tisdag 14 maj 2013

Aloe Vera

När jag var på Kanarieöarna för över 20 år sedan så fick jag soleksem. På en marknad såg en kvinna mina eksem och smorde mig med Aloe Vera och sen dess tror jag på Aloe Veras helande och svalkande kraft.

Heat, Gelly, tvål, tandkräm, Propolis, Moisturizing, Lip och deo

Sedan ca 10 år tillbaka säljer jag Forever Living Products Aloe Vera-produkter. Jag har vissa favoriter som jag inte klarar mig utan, t.ex:
Gelly som nästan är som ren Aloe Vera och svalkar skönt på bränd hud, men jag använder den även som ansiktskräm eftersom den återfuktar huden så bra.
Heat ett liniment som har räddat oss många nätter när barnen har haft växtvärk.
Lip använder vi för Isaks eksem runt munnen, lätt att ta med i fickan och suverän på torra läppar.
Propolis salvan mot riktigt torr hud som fort går in i huden utan att kladda.


Det bästa sättet att tillgodose sig allt bra från Aloe Vera är att dricka den. Barnen har aldrig tyckt om drycken jag säljer som man bara ska ta nån klunk per dag av. Men sen Olivia provsmakade AloeVeraDrycken i Stockholm är hon fast. Godare än Coca Cola var hennes omdöme (tyvärr är den nästan lika söt). Ida som inte tycker om kolsyra blev lycklig när hon insåg att det inte var nån kolsyra i drycken, så nu har det blivit hennes favorit också.

Ida och Isak ville ta ett kort och lägga ut på Facebook 
för att reta Olivia att de dricker upp all AloeVeraDryck.

söndag 12 maj 2013

Första äta-ute-middagen

Äntligen kunde vi sitta ute o äta! Det var inte så jättevarmt men solen sken i alla fall. Men snart kommer nog även värmen. Det börjar bli dags nu! Till middag passade vi på att grilla hamburgare, som går fort att grilla och fort att äta.


Studsmatttan har fått nytt nät och ställdes fram i dag till Idas stora glädje. Så nu lär det bli en hel del hoppande ett tag framöver. Bra för konditionen, balansen och motoriken!


Är ni redo för en ny arbetsvecka? Det är jag! Vi har haft en bra ledighet där vi har hunnit med vila, fest och hemarbete i en bra kombination.

lördag 11 maj 2013

Grillade pesto-champinjoner

Det tråkiga vädret fortsätter, men i dag regnar det inte i alla fall. Man får vara glad åt det lilla! Halsen har börjat göra ont igen så nu funderar jag på om det är allergi istället. Det är mer vanligt att en allergireaktion kommer och går än en förkylning. Första gången jag blev dålig var när Leif räfsade tomten och rörde i allt snömögel. Kanske dags för en kopp te så det går över?!

 Vill ni ha fler grilltillbehör? Här kommer recept på goda fyllda champinjoner.
Grillade pesto-champinjoner
6 stora champinjoner
100 g philadelphiaost
2 tsk röd pesto
olja

Rensa svampen och ta bort foten.
Pensla svampen med lite olja.
Blanda ost o pesto och fyll champinjonerna.
Grilla på låg värme i ca 20 min så blir de mjuka och goda.


Ett gott och matigt tillbehör. Dessa champinjoner går enkelt att variera, byt ut peston mot något annat eller använd smaksatt ost.

fredag 10 maj 2013

Blåbärspaj-fredag

Efter en intensiv dag är det skönt att sjunka ner i tv-soffan och slötitta på Let's Dance, Idas favoritprogram. Det är extra skönt i dag då jag kan njuta av blåbärspaj och te.


Det här är en av mina favoritpajer - seg kaka, mycket bär och en aning kokos med dess underbara smak. Vill ni se hela receptet, och det tycker jag ni borde vilja, klicka här. Morgondagens efterrätt kanske?

Så underbart att det bara är fredagkväll och vi har hela helgen kvar med två härliga sovmorgnar dessutom. Jag älskar verkligen våra sovmorgnar, det behöver inte betyda att vi sover länge utan det viktiga är att få ta det lugnt.

Vegetarisk pastagratäng

Tack o lov känner jag mig bättre idag. Det var nog allt te som gjorde underverk :) Jag har hunnit och orkat baka drömmar, vara duktig i tvättstugan, rensa bland kryddorna och lite annat i rensarväg. Tur att vi renoverar köket så vi tvingas rensa, vissa kryddor hade sett sina bästa dagar för lääänge sen.

Eftersom solen håller sig borta så struntar jag i att ge er mitt senaste grill-tillbehör. Istället får ni receptet på pastagratängen jag gjorde för någon dag sedan. En perfekt bas-gratäng som man kan variera och anpassa efter behov.
Vegetarisk pastagratäng
kokt pasta (gärna al dente)
1 förpackning tomatsås 
2 dl grädde
1 dl mjölk/vatten
riven ost

Häll pastan i en smord ugnsform.
Blanda ihop tomatsås, grädde och mjölk eller vatten. Häll över pastan.
Rör om och strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter.

Om man använder en färdig tomatsås, oftast heter det pizza- eller pastasås, så behöver man inte krydda den. Annars går det lika bra att använda krossade tomater och krydda med salt, peppar och någon örtkrydda. Vi hade så mycket pasta i kylskåpet som hade blivit kvar från den senaste veckans middagar, och då är det perfekt med en pastagratäng. Nu åt vi den som ett tillbehör till grillat kött, men om man vill kan man tillsätta stekt kött eller korv direkt i gratängen.

Ica-sylt utan vanligt socker

Ica lanserar nu sylt utan vanligt socker i tre smaker, jordgubb, hallon och lingon. Vi använde hallonsylten som marmelad till frukost, den var god och inte lika söt som "vanlig" sylt. Jag tycker att det var riktigt bra att den inte kändes så söt för annars är det mesta så sött nu för tiden. Det tillsätts socker i lite allt möjligt, krossade tomater, matbröd osv, och man vänjer sig med att allt ska smaka sött, så det är inte konstigt att man blir socker-beroende. Men hur bra/dåligt är det med sötningsmedel?

Jag har alltid varit försiktig med sötningsmedel som aspartam, barnen har aldrig fått dricka light-läsk och liknande. Aspartam är ju ett artificiellt (konstgjort) sötningsmedel, medan de sötningsmedel som används här är naturliga sötningsmedel. Men jag kan för lite för att säga att det är bättre bara därför. Men naturligt låter ju bättre än artificiellt, eller hur?


Om sötningsmedel:
Steviolglykosider utvinns ur växten Stevia och har använts som sötningsmedel i Sydamerika i över hundra år.
Erytritol är en sockeralkohol som finns naturligt i alger och svamp. Det påverkar inte blodsockret och ger inte heller några kalorier.
Maltitol är en sockeralkohol som tillverkas av sockerarter i sädesslagen och ger hälften så många kalorier som vanligt socker.

torsdag 9 maj 2013

Friday's Jack Daniels glaze till grillat

Trots regn och rusk grillade vi även idag. Och i dag blev det en 2-dagars-marinerad älgrulle som vi grillade på indirekt värme. Det var Leif som gjorde marinaden så jag har ingen större koll på vad han använde i den. Men eftersom Jack Daniels-flaskan stod i köket förmodar jag att han använde det i marinaden, för han skulle aldrig komma på att dricka av den när han har hela källaren full med riktig whisky. När flaskan med Jack Daniels redan var i köket passade jag på att göra ett annat favorit-tillbehör - Jack Daniels glaze.


Har ni ätit på T.G.I.F (Friday's) och smakat deras underbara Jack Daniels glaze? Den här smakar som den! Eller Olivia tycker faktiskt att min är snäppet godare :)

Det är ganska många ingredienser, men låt er inte avskräckas av det.

Känns som det är dags för ännu en kopp te. Vågar inte räkna hur många te-koppar jag har druckit i dag. Det är mååånga. Men det är så himla gott med varmt te för en värkande hals. Honung sägs ju ska vara bra för halsont, men jag tycker teet blir alldeles för sött och dåligt så jag struntar i honungen och tar extra mycket te istället :)