söndag 12 januari 2014

Familjefrukost

Familjen sovmorgon har fortfarande jullovstider i kroppen. Så skönt! Idag steg jag och Ida upp vid nio, vilken lyx att inte behöva stiga upp före sju även lediga dagar som jag har gjort de senaste 14 åren. Skönt att vi till slut fick ett barn som i tidig ålder förstår att man ska sova på morgonen.


Igårkväll blandade jag ihop en deg som fick kalljäsa i kylskåpet under natten, som jag sen bakade ut och gräddade i morse. Så gott att äta nygräddade frallor till frukost.

Att ordna något speciellt till frukost är bästa sättet att få upp Olivia i tid annars sover hon bort halva da'n. Hon tar väl igen alla tidiga morgnar hon har tvingat upp mig före sex. Inte kunde jag tro då att det skulle komma en tonårstid då hon kunde sova och sova och sova...


Nu ska jag sätta igång att röja och städa i Idas rum som helt har förfallit under julen. Men nu ska det bli ordning så hon jag vågar ta hem en kompis. Oj vad det ska kastas!

Återkommer senare med lite recept och en veckomatsedel ska jag sätta mig o planera också. 
Ha en bra söndag!

lördag 11 januari 2014

Enklaste pastan?

Efter en dag i ishallen känns det skönt att sjunka ner i soffan med en kopp te och....se ännu mer hockey. Det blev lite omkullkastade planer idag, stackars Malmberget som Isaks lag skulle möta blev stående med bussen i flera timmar pga en lastbilsolycka som gjorde att vägen blockerades. Trots diverse förseningar så hann Isak i alla fall spela två matcher men jag hann tyvärr bara se den ena. Leif och Isak är kvar på ishallen för att se SHL-matchen mot Örebro och Olivia är med kompisar så det är bara jag och Ida hemma.


Orkade inte laga nå avancerat långkok idag utan istället gjorde jag en snabb, enkel och supergod pasta med stekt zucchini och champinjoner. Kan knappt bli enklare....eller godare.

Under tiden som du kokar bandspagetti, 
delar du champinjonerna och zucchinin i mindre bitar, 
steker i olivolja och kryddar med örtsalt och svartpeppar. 
Klart! Ät och njut!

Pepparkakskladdkaka med clementinglasyr

God morgon denna kyliga lördagmorgon. I dag har Isak hockeymatch och jag ska stå i fikaförsäljningen. Det innebär också att man ska baka fikabröd o ha med sig tillsammans med en kaffetermos. Jag passade på att prova ett nytt recept, originalet hittade jag på Heavenly cupcake men jag modifierade det en aning först.

Måste en kladdkaka innehålla choklad? Eller beskriver ordet mer konsistensen på kakan? Får den här kakan heta pepparkakskladdkaka eller tror ni då att den innehåller choklad?


Pepparkaksskladdkaka med clementinglasyr

Kaka
100 g smör 
3 dl råsocker
1,5 msk pepparkakskrydda
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl crème fraîche
1 clementin, saft och skal
1 msk socker
2 tsk vetemjöl

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa till en jämn fluffig kräm. 
Blanda ihop mjöl, kryddor och bakpulver. Sikta försiktigt ner i smeten. 
Smörj och bröa en form, ca 20x20cm. 
Fördela smeten jämnt i formen och släta ut den. 
Grädda kakan i 175 grader i cirka 15 minuter.
Under tiden vispar du ihop glasyrens alla ingredienser till en jämn och slät kräm. 
Ta ut kakan och bred över glasyren direkt. Bred ut den jämnt och ställ tillbaka kakan i ugnen. 
Grädda i ytterligare cirka 10 minuter tills glasyren stannat ordentligt men inte fått allt för mycket färg.
Ta ut och låt svalna. 

Den blev lite tunn för att vara en långpannekaka men det är bara bra eftersom det är en typ av kladdkaka. Hade kakan varit tjockare hade den nog bara blivit degig och tråkig. Glasyren var riktigt god och den kommer jag använda mig av fler gånger. Kanske till en riktig kladdkaka med choklad.

fredag 10 januari 2014

Älskade fredag

Fredag älskade fredag!
Det bästa med att julledigheten är slut är att fredagskänslan är tillbaka nu igen. Bästa känslan! När det är fest och helg mest varje dag går man ju miste om fredagarna. Håller ni med mig?


Till middag åt vi en vegetarisk lasagne som innehöll många moment vid tillagningen, men när man har tid tycker jag om att stå länge i köket o pyssla med maten. Det lär ta ett tag att skriva ner receptet åt er, men jag ska göra det för den blev väldigt god.

Innan jag började med middagen så bakade jag en pepparkakskladdkaka som jag tänkte ta med till Isaks hockeymatch imorgon där jag ska stå i fikaförsäljningen. Men först måste den provsmakas. Undra om jag har nån frivillig...

torsdag 9 januari 2014

Paus

Go'kväll alla bloggisar! Varken idag eller igår har jag lagat nån mat, barnen har inte ätit hemma och då passade jag på att ta ledigt från köket. Såna dagar äter jag antingen rester eller en tallrik havregrynsgröt. Men det innebär att det blir lite tomt här på bloggen.


Nu har semmelbilder börjat dyka upp lite här o var och Isak har redan hunnit fråga några gånger när jag ska baka semlor. Tyvärr är det ju ett tag kvar än. Men vi kan titta på bilderna och längta...

onsdag 8 januari 2014

Nytt år - Nya mål

Är det fler än jag som har tänkt börja äta nyttigare och motionera mer nu när vardagen är här igen? 
Hur går det för er?

Efter att ha haft lite semester med Viktväktarna under jul drar jag igång på allvar nu igen. Jag har inte räknat propoints och fyllt i min checklista men jag har ändå haft ett litet "Viktväktar-tänk" hela ledigheten. Och det är jag så stolt över! Men i ärlighetens namn så har det blivit ett o annat glas vin, många chokladbitar, lussekatter, pepparkakor och mycket god mat.

Frukt och bär är perfekt till mellanmål!

Men nu är vardagen här igen och då är det enklare att återgå till mina rutiner kring mat som fungerade så bra hela hösten. Lunchpromenaderna däremot får jag vänta ett tag på. För här är det glashalt och blött och så har det varit i en månad nu....minst. Kommer knappt ihåg när jag senast var på en härlig promenad utan halkigt underlag.

Ät mycket sallad till varje måltid!

En bekant, som var imponerad över min viktnedgång, ville ha några enkla kom-igång-tips
Detta var vad jag tipsade henne om.

Ät knäckebröd istället för mjukt bröd
Jag är en "mack-människa" och njuter av att äta mackor så jag kommer aldrig kunna utesluta mackor, men knäckebröd är inte speciellt "onyttigt". I dessa tider då det snackas Gi och Lchf är det lätt att dras med i rädslan för kolhydrater. 

Ät minimalt med eller ingen sås till maten
Jag har aldrig varit en "sås-människa" så det är inga större problem för mig att utesluta sås, men jag försöker ändå planera maten så att jag inte lagar typisk "sås-mat".

Mer frukt och grönt
Jag har fyllt upp frysen, kylen och fruktskålen med alla möjliga frukter, grönsaker och bär för att underlätta att äta nå snabbt, gott och nyttigt när man är hungrig mellan måltiderna.

Skippa all köpt snabbmat
Nu blir det ingen pizza, hamburgare eller pommes frites på ett bra tag. Ett beslut som är bra både för plånboken och vikten. Pizzan jag åt på nyårsdagen var ovanligt god och det beror nog på att jag inte hade ätit det på länge.

Sen pratade vi om självklarheter som att utesluta allt sött, ta mindre portioner, planera sitt matintag så att man aldrig blir vrålhungrig för då är risken större att man äter nå dumt. 

Mitt älskade Viktväktar-hjälpmedel!

tisdag 7 januari 2014

Janssons frestelse med skinka

Första arbetsdagen på det nya året är avklarad och det gick ju riktigt bra. Vi tog oss upp i tid t.o.m. Få se hur det går imorgon när även de stora barnens jullov är slut. Känns rätt skönt att vara igång med vardagen igen, trots att jag känner mig ovanligt trött just nu. Slumra till på soffan skulle inte vara helt fel, känner jag. Är det fler än jag som har börjat jobba idag efter en lång ledighet?

Nu har jag hunnit skriva ner det enkla och goda receptet på gårdagens "skink-janssons" som är perfekt att göra av rester från julskinkan.


Janssons frestelse med skinka 
400 g julskinka eller annan skinka 
1,2 kg rå potatis
2,5 dl matlagningsgrädde 
2 dl lättmjölk
salt
malen vitpeppar 
2 dl riven ost 

Skala och strimla potatisen. 
Strimla skinkan.
Smörj en stor form med flytande margarin. 
Varva potatis och skinka. Salta och peppra lite försiktigt mellan varven. 
Börja och sluta med potatis. 
Häll på gräddmjölken och strö till sist över lite riven ost. 
Tillaga i 200 grader i 60-70 minuter eller tills potatisen känns mjuk.


Jag använde mitt vanliga janssons-recept men bytte ut ansjovis mot skinka, dessutom struntade jag i löken så att barnen skulle bli glada. Det var inget speciellt men ändå så gott. Ibland är det enkla det bästa. Barnen (och vi vuxna) åt flera portioner var - men det kan ju även ha berott på att vi alla var så hungriga eftersom det blev riktigt sen middag.