söndag 25 november 2012

Gooda biffar

Då är det söndagkväll igen och vet ni vad? I dag har jag inte haft nån söndagsångest. Jippi! Kanske beror det på att jag har hunnit så mycket i helgen så det känns helt ok att börja jobba igen. Eller så beror det på att jag har haft fullt upp så jag har inte haft tid att tänka på att det är söndag.


Dagens middag blev köttfärsbiffar kryddade med dill och basilika. Dill förknippar man kanske mest med fisk men det blir jättegod smak på de här biffarna. Mina barn tycker ju absolut bäst om köpta köttbullar och brukar rata våra hemmagjorda men dessa biffar gick hem hos dem, även Olivia som aldrig brukar tycka om mat med köttfärs åt dessa med god aptit.


Jag ser på Facebook att det är många som har tjuvstartat advent med att pynta och baka lussekatter. Är inte det lite fusk? :) Jag håller stenhårt på första advent, eller lördagen innan advent då åker allt adventspynt fram. Men då går jag "All in" med mycket pynt och ljus, granen och tomtarna däremot får vänta ytterligare nån vecka. Kvällarna den här veckan lär gå åt till att stryka alla julgardiner och dukar.

Chilikycklingpaj - lchf

Oj vad fort det blev mörkt i dag och jag hann inte gå på nån promenad. Vi har fortsatt med städandet av förråd och vi har även frostat av ena frysen för till veckan får vi griskött och även årets julskinka så då behöver vi inte en massa is som tar plats i frysen. Nu är det bara en vecka kvar till första advent och i går när jag gick och la mig funderade och planerade jag allt jag vill ha gjort till dess. Städa, pynta, lussekatter och julmustkyckling är absoluta måsten till första advent. Vad har ni för måsten?

När jag handlade i veckan hade de smaksatt crème fraiche till riktigt bra pris pga kort datum. Jag hade tur för det var en av mina favoritsmaker, så i går gjorde jag en kycklingpaj med crème fraiche paprika och chili. Jag använde ett pajskal utan mjöl men självklart kan man använda "vanlig" pajdeg. Ni har väl inte missat min sammanställning på olika pajdeger?
Chilikycklingpaj - lchf
Lchf-pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
Fyllning:
2 kycklingfiléer
1 bit purjolök
1/2 tsk salt
1 röd paprika
2 dl crème fraiche paprika och chili
3 ägg
2+2 dl riven ost

Lchf-pajdeg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender – lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut i form.
Förgrädda skalet i 8-10 minuter i 175 grader.
Fyllning
Skär kycklingen i mindre bitar.
Strimla purjolöken.
Stek kycklingen, salta och peppra. Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med.
Låt svalna något.
Kärna ur och tärna paprikan.
Blanda kyckling, purjolök, paprika, crème fraiche, ägg och hälften av osten.
Fördela blandningen i pajskalet och strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 35-40 min. Servera med sallad.


Olivia och Leif tyckte att pajen var jättegod men jag tyckte den var lite för torr så nästa gång tar jag 3 dl crème fraiche och 2 ägg. Den här smaksatta crème fraichen är så himla god så vi åt den som en dressing till pajen för att få extra mycket smak och på så sätt kändes inte pajen lika torr. Det är inte ofta jag använder smaksatt crème fraiche men nu har det blivit två gånger den senaste veckan och jag måste erkänna att det är smidigt.

lördag 24 november 2012

Lördagsmys

Efter att ha städat förråd i flera timmar följde jag Ida på kalas hos dagiskompisen Emma. Jag var så less allt städande så jag stannade kvar och surrade med andra mammor och drack glögg. Så skönt med lite avkoppling o bara sjunka ner i en soffa.


När kalaset var slut gick vi hem och såg hockey. Killarna såg den på plats medan vi tjejer såg den på tv. Vilken match det blev! Luleå utklassade Brynäs med 8-1 så det var två glada killar som kom hem till midda'n. Isak blev, om möjligt, ännu gladare när han såg att det serverades tacos till middag. De som inte ville äta tacos kunde äta chilikycklingpaj med lchf-pajskal istället. I morgon har Isak match så vi får hoppas det går lika bra för dem som för a-laget. Heja, heja!


Receptet på pajen kommer i morgon för nu ska jag skynda mig till tv-soffan och Så mycket bättre. Lördagsmys!

Knäckig kladdkaka

Ännu en grådisig småregning dag. Ser på skidåkningen från Gällivare på tv, och där snöar det. När ska snön komma hit? Nu vill vi ha ljust och fint!  Vi håller tummarna att det kommer snö under vecka så vi får en vit första advent. Hela morgonen har jag städat och röjt i ett av våra förråd i källaren. Väldigt välbehövligt! Vi är helt otroliga på att spara saker, kan ju vara bra att ha.... Nu har jag precis avslutat en välförtjänt te-paus, så nu ska jag ner i källaren igen.

Igår bakade jag en kladdkaka som jag såg på Arla.se för ett tag sedan. Det som lockade mig var kladdkakan (så klart) men även att den bestod av en knäckig topp med havre. Havre är en bakfavorit hos mig som brukar ge god smak. Havrekakor och havreformar är exempel på några av mina havre-favoriter.
Knäckig kladdkaka
Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
0,5 dl sirap
Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
0,5 dl sirap
0,5 dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Chokladsmet:
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. 
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. 
Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen.
Knäcksmet:
Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.
Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader ca 30 min. 
Låt svalna. Servera vispad grädde eller vaniljglass till.


Oj, oj, oj det här måste ni prova! Eller köpa av mig! För det här ska in i mitt försäljningssortiment. Den påminner lite om kladdkakan med kokostäcke (falsk toscakaka), men den här var godare. Det tycker jag just nu i alla fall, men tycke och smak brukar ju variera lite från dag till dag. Snart är jag kanske less den här för jag har en känsla av att jag kommer göra den några gånger den närmaste tiden.

fredag 23 november 2012

Fredagslugn

Har fredagslugnet infunnit sig hos er? Här har det infunnit sig riktigt ordentligt för det är bara jag och Ida hemma. Leif har skjutsat Isak till badhuset där han ska träna (prova på) kanotpolo med hockeylaget och Olivia är på fritidsgården.

Men innan alla for i väg hann vi äta en lugn middag tillsammans (njuter de gånger det inträffar nu för tiden). Dagens middag var en familjefavorit som jag har skrivit om flera gånger. Har ni testat det än? Lövbiff med ostsås och pommes frites. Ostsåsen är så enkel att göra att ni måste prova. Jag kokar ihop grädde och smaksatt ost, idag valde jag Philadelphiaost med vitlök och örter, sen smakar jag av med lite salt och peppar. Klart!


Nu ser Ida Barda på tv och jag sitter vid datorn med det obligatoriska chai-teet. Tror jag ska lyxa till det med en kladdkakebit, jag bakade nämligen kladdkaka tidigare i dag. Ett riktigt smarrigt recept som jag ska ge er i morgon så ni också har möjlighet att fika riktigt gott. Eller ska ni kanske baka äppelmuffins med mandelmassa och kardemumma?


Nu slutar snart Barda och då tror jag att det är dags för Ida att gå och sova för så gnällig som hon är nu brukar inte min glada tjej vara. Det börjar märkas att det blev för få sömntimmar i natt för henne.

Äppelmuffins med mandelmassa

Ännu en grådisig dag men idag är det fredag så då struntar vi i vädret, eller hur? Fredag innebär kort dag för mig och Ida, redan vid ett hämtade jag henne från förskolan. Det var en trött tjej jag hämtade som kom i säng alldeles för sent i går så nu har hon bäddat ner sig och ser film. Få se om hon lyckas hålla sig vaken. Vi väntar på att mormor och morfar ska komma hit o fredagsfika med oss så jag hoppas hon orkar hålla sig vaken tills dess för om hon väl somnar lär hon vara svårväckt.

Igårkväll passade jag på att använda upp lite mandelmassa (ny ska ändå köpas till jul) och äpplen och använde det till muffins.
Äppelmuffins med mandelmassa 12 st
Muffins
2 ägg
2 dl socker
50 gr smör
1 dl turkisk yoghurt
2 msk koncentrerad äppeljuice
3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
Fyllning
2 äpplen
1 msk råsocker
1,5 tsk kardemumma
75 gr mandelmassa

Muffins
Vispa ägg och socker
Smält smöret. Ta av från plattan, låt svalna lite och tillsätt yoghurten.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smörblandningen och äppeljuicen.
Rör till en slät smet
Klicka ut smeten i formarna, inte mer än till ca 40% av formen.
Fyllning
Skala och tärna äpplena
Riv över mandelmassa och tillsätt råsocker och kardemumma.
Blanda ihop.
Fördela fyllningen i formarna och klicka sedan på resten av smeten så det i stort sett täcker fyllningen.
Grädda i 225 grader, mitt i ugnen, ca 15 min.


Mycket fyllning i varje form, man ser inte understa lagret smet.

Så mycket gott samlat i en och samma muffins. Kombinationen mandelmassa, kardemumma och äpplen går ju inte att misslyckas med. De blev så saftiga med tydlig kardemummasmak, mums. Ta rejält med fyllning så att det blir riktigt saftig och gott. Längtar tills jag snart ska fika av dem, bara mormor och morfar dyker upp.

Klicka sen på resten av smeten över fyllningen.

torsdag 22 november 2012

Saffransås till lax

Torsdagkväll och jag har redan börjat njuta av att det snart är helg. Det gäller att börja njuta i tid så man kan njuta länge :) Tänk att det är första advent redan nästa helg och ingen snö har vi. Snyft! Nu vill vi ha snö så det blir lite ljusare. Det är mörkt, mörkt, mörkt just nu, i dag har det dessutom varit mulet så det känns som det aldrig blev ljust i dag. Får hoppas på bättre väder i helgen.

Nu börjar jag längta till jul och alla godsaker som hör julen till. Till middag i dag tjuvsmakade vi lite saffran då jag använde Arlas crème fraiche som är smaksatt med saffran och tomat. Oj så gott det var! Snart är det hög tid att baka lussekatter. Myyys!
Saffransås till lax
0,5 gul lök
2 dl crème fraiche saffran och tomat
1 dl grädde
0,5 dl vitt vin 

Finhacka löken. Bryn den i smör så att den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt den smaksatta crème fraichen, grädde och lite vin.
Koka ihop några minuter.
Servera till lax.

Såå gott det här var, en ny favorit för mig. Jag var lite skeptisk och trodde inte att det skulle smaka så mycket saffran, men så fel jag hade det var faktiskt riktigt mycket saffransmak. Mums! Barnen var inte lika förtjusta i såsen de tyckte det kändes som att äta lussekatter och det ville de inte ha till fisk. Eftersom jag misstänkte (och fick rätt i) att barnen inte skulle tycka om såsen så ugnsstekte jag laxen för sig och kokade ihop såsen i en kastrull. Vill man så kan man blanda ihop såsen och hälla den på fisken i en ugnsform och tillaga allt i 200 grader i ca 20 minuter. Vi åt pasta till laxen och såsen men det är nog gott med pressad potatis också.


Är ni laddade för finalen i Hela Sverige bakar? Det är jag! Jag bakade äppelmuffins med mandelmassa efter middagen som jag ska provsmaka tillsammans med en kopp te och njuta av sista programmet.