söndag 28 juli 2013

Kyckling-grill-middag

Är det några av er som börjar jobba i morgon? Leif har nu slut semester, men jag har drygt två veckor kvar. Den här sommaren fick vi bara två veckor tillsammans (förutom veckan i Turkiet men det känns som evigheter sen). I minsta laget, men ibland blir det så när man måste pussla så att det blir bra både på jobbet och för barnen.


Dagens middag blev en enkel gammal favorit. Undra hur många gånger vi har ätit thaichili-marinerad grillad kyckling och krämig pesto-pasta? Det är många men det är ändå lika gott. Ikväll var det lite kyligare ute. Inte är väl sommaren slut än? Prognosen säger att det nu ska bli sämre väder några dagar, men de har ju haft fel förr :)

Glöm inte Pågen-tävlingen. Klicka här för att komma till den. Passa på att tävla nu när det är sommar och det är färre som tävlar och är inne på bloggen. Därmed ökar vinstchanserna för er som väl tävlar. Passa på, passa på!

Kycklinggryta med krossade tomater och philadelphiaost

Sommaren fortsätter. Just nu sitter jag och bloggar i skuggan på altanen - ljuvligt! Olivia sitter också här med sin dator och Ida med en iPad. I vanliga fall brukar det se ut så här i vardagsrummet men nu har vi flyttat ut. Så härligt att kunna sitta ute och jobba. Får passa på att tanka lite sol-och-ute-energi nu inför den kommande långa vintern då man tillbringar mesta tiden inomhus. Fast vintern har också sin charm och sina fördelar, med vita landskap, tända ljus och soffmys. Och slalom-fantasten Ida längtar till skidbackarna.

Börjar ni bli less grillat? Inte riktigt än, va? Men det kan vara gott med lite omväxling. En god kycklinggryta kanske passar en sommardag?!

Kycklinggryta med krossade tomater och philadelphiaost
1 kg kycklingfiléer
salt och peppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g krossade tomater
1-2 dl vatten
2 msk kycklingfond
1.5 tsk torkad oregano och basilika (jag tog 1 tsk basilika och 0,5 tsk oregano)
2 dl grädde
100 g philadelphiaost

Hacka löken och stek på låg värme utan att löken får färg. Lägg i en gryta.
Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den. Salta och peppra. Tillsätt till grytan.
Häll på tomater, vatten, kryddor och fond.
Koka några minuter. 
Tillsätt grädde och philadelphiaost.
Koka ihop.
Servera med ris och en sallad.

Mmmm vad gott. De här smakerna är helt i min smak, jag hade kunnat slicka tallriken så god var nämligen såsen.


I vanliga fall brukar jag tycka det är ganska kul att åka o handla mat, för att hämta inspiration inför kommande middagar och bakstunder, men i den här härliga sommarvärmen vi har nu känner jag ingen lust att gå in i mataffärerna. Men nu börjar det eka tomt i skafferierna, kylskåpet och frysarna, så i dag står storhandling på Kvantum på att-göra-listan.

Åh nu kom Olivia med nyplockade hallon. Gissa om det smakar gott?! Ska skriva klart min handlingslista och mumsa hallon.

Hoppas ni har det bra och att ni också får njuta av sommaren så hörs vi senare!

lördag 27 juli 2013

Medelhavspaj

Så underbart att än en gång få vakna upp till strålande sol, även i dag lär det bli varmt. Men i dag ska jag tillbringa några timmar kring lunch i ishallen för nu är det avslutningsmatch för Isaks hockeyskola. Känns helt ok att få svalka sig lite. Sen står det inte så mycket på dagens program, man orkar ju inte så mycket mer i den här värmen än att sitta i skuggan och dricka vatten och lyssna på ljudbok. Men jag klagar inte, för det är väl det som är semester - att inte göra nå'.

Grönsakspajer är perfekt att ha på ett buffébord för det passar till det mesta. Den här vackra och goda pajen bjöd jag på min italienska buffé när jag fyllde år.
Medelhavspaj
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3-4 msk vatten
Fyllning
2 dl lagrad ost t ex Västerbottensost eller parmesanost, riven
3 st ägg
1 dl grädde
salt och nymald svartpeppar
1 st squash
1 st rödlök
4-5 st inlagda kronärtskockshjärtan
1 st paprika
10 st kalamataoliver
200 g körsbärstomater på kvist

Pajdeg
Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig deg eller nyp ihop det förhand. 
Tillsätt vatten och kör till en smidig deg.
Tryck ut den i en pajform och låt den vila ca 30 minuter i kylskåpet. 
Nagga och förgrädda pajskalet i 225 grader ca 10–12 minuter tills det fått vacker färg. 
Sänk värmen till 200 grader.
Fyllning
Ansa grönsakerna och skär dem i lämpliga bitar. Tomaterna kan behållas hela och ska inte brynas.
Bryn grönsakerna i omgångar lätt i lite olivolja, salta och peppra.
Vispa ihop ägg och grädde, rör ner den rivna osten. Salta och peppra efter smak.
Häll ostblandningen i det förgräddade pajskalet, toppa med grönsakerna och oliverna.
Lägg tomaterna högst upp och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
Strö över flingsalt och nymald svartpeppar och servera när pajen svalnat något.

Visst är det vackra färger?!
Den här pajen var riktigt god....och vacker med alla färger. Jag älskar kronärtskockor på pizza och det var minst lika gott på paj. När jag bryner squash/zucchini kryddar jag alltid med mitt goda örtsalt och det blir såå gott.

Tips! Gör pajen ikväll när det är svalare i köket, sen värmer du på den i morgon så har du en god lättlagad middag med minimal ansträngning i sommarvärmen.

Jag använder nästan alltid pajdeg med grahamsmjöl för jag tycker det är godast. Jag har skrivit ner recepten på några olika pajdegar, så om du vill prova nån annan så klickar du här så kommer du till en sammanställning av olika pajdegar.

fredag 26 juli 2013

Marinad med svarta vinbär till älgkött

Nu har vi vaknat upp till ännu en solig dag. Så härligt, men tyvärr är det Leifs sista semesterdag. Nästa vecka börjar han jobba igen :( Sitter o väntar på att få komma ut på en promenad och lyssna på min spännande ljudbok. Blir nog en lång promenad idag, vill ju veta vem mördaren är. Måste bara vänta tills Leif kommer hem från ishallen där han sett Isaks första isträning för dagen.

Svarta vinbär och timjan passar bra ihop med älgkött, så självklart provade jag det till en marinad.
Marinad med svarta vinbär till älgkött
1 stor röd chili (spansk peppar)
2 klyftor vitlök
0,5 dl svartvinbärssaft
1 msk soja
2 msk flytande honung
1,5-2 tsk torkad timjan

Finhacka chilin och vitlöken. Blanda ihop med övriga ingredienser i dubbla plastpåsar.
Lägg i älgköttet och låt marinera minst 2 dygn i kylskåpet.
Har ni en hel bit grillar ni på indirekt värme till innertemperaturen ca 65 grader, lite beroende på hur du vill ha ditt kött.

Jag har sagt det förut men säger det igen. Älgkött är INTE för torrt för att grilla, som vissa tycks tro. Vi grillar även de sämre bitarna med utmärkt resultat, hemlighet är, tror jag, lång marinering. Så det gäller att ha lite framförhållning.

Det gick inte så bra under senaste älgjakten så nu är tyvärr älgköttet (nästan) slut. Kommer inte ihåg när jag senast köpte köttfärs på affären men nu måste jag göra det för barnen vill nog inte vänta på tacos till slutet av september. De tycker redan de har fått vänta nog länge. Och jag har varit sugen på grillade fyllda köttfärsbiffar hela sommaren. Ska även köpa en bit högrev för jag är så sugen på en riktig chili. Är det nån som har ett riktigt super-duper-recept på chili så får ni gärna dela med er. Men jag ska nog vänta med att göra en het köttgryta till värsta (bästa) sommarvärmen har gett sig en aning.

torsdag 25 juli 2013

Varma sommarkvällar

Finns det något bättre än varma sommarkvällar? Jag har precis kommit in efter en lång-middag. Det är så härliga kvällar nu så man vill aldrig gå in, utan man vill bara sitta kvar och njuta. Till middag grillade vi en köttbit och åt tillsammans med grillade/värmda potatispaket. Eftersom vi nu äntligen har Turkiet-värme så drack jag rödvinet vi fick från hotellet i Turkiet. Passande, va?


När middagen var uppäten och vinet uppdrucket så avslutade vi middagen med ett glas chai-te och banankaka med mörk choklad. En bra avslutning på en bra middag!

Pågen-tävling

Nej nu kör vi en tävling för att försöka få igång er. Det verkar som många av er har annat för er än att titta på bloggar, laga mat och kommentera här inne. Det är väldigt tyst.

Mitt favorit köpes-bröd just nu är Fina från Pågen. De är såå goda att rosta, perfekta helt enkelt. Har ni provat?

Pågen Gifflar sponsrar Rix-fm-festivalen som åker runt i Sverige just nu och var i Luleå för 2 veckor sedan med en massa bra artister. Brukar ni köpa gifflar? För mig är det sommarfika och nu finns de ju i en massa olika smaker. Jag tycker om storleken på gifflarna, det mesta i fikaväg har en tendens att bli större och större (amerikansisering). Därför är det så skönt att gifflarna fortfarande behåller sin lite mindre storlek. När det är dags för fika vill jag gärna ha små bitar och inga stora cupcakes och liknande (en chans att ta flera bitar :) )


**** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD ****

Nu till tävlingen som jag har i samarbete med Pågen 
där tre stycken har chans att vinna produktcheckar från just Pågen. 

För att vara med och tävla vill jag veta 
När tycker du att Pågen gifflar passar bäst? 

Passa även på att gilla Få lite matro på Facebook för större vinstchans.

Tävlingen pågår till 31 juli kl. 23.59 så skynda att svara på frågan nu innan augusti är här.

**** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD ****

Inte bara grillat på sommaren

Grill-mat är väl det man främst tänker på när man tänker på sommarmat, eller hur? Men igår åt vi, både till lunch och middag, annan mat som hör sommaren till. Olivia har längtat efter rabarberkräm och igår var det äntligen dags för varm rabarberkräm till lunch. Eller frukost som det är för Olivia vissa.


Efter sol och bad var klockan helt plötsligt jättemycket så då orkade vi inte tända grillen utan vi kokade potatis, hackade lök och öppnade en burk surströmming istället. Perfekt sommarmat eftersom man vill sitta ute när man äter det.

Jag tycker det är godast med hårt tunnbröd.
Medan både Olivia och Ida föredrar mjukt tunnbröd

Båda tjejerna tycker om surströmming men Ida hade inte tid att äta så mycket, kompisar drog mer. Två blivande klasskompisar från granngatan kom och ville leka med henne och sånt kan man ju inte strunta i.

Nu ska jag ta en promenad innan det blir för varmt. För idag lär det bli varmt, redan nu är det klarblå himmel, strålande sol och vindstilla. Jag har bara något kapitel kvar av min ljudboksdeckare, det är såå spännande så jag måste nog gå på en riktigt lång promenad så jag får höra slutet.

Jag återkommer lite senare med en rolig tävling med stora vinstmöjligheter. Så glöm inte att titta in lite senare!