Få se hur trött Ida är i morgon för jag tror det dröjer innan hon somnar. Hon är en riktig nattsuddare och är snabb på att vända dygnet "vår lilla tonåring". Vilken tur att vi har skaffat en tv till köket så att jag kan locka med Barnkanalen när hon ska äta frukost.
måndag 6 januari 2014
Sista natten...
Jag förmodar att det är många som börjar jobba i morgon efter en lång ledighet. Det känns lite jobbigt att jag måste lägga mig i tid ikväll för att orka upp tidigt imorgon men det ska bli skönt med lite rutiner igen, t.ex att äta på ganska fasta tider. Idag blev det inte middag förrän efter klockan sju. Alla åt jättemycket av min skinkjanssons, vet inte om det berodde på att det var jättegott eller att alla hade hunnit bli jättehungriga. "Hunger är bästa kryddan" heter det ju.
Matsedel v.2 januari 2014
Nu är lunchen precis bortplockad, rester från gårdagens pulled chicken, och storbarnen passar på att slöa innan skolan drar igång och Ida är på väg till en kompis. Kylskåpet börjar bli tomt igen efter att ha varit överfullt över alla helgerna. Ska dock åka till Kvantum snart för att fylla upp det igen inför veckan.
Dags för årets första veckomatsedel och då tar vi hand om lite rester från julen. Nu ska både julskinkan och glöggen ta slut, vi börjar redan i dag med att göra en janssons frestelse men byter ut ansjovis mot julskinka.
Dags för årets första veckomatsedel och då tar vi hand om lite rester från julen. Nu ska både julskinkan och glöggen ta slut, vi börjar redan i dag med att göra en janssons frestelse men byter ut ansjovis mot julskinka.
Matsedel v.2 januari 2014
Må: Janssons frestelse med julskinka
Ti: Köttgryta med glöggrester
On: Vegetarisk lasagne
To: Korv och makaroner
Fr: Taco
Lö: Fläskfilégryta
Sö: Torskgratäng
söndag 5 januari 2014
Pulled chicken
Nu är det söndagkväll men inte en vanlig söndagkväll för vi är ju lediga imorgon också. Underbart för mig som i vanliga fall inte tycker om söndagar. Jag har börjat planera den kommande veckan så smått ändå. Jag har även börjat fylla i saker i den nya almanackan för 2014, som har varit oanvänd än så länge. Där skriver jag in allt som ska göras, planeras och handlas, så att inget glöms bort.
Pulled pork var ett av de mest sökta recepten i Sverige i fjol och "alla" åt det (mitt recept är över två år gammalt och jag föredrar nog pulled beef framför pulled pork). Idag provade vi att långkoka kyckling i en (jul)kryddig sås.
Pulled chicken
1 kg kycklingfilé
3 msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk chilipeppar
0,5 tsk rökt paprikapulver
(tycker man om den rökiga smaken kan man ta mer)
(tycker man om den rökiga smaken kan man ta mer)
1 tsk kanel
1 msk riven ingefära
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 dl tomatpuré
2 tsk soja
2 msk balsamvinäger
2 dl vatten
Finhacka lök och vitlök. Stek dem i oljan.
Tillsätt chilipeppar, paprikapulver, kanel, ingefära, salt, peppar och tomatpuré.
Lägg i kycklingen, ev. delad i två bitar. Rör runt så att kryddorna blandas ordentligt.
Tillsätt soja, balsamvinäger och vatten. Koka upp.
Sänk värmen så att det bara småputtrar.
Koka under lock i två timmar.
Ta upp kycklingen och dra sönder köttet med två gafflar.
Tillsätt i en ny kastrull.
Häll över lite av såsen i omgångar, blanda om och värm på.
Du kan inte använda all sås som kycklingen har kokat i om du äter i t.ex. pitabröd för då blir brödet för blött. Å andra sidan - ju mer sås desto smakrikare kyckling.
Ida tyckte det var riktigt smarrigt och åt flera portioner. |
Idag åt vi pulled chicken till libabröd, grönsaker och sambalkräm. Men man kan även äta det i tacoskal, hamburgerbröd eller baguette eller till pommes frites, bulgur eller ris. Variera efter eget tycke och smak. Kryddningen på kycklingen är också enkel att variera, jag har redan börjat fundera på hur jag ska krydda nästa gång.
Mums! |
Koka kycklingfiléhalvor i två timmar och sen har du pulled chicken. |
Hal jul
Jullovet börjar lida mot sitt slut, en dag kvar för mig, Leif och Ida medan storbarnen har lov även på tisdag och börjar först på onsdag. Jag har börjat packa ihop julsakerna lite smått men låter en del ljusstakar och stjärnor vara kvar en vecka till.
Har ni sett Tomtetass, bästa julfilmen! Den är så mysig och handlar om tomten och hans hund Tomtestass, en storfavorit här hemma. När vi ställde fram tomten, som varje år står och vaktar julklapparna under granen, så gick Ida och hämtade sin hund som nästan ser ut som Tomtetass. Visst blev det gulligt?
Det är samma sak varje år - när folk runt omkring mig börjar prata om att de är less julsakerna och börjar plocka bort dem redan vi nyår så kan jag inte förstå dem för det är ju så mysigt med allt rött, alla tomtar och alla ljuspunkter. Men sen går det en vecka till och då är även jag less och det känns så bra att få plocka bort allt med julen.
Tomten och Tomtetass |
Ihopsamlade julsaker som ska packas ner i jullådan och ställas undan i 11 månader. |
lördag 4 januari 2014
Lördagsgodis
Trots att det är fest och helg mest varje dag så missade inte Ida att det var lördag idag. Lördag betyder lördagsgodis! Egentligen är hon inte så mycket för godis, hon tar nån klubba och sen är hon nöjd, men ändå vill hon alltid köpa lördagsgodis. Det vill säga de gånger hon kommer ihåg att det är lördag. Det innebär att det är oftare vi INTE köper lördagsgodis än vi köper...och det känns bra.
Vid tre-tiden hoppade vi ur pyjamasarna (för ovanlighetens skull), klädde på oss och åkte på lite rea-shopping som avslutades med godisköp. Men innan godiset hann vi fynda lite kläder, ljus och leksaker.
Det har inte blivit mycket matlagning de senaste dagarna, vi äter fortfarande rester mest varje dag - "Den som spar han har...." Men imorgon planerar jag för lite ny matlagning.
Vid tre-tiden hoppade vi ur pyjamasarna (för ovanlighetens skull), klädde på oss och åkte på lite rea-shopping som avslutades med godisköp. Men innan godiset hann vi fynda lite kläder, ljus och leksaker.
Det har inte blivit mycket matlagning de senaste dagarna, vi äter fortfarande rester mest varje dag - "Den som spar han har...." Men imorgon planerar jag för lite ny matlagning.
fredag 3 januari 2014
Clarion hotel Sense
På annandag jul hade jag och Leif förmånen att bo en natt på Luleås nya stolthet - det nybyggda Clarion hotel Sense. Kanske extra kul för Leif som under ett helt år har jobbat på bygget.
Det första som möter en är den mysiga och rymliga lobbybaren intill receptionen.
Efter incheckning åkte vi upp till hotellrummet, som så klart var nytt och fräscht. Barnen fick följa med upp och kolla in hotellrummet innan vi skjutsade hem dem.
I en låda på rummet fanns olika sorters kuddar - med eller utan dun, höga eller låga. Perfekt för mig som är lite kräsen när det kommer till kuddar. Dessutom är jag allergisk mot dun och det är alltför ofta jag upptäcker försent att det är en dunkudde i sängen. Det är inte kul att gå ner till receptionen för att byta kudde när man helst av allt bara vill sova.
Men som tur var serveras även frukosten däruppe så efter en god natts sömn fick vi i alla fall njuta av utsikten och den mysiga atmosfären.
Det verkar alltid svårt att få till en bra logistik i frukostmatsalar, eller så är det jag som vill ha "fel" tillbehör och tycker att saker är på fel ställen. Efter att ha letat ett tag hittade jag dock det mesta jag ville ha, bröd, pålägg, frukt, te, pannkakor, äggröra mm.
Känns väldigt lyxigt att bo på hotell i sin egen stad. Det var ett skönt avbrott för oss och jag hoppas det blir fler tillfällen till det.
Det första som möter en är den mysiga och rymliga lobbybaren intill receptionen.
Efter incheckning åkte vi upp till hotellrummet, som så klart var nytt och fräscht. Barnen fick följa med upp och kolla in hotellrummet innan vi skjutsade hem dem.
Olivia och Ida tittar på utsikten och Isak chillar :) |
I en låda på rummet fanns olika sorters kuddar - med eller utan dun, höga eller låga. Perfekt för mig som är lite kräsen när det kommer till kuddar. Dessutom är jag allergisk mot dun och det är alltför ofta jag upptäcker försent att det är en dunkudde i sängen. Det är inte kul att gå ner till receptionen för att byta kudde när man helst av allt bara vill sova.
Min plats! |
Observera (i spegeln) att det bara ligger en uppsättning handdukar på hyllan. Vi var ju två! Jag såg till att duscha först på morgonen :) |
På våning 9 med en underbar utsikt över Luleå centrum (uppifrån) och havet ligger en restaurang (Kitchen & Table) och Skybar. Tyvärr var dessa julstängda så vi kunde inte prova restaurangens utbud, men vi hoppas att vi kommer tillbaka nångång när det är öppet.
Luleå sett uppifrån med isbrytarna en bit bort. |
Brödbordet hade finaste uppläggningen |
Fräsch frukt är ett måste på ett bra frukostbord. |
Inget överflöd bland påläggen men det mesta fanns ändå. Fast jag saknade leverpastejen. |
Mysfrukost serverad!
I morse var vi tvungna att stiga upp tidigt så att Isak skulle få i sig en ordentlig frukost innan dagens alla hockeymatcher. Strax före åtta kom Olivia ner o väckte mig för då hade hon redan fixat frukost till hela familjen. Och det var inte vilken frukost som helst. Där fanns allt! Hon hade, förutom att duka fram mackor och pålägg även, stekt de godaste pannkakorna, gjort skink- och osttoast och fixat en krämig äggröra. Förstår ni hur gott det var?!
Att Olivia är duktig i köketnär hon vill är ingen nyhet men att hon kan vara vaken redan klockan sju en ledig dag Det är en nyhet. Undra om det någonsin har hänt tidigare :)
Att Olivia är duktig i köket
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)