fredag 10 maj 2013

Vegetarisk pastagratäng

Tack o lov känner jag mig bättre idag. Det var nog allt te som gjorde underverk :) Jag har hunnit och orkat baka drömmar, vara duktig i tvättstugan, rensa bland kryddorna och lite annat i rensarväg. Tur att vi renoverar köket så vi tvingas rensa, vissa kryddor hade sett sina bästa dagar för lääänge sen.

Eftersom solen håller sig borta så struntar jag i att ge er mitt senaste grill-tillbehör. Istället får ni receptet på pastagratängen jag gjorde för någon dag sedan. En perfekt bas-gratäng som man kan variera och anpassa efter behov.
Vegetarisk pastagratäng
kokt pasta (gärna al dente)
1 förpackning tomatsås 
2 dl grädde
1 dl mjölk/vatten
riven ost

Häll pastan i en smord ugnsform.
Blanda ihop tomatsås, grädde och mjölk eller vatten. Häll över pastan.
Rör om och strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter.

Om man använder en färdig tomatsås, oftast heter det pizza- eller pastasås, så behöver man inte krydda den. Annars går det lika bra att använda krossade tomater och krydda med salt, peppar och någon örtkrydda. Vi hade så mycket pasta i kylskåpet som hade blivit kvar från den senaste veckans middagar, och då är det perfekt med en pastagratäng. Nu åt vi den som ett tillbehör till grillat kött, men om man vill kan man tillsätta stekt kött eller korv direkt i gratängen.

Ica-sylt utan vanligt socker

Ica lanserar nu sylt utan vanligt socker i tre smaker, jordgubb, hallon och lingon. Vi använde hallonsylten som marmelad till frukost, den var god och inte lika söt som "vanlig" sylt. Jag tycker att det var riktigt bra att den inte kändes så söt för annars är det mesta så sött nu för tiden. Det tillsätts socker i lite allt möjligt, krossade tomater, matbröd osv, och man vänjer sig med att allt ska smaka sött, så det är inte konstigt att man blir socker-beroende. Men hur bra/dåligt är det med sötningsmedel?

Jag har alltid varit försiktig med sötningsmedel som aspartam, barnen har aldrig fått dricka light-läsk och liknande. Aspartam är ju ett artificiellt (konstgjort) sötningsmedel, medan de sötningsmedel som används här är naturliga sötningsmedel. Men jag kan för lite för att säga att det är bättre bara därför. Men naturligt låter ju bättre än artificiellt, eller hur?


Om sötningsmedel:
Steviolglykosider utvinns ur växten Stevia och har använts som sötningsmedel i Sydamerika i över hundra år.
Erytritol är en sockeralkohol som finns naturligt i alger och svamp. Det påverkar inte blodsockret och ger inte heller några kalorier.
Maltitol är en sockeralkohol som tillverkas av sockerarter i sädesslagen och ger hälften så många kalorier som vanligt socker.

torsdag 9 maj 2013

Friday's Jack Daniels glaze till grillat

Trots regn och rusk grillade vi även idag. Och i dag blev det en 2-dagars-marinerad älgrulle som vi grillade på indirekt värme. Det var Leif som gjorde marinaden så jag har ingen större koll på vad han använde i den. Men eftersom Jack Daniels-flaskan stod i köket förmodar jag att han använde det i marinaden, för han skulle aldrig komma på att dricka av den när han har hela källaren full med riktig whisky. När flaskan med Jack Daniels redan var i köket passade jag på att göra ett annat favorit-tillbehör - Jack Daniels glaze.


Har ni ätit på T.G.I.F (Friday's) och smakat deras underbara Jack Daniels glaze? Den här smakar som den! Eller Olivia tycker faktiskt att min är snäppet godare :)

Det är ganska många ingredienser, men låt er inte avskräckas av det.

Känns som det är dags för ännu en kopp te. Vågar inte räkna hur många te-koppar jag har druckit i dag. Det är mååånga. Men det är så himla gott med varmt te för en värkande hals. Honung sägs ju ska vara bra för halsont, men jag tycker teet blir alldeles för sött och dåligt så jag struntar i honungen och tar extra mycket te istället :)

Gissa tillbehöret - igen

I dag är det dags för ett nytt grilltillbehör - ännu en favorit. Igår var det tzatziki. Men vad är det idag? Det är betydligt fler ingredienser, men det är det värt för det blir underbart gott.


Den lilla värmen vi hade igår är borta, nu är det grått, blåsigt och svinkallt. Jag känner mig småkrasslig med en värkande hals så jag håller mig inne och dricker te. Men mellan mina vilostunder försöker jag göra lite nytta, för jag blir tokig att bara ligga still och se allt som behöver göras.

Tigerbanankaka

God morgon lördag, torsdag eller vilken dag det nu är. En ledig dag är det i allafall :) Solen har försvunnit så det blir nog en inne-dag med städning, bakning och middagsförberedelse. Idag ska jag göra ännu ett favorit-grilltillbehör, men det återkommer jag med senare.

I vår familj är vi väldigt petiga när det gäller bananer. De ska precis har lämnat grön-stadiet och blivit gula för att vi ska äta dem. Då förstår ni att bananerna oftast blir kvar i fruktskålen eftersom ingen vill äta dem om de har fått ligga nån timma dag för länge. Men istället för att slänga dem låter jag dem ligga nån vecka extra så att de blir riktigt svarta (i skalet) och mjuka för det är då de är som bäst till bakning.
Tigerbanankaka
200 g smör eller margarin
2,5 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 msk kakao
2 mogna bananer
kokosflingor till formen

Smörj en form och strö med kokosflingor.
Vispa smör och socker fluffigt. 
Rör ner äggen ett i taget. 
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten, tillsätt mjölken. 
Vänd runt till en slät smet. 
Blanda halva smeten med kakao och andra halvan med mosad banan. 
Fyll formen med ljus och mörk smet och blanda lite så det blir ett snyggt mönster.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 40 min.



Banankakor blir så mycket saftigare och godare än vanliga sockerkakor. Min absoluta favorit-banankaka hittar du här, med lite mörk choklad i smeten så är den nog oslagbar. Men den här tigerbanankakan var inte så dum den heller och kommer strax efter på min banankakelista.

Att använda kokos istället för ströbröd till formen ger en extra smak till kakan och ett litet knep jag tar till lite då och då.

Första tekoppen är redan avklarad och nu är det strax dags att duka fram frukost. Undra om jag ska fixa en "hotellfrukost" och väcka Olivia. Det är bästa enda sättet att få liv i Olivia i vettig morgontid. Det är svårt att förstå att hon alltid vaknade vid 5-6-tiden när hon var liten. Inte kunde jag då tro att hon skulle bli en riktig morgontröttis.

onsdag 8 maj 2013

Tzatziki - gott tillbehör

Det var alltså tzatziki jag förberedde tidigare i dag. Så somrigt och gott tillbehör till grillat. Men det är minst lika gott på nybakade baguetter. Prova - ni lär inte bli besvikna. Visst gör ni egen tzatziki istället för att köpa? Det är riktigt enkelt och med få ingredienser. Här hittar ni ett enkelt o gott recept.


När Leif var ute och grillade passade han på att kratta lite också. Välkommen våren! Nu vill vi att värmen fortsätter så att det blir grönt och fint i gräset och på alla buskar. Åh så jag längtar. Tyvärr ser inte prognosen så lovande ut.


Nej, nu kallar tv-soffan och en kopp te. Hoppas ni har en bra onsdagskväll som känns som fredagskväll. Inte illa att få ha fredagskänsla två gånger samma vecka. I morgon lovar jag ge er receptet på den goda tigerbanankakan. Missa inte det :)

Gissa tillbehöret

Vilken härlig dag - kort arbetsdag och strålande sol. Vi satt t.o.m ute utan att frysa när vi fikade hos morfar på eftermidda'n. Nu är det inte länge kvar tills isen är helt borta på älven, den har börjat släppa lite här o var.

Snart ska Leif tända grillen för självklart blir det grillat till middag när solen skiner. Vad tror ni jag har gjort för tillbehör? Tjuvkika på bilderna så kommer ni nog på vad vi ska äta för mumsigt till köttet.