Men det ska bli intressant att prova de andra smakerna också. Till kantarell-reduktionen tänkte jag tillsätta extra kantareller.
måndag 4 mars 2013
Lövbiff med enkel sås på reduktion
Vill man snabbt göra en sås kan man ta hjälp av Bong Touch of Taste nya såsreduktioner som finns i 4 smaker - Rödvin/Marsala, Peppar, Whisky och kantarell.
Reduktion är resultatet av att koka ner grönsaker, kryddor och vätska såsom buljong, vin, whisky och vinäger till en essens av koncentrerade smaker. Ju längre en reduktion kokar desto mer samkrik blir den. Om man inte har den tiden kan man använda denna färdiga reduktion som man kokar ihop tillsammans med grädde.
Igår provade vi att göra pepparsås till lövbiff. Det var väldigt enkelt att få en god smakrik sås, men den var lite för söt för min smak. Jag använde inte hela burken reduktion till 2 dl grädde, som det stod att man skulle, utan jag nöjde mig med ungefär hälften. Dessutom tillsatte jag nymald grön- och svartpeppar för jag vill att en pepparsås ska vara riktigt pepparstark.
Men det ska bli intressant att prova de andra smakerna också. Till kantarell-reduktionen tänkte jag tillsätta extra kantareller.
Men det ska bli intressant att prova de andra smakerna också. Till kantarell-reduktionen tänkte jag tillsätta extra kantareller.
söndag 3 mars 2013
Matsedel v.10 mars 2013
Igår när vi åkte hem så var det ett väldigt snöoväder med snörök hela vägen och det såg man väldigt tydligt på bakändan av bilen.
Nu har vi varit duktiga igen och planerat veckans alla middagar. Sen får vi se om den håller, men det är i alla fall skönt att ha något att utgå ifrån.
Matsedel v.10 mars 2013
Må: Lax, potatis och citronsås
Ti: Ciderbräserad fläskgryta och ris
On: Afrikansk köttgryta och matkorn
To: Pytt i panna (jag äter på restaurang :) )
Fr: Kycklingtortilla
Lö: Mello-plock
Sö: Revbensspjäll
Nu ska jag stänga ner datorn, ta en stor kopp te och sätta mig i soffan och se Brottet. Förhoppningsvis håller jag mig vaken hela avsnittet, jag känner mig trött så det skulle inte vara konstigt om jag slumrar lite.
vitt, vitt, vitt |
Nu har vi varit duktiga igen och planerat veckans alla middagar. Sen får vi se om den håller, men det är i alla fall skönt att ha något att utgå ifrån.
Matsedel v.10 mars 2013
Må: Lax, potatis och citronsås
Ti: Ciderbräserad fläskgryta och ris
On: Afrikansk köttgryta och matkorn
To: Pytt i panna (jag äter på restaurang :) )
Fr: Kycklingtortilla
Lö: Mello-plock
Sö: Revbensspjäll
Nu ska jag stänga ner datorn, ta en stor kopp te och sätta mig i soffan och se Brottet. Förhoppningsvis håller jag mig vaken hela avsnittet, jag känner mig trött så det skulle inte vara konstigt om jag slumrar lite.
Whiskysås
Efter en jobbig bilresa med enormt mycket snö och ännu mer snörök, kom vi till slut hem igår. Det var en trött familj som parkerade sig i soffan framför Melodifestivalen igårkväll och sen gick och la sig tidigt. I dag har det mest handlat om att packa upp väskor, tvätta och städa och sen har vi sett VMs femmil så klart då Sverige äntligen fick ett vm-guld efter sex silver.
I Jämtland blev vi bjudna på älgjärpar med god whiskysås och jag såg till att ta receptet.
Whiskysås
2 dl vatten
2 msk vilt-, eller kalvfond
4 msk whisky
2 dl crème fraiche
salt o peppar
Blanda vatten, fond, whisky och crème fraiche i en kastrull, koka under omrörning till lagom konsistens.
Smaka av med salt o peppar.
Servera till älgjärpar eller andra köttfärsbiffar, kokt potatis och rårörda lingon.
En god sås med en whiskysmak som inte tog över för mycket. Jag kommer snart se till att prova göra den själv.
Jag skulle ha behövt nån dag till på den här helgen för nu har vi kommit igång och städa så himla bra och skulle vilja göra klart det och när väl vardagen drar igång med skola, jobb, dagis, matlagning och aktiviteter så hinner vi inte med så mycket extra.
I Jämtland blev vi bjudna på älgjärpar med god whiskysås och jag såg till att ta receptet.
Whiskysås
2 dl vatten
2 msk vilt-, eller kalvfond
4 msk whisky
2 dl crème fraiche
salt o peppar
Blanda vatten, fond, whisky och crème fraiche i en kastrull, koka under omrörning till lagom konsistens.
Smaka av med salt o peppar.
Servera till älgjärpar eller andra köttfärsbiffar, kokt potatis och rårörda lingon.
En god sås med en whiskysmak som inte tog över för mycket. Jag kommer snart se till att prova göra den själv.
Jag skulle ha behövt nån dag till på den här helgen för nu har vi kommit igång och städa så himla bra och skulle vilja göra klart det och när väl vardagen drar igång med skola, jobb, dagis, matlagning och aktiviteter så hinner vi inte med så mycket extra.
fredag 1 mars 2013
Fredagsmys
Har ni bänkat er framför tv:n och har fredagsmys? Tänkte tipsa om nå som är så mycket godare än chips (lätt för mig att säga som inte alls tycker om chips) - nämligen ananas. Färsk ananas är ju så gott och vi köper hem det alldeles för sällan. Förmodligen för att Leif inte tycker om ananas och det börjar klia i munnen på Isak och Olivia när de äter det. Men jag och Ida älskar det så vi kan ju köpa hem och äta denna goda frukt.
Nu har vi lämnat Åre och är tillbaka i Offerdal för en natt, redan i morgonbitti påbörjar vi resan hemåt. Ida har blivit såå duktig på slalom, svårt att förstå att hon i måndags knappt kunde stå på skidorna och nu åker hon som att hon aldrig har gjort annat. Tur att vi just i år har bokat en till skidsemester.
onsdag 27 februari 2013
Dags att åka vidare
Då var det dags att packa våra väskor igen för nu ska vi till Åre i ett par dagar för ännu mer skidåkning. Är det sportlov så är det! Idag blåste det dock så mycket så vi tog en lugn innedag och det var nog väbehövligt i alla fall för Isak som hade ont i huvudet och örat i morse, men nu verkar han, tack o lov, må bättre. Han har lite känsliga öron så jag hann bli lite orolig för att det skulle bli ännu en sprucken trumhinna.
Eftersom vi bara har varit inne och hemma idag så lagade jag och Leif dagens middag och det blev en gammal klassiker - mangofilé. En lättlagad kycklinggryta som de flesta älskar. Till den gjorde jag dels en ruccola-, tomat- och fetaostsallad och dels en gurk- och paprikasalsa.
Eftersom jag inte åker skidor lär det bli jag som fixar maten imorgon - inte mig emot :) Så nu ska jag fundera ut nå gott och lättlagat att äta till middag, som ska räcka till flera hungriga skidåkare.
Eftersom jag inte åker skidor lär det bli jag som fixar maten imorgon - inte mig emot :) Så nu ska jag fundera ut nå gott och lättlagat att äta till middag, som ska räcka till flera hungriga skidåkare.
tisdag 26 februari 2013
SomeZin
Har ni smakat boxvinet SomeZin Zinfandel? Chansen är stor eftersom svenska folket köper 20 000 boxar/vecka av det vinet. Det låter ju helt otroligt mycket men det ska stämma och baseras på Systembolagets försäljningssiffror från vecka 40 2010 till vecka 36 2012. Nu finns även detta populära boxvin på flaska och har redan kvalificerat sig in i Systembolagets ordinarie sortiment (89 kr för 750 ml artikelnr 2145).
SomeZin Zinfandel är ett mycket smakrikt och fruktigt vin med inslag av plommon, örter, jordgubbar, vanilj, lakrits, mörk choklad, kryddor och rostat kaffe. Många uppskattar vinet som sällskapsdryck, men det passar även bra till smakrik och välkryddad mat, liksom till hårda ostar och populär mat som pizza, pasta och en köttbit.
Hemma har jag en flaska som väntar på mig som jag längtar efter och ska smaka när jag kommer hem. Undra vad jag ska dricka den till? Det blir nog en god pastarätt, kanske en Delizie.
måndag 25 februari 2013
Bildregn från Almåsa
Härlig bild som Olivia tog i liften. Bakom henne kommer Ida och sen Leif. |
Ida lär sig åka med hjälp av en käpp mellan henne och Leif. |
I slutet av backen släpper hon käppen och åker själv ner till liften. |
Ibland går det riktig fort. |
Oj vad kul Ida tyckte det var med slalom. Hon ville aldrig sluta åka. |
Olivia i lilla backen "Tekniken". |
Isak åker också Tekniken. |
Gott med lite fikapaus och bra att vila benen ett tag. |
Efter en korvpaus orkar man några fler åk. |
I slutet av dagen klarade Ida åka liften själv också. |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)