar och kärna ur och strimla paprika.
Hetta upp en stekpanna och stek det tillsammans.
Blanda ihop ris och bacon, korv och paprika. Krydda med curry.


Olivia fick högt betyg av oss alla för det är var riktigt gott och hela familjen åt mycket. Det är en bra nybörjarrätt att laga. Det är lite svårare än korv och makaroner men så mycket roligare att tillaga och så mycket godare att äta. Låt era barn testlaga det här med lite assistans av er (om de vill och behöver).
Korv, bacon och paprika, blandas med kokt ris och lök….
Så blir det en god risotto

Det verkar som att vi har sån tur så Olivia lagar mat ikväll också - ännu en maträtt som de har lärt sig på Hemkunskapen. Och Isak vill laga mat på söndag istället för på måndag och det är också helt ok för min del. Verkar bli en lugn matlagarhelg för min del.

Då kör vi sista rycket nu så är det snart dags för F.R.E.D.A.G.S.M.Y.S!

torsdag 30 januari 2014

En tyst kväll

Nu har jag sjunkit ner i soffan med en kopp te och datorn för att se tv-hockey i lugn o ro. Killarna ser hockeyn live och tjejerna har lagt sig så jag är alldeles ensam (och njuter av tystnaden). Till middag njöt jag också för då lagade Olivia en otroligt god risotto med korv och bacon som hon lärt sig på skolans Hemkunskap. Hela familjen åt med god aptit - det lyckas jag sällan med.

Recept på en perfekt kväll - tända ljus, tv-hockey, te och datorn
Olivias goda risotto

På eftermiddan var vi lite sugna på nå sött, gott och chokladigt så då slängde jag ihop en mugcake. Har ni gjort det nån gång? På några minuter hade vi varsin kladdkaka. Eller var det chokladpudding? Det var något mittemellan, enligt mig. (Recept kommer så att ni kan testa i helgen)



Vad har ni för planer i helgen? 
På lördag ska jag och Ida till Leos lekland där Astma- och Allergiföreningen ska ha Lek&Prat (som jag kallar det). Barnen leker medan föräldrarna kan prata med andra i samma situation, dela kunskaper och erfarenheter är alltid intressant. Anmälningstiden har gått ut men är ni intresserade så går det säkert att ordna någon plats extra.