Nu är det åter igen dags att nominera till Folkets val i matbloggspriset!
För att komma till nomineringssidan klickar ni här eller på bilden. Och vem ska ni rösta på? Jag tycker ju att ni ska rösta på bloggen som ni hittar här http://mat-ro.blogspot.se/ :)torsdag 26 september 2013
onsdag 25 september 2013
Syskonkärlek
Nu är vi äntligen hela familjen igen. Det har varit väldigt lugnt och skönt i veckan, men till slut blev det nästan lugnt och tråkigt. När Ida och Leif väl hade kommit hem tog det inte många minutrar innan Ida och Isak började reta varandra - syskonkärlek - jag tror de har saknat varann :)
Nu har vi välfyllda frysar. Så härligt! Leif kom hem med bär, svamp, älgkött och mjukt tunnbröd så nu är frysarna fyllda till bredden igen. Men trots det blev det inte mycket till middag idag, det blev lite smått o gott. Det åts havregrynsgröt, varma mackor, mackor och hamburgare. Få se om vi lyckas bättre imorgon då det är dags för Idas dans igen.
Ett efterlängtat busfrö är hemma igen |
Nu har vi välfyllda frysar. Så härligt! Leif kom hem med bär, svamp, älgkött och mjukt tunnbröd så nu är frysarna fyllda till bredden igen. Men trots det blev det inte mycket till middag idag, det blev lite smått o gott. Det åts havregrynsgröt, varma mackor, mackor och hamburgare. Få se om vi lyckas bättre imorgon då det är dags för Idas dans igen.
tisdag 24 september 2013
Kladdkaka med chokladbitar
Nu har jag äntligen sjunkit ner i soffan med datorn i knä...och en filt runt mig. Usch vad kallt vi har både inne och ute. Nu får rörmokarn komma hem och fixa med värmen. Inte nog med att vi har kallt inomhus, det är riktigt kallt på morgnarna när jag cyklar i väg till jobbet också både pannband och vantar behövs numera.
Till Olivias födelsedag bakade jag en kladdkaka (som blev en chokladkaka mer än en kladdkaka) och jag hade bestämt mig för att jag skulle smaka en liten bit.
Kladdkaka med chokladbitar
50 g smör
0,5 dl matolja
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl råsocker
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g mörk choklad minst 70%
Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
Vispa ägg, strösocker och råsocker ljust och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och sila ner det i smeten.
Till Olivias födelsedag bakade jag en kladdkaka (som blev en chokladkaka mer än en kladdkaka) och jag hade bestämt mig för att jag skulle smaka en liten bit.
Kladdkaka med chokladbitar
50 g smör
0,5 dl matolja
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl råsocker
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g mörk choklad minst 70%
Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
Vispa ägg, strösocker och råsocker ljust och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och sila ner det i smeten.
Vänd ner smörblandningen.
Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter, och stick i grovt brutna chokladbitar.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 150-175 grader ca 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter, och stick i grovt brutna chokladbitar.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 150-175 grader ca 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Jag tycker det är svårt att veta när en kladdkaka är perfekt. Man vill inte ta ut den för tidigt så att det mer liknar chokladsås än kladdkaka. Men samtidigt vill man inte ha den inne i ugnen för länge så att den blir torr för då är det ju ingen kladdkaka. Den här gången hade jag den tyvärr inne för länge. Bättre lycka nästa gång! Jag åt blåbär till min kakbit medan de övriga även åt vispad grädde. Man kan varierar sig med att sätta i annan choklad, t.ex. Toblerone eller Dumle, och på så sätt få en annan smak på kakan.
För att veta hur många propoints min lilla bit var så använde jag ViktVäktarnas receptskapare för att få reda på hur många propoints hela kakan var (inklusive smör till formen). Det var många! Sen vägde jag hela kakan och sen vägde jag min bit och då kunde jag enkelt räkna ut hur många propoints min bit var, nämligen 4. Fiffigt, va!
För att veta hur många propoints min lilla bit var så använde jag ViktVäktarnas receptskapare för att få reda på hur många propoints hela kakan var (inklusive smör till formen). Det var många! Sen vägde jag hela kakan och sen vägde jag min bit och då kunde jag enkelt räkna ut hur många propoints min bit var, nämligen 4. Fiffigt, va!
Gissa vad jag har gjort idag?
Haft lite ego-tid!
måndag 23 september 2013
Bjuda igen
Den här veckan då jag inte har haft nån bil, eftersom Leif har med den till Jämtland, har Isak haft träning eller match nästan varje dag. Typiskt! Den stora hockeytrunken gör att han inte kan ta sig själv till och från träningen trots att vi bor på cykelavstånd från ishallen. Vilken tur då att morfar har ställt upp med att både skjutsa till och hämta från ishallen. Eftersom Isaks träning idag slutade vid middagstid tog jag tillfället i akt att bjuda dem på middag som tack för all hjälp.
Jag bjöd på en av mina favoriter som jag inte har ätit på länge, nämligen pestopasta med lax, babyspenat och körsbärstomater. Mums! Till det serverade jag råkostsallad som jag gjorde en stor sats av i går så nu har jag färdig sallad till veckans middagar. Så skönt!
Jag bjöd på en av mina favoriter som jag inte har ätit på länge, nämligen pestopasta med lax, babyspenat och körsbärstomater. Mums! Till det serverade jag råkostsallad som jag gjorde en stor sats av i går så nu har jag färdig sallad till veckans middagar. Så skönt!
Veckomatsedel v.39 september 2013
Ny vecka, ny matsedel!
Måndagmorgon och en ny vecka ligger framför oss. En vecka med många roliga saker för mig. Hoppas ni också har något kul att se fram emot. Eftersom jag fortfarande är bil-lös i ytterligare några dagar hoppas jag att vi slipper mer regn, det ser i alla fall positivt ut just nu.
Veckomatsedel v.39 september 2013
Må: Pestolax och pasta
Ti: Pytt i panna
On: Kycklingsopppa med äpple o curry
To: Korv och makaroner
Fr: Pulled chicken med tillbehör
Lö: Lax på spenatbädd och tagliatelle
Sö: Köttfärsbiffar, potatis och snabbsås
söndag 22 september 2013
Kycklinggryta med thaichilisås
Oj, vad fort den här da'n har gått. Redan kväll och jag har inte hunnit allt jag vill. Men jag har ju ett par timmar till på mig innan jag ska sätta mig i tv-soffan. Jag såg att säsong 2 av Bron börjar ikväll och det vill man ju inte missa. Jag har saknat nå bra tv-program på söndagkvällar, men nu äntligen är många söndagar framöver räddade. Ett bra tv-program på söndagkvällen är en perfekt avslutning på helgen och uppladdning inför en ny vecka.
Nu är hockeysäsongen igång på allvar och idag var det dags för match för Isak, men det vill vi inte prata nå mer om. När vi kom hem från ishallen slängde jag ihop en kycklinggryta, perfekt snabbmat då det går fort att laga och alla tycker om det.
Kycklinggryta med thaichilisås (6 port 6 propoints/portion)
1 kg kycklingfiléer
1 gul lök
1 msk margarin
Salt och peppar
4 msk tomatpuré
0,5 dl thaichilisås
Nu är hockeysäsongen igång på allvar och idag var det dags för match för Isak, men det vill vi inte prata nå mer om. När vi kom hem från ishallen slängde jag ihop en kycklinggryta, perfekt snabbmat då det går fort att laga och alla tycker om det.
Kycklinggryta med thaichilisås (6 port 6 propoints/portion)
1 kg kycklingfiléer
1 gul lök
1 msk margarin
Salt och peppar
4 msk tomatpuré
0,5 dl thaichilisås
2 msk kycklingfond
3 dl vatten
1,5 dl crème fraîche
ev. maizena + vatten till redning
1 ask sugar snaps
Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.
Bryn löken och lägg över i grytan.
Tillsätt tomatpuré, thai chilisås, fond och vatten.
Låt koka några minuter.
Rör ner crème fraîchen och låt allt småputtra ca 5 min.
Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för krämigare konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner sugarsnaps sist av allt och låt den bara bli lite varm så att krispigheten bibehålls.
Kycklinggrytor är aldrig fel. Majs är gott till både ris och kyckling så det är gott till den här grytan. Tillsätt en burk majs i slutet tillsammans med sugar snaps eller servera på sidan om som jag gjorde eftersom majs innebär extra propoints som jag vill undvika.
Nu har Isak plockat ur diskmaskinen så nu är det dags för mig att fylla den igen. Vissa dagar känns det som att den går i ett...
3 dl vatten
1,5 dl crème fraîche
ev. maizena + vatten till redning
1 ask sugar snaps
Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.
Bryn löken och lägg över i grytan.
Tillsätt tomatpuré, thai chilisås, fond och vatten.
Låt koka några minuter.
Rör ner crème fraîchen och låt allt småputtra ca 5 min.
Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för krämigare konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner sugarsnaps sist av allt och låt den bara bli lite varm så att krispigheten bibehålls.
Kycklinggrytor är aldrig fel. Majs är gott till både ris och kyckling så det är gott till den här grytan. Tillsätt en burk majs i slutet tillsammans med sugar snaps eller servera på sidan om som jag gjorde eftersom majs innebär extra propoints som jag vill undvika.
Nu har Isak plockat ur diskmaskinen så nu är det dags för mig att fylla den igen. Vissa dagar känns det som att den går i ett...
Dagens frukost
God morgon blogg-vänner!
Här har vår lilla familj en lugn och skön mysmorgon. Frukosten intas i sofforna framför morgon-tv och med datorn i famnen. I alla fall för mig och Olivia, Isak sitter o räknar ut svåra matte-tal mha block o penna. Vår lille matte-fantast.
2 propoints för dagens frukost. |
Dagens frukost blev för mig den självklara koppen te, en skål med nyttiga blåbär och sportbröd med leverpastej, gurka och tomat. Dags att fylla i checklistan på ViktVäktarna online.
Till veckan ska jag klippa och färga håret så nu sitter jag o söker lite inspiration. Men jag och barnen har inte samma smak, så fort jag visar en, enligt mig, fin frisyr tittar de konstigt på mig :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)