Till gårdagens efterrätt slängde jag ihop blåbärspaj i små formar. Det är så underbart att ha hela frysen full med blåbär...och så enkelt att fixa en god efterrätt.
Blåbärspaj i portionsformar (5 st)
ca 5 dl blåbär
125 g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
Fyll portionsformarna med ca 1 dl blåbär/form.
Smält smöret. Rör ner socker och mjölet blandat med bakpulvret, direkt i smörkastrullen.
Tryck ut ett täcke av degen över blåbären.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
Jag använde frysta blåbär och borde nog ha använt potatismjöl men jag hann/orkade inte göra det. Under tiden pajerna stod i ugnen bubblade blåbären upp och gömde pajdegen, så de såg lite lustiga ut när jag tog ut dem ur ugnen. Men när man väl åt av pajen så kände man av den goda pajen, så det blev bra trots allt. Kanske provar jag att göra tvärtom nästa gång, dvs jag trycker ut pajdegen först och fyller sen upp med blåbär.
Blåbär underst och sen pajdeg ovanpå. |
Jag älskar mina portionsformar med lock. De är så användbara och fina att servera i antingen en blåbärspaj som igår, en förrättsoppa, en potatisgratäng eller en portion coleslaw.