måndag 30 december 2013

Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås

Efter att tipsat er om drinktilltugg, förrätter, varmrätter, potatis och efterrätter i flera olika inlägg har jag nu haft tid att fundera på vad vi ska äta imorgon på nyårsafton. Och nu äntligen börjar vår egna meny att ta form. Varmrätt, potatis och efterrätt är i alla fall klart.

I väntan på nyårsafton åt vi en festmåltid redan idag. För denna kyckling passar bättre till fest än vardag.


Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås
1 kg kycklingfiléer
1 pkt bacon
0,5 purjolök
2 dl blandsvamp 
(jag använde kantareller idag)
salt
peppar
2 dl Västerbottensost, riven
Örtsås
3 dl grädde
2 msk kalvfond eller 0,5 köttbuljongtärning
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk dragon
1 tsk paprikapulver
1 msk soja

Skär purjolök, bacon och svamp i mindre bitar.
Knaperstek bacon och lägg i purjo och svamp på slutet för att bryna på det lite. 
Lägg det sedan som en bädd i en ugnsform.
Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar. 
Bryn dem och krydda med salt och peppar. 
Lägg sedan dessa ovanpå bädden.
Blanda grädde, fond och kryddor i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 5 minuter.
Häll såsen över filéerna och strö över osten.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter.

Den här kycklingen är så himla god och smakrik. Alla örtkryddor i såsen ger en otroligt god och mustig smak och sen Västerbottensost på det. Perfekt! Vi åt kycklingen till bulgur och ris som suger upp den goda såsen. Det blir inte så jättemycket sås, så vet man med sig att man är en "sås-familj" kan man nog behöva lite mer sås till 1 kg kyckling.

Älgsteksmiddag med Caravan Durif

Igår åt vi en god helstekt älgstek, potatigratäng, sallad (som Ida gjorde helt själv) och drack ett gott rödvin. Kändes nästan som nyårsafton :)

Vinet vi drack, Caravan Durif från Australien, lanserades i september i Systembolagets fasta sortiment. Druvan Durif, uppkallad efter fransmannen Francois Durif, är en korsbefruktning mellan Syrah och Pelarousin och är sedan 2011 även en godkänd synonym till Petit Sirah. Petit Sirah och Durif är alltså till 100% samma druva! Eftersom jag vill lära mig lite mer om viner och druvor, tycker jag att sån här druv-information är intressant. Men det är jag kanske ensam om :)


Jag vill även lära mig mer om smaker och dofter för det skulle vara kul att kunna förklara hur ett vin smakar, istället för att bara säga att det är gott. Caravan Durif beskrivs som ett ungdomligt, fruktigt och mycket smakrikt nyanserat vin med tydligt rostad fatkaraktär. I doften finns aromer av kryddor, örter, mörka bär, plommon och choklad. Vinet har en tät mörkblåröd färg med mjuka men ändå närvarande tanniner.

Nu har jag i flera inlägg efter varann tipsat er om drinktilltugg, förrätter, varmrätter, potatis och efterrätter till nyår. Men jag har helt glömt bort att fundera på vad vi ska äta. Eftersom vi åt helstekt kött igår är jag sugen på nå annat imorgon, trots att det oftast är det vi äter på nyårsafton.

söndag 29 december 2013

Nyårstips - efterrätter

Nu har jag kommit fram till efterrättstipsen till nyår. Hoppas ni hittar nå gott!
(Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Pannacotta har blivit en väldigt populär efterrätt och den kan man variera hur mycket som helst, beroende på smaksättning. Använder man gelésocker Multi istället för gelatinblad går det nog inte att hitta enklare efterrätt. Jag som älskar mint och choklad tycker så klart om mintchokladpannacotta.


Pepparkakspannacotta är populär kring jul. Vitchokladpannacotta är en annan favorit. Men den jag oftast gör är vaniljpannacottan som blir lika bra om man gör den mjölkfri med hjälp av Oatlys iMat. Till vaniljpannacottan är det såå gott med limemarinerade bär.


Pannacotta kan man även göra i paj-format, den här hallonpannacottapaj är riktigt god.


Glass eller parfait är en fräsch efterrätt efter en kraftig middag. Den här blåbärs- och whiskyglassen med kardemumma- och digestiveströssel blir alltid uppskattad när jag bjuder på den.


En god hjortronparfait är aldrig fel, servera gärna med extra hjortron och tunna mandelflarn.


Den frysta tiramisu-tårtan är otroligt god men blir lite mastigare eftersom man även använder sockerkaksbotten.


En annan tårta är sommarens stora favorit - kladdkaksbottnar med jordgubbar, men den fungerar nog lika bra på vintern bara man får tag i goda bär. Vill man inte ha jordgubbar fungerar det med blåbär eller hallon eller någon annan favorit.


Den lena kanel- och lingonkakan är en favorit som jag gör alldeles för sällan.


Enkla havreformar som man kan baka i förväg går att fylla med valfria godsaker. Här fyller jag dem med citronkesella och blåbär.


Vacker, gott och fräscht passar in på dessa vanilj- och saffranspäron som serveras med köpt eller hemmagjord vaniljsås.


Äter man enligt lchf men vill ha en efterrätt så passar denna Lchf-Chokladmousse, gjord på äggulor, vispgrädde och mörk choklad.


Nej, nu är det bäst att jag slutar tipsa om efterrätter för jag blir ju så sötsugen. Men om ni klickar här så kommer ni till alla mina recept i kategorin efterrätter.

Nyårstips - potatis

Tänkte tipsa om några olika sorter potatis som ni kan variera er med. Annars är det lätt att det blir potatisgratäng, ugnsrostade rotsaker eller hasselbackpotatis, eller hur? (Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Isaks stora favorit och enklaste potatisrätten är dessa potatishalvor där man bara delar potatisen, penslar med lite fett och kryddar innan tillagning i ugnen.


Sen har jag några olika recept med mosad potatis, men det är inte potatismos. Fylld bakpotatis blir väldigt gott och lite rolig servering i potatisskalen.


Vill man ha ett annat "skal" kan man man använda sig av smördeg och göra potatispuckar med hjälp av smaksatt ost. Och än en gång säger jag det "smördeg på rulle är väldigt smidigt att använda".


En mer genomarbetad potatisrätt är den italienska potatiskakan som man förbereder dagen innan.


En lite nyttigare variant är potatisstubbarna där du blandar potatis med örter och lite smör.

Nyårstips - varmrätter

Då har vi kommit till varmrättstipsen. Kött eller fisk? (Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Vi börjar med laxtipsen där Leifs storfavorit är den laxfyllda cannelloni i vitvinssås som han säkert skulle vilja äta på nyår. Men det får han inte :)


Det är gott att fylla lax med ost t.ex. fetaost eller mozzarella blir perfekt tillsammans med lax.


Den lax med mest lyxkänsla (och det vill man ju ha på nyårsafton) är nog Lax Walewska.


De år vi har älgfilé i frysen äter vi oftast den på nyårsafton då vi helsteker den. Att fylla älgfilén med färskost och bacon är en favorit hos oss och det sätt vi oftast tillagar älgfilén på.


Vi har även provat, med gott resultat, att fylla älgfilén och entrecôten med bacon och örter.


Har man inte tillgång till älgkött så är det även gott att fylla fläskfilé eller fläskytterfilé och sedan helsteka den. Ett av mina populäraste recept här på bloggen är den helstekta fläskytterfilén fylld med mozzarella, soltorkade tomater och bacon.


Plankstek är mångas favorit vid festligare tillfällen. Här har jag ett enklare recept då man tillagar planksteken som en gratäng.

Äter man kött som man vill servera med sås har jag två favoritsåser som jag ofta gör och vill tipsa er om. Och oftast gör jag dem samtidigt för de är så olika och passar perfekt tillsammans. Den ena är en kantarellostsås som är så enkel att göra och får en kraftig kantarellsmak tack vare osten.


Lite längre tid att göra tar balsamicosåsen som ska reduceras, dvs stå och puttra på spisen ett tag.


lördag 28 december 2013

Nyårstips - förrätter

Efter välkomstdrink och tilltugg är det dags att sätta sig till bords för förrätten. (Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Den vanligaste nyårsförrätten är nog hummer. Här har jag gratinerat den och serverat med ett vitlöksbröd.


En annan vanlig förrätt är röror av olika slag som serveras på en toast eller vill man undvika kolhydrater kan man servera t.ex. skagenröran i ett stort skål-liknande salladsblad.


Har ni kvar gravad lax från jul passar den här goda gravlaxröran med ägg perfekt att göra.


Löjrom är också populärt till nyår. Antingen kan man servera den på en toast, t.ex. som min Norrskensmacka...


...eller som den läckra och goda löjromsbomben, som man antingen kan göra som en stor bomb mitt på bordet eller som små bomber så att alla får varsin på tallriken.


Jag tycker om att servera soppa till förrätt och jag älskar mina portionsformar med lock som passar lika bra till förrättssoppan som till efterrättspajen.


Dessa två lena soppor har jag använt som förrättssoppor på senare tid - Palsternacks- och potatissoppa och Jordärtskockssoppa. Använd pepparkaksmått för att ta ut fina former på brödet.


En annan favoritsoppa är den krämiga kräftsoppan och en riktig festsoppa är den gröna avokadosoppan som man med fördel kan garnera med orange löjrom vid extra festliga tillfällen.

Majssoppa med Västerbottensost är en ny favorit. Här serverad i en liten kaffekopp istället för i portionsformarna.


Återkommer med varmrätter så fort jag hinner.

Hotellfrukost hemma

Olivia var nog lite avundsjuk på vår hotellfrukost i går så igår kväll beställde hon en stor mysfrukost till idag. Och självklart fixade jag det till henne!

Efter en skön sovmorgon dukade jag fram dryck, bröd och pålägg och sen väckte jag resten av familjen. Jag lyckades väcka alla utom Isak som i vanliga fall är den mest lättväckta, men är det jullov så är det. Undra hur länge han var vaken i natt?


Har ni sett så fina vita rosor jag har och de har varit så här fina i en vecka. Otroligt!