torsdag 7 mars 2013

Enkel citronsås till lax - lchf

Är hemma en kort sväng innan jag ska i väg och äta pasta med jobbet och direkt därifrån ska jag på möte med Astma- och allergiföreningen för att forsätta planera föreningens familjeläger/slalom-resa. Vi försöker förtvivlat få ihop lite sponsring så att det inte behöver bli så dyrt för barnfamiljerna - Allergivänlig kost är inte billigt!

Till ugnsstekt lax tycker jag att det är gott med citronsås, i måndags gjorde jag en enkel variant med få ingredienser.
Enkel citronsås till lax - lchf
4 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
1 citron, skal och saft
ev. salt o peppar

Koka upp grädden med buljongtärningen.
Riv skalet och pressa saften från citronen.
Tillsätt och smaka av i omgångar till en god citronsmak.
Servera till lax och potatis.


En av de enklaste citronsåserna och en av de godaste. Jag vill ha en tydlig citronsmak och använder nog hela citronen, men smaka av så att den blir perfekt just för dig. Eventuellt kan det även behövas lite salt och peppar. Lax- och såsresterna åt jag i dag till lunch tillsammans med matkorn och det var såå gott så jag tror det blir morgondagens lunch också.

onsdag 6 mars 2013

Älgjärpar

Här vaknade vi upp till ett nytt snöoväder. Nu är jag less detta och vill ha sol och takdropp, inte blåst och nysnö. Det behöver inte fyllas på med mer snö, vi har så vi klarar oss och jag är så less att sopa och skrapa bilen när man har bråttom i väg på morgonen. I början av förra veckan var det nästan 10 plusgrader här i Luleå men då var ju vi i Jämtland så då gick jag miste om den solen och värmen. När kommer nästa värmebölja?

I Jämtland blev vi bjudna på goda älgjärpar med en väldigt god whiskysås, som jag såg till att få recepten på.
Älgjärpar
500 g älgfärs
(1 ägg)
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
0,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl ströbröd

Rör ihop färssmeten, forma till 8 järpar
Bryn dem snabbt och låt dem steka klart i ugnen i 5-7 min eller till en innertermp på 60 grader
Servera till whiskysås, kokt potatis och rårörda lingon.


Jag använder inte ägg (pga Isaks äggallergi) och det blir lika bra järpar ändå. Kom ihåg att göra whiskysåsen också för det är den som gör hela rätten, klicka här för att komma till det receptet.

På lördag är det Melodifestival-finalen. Det har ni väl inte missat? Har ni någon favorit i år? Det är ingen jag har fastnat nå speciellt för, det är många som jag tycker är lite små-bra men ingen som sticker ut. Barnen har också många favoriter och kan inte välja endast EN. Vilken tur för då slipper vi ringa och rösta :)

tisdag 5 mars 2013

Afrikansk älggryta

Finn ett fel i rubriken!

Tror ni att det är många som använder älg i sina köttgrytor i Afrika? Eftersom vi alltid har älgkött i frysen använder jag nästan alltid grytbitar av älg i mina grytor. Grytan serverade vi tillsammans med matkorn och småskålar med mandarinklyftor, banan, gurka, majs, sallad, tomat, russin, blandade bönor och yoghurt. En av barnens favorit maträtter är Djungelkyckling som vi också serverar med liknande tillbehör. Ett roligt och mysigt sätt att servera mat och tillbehör på.
Afrikansk älggryta
600 g grytbitar
1 msk curry
1-2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk färsk ingefära, riven
1 rödlök, klyftad
1 burk krossade tomater
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 buljongtärning
2 dl vatten
Tillbehör
bulgur, matkorn eller couscous
banan, ananas, mandarinklyftor, mango, papaya, avokado, gurka, russin, kokos, majs el dyl
yoghurt


Bryn köttet i olja och lägg över i en gryta.
Fräs curryn i olja, lägg i vitlök och rödlök och fräs några minuter. Lägg över i grytan.
Tillsätt ingefära, tomater, salt, peppar, buljongtärning och vatten.
Låt koka i ca 45 minuter tills köttet är mjukt (tiden beror lite på typ av kött och storleken på grytbitarna).
Servera grytan med tillbehören.

Mat kryddad med curry och köttgrytor går alltid åt med en rasande fart här hemma, så då förstår ni att denna currykryddade köttgryta åts med god aptit.

måndag 4 mars 2013

Lövbiff med enkel sås på reduktion

Vill man snabbt göra en sås kan man ta hjälp av Bong Touch of Taste nya såsreduktioner som finns i 4 smaker - Rödvin/Marsala, Peppar, Whisky och kantarell.


Reduktion är resultatet av att koka ner grönsaker, kryddor och vätska såsom buljong, vin, whisky och vinäger till en essens av koncentrerade smaker. Ju längre en reduktion kokar desto mer samkrik blir den. Om man inte har den tiden kan man använda denna färdiga reduktion som man kokar ihop tillsammans med grädde.


Igår provade vi att göra pepparsås till lövbiff. Det var väldigt enkelt att få en god smakrik sås, men den var lite för söt för min smak. Jag använde inte hela burken reduktion till 2 dl grädde, som det stod att man skulle, utan jag nöjde mig med ungefär hälften. Dessutom tillsatte jag nymald grön- och svartpeppar för jag vill att en pepparsås ska vara riktigt pepparstark.

Men det ska bli intressant att prova de andra smakerna också. Till kantarell-reduktionen tänkte jag tillsätta extra kantareller.

söndag 3 mars 2013

Matsedel v.10 mars 2013

Igår när vi åkte hem så var det ett väldigt snöoväder med snörök hela vägen och det såg man väldigt tydligt på bakändan av bilen.

vitt, vitt, vitt


Nu har vi varit duktiga igen och planerat veckans alla middagar. Sen får vi se om den håller, men det är i alla fall skönt att ha något att utgå ifrån.

Matsedel v.10 mars 2013
Må: Lax, potatis och citronsås
Ti: Ciderbräserad fläskgryta och ris
On: Afrikansk köttgryta och matkorn
To: Pytt i panna (jag äter på restaurang :) )
Fr: Kycklingtortilla
Lö: Mello-plock
Sö: Revbensspjäll


Nu ska jag stänga ner datorn, ta en stor kopp te och sätta mig i soffan och se Brottet. Förhoppningsvis håller jag mig vaken hela avsnittet, jag känner mig trött så det skulle inte vara konstigt om jag slumrar lite.

Whiskysås

Efter en jobbig bilresa med enormt mycket snö och ännu mer snörök, kom vi till slut hem igår. Det var en trött familj som parkerade sig i soffan framför Melodifestivalen igårkväll och sen gick och la sig tidigt. I dag har det mest handlat om att packa upp väskor, tvätta och städa och sen har vi sett VMs femmil så klart då Sverige äntligen fick ett vm-guld efter sex silver.

I Jämtland blev vi bjudna på älgjärpar med god whiskysås och jag såg till att ta receptet.
Whiskysås
2 dl vatten
2 msk vilt-, eller kalvfond
4 msk whisky
2 dl crème fraiche
salt o peppar

Blanda vatten, fond, whisky och crème fraiche i en kastrull, koka under omrörning till lagom konsistens.
Smaka av med salt o peppar.
Servera till älgjärpar eller andra köttfärsbiffar, kokt potatis och rårörda lingon.


En god sås med en whiskysmak som inte tog över för mycket. Jag kommer snart se till att prova göra den själv.

Jag skulle ha behövt nån dag till på den här helgen för nu har vi kommit igång och städa så himla bra och skulle vilja göra klart det och när väl vardagen drar igång med skola, jobb, dagis, matlagning och aktiviteter så hinner vi inte med så mycket extra.

fredag 1 mars 2013

Fredagsmys

Har ni bänkat er framför tv:n och har fredagsmys? Tänkte tipsa om nå som är så mycket godare än chips (lätt för mig att säga som inte alls tycker om chips) - nämligen ananas. Färsk ananas är ju så gott och vi köper hem det alldeles för sällan. Förmodligen för att Leif inte tycker om ananas och det börjar klia i munnen på Isak och Olivia när de äter det. Men jag och Ida älskar det så vi kan ju köpa hem och äta denna goda frukt.


Nu har vi lämnat Åre och är tillbaka i Offerdal för en natt, redan i morgonbitti påbörjar vi resan hemåt. Ida har blivit såå duktig på slalom, svårt att förstå att hon i måndags knappt kunde stå på skidorna och nu åker hon som att hon aldrig har gjort annat. Tur att vi just i år har bokat en till skidsemester.