onsdag 16 oktober 2013

Mitt vatten är ditt vatten

Vilken vecka!
Två dagar i rad har jag jobbat över men nu får jag förhoppningsvis sluta vanlig tid de två dagar som återstår av veckan. Skönt! Dessutom avslutas arbetsveckan med en lunch på fredag med två goda vänner. Längtar!

Tyvärr var jag tvungen att tacka nej till en hyfsat stor brödbeställning ikväll för de ville ha leverans redan på fredagmorgon och med tanke på hur morgondagens agenda ser ut fanns det ingen möjlighet att jag skulle hinna. Jag tycker inte om att tacka nej till roliga jobb!


Jag fick en present med ett fint budskap som jag gärna delar med er!

Mitt vatten är ditt vatten -
tar du hand om det?

Det är lätt att glömma bort vad lyckligt lottade vi är som har färskt, gott, härligt och billigt vatten i mängder direkt i våra kranar. Men tar vi inte hand om vårt vatten så är det snart slut på denna lyx.

Gå gärna in här - http://www.svensktvatten.se/Mitt-Vatten/ - för att lära dig mer och få tips på vad du kan göra för att ta hand om vårt vatten.

måndag 14 oktober 2013

Tikka Masala - Laga klart

Måndag och en ny vecka är igång! 
Numera går måndagar mest åt till att vänta in Homeland, som visas alldeles för sent för en kvällstrött människa som jag. Men den som väntar på nå gott...

Middagen är bortplockad, läxor är gjorda, Ida har lagt sig - så nu ska jag passa på att vila i soffan en stund. Det har blivit alldeles för lite vila och för mycket jobb den här helgen. Men snart är det helg igen!


Idag var det återigen dags att prova en sås från Rydbergs Laga klart-serie, vi valde tikka masala som man bara tillsätter stekt kyckling till. När jag värmde såsen luktade det inte speciellt gott och jag blev besviken, men sen när jag väl åt av såsen ändrade jag uppfattning för den smakade mycket bättre än den luktade.


Det är verkligen skönt att ha de här färdiga såserna hemma när tiden är knapp för de underlättar matlagningen en hel del och det behövs vissa dagar i veckan, eller hur? Men man blir lite less dem när man som jag, just nu, äter dem en gång i veckan.

söndag 13 oktober 2013

Isak älskar paket och pizza

Nu har Isak öppnat de sista paketen. I vår familj sprider vi ut paketöppnandet under hela da'n och Isak öppnade de sista paketen till midda'n. Han fick inte öppna förrän alla var hemma, men han kunde inte riktigt låta bli dem. Som tur var kunde han inte känna eller höra vad det var trots tappra försök.


I ett av paketen låg NHL14 till X-box. Som man ser på bilderna här nedanför verkade han bli glad över det. Så underbart att jag lyckades fånga glädjen på bild. Jag älskar att ha glada barn!


På sin födelsedag måste man ju få välja middag, eller hur? Isak valde hämt-pizza till sina syskons stora glädje. Själv åt jag en tallrik havregrynsgröt. Pizza och viktväktarna är ingen bra kombination, det är inte förbjudet (för inget är ju förbjudet enligt VV) men jag vill inte slösa så många propoints på "bara" pizza. Fast nog såg det lite små-gott ut.

Vilken dag

Igår var det äntligen dags för invigningen av Barnallergiåret på Teknikens hus. Vi hade ett riktigt bra samarbete med Teknikens hus, jag är så nöjd med allt de har fixat med och tänkt på. När man har jobbat för något så länge känns det skönt när det äntligen är dags och ännu skönare är det när man är nöjd med resultatet. Nu hoppas vi att barnallergier får vara i fokus åtminstone ett helt år.


Redan på fredagkväll träffades vi i styrelsen, Sandra Dahlberg, ambassadör för Barnallergiåret, och några från förbundet för att gå igenom de sista förberedelserna. De gjorde storstilad entré vid Scandic i en vit lång limousine som de hade hämtats med på flygplatsen.

Jag tog en ceasarsallad som faktiskt var riktigt god, inte alltid det är så tyvärr. Vilmer, Sandra Dahlbergs son, åt Mega-köttbullar och han ville så klart att jag skulle ta kort på hans mat också. Är det inte lite lustigt att ha så mycket parmesan på en barn-portion? Vilmer var en väldigt charmig och akrobatisk 6-åring med mycket spring i benen. Inte helt olik Ida :)


Eftersom vi dagen till ära hade ett kanon-erbjudande för nya medlemmar var det många som tecknade sig för medlemskap i entrén. Så underbart med allt stöd! Alla gamla och nya medlemmar fick ett blått och fint "festivalband", som var väldigt populärt bland, framför allt, alla barn.


Konferencier Sandra Dahlberg höll ihop hela dagens program och istället för att klippa band gjordes en explosion med hjälp av flytande kväve, ett roligt initiativ och så läckert med all rök. Själva invignings-ceremonin avslutades med att Sandra och Vilmer sjöng o dansade till en låt - "Alla som är här räck upp en hand".


Smultron och Sång var en ny bekantskap för mig. De sjöng och dansade tillsammans med barnen, lite likt Mora Träsk. Ida höll igång som bara den, medan stortjejerna mest tittade på :) Trollkarlen John Trix var också där men när han trollade var jag tvungen att stå i kassan så jag missade tyvärr det. Jag hann dock se lite snabbt att han drog upp Leif på scen för ett trollerinummer. Pinsamt, tyckte våra barn :)


I går var det även Kemins dag och då passade det ju perfekt med ett litet experiment, ett väldigt gott och uppskattat experiment dessutom. Med hjälp av flytande kväve gjordes det glass av Oatly vaniljsås på några sekunder. Så läckert!

Förutom experiment och all underhållning var det även intressanta föreläsningar som jag gärna hade gått på men eftersom jag hade kassatjänst var jag fast där och gick miste om dem. En nackdel med att vara med i arrangörsstaben.

Frukost på säng

Grattis Isak på din 12-årsdag!

Äntligen är det Isaks födelsedag, som han har väntat. Morgonen startade (för sent) med sång och paket på sängen. Sen gjorde jag i ordning frukostbrickan till födelsedagsbarnet som ville ha frukost på säng. Jag har aldrig förstått storheten med frukost på säng, men barnen tycker om det.

fredag 11 oktober 2013

Chilikycklinggratäng

Nu har jag precis kommit hem efter en sen middag på Scandic hotell där vi planerade det sista inför i morgon. Det har varit full fart hela da'n, efter jobbet hann jag hem en kort sväng för lite lunch, se'n rusade jag vidare till Teknikens hus för att ställa i ordning för morgondagens invigning. Nu ska jag se de sista minutrarna på vm-kval-matchen i fotboll tillsammans med en kopp te, sen är det sängen som gäller för imorgon måste jag vara pigg o kry. Jag är lite orolig för halsen känns inte bra, igår hade jag ju inte det minsta ont och nu kan jag knappt svälja. Vill inte, vill inte, vill inte....

I söndags lagade jag en snabbfixad, stark och smakrik kycklinggratäng som tillagades utan stekning.

Chilikycklinggratäng (6 port 6 propoints/port)
1 kg kycklingfilé
tomatsås:
1 förpackning passerade tomater
3 msk tomatpuré
0,5-1 spansk peppar

2 msk färsk basilika
salt och peppar
ostsås:
1 msk matfett
1 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
60 gram riven ost
salt och peppar

Börja med tomatsåsen:
Finhacka chilin (spansk peppar).
Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull.
Låt koka medan du gör det övriga.
Tillaga ostsåsen:
Smält margarinet i en liten kastrull vispa ned mjölet. 
Tillsätt 1,5 dl mjölk och låt koka upp under omrörning. 
Tillsätt resterande mjölk och låt koka i ca 3 min.
Ta kastrullen från värmen och lägg i osten som ska smälta ned.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ihop gratängen:
Skär kycklingfiléerna i bitar och lägg i en ugnsform. 
Häll tomatsåsen över kycklingtärningarna och sedan ostsåsen.
Ställ in formen i 225 grader och låt stå cirka 30 minuter, tills kycklingen är fast och vit rakt igenom. 
Servera tillsammans med pasta, ris eller sallad.

En god kycklingrätt som vi åt med pasta och sallad. Den blev ganska stark och det var mycket sås så det hade nog passat bättre med ris som suger upp mer sås och lindrar hettan. Jag älskar mat som klarar sig själv i ugnen så den här kommer jag göra fler gånger. Helt underbart att slippa stek-os dessutom.

torsdag 10 oktober 2013

Chili San Antonio-köttfärssås

Go'kväll! Efter att ha varit hemma med en förkyld Ida i två dagar känns det bra att åka till jobbet några timmar i morgon. Sen på eftermiddagen/kvällen ska jag förbereda inför invigningen av Barnallergiåret som går av stapeln på lördag. Det lär bli fullt upp i två dagar sån tur då att mitt halsonda försvann i natt och att jag har känt mig riktigt frisk. Så skönt!


Till dagens middag provade vi ytterligare en variant av Rydbergs Laga klart-såser, nämligen Chili San Antonio som man använder till köttfärs. Det blev en stark köttfärssås som man kan äta till tacos, till ris eller som vi gjorde till spagetti (rättare sagt de övriga i familjen åt spagetti, jag åt bara grönsaker).

På min egna tallrik blandade jag ner lite rivna morötter i köttfärssåsen för det blir såå gott och mer mättande. Men det finns andra i familjen som inte håller med, så för husfridens skull blandade jag inte ner morötterna i grytan. Ibland är jag snäll :)

Jag har ju blivit lite små-förtjust i dessa färdiga såser, men den här varianten kommer jag nog inte köpa nå mer. Det är inget större fel på den och den har en god smak, men det är lika lätt att göra köttfärssås på "vanligt" sätt.