söndag 3 november 2013

Matsedel v.45 november 2013

Efter en bra söndag, då vi har hunnit lite allt möjligt, är det nu dags att bänka sig med en kopp te i tv-soffan för att se Bron. Höstlovet är slut och skolbarnen sörjer en aning, men vi är snart inne i vardagen igen och snart är jullovet här.

Dags för en matsedel igen efter en veckas uppehåll.


Matsedel v.45 november 2013
Må: Köttbullar, prinskorv och makaroner
Ti: Köttgryta
On: Pizza
To: Fiskpinnar
Fr: Hel kyckling i ugn med rotsaker
Lö: Älgstek och potatisgratäng
Sö: Laxcanelloni 

God middag ger god frukost

Det bästa med julbord till middag är att frukosten blir så otroligt god!


Jag har inte ätit godis, förutom mörk choklad, på över två månader. Men i dag låg en liten stackars hallon-lakrits-skalle ensam kvar i den stora godisskålen och väntade på att bli uppäten av mig. Det är inte lätt att ha karaktär när favoritgodiset kallar.


Vad har ni för favoritgodis?

lördag 2 november 2013

Julbord i november

Nu sitter vi alldeles för mätta i tv-soffan och ser Luleås bortamatch mot Färjestad. 
Men såå gott vi har ätit. Jultokig som jag är så dukade jag upp ett litet julbord redan nu. 
Varför vänta?


Julbord i november
löksill
gravad lax
ägghalvor med och utan majonnäs o räkor
janssons frestelse
potatis

köttbullar, både hemmagjorda och köpta
prinskorv
skinka
sallad
senap
rödbetssallad

hårdbröd
smör
ost
brieost

och självklart drack vi julmust till maten


Sen provlagade jag en ny och enkel efterrätt som de vuxna åt - kolatrifle med lingon. 
Barnen (Ida o Isak) valde vaniljsås och blåbär istället, som är ännu enklare att göra.



God jul på er! Eller trevlig allhelgonadag kanske passar bättre än så länge :)

fredag 1 november 2013

Bus eller Godis

I kväll fick Ida äntligen gå en "Bus eller Godis"-runda, igår kom vi ju hem så sent så det var sängen som gällde på en gång. Det blev en lyckosam runda i kväll med två klasskompisar och hon har nu godis för hela helgen.


Mina duktiga barn var ensamma hemma på förmiddan när vi vuxna jobbade. Vilken lyx att barnen klarar sig själva i några timmar. Jag hade gjort i ordning halloween-påsar till dem som en överraskning när de vaknade. Påsarna innehöll halloween-skål med physalis, dricka, tidning/bok, tuggummi, trisslott, chokladboll och lite godis. Överraskningar och presenter uppskattas alltid.

1 november är här



1 november! 
Tänk, nu är det precis en månad kvar till första advent
som inleder årets mysigaste månad. 
Julmusik, ljus överallt, goda dofter o smaker, förväntan -
åh vad jag längtar








Efter en kort dag på jobbet är jag nu hemma och ska försöka röja lite här hemma så vi får lite helgfint. Konstigt hur det kan "förfalla" på några dagar med höstlovslediga barn. Det borde ju vara tvärtom - att det är extra fint hemma då de har all tid i världen, eller hur?

torsdag 31 oktober 2013

Luleå i nytt ljus

I kväll var det dags att inviga Luleås årliga ljusfestival
Förväntningarna var stora efter de två senaste årens fantastiska shower, som inte går att beskriva i ord.


Vi i Astma- och Allergiföreningen är så klart med på ett hörn när det händer saker i Luleå. Nu hade vi sån tur att årets ljusshow visades utanför vårt kansli, så vi dukade återigen upp vårt fikabord med allergivänligt fikabröd, kaffe och varm choklad. Det var många frusna lulebor som blev glada när de såg vårt varma kaffe. Dessutom anordnade vi populärt pyssel, inne i värmen, för barnen som fick göra en egen ljuslykta.

Tyvärr blev jag, och många med mig, besvikna på årets ljusshow som inte var i närheten av de tidigare showerna.

onsdag 30 oktober 2013

Bröd med lingon?

Nu behöver jag er hjälp!
Eftersom vår frys håller på att svämma över av lingon skulle jag gärna vilja baka limpor, tekakor, långpannebröd eller liknande med dessa röda härliga bär. Men jag hittar inget recept som jag fastnar för. Har ni något bra recept på matbröd med lingon? Jag vill inte ha bikarbonatbröd utan jag vill baka med jäst.


Bröd med bär brukar bli så saftigt och gott. Nu har jag precis hittat Fazers nyhet Lingonkusar. Har ni provat det? Det är ett mörkt portionsbröd bakat på råg och vete och innehåller dessutom lingon, tranbär och solrosfrön. Mums!