måndag 23 december 2013

Lingonkola

Da'n före dopparedan och jag känner mig ovanligt lugn. Få se om jag säger detsamma imorgon :) Men just nu sitter jag med familjen i soffan och bara myser. Snart ska jag kolla att-göra-listan, men jag tror det mesta är fixat redan. Jag och Leif var på stan strax efter öppning och det var nog tur det för våra ärenden gick hyfsat fort att fixa. Jag förmodar att det blev mer o mer folk på stan desto senare det blev.

Lingonkola stod på årets nyhetslista. Eftersom vi har mycket lingon i frysen blev jag sugen att prova lingonkola när jag såg receptet på det.


Lingonkola
2 dl lingon frysta
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk sirap, ljus

Klä en fyrkantig form, ca 20x20 cm, invändigt med bakplåtspapper.
Låt lingonen tina och mixa dem med mixerstav eller i matberedare. 
Blanda de mixade lingonen med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid kastrull.
Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°. 
Kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. 
Rör regelbundet för den här kolan hade en tendens att bränna fast, till skillnad mot för t.ex. knäck. 
Häll upp i formen och låt stelna.
Klipp eller skär kolan i fyrkantiga bitar och förvara i rumstemperatur.

Godis som smakar lingon och kola! Det blir nog ingen ny favorit men den var helt ok i alla fall och fick en fin färg. Vanlig knäck/kola brukar jag låta stormkoka för sig själv men den här lingonkolan var man tvungen att röra i rätt ofta för att det inte skulle bränna fast. Eftersom man då rör ner kall-luft hela tiden tog det ganska länge att koka kolan.

söndag 22 december 2013

Elva timmar senare

Såå värt väntan...
Efter nästan 11 timmar var det äntligen dags att smaka årets skinka. Godaste skinkmackan är när skinkan är nygjord och fortfarande varm. Sååå gott! Knäckebröd och äppelmos är också ett måste.


Med tanke på att vår skinka vägde sex kilo lär det bli några skinkmackor i jul :)

Godaste teet

Äntligen har jag gott chai-te igen. Direktlevererat från Stockholm! 6 hg beställde jag men jag borde nog ha tagit ett helt kilo på en gång. För det här goda teet går åt alldeles för fort.

Så här ska ett bra chai-te se ut!

Nu kan vi bocka av pepparkakor, julgodis och sill från att-göra-listan. Snart kan vi även bocka av julskinka. Vilken lyx att få skinkmackor med nygriljerad skinka två kvällar i rad. Vi har en stooor skinka (6 kg) från en "glad gris" som vi köpt av en bonde i närheten. Den har stått i ugnen i snart 7 timmar och det är ett tag kvar tills den är klar eftersom vi steker den på låg temperatur enligt det här receptet. Men den som väntar på nå gott....

lördag 21 december 2013

Glögg, skinka och bibeln

Julförberedelserna fortsätter i lugnt tempo för mest myser jag på och njuter av hela familjens ledighet. Vid middagstid gick vi till mina föräldrar där vi blev bjudna på glögg, nygriljerad skinka, köttbullar, rödbetssallad och annat gott. Till efterrätt åt vi en nybakad, god och saftig saffranskaka.


Vid middagsbordet satt Isak och mormor o pratade om olika personer i Bibeln, vem som var barn till vem osv. Jag blev riktigt imponerad av Isak som visste så mycket. Själv har jag glömt det mesta, men jag kommer i alla fall ihåg att Sara födde en son som hette Isak.

Matro är viktigt

Det är inte bara jag som tycker det är viktigt att Få lite matro när man äter. 
Men sen kan man ju ordna det på olika sätt. 

Rubrik från Nsd.se 2013-12-21

På morgontidningens förstasidan kunde man läsa detta i morse och jag log lite smått för mig själv.

fredag 20 december 2013

Köttbullar - check

Åh vad jag njuter just nu. 
Fredagkväll och vi är alla långlediga. Det kan inte bli bättre! Jag tror jag ska gå i pyjamas hela dan imorgon. Fast nja, det kanske ser lite konstigt ut att komma i pyjamas till ishallen när Isak har match :)


Nu är årets julköttbullar rullade, stekta och provsmakade. Inför varje jul har vi en köttbullsmiddag i samband med att jag gör köttbullarna. Känns så onödigt att bara steka dem och sen ställa bort dem till julafton.

Jag använde samma felaktiga recept som ifjol. Kommer ni ihåg - jag räknade fel på hur mycket köttfärs jag använde så jag kryddade mer än normalt och fick såå mycket beröm för köttbullarna. Även i år fick jag ovanligt mycket beröm. Ett kanonrecept alltså, som ni hittar här.

torsdag 19 december 2013

Julförberedelser

Som jag berättade för nån dag sedan så älskar jag att skriva listor. Här delar jag med mig av min att-göra-lista inför jul. Jag blir mycket lugnare när jag har allt nedskrivet och kommer jag på nå nytt som ska göras så är det bara att fylla på listan. Och när saker är gjorda så känns det så skönt att bocka av dem.

Om ni klickar på de olika namnen så kommer ni till recepten. Listan kan komma att fyllas på med saker jag kommer på ska göras.

Onsdag
Göra degen till Gammmelstadskakorna
Baka havrekex

Torsdag

Fredag
Städa och tomtepynta
Rulla och steka köttbullar
Göra Wienernougat

Lördag
Göra Lingonkola
Ta fram äppelmos från frysen

Söndag

Måndag
Pressgurka
Laxen är klar

Tisdag
Ta fram saker från frysen