onsdag 3 april 2013

Löjromsfyllda ägg

Vilken underbar dag vi hade igår med vedeldad bastu, fotvård, ansiktsbehandling, trevligt sällskap och god mat o dryck. Men mer om det när jag har gått igenom alla korten. Eftersom det var så trevligt igårkväll bestämde jag och Ida oss för att ta lite sovmorgon idag. Såå skönt att ta det lugnt på morgonen. Tyvärr vaknade Ida med en hemsk hosta, jag hoppas det bara är lite "morgonhosta" som snabbt går över.

Till påskbordet hade jag gjort en krämig löjromsröra som jag fyllde ägghalvor med. Mums!
Löjromsfyllda ägg
6 ägg
0,5 citron, skalet + 0,5 tsk saft
1 dl crème fraiche
flingsalt o svartpeppar
80 g löjrom
1 rödlök
ev. dill

Hårdkoka äggen. Skölj dem i kallt vatten. Skala och dela dem i halvor.
Gröp ur äggulan (och spara den).
Riv skalet av citronen och pressa ur 0,5 tsk citronsaft.
Vispa med elvisp crème fraiche tillsammans med citronskal och citronsaft.
Smaksätt med salt o peppar.
Vänd ner löjrom och smulad äggula.
Lägg i en sprits. Ställ i kylskåp.
Hit kan du förbereda tidigare på dagen.
Skiva eller hacka löken. Lägg i isvatten i ca 10 minuter för att få löken riktigt krispig.
Spritsa rom- och citronkrämen i hålet där äggulan varit.
Garnera med rödlök och ev. dill.
Ställ på ett fat och servera.


Krämen blev riktigt god med en perfekt citronsmak. Det blev kvar lite kräm som jag använde till gravad lax dagen efter och det var också riktigt gott. På tal om gravad lax så tror jag att jag ska packa ner det i dagens lunchlåda.

tisdag 2 april 2013

Spa och rosa bubblor

Har precis kommit hem från jobbet och nu är jag redo för resten av den här da'n som innebär spa och rosa bubblor. Hoppas att ni också har en bra första vardag efter påskhelgen.

måndag 1 april 2013

Soliga dagar på isen

Nu är påskhelgen snart över och imorgon är det dags för jobb igen medan barnen har påsklov resten av veckan. Vilket väder det har varit hela helgen! Igår packade vi matsäck och gick ner på isen där vi grillade varma mackor, fikade och hade det mysigt. Ida och Henry provåkte lite skridskor medan Isak åkte iväg på en långtur på egen hand. Idag blev det bara en promenad på isen innan vi fikade ute på mina föräldrars altan med utsikt över den härliga isen.


Till middag idag blev det grillade kycklingfiléer som vi åt med sallad, dressing och libabröd. Vilken sommarkänsla...förutom att vi satt inne och åt.

Nu ska jag packa i ordning allt till imorgon som börjar med några timmars jobb för att sedan fortsätta med en Spa-vistelse innan jag avslutar dagen med mousserande rosévin och tilltugg. Inte illa för en tisdag!

American pancakes (med fil)

Vilket väder vi har haft hela påsken. Underbart! Även i dag är det strålande sol från klarblå himmel så man längtar ut till isen (eller backen i Idas fall), men dagen kommer jag nog tillbringa i köket med att börja tömma några skåp inför vår stundande köksrenovering. En köksrenovering som kommer ta sin lilla tid för det ska göras om från golv till tak. Golvvärme ska in, nytt golv ska läggas, ytterväggen ska tilläggsisoleras, taket ska bytas, lampor ska planeras, köksinredning ska planeras, köpas och monteras, vitvaror och maskiner ska utvärderas och köpas, väggar ska målas, tapetseras och kaklas och ny köksmöbel ska köpas. Många beslut som måste tas! Gissa om jag längtar tills det är klart?! Ni kommer få hänga med under dessa månader med beslutsvånda och byggkaos.

Olivia var sugen på american pancakes för nån dag sedan och fixade då allt själv, letade recept, gjorde smet, stekte pannkakor, diskade och självklart bjöd hon oss andra också. Tusen tack!
American pancakes (med fil)
1 ägg
2,5 dl fil
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk smält smör
smör till stekning
Traditionella tillbehör:
lönnsirap
färska bär eller frysta tinade

Vispa ihop ägg och fil, tillsätt mjöl, bakpulver, salt och smält smör under omrörning till en slät smet.
Smält lite smör i en stekpanna och klicka ut smet till cirka tre pannkakor åt gången. Eller använd en plättlagg för småplättar.
Stek dem gyllenbruna på båda sidor och servera med bär, lönnsirap och eventuellt lite extra smör eller med "vanliga" tillbehör som du har till svenska pannkakor/plättar.


Jag föredrar ju vanliga svenska pannkakor/plättar men Olivia lyckades faktiskt riktigt bra med dessa trots att hon inte tyckte det själv. Blev förvånad att hon valde ett recept med fil istället för mjölk eftersom hon inte alls tycker om fil, men nästa gång får hon pröva ett annat recept för att slippa filsmaken (som ingen annan än hon själv kände).

lördag 30 mars 2013

Påskmiddag

Nu är vi precis hemkomna från påskmiddag hos mina föräldrar där det bjöds på alldeles för mycket gott så nu orkar jag inte mycket mer än att ligga i soffan.

På påskbordet fanns det löjromsfyllda ägghalvor, påskbakelser, gravad lax, inlagd sill, matjessill i glas, ägghalvor, ost, rostbiff, potatisgratäng, italiensk vegetarisk paj, baguetter, oliver, sallad och coleslaw.

Till efterrätt hade mamma gjort en god mandeltårta, OscarII-tårta kallar jag den i mitt recept. Desutom hade hon gjort fina "fågelbon" med ett ägg i varje bo. Såå fint! Och påskharen hade varit på besök och lämnat ägg. Vilken tur :)

Äntligen fick vi träffa barnens kusin Vera som heter Luleå i "andranamn". Läckert och fint, eller hur?

Kusin Henry dukar fint med efterrätten. Ida har slagit huvudet och kyler för att slippa få en bula.

Grillpremiär

Även i dag skiner solen från en klarblå himmel så snart ska jag gå ut och sätta mig med en kopp te och njuta. Ida som somnade ifrån Let's dance igår har väntat hela morgonen på reprisen så nu när det äntligen är igång har hon bäddat ner sig i soffan med täcke och kudde och det lär dröja innan hon vill gå ut.

Gårdagens grillpremiär blev lika god som förväntat och Leif har redan börjat planera in nästa grillning men nu lär det dröja ett tag för ikväll är vi bortbjudna och imorgon är det hemmahockey. Gårdagens match slutade ju riktigt bra. En repris, tack! Till middag drömde vi oss bort till Turkiet genom att dricka Efes. Snart är det bara två månader kvar tills vi dricker iskalla Efes varje dag :) Åh vad vi längtar!

fredag 29 mars 2013

Middagen är förberedd

Nu är det dags...för årets grillpremiär. Leif har lyft fram grillen och karrékotletterna ligger i marinad, så nu är det bara att vänta nån timme innan vi får avnjuta gott grillat kött. Vi brukar ofta ha grillpremiär till Valborg men i år blev det betydligt tidigare tack vare det fina vädret. Före sju måste vi ha ätit klart för då smäller det! Nu är det äntligen dags för första semifinalmatchen mellan Färjestad och Luleå.


Vi har en hel del snö kvar som ni ser på bilden. Bakom vårt hus är det en allmänning där traktorerna har samlat en massa snö under deras plogvändor så där har vi en riktigt stooor snöhög. Jag måste ta mig ut och ta kort på den nån dag innan den smälter.


Vår påsk går i lugnets tecken. Det enda vi har inplanerat förutom hockey i kväll och på söndag är en middag hos mina föräldrar imorgon. Vi tänker ta dagarna som de kommer och göra det vi känner för. Det är påskmys för mig!


GLAD PÅSK!