lördag 18 januari 2014

Gryta med favoritkryddan

Har ni haft en bra lördag? Det har jag men nu har jag sjunkit ner i soffan och lär inte ta mig upp nå mer. Den enda i familjen som verkar ha nån energi kvar är Ida som växlar rullskridskoåkning med skateboardåkning och nu springer hon på löpbandet.


Till middag åt vi en fläskfilégryta med en massa grönsaker och frukt som jag inte har gjort på jättelänge.  Men eftersom det är ett av mina mest klickade recept och därmed ligger tvåa på "topplistan" så påmindes jag om det. Vilken tur! Som vanligt när det är curry-kryddad mat äter barnen hur mycket som helst. Jag behöver inte fundera vad deras favoritkrydda är.

Nötallergiker kan vara (kors)allergiska mot bockhornsklöver som finns i de flesta curry-blandningar men som tur är har aldrig mina barn reagerat på det. Och sån tur att jag inte har vetat om det för då hade jag nog inte vågat ge dem curry när de var små med tanke på deras höga värden vid allergitesterna. Ibland är det himla bra att vara okunnig :)


Ett perfekt recept som man kan variera efter årstid. Eftersom paprikorna nu är rätt dåliga och dyra struntade jag i det och rev ner en stor morot istället.

Klicka här för att komma till receptet som jag definitivt tycker att ni ska testa snart!

Kalas med sparkcyklar

I dag har Ida varit på kalas för en klasskompis som hade hyrt Skatehallen i Luleå. Perfekt med stora ytor - det var 6- och 7-åringar med sparkcyklar överallt. (Tur att de skate-åkande kusinerna slapp det, jag tror inte att sparkcyklande "småbarn" är favoritbesökarna för duktiga skate-åkare).


Ida hann med att prova sparkcykel, rullskridskor och att springa omkring. Det var en rejält svettig tjej jag hade med mig hem. Mitt i alla aktivitet hann de med en paus med lite varm korv o fika och när de hade fyllt på med energi så fortsatte de röra på sig. Perfekt med kalas där man rör på sig och inte bara äter, äter och äter som det ofta blir på "vuxen-kalas".


Vilket kanon-kalas! Stora ytor, roliga aktiviteter (alla verkade ha jättekul), gott fika och det bästa av allt - man blir inte ruinerad. Alla andra "aktivitets-kalas" har en tendens att bli väldigt dyra om man bjuder många.

fredag 17 januari 2014

Tjejmiddag med bästa tjejerna

Nu ligger jag och bästa tjejerna utslagna i soffan efter en mysig tjejmiddag där vi åt och drack gott. Jag, Olivia och Ida åt familjefavoriten Kycklingtortilla, medan killarna valde SHL-matchen mellan Luleå och Linköping.

Godaste kycklingröran....
...blir till godaste kycklingtortillas.
Efter middag bakade jag en glutenfri kaka som jag var tvungen att provsmaka för att se om jag lyckades med mitt lilla experiment. Men det skulle jag inte ha gjort för nu är jag så mätt att jag knappt orkar ta mig upp ur soffan.

Kakan blev otroligt god. Den stora frågan är om den håller ihop så pass att man kan fika den utan att den faller sönder i handen. Får göra en ny provsmakning imorgon :)

Ni ser att jag o Ida har tjuvsmakat lite, eller hur?
3-1 till Luleå och 10 minuter kvar. Bäst jag koncentrerar mig lite på hockeyn nu. Ha en bra fredagkväll så hörs vi imorgon.

F-R-E-D-A-G

Efter en hektisk vecka är det ännu mer underbart med mina korta jobb-fredagar. I dag hann jag även med en massage innan det var dags att åka hem o äta lunch och som vanligt när jag äter ensam hänger datorn med.


Efter att ha haft nollgradigt och t.o.m plusgrader större delen av vintern har vi nu haft minus 20 alldeles för länge och det verkar inte bli varmare än på ett tag. Men i väntan på värme och sommaren har jag beställt lite sommardryck på Vinvaruhuset.se. En box rosévin och en flaska Campari åkte ner i varukorgen innan betalning. Det blir perfekt på vår nya altan som vi planerar att bygga till sommaren.

torsdag 16 januari 2014

Skära, fylla, rulla och knyta

Efter vår nyårsmat har jag fått lite frågor om hur vi gick tillväga med att skära köttet, fylla, rulla och binda ihop. Så jag tänkte försöka visa hur det går till. För det första är det bättre att använda fläskytterfilé istället för fläskfilé eftersom den är tjockare.

Börja med att göra ett snitt längs med filén. Rulla sen ut köttbiten/rullen sakta medan du fortsätter att skära försiktigt så att det blir en platt bit.
Skär försiktigt samtidigt som du försöker rulla upp köttbiten.
Till slut har ni en fin platt fläskytterfilé.
När man har en platt köttbit är det bara att fylla med valfria godsaker.


Att rulla ihop den går till på samma sätt som när man bakar kanelbullar. 
Var bara lite försiktig så att all fyllning hålls på plats.

Börja rulla!

Sen är det bäst att knyta ihop köttbiten så att den håller ihop och inte öppnar sig under tillagning. Börja i ena änden och dra snöret runt köttet och gör en knut.

Början!
Lägg sedan snöret längs med köttbiten en bit och sen ska den runt köttrullen och en ny knut ska göras på översidan.

Lyft lite på snöret så du kan göra en knut.
Knuten är gjord! Dra åt!
Snöret ligger rakt och fint med en knut på bra avstånd.
Fortsätt göra knutar på samma sätt med samma avstånd.

Sen fortsätter man så hela köttbiten. Efter tillagning i ugn så tar man bort snöret och man har en fin fläskfilérulle som håller ihop så fint och det är bara att börja skära upp i lagom stora skivor.


Här hittar ni hela receptet med fyllning, tillvägagångssätt, ugnstemperatur och tid.
Kanske blir det er lördagsmiddag!

onsdag 15 januari 2014

Vegetarisk lasagne

I går hade vi styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen där vi planerade vårens och sommarens evenemang och jag kom hem alldeles för sent för att orka höra av mig till er. Jag prioriterade att komma i säng i tid för jag börjar få lite halsont. Ofta kan det bero på för lite sömn istället för en förkylning och jag hoppas att så är fallet även denna gång.

Äter ni ofta vegetariskt? Vi äter det alldeles för sällan! Jag tänker ofta att vi ska bli bättre på det, men det går lite sisådär. Men i helgen åt vi faktiskt en god vegetarisk lasagne, fick ett tips av en på jobbet som hade sett den på SVTs Go'kväll.

Vegetarisk lasagne

Rostade rotfrukter
700 g blandade rotfrukter 
(jag använde palsternacka, kålrot, morötter och sötpotatis)
3 vitlöksklyftor med skal
0,5-1 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar
olja

Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar.
Lägg rotfrukter och vitlök i en långpanna ringla över olja. 
Strö på salt, peppar och timjan. 
Rosta i 250 grader tills rotfrukterna är gyllene cirka 20 min.


Tomatsås
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar krossade tomater á 400 g
rostade vitlöksklyftor (se ovan)

Fräs den finhackade löken i smör, tillsätt buljongtärning och tomater.
Skölj ur burkarna med lite vatten. 
Koka ihop, smaka av med salt, peppar och den skalade, rostade vitlöken från rotfrukterna.

Ostkräm
2 dl crème fraiche, valfri fetthalt, men kokbar
200 g naturell färskost
0,5 dl mjölk
100 g lagrad hårdost, riven
1-2 vitlöksklyftor, pressade

Blanda crème fraîche, färskost, mjölk, gräslök, vitlök och den rivna osten, salta och peppra. 


Övrigt
lasagneplattor
200 g färska champinjoner, i bitar
1 squash, riven
2 dl kokta linser
10 st cocktailtomater, skivade
100 g lagrad hårdost, riven

Fräs svamp i smör, rör ner squash, salta och peppra. 
Varva tomatsås, plattor, rotsaker, linser, ostkräm och svampröra i en ugnsform. 
Avsluta med plattor och ett lager ostkräm. 
Toppa med tomater och riven ost. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 225° ca 30 minuter eller tills ytan är gyllene och plattorna är mjuka.


Det blev väldigt god smak, men jag förstår inte riktigt vitsen med rotsakerna. Jag hade i alla fall förstora bitar av dessa rotsaker, så nästa gång gör jag mindre bitar eller så mosar jag ihop dem lite grann innan jag tillsätter dem till lasagnen. Det blev många moment, först rotsakerna, sen tomatsåsen och ostkrämen och sen skulle man steka ihop svamp och zucchini innan det var dags att montera ihop lasagnen. Men inget moment var särskilt svårt eller tidskrävande. Jag som älskar att förbereda saker gjorde rotsakerna och tomatsåsen nån dag i förväg.

måndag 13 januari 2014

Dilltorsk VV

Tvättstugan är städad precis enligt planen och jag känner mig så duktig. Så nu tänker jag sitta i soffan resten av kvällen, dricka te och bara mysa på. Har ni följt mig på Instagram (@matro_sara) idag? Jag är nu uppe i sju koppar te på en dag och eftersom klockan inte är så mycket lär jag hinna med en till kopp innan jag går och lägger mig.

Idag var det dags för fisk till middag och då får jag sällan stående ovationer.


Dilltorsk VV (2 portioner 7 propoints)
2 tsk margarin flytande 80%
1 msk vetemjöl
2 dl lättmjölk 0,5%
300 g torsk
1 msk dill, hackad
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 dl räkor skalade

Smält margarinet, tillsätt mjöl och rör om, häll på mjölken.
Koka upp under omrörning.
Lägg i dill, salt, svartpeppar och fisken i mindre bitar.
Låt sjuda på svag värme under lock ca 15-20 minuter.
Lägg i räkor och låt allt bli varmt. 
Servera med pressad potatis och sallad.


Jag använde ett torskpaket på 400 g och sen gjorde jag en och en halv sats av såsen. När jag smakade av var det en god dillsmak men när man sen åt fisken till potatis så tog potatisen bort ganska mycket av dillsmaken. Så nästa gång tar jag ännu mer dill. Jag hade inga räkor hemma men däremot hade jag en förpackning kräftstjärtar i lag som jag serverade på sidan om. Isak tycker inte om fisk och Olivia tycker inte om torsk så detta var inte speciellt populärt.