torsdag 9 maj 2013

Gissa tillbehöret - igen

I dag är det dags för ett nytt grilltillbehör - ännu en favorit. Igår var det tzatziki. Men vad är det idag? Det är betydligt fler ingredienser, men det är det värt för det blir underbart gott.


Den lilla värmen vi hade igår är borta, nu är det grått, blåsigt och svinkallt. Jag känner mig småkrasslig med en värkande hals så jag håller mig inne och dricker te. Men mellan mina vilostunder försöker jag göra lite nytta, för jag blir tokig att bara ligga still och se allt som behöver göras.

Tigerbanankaka

God morgon lördag, torsdag eller vilken dag det nu är. En ledig dag är det i allafall :) Solen har försvunnit så det blir nog en inne-dag med städning, bakning och middagsförberedelse. Idag ska jag göra ännu ett favorit-grilltillbehör, men det återkommer jag med senare.

I vår familj är vi väldigt petiga när det gäller bananer. De ska precis har lämnat grön-stadiet och blivit gula för att vi ska äta dem. Då förstår ni att bananerna oftast blir kvar i fruktskålen eftersom ingen vill äta dem om de har fått ligga nån timma dag för länge. Men istället för att slänga dem låter jag dem ligga nån vecka extra så att de blir riktigt svarta (i skalet) och mjuka för det är då de är som bäst till bakning.
Tigerbanankaka
200 g smör eller margarin
2,5 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 msk kakao
2 mogna bananer
kokosflingor till formen

Smörj en form och strö med kokosflingor.
Vispa smör och socker fluffigt. 
Rör ner äggen ett i taget. 
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten, tillsätt mjölken. 
Vänd runt till en slät smet. 
Blanda halva smeten med kakao och andra halvan med mosad banan. 
Fyll formen med ljus och mörk smet och blanda lite så det blir ett snyggt mönster.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 40 min.



Banankakor blir så mycket saftigare och godare än vanliga sockerkakor. Min absoluta favorit-banankaka hittar du här, med lite mörk choklad i smeten så är den nog oslagbar. Men den här tigerbanankakan var inte så dum den heller och kommer strax efter på min banankakelista.

Att använda kokos istället för ströbröd till formen ger en extra smak till kakan och ett litet knep jag tar till lite då och då.

Första tekoppen är redan avklarad och nu är det strax dags att duka fram frukost. Undra om jag ska fixa en "hotellfrukost" och väcka Olivia. Det är bästa enda sättet att få liv i Olivia i vettig morgontid. Det är svårt att förstå att hon alltid vaknade vid 5-6-tiden när hon var liten. Inte kunde jag då tro att hon skulle bli en riktig morgontröttis.

onsdag 8 maj 2013

Tzatziki - gott tillbehör

Det var alltså tzatziki jag förberedde tidigare i dag. Så somrigt och gott tillbehör till grillat. Men det är minst lika gott på nybakade baguetter. Prova - ni lär inte bli besvikna. Visst gör ni egen tzatziki istället för att köpa? Det är riktigt enkelt och med få ingredienser. Här hittar ni ett enkelt o gott recept.


När Leif var ute och grillade passade han på att kratta lite också. Välkommen våren! Nu vill vi att värmen fortsätter så att det blir grönt och fint i gräset och på alla buskar. Åh så jag längtar. Tyvärr ser inte prognosen så lovande ut.


Nej, nu kallar tv-soffan och en kopp te. Hoppas ni har en bra onsdagskväll som känns som fredagskväll. Inte illa att få ha fredagskänsla två gånger samma vecka. I morgon lovar jag ge er receptet på den goda tigerbanankakan. Missa inte det :)

Gissa tillbehöret

Vilken härlig dag - kort arbetsdag och strålande sol. Vi satt t.o.m ute utan att frysa när vi fikade hos morfar på eftermidda'n. Nu är det inte länge kvar tills isen är helt borta på älven, den har börjat släppa lite här o var.

Snart ska Leif tända grillen för självklart blir det grillat till middag när solen skiner. Vad tror ni jag har gjort för tillbehör? Tjuvkika på bilderna så kommer ni nog på vad vi ska äta för mumsigt till köttet.

tisdag 7 maj 2013

Te med smakbit

Lugnet har inte riktigt lagt sig i huset men jag har ändå tagit min kvällskopp te. Vanligtvis brukar jag vänta tills barnen har lagt sig så att jag kan sitta i lugn o ro för njuta av dagens sista tekopp, men det luktade så gott av den nybakade tigerbanankakan så jag var tvungen att ta en smakbit medan den fortfarande var lite varm.


Nu är det bara en morgon kvar att stiga upp innan vi har fyra dagar med sovmorgon. Precis vad vi behöver. Vi är en trött familj som kämpar sig upp på morgon för att hinna i tid till förskola, skola och jobb. Och på lördag ska vi på fest. Jippie! Vilken bra tajming nu när köket inte är så matlagningsvänligt.

måndag 6 maj 2013

Kött- och auberginegryta

Solen skiner denna härliga måndag som inleder kortveckan. Hoppas detta väder håller i sig, för nu längtar jag efter sol och värme. Är ni lediga på klämfredagen? Det är jag! Igår när jag var o handlade var jag riktigt sugen på grillat så jag köpte hem en massa grilltillbehör och ingredienser till att göra goda tillbehör såsom Jack Daniel's glaze, tzatziki, champinjoner och sparris. Imorgon blir det rester men på onsdag tänder vi nog grillen igen.

Nu när aubergine är billigt är det perfekt att använda i grytor. Det blir både gott och mättande.
Kött- och auberginegryta
7 hg grytbitar
1 aubergine
5 hg krossade tomater
1 dl vatten
grillkrydda
salt o peppar

Bryn grytbitarna och krydda rejält med grillkrydda (eller annan god krydda, barnen ville ha grillkrydda den här gången).
Sätt i en större kastrull.
Dela aubergine i bitar, bryn i olivolja och krydda med salt o peppar.
Tillsätt till grytan.
Tillsätt krossade tomater och vatten.
Låt koka i ca 1 timme till köttet är riktigt mört, lite beroende på vilken typ av kött du använder.
Späd med mer vatten om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.

Jag sköljde även ur både en tacosåsburk och en chilisåsflaska med lite vatten och tillsatte till grytan, för att ta tillvara på allt. Det blir dessutom en god krydda till grytan. Jag älskar att göra grytor för man kan ha kylrensing och använda i grytan och det mesta blir gott. Den här gången använde jag bara aubergine i grönsaksväg för att göra barnen glada. Men annars tillsätter jag gärna lök, morötter, broccoli, minimajs eller lite allt möjligt.


Nu kommer snart Olivia hem från dansen så det är nog bäst att jag sätter igång med dagens middag som blir hennes favorit - spagetti carbonara. Gott men inte så lågkolhydratvänligt.

Hoppas ni också har en härlig måndag!

söndag 5 maj 2013

Kyckling- och bulgursallad

Ännu en dag på mässan avklarad! Efter att ha halvslumrat på soffan ett tag orkade jag åka till Kvantum och fylla upp kylen lite inför kommande arbetsvecka. En riktig kort arbetsvecka då jag slutar till lunch på onsdag och sen är ledig resten av veckan. Så underbart! Tänk om det kunde komma lite sommarvärme dessutom.

Igår grillade vi kyckling som jag sen använde till en bulgursallad. Självklart går det lika bra att steka kycklingen, men eftersom snön är borta är det grillsäsong för oss och vi grillar mest varje dag.
Kyckling- och bulgursallad
Kyckling o marinad
kycklingfiléer
thaichilisås
soja
olja
Sallad
bulgur
rucola
gurka
tomat
fetaost
Vinägrett
3 msk olivolja
1 msk vitvinsväger 
örkryddor (basilika, oregano o dyl)

Blanda ihop marinaden i en påse.
Skär kycklingfiléerna i 3-4 bitar, lägg i marinaden och låt marinera minst en timme.
Grilla.
Koka bulgur enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ihop allt till salladen.
Blanda ihop vinägretten, häll den över salladen.
Tillsätt kycklingen till salladen, när den är färdiggrillad.
Servera ev. turkisk yoghurt och thaichilisås till sallad.

Godare än så här blir inte sommarmat enligt mig. Tyvärr är det fortfarande lite för kallt att sitta ute o äta, men snart kommer värmen och då blir sån här mat ännu godare. Längtar! Vad är den godaste sommarmaten enligt er?