Efter att tipsat er om drinktilltugg, förrätter, varmrätter, potatis och efterrätter i flera olika inlägg har jag nu haft tid att fundera på vad vi ska äta imorgon på nyårsafton. Och nu äntligen börjar vår egna meny att ta form. Varmrätt, potatis och efterrätt är i alla fall klart.
I väntan på nyårsafton åt vi en festmåltid redan idag. För denna kyckling passar bättre till fest än vardag.
I väntan på nyårsafton åt vi en festmåltid redan idag. För denna kyckling passar bättre till fest än vardag.
Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås
1 kg kycklingfiléer
1 pkt bacon
0,5 purjolök
2 dl blandsvamp
(jag använde kantareller idag)
(jag använde kantareller idag)
salt
peppar
2 dl Västerbottensost, riven
Örtsås
3 dl grädde
2 msk kalvfond eller 0,5 köttbuljongtärning
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk dragon
1 tsk paprikapulver
1 msk soja
Skär purjolök, bacon och svamp i mindre bitar.
Knaperstek bacon och lägg i purjo och svamp på slutet för att bryna på det lite.
Lägg det sedan som en bädd i en ugnsform.
Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar.
Bryn dem och krydda med salt och peppar.
Lägg sedan dessa ovanpå bädden.
Blanda grädde, fond och kryddor i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 5 minuter.
Häll såsen över filéerna och strö över osten.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter.
Den här kycklingen är så himla god och smakrik. Alla örtkryddor i såsen ger en otroligt god och mustig smak och sen Västerbottensost på det. Perfekt! Vi åt kycklingen till bulgur och ris som suger upp den goda såsen. Det blir inte så jättemycket sås, så vet man med sig att man är en "sås-familj" kan man nog behöva lite mer sås till 1 kg kyckling.