söndag 7 april 2013

Lchf-tacopaj

God morgon! Klockan är strax efter sju och jag har redan varit vaken alldeles för länge trots att alla andra sover. Så irriterande! I dag är det sista dagen på barnens påsklov, men det är bara några veckor kvar till 1:a maj och en ny ledig dag och sen är det Kristi Himmelfärdsdag med några extra dagar ledigt och sen är det inte långt kvar till 6 juni och sommarlovet. Jag har en känsla av att den här våren kommer gå fort. Jag och Olivia har ju dessutom en Stockholmsresa inbokad en av de hela april-veckorna.

I fredags var det dags för en hederlig tacofredag till Isaks stora glädje, men som vanligt när vi äter tacos försöker jag göra ett taco-alternativ till mig. Det har blivit några sallder, pajer och gratänger genom åren.

Lchf-tacopaj
Pajskal:
2 msk smör
4 ägg
1 dl grädde

Fyllning:
400 gram köttfärs
tacokrydda, hemmagjord eller 1 påse köpt
0,5 dl vatten
halverade körsbärstomater eller skivade tomater
skivade lökringar
2 dl riven ost
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche

Smält smöret i pajformen i ugn på 225 grader.
Vispa ihop äggstanningen och grädda i ca 12 minuter, till torr yta med ordentligt färg.
Ta ut och låt vila.
Bryn färsen, tillsätt kryddor och vattnet och låt puttra tills vätskan kokat in.
Riv osten och blanda med grädde och crème fraiche.
Strö ut köttfärsröran på pajbotten och fördela tomat och lök på toppen.
Häll oströran överst och grädda i ca 15 min eller tills osten fått lite färg.



Jag åt pajen tillsammans med grönsaker, guacamole och stark salsa. Pajen i sig är väldigt mild i smaken så då var det gott med stark salsa. Nästa gång kryddar jag nog pajen lite till antingen med jalapeno eller lite salsa, men i övrigt var pajen jättegod och ett perfekt alternativ till mig som börjar bli liiiite less tacos. Den påminner om den här rätten som jag gjorde för ett bra tag sen.

Färdiggräddat "pajskal"

lördag 6 april 2013

BSTL

JAAAAAAAA!
Luleå vann och är i final mot Skellefteå efter att ha krossat Färjestad med 4-1 i matcher. 
Oj, oj, oj vilken finalserie det kommer bli. Ni kan ju tänka er stämningen, hatet, prestigen mellan både spelare och fans, det är ju bara 13 mil mellan städerna. 


Nu är det en veckas vila sen drar det igång. Glöm aldrig BSTL!

Tacopaj och Facebook

Visst vet ni att ni att Få lite matro även finns på Facebook? Klicka här så kommer du direkt till min facebook-sida som du kan gilla och då missar du inget. Om det nån gång är problem att skriva inlägg då kan jag meddela det på facebook. Så smidigt!


Ni som redan följer mig på Facebook vet att jag gjorde en jättegod lchf-tacopaj till middag igår. Jag hade tänkt ge er receptet men nu skiner solen och jag är på väg ut på en långpromenad. Men titta in lite senare så ska ni få ett smarrigt recept till er nästa tacofredag.


Har ni också en solig lördag? Jag hoppas att vår lördag är lika bra efter dagens hockeymatch då Luleå kan bli klar för final men då måste de först borta-slå Färjestad...och det är ju inte det enklaste. Men ett bra lag kan klara av det :)

torsdag 4 april 2013

Lördag i Kåbdalis

Den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge, så här kommer lite bilder från vår lördag i Kåbdalis där vi var på familjeläger med Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Lördagen bjöd på strålande sol och vi bjöd alla deltagare på varm korv och festis till lunch. Stort tack framför allt till Pågens som bjöd oss på allt korvbröd.


I två timmar hade vårt korvkök öppet och det kom och gick folk hela tiden och satte sig där det fanns plats, på bänkar, i snön, vid grillplatsen eller så stod man och åt. Enkelt och himla trevligt!


Sittliften är mångas favorit, t.o.m Olivia som är höjdrädd klarade av att åka flera meter ovanför marken. Imponerande!


Stackars Ida som åker utan stavar hon får ta i med armarna för att ta sig sista biten till liften. Men nu har hon lärt sig åka så pass bra att hon har fått börja åka med stavar också.

onsdag 3 april 2013

Löjromsfyllda ägg

Vilken underbar dag vi hade igår med vedeldad bastu, fotvård, ansiktsbehandling, trevligt sällskap och god mat o dryck. Men mer om det när jag har gått igenom alla korten. Eftersom det var så trevligt igårkväll bestämde jag och Ida oss för att ta lite sovmorgon idag. Såå skönt att ta det lugnt på morgonen. Tyvärr vaknade Ida med en hemsk hosta, jag hoppas det bara är lite "morgonhosta" som snabbt går över.

Till påskbordet hade jag gjort en krämig löjromsröra som jag fyllde ägghalvor med. Mums!
Löjromsfyllda ägg
6 ägg
0,5 citron, skalet + 0,5 tsk saft
1 dl crème fraiche
flingsalt o svartpeppar
80 g löjrom
1 rödlök
ev. dill

Hårdkoka äggen. Skölj dem i kallt vatten. Skala och dela dem i halvor.
Gröp ur äggulan (och spara den).
Riv skalet av citronen och pressa ur 0,5 tsk citronsaft.
Vispa med elvisp crème fraiche tillsammans med citronskal och citronsaft.
Smaksätt med salt o peppar.
Vänd ner löjrom och smulad äggula.
Lägg i en sprits. Ställ i kylskåp.
Hit kan du förbereda tidigare på dagen.
Skiva eller hacka löken. Lägg i isvatten i ca 10 minuter för att få löken riktigt krispig.
Spritsa rom- och citronkrämen i hålet där äggulan varit.
Garnera med rödlök och ev. dill.
Ställ på ett fat och servera.


Krämen blev riktigt god med en perfekt citronsmak. Det blev kvar lite kräm som jag använde till gravad lax dagen efter och det var också riktigt gott. På tal om gravad lax så tror jag att jag ska packa ner det i dagens lunchlåda.

tisdag 2 april 2013

Spa och rosa bubblor

Har precis kommit hem från jobbet och nu är jag redo för resten av den här da'n som innebär spa och rosa bubblor. Hoppas att ni också har en bra första vardag efter påskhelgen.

måndag 1 april 2013

Soliga dagar på isen

Nu är påskhelgen snart över och imorgon är det dags för jobb igen medan barnen har påsklov resten av veckan. Vilket väder det har varit hela helgen! Igår packade vi matsäck och gick ner på isen där vi grillade varma mackor, fikade och hade det mysigt. Ida och Henry provåkte lite skridskor medan Isak åkte iväg på en långtur på egen hand. Idag blev det bara en promenad på isen innan vi fikade ute på mina föräldrars altan med utsikt över den härliga isen.


Till middag idag blev det grillade kycklingfiléer som vi åt med sallad, dressing och libabröd. Vilken sommarkänsla...förutom att vi satt inne och åt.

Nu ska jag packa i ordning allt till imorgon som börjar med några timmars jobb för att sedan fortsätta med en Spa-vistelse innan jag avslutar dagen med mousserande rosévin och tilltugg. Inte illa för en tisdag!