Åh det luktar ljuvligt och juligt i huset just nu. Jag har precis tagit ut en mjukpepparkaka från ugnen och jag älskar doften som sprider sig från köket till resten av huset. Blir nog att synda med en kopp te och en varm kakbit om ett tag.
Nu är två dagar avklarade av min stressvecka med många kvällsaktiviteter, men eftersom det bara är roliga saker jag ska i väg på så känns det inte så ansträngande. I morgon ska jag träffa några andra mammor med allergiska barn och det blir alltid så inspirerande och intressanta samtal när vi träffas. Nu har vi många saker på gång i Astma- och allergiföreningen, det som står på tur är en pralinkväll där vi ska tillverka julgodis för allergiker. Bor ni i närheten av Luleå och vill kunna bjuda allergiker på julgodis gå då in här och anmäl er.
Ida försöker sova men det går inte så bra för henne för Leif ser hockey på tv och det verkar inte gå så bra för Luleå så Leif sitter inte tyst och lugnt i soffan. De som någon gång har sett hockey med Leif vet vad jag pratar om :) Oj, nu kvitterade Luleå och då var det två stycken (Leif o Isak) som skrek i soffan. Stackars Ida!
tisdag 13 november 2012
söndag 11 november 2012
Matsedel v.46 nov 2012
Farsdagsmiddagen blev köttsoppa hos min pappa och det var så himla gott. I veckan har vi pratat om köttsoppa på jobbet och det gjorde att jag var så otroligt sugen på köttsoppa så jag blev mer än nöjd när jag hörde att vi skulle blir bjudna på just det. Det finns nog lika många varianter på köttsoppa som det finns personer, det märktes väldigt väl när vi diskuterade soppan på jobbet. Det känns som jag har hunnit med jättemycket i dag så nu ska jag tillbringa resten av kvällen i tv-soffan med en kopp te eller två.
Till veckan har vi något planerat varje kväll så då känns det viktigt att ha en matsedel att utgå ifrån så vi kan förbereda så mycket som möjligt för att veckan ska flyta på smidigt.
Matsedel v. 46 nov 2012
Må: Stekt korv, potatis och ägg
Ti: Spagetti och köttfärssås
On: Fiskpinnar och potatis
To: Rostbiff och potatisgratäng
Fr: Hemmagjord pizza
Lö: Italienskt köttfärsfyllt bjudbröd
Sö: Indisk kycklinggryta
Till veckan har vi något planerat varje kväll så då känns det viktigt att ha en matsedel att utgå ifrån så vi kan förbereda så mycket som möjligt för att veckan ska flyta på smidigt.
Matsedel v. 46 nov 2012
Må: Stekt korv, potatis och ägg
Ti: Spagetti och köttfärssås
On: Fiskpinnar och potatis
To: Rostbiff och potatisgratäng
Fr: Hemmagjord pizza
Lö: Italienskt köttfärsfyllt bjudbröd
Sö: Indisk kycklinggryta
Stuvad spenat - lchf
God morgon! Nu har jag smugit upp för att göra frukost till far i huset - för andra dagen i rad. Eftersom han fyllde år i går bjöd jag på "hotellfrukost" även då. Det blir te, juice, ägg, leverpastej, skinka, olika ostar, kaviar, löjrom, gurka och en massa olika bröd och kex. Efter frukost ska jag ta hand om helgens sista bakning, som innebär två enkla sorter. Återkommer om det senare.
Kom på att jag har glömt ge er receptet från i torsdags då vi åt ugnstekt lax och jag serverade den till stuvad spenat. Men jag stuvade inte på vanligt sätt med mjöl och mjölk utan jag använde philadelphiaost och grädde.
Stuvad spenat - lchf
400 g fryst hackad spenat
3 msk philadelphiaost
1 dl grädde
salt o peppar
Tina spenat i en kastrull på låg värme.
Tillsätt philadelphiaost och grädde till en bra konsistens och god smak. (Philadelphiaosten gör stuvningen lite mindre rinnig)
Salta och peppra.
Kom på att jag har glömt ge er receptet från i torsdags då vi åt ugnstekt lax och jag serverade den till stuvad spenat. Men jag stuvade inte på vanligt sätt med mjöl och mjölk utan jag använde philadelphiaost och grädde.
Stuvad spenat - lchf
400 g fryst hackad spenat
3 msk philadelphiaost
1 dl grädde
salt o peppar
Tina spenat i en kastrull på låg värme.
Tillsätt philadelphiaost och grädde till en bra konsistens och god smak. (Philadelphiaosten gör stuvningen lite mindre rinnig)
Salta och peppra.
Lax och spenat är en perfekt kombination som jag knappt kan få nog av. Vår favoritlax är den med Västerbottensost eller parmesan på spenatbädd serverad till tagliatelle. Har ni inte provat den än så är det hög tid nu för den är bara såå god. Vad brukar ni äta spenat till? Det är nog mest till lax vi äter fryst spenat. Färsk spenat däremot använder jag ofta till sallader, pajer och vissa pastarätter.
Senare i dag hoppas jag att jag lyckas få ihop en bra matsedel för nästa vecka. Det är så skönt och underlättar så himla mycket om man planerar middagarna i förväg och inte tar en dag i taget.
lördag 10 november 2012
Finaste bordsplaceringen
Till slut kom Leif hem från målandet och vi kunde äta en sen födelsedagsmiddag. Ida dukade och skrev fina bordsplaceringslappar som hon placerade ut till oss alla. Kolla in de fina lapparna hon jobbade länge med. Hon behövde lite hjälp med stavningen så vissa av orden bokstaverade jag åt henne, men det mesta har hon fixat själv.
Pappa Leif fick en fin lapp...
...liksom mamma Sara
Ida är lillasyster...
...och Isak är både storebror och lillebror.
Jag tyckte hon kunde skriva bara bror, men så enkelt ville hon inte ha det.
Storasyster Olivia var på annat kalas, men fick en fin lapp ändå.
Till middag hade Leif beställt Chicken Thai, så självklart gjorde jag det åt honom, eftersom han är väldigt förtjust i vitlöksbröd så hade jag fixat i ordning en enkel variant av det också.
Nu ska jag åka och hämta Olivia från hennes tjejmiddag. Spännande att höra vad hon har ätit. Sen blir det nog en tidig kväll för jag börjar känna mig rätt trött efter en heldag i köket. I morgon blir det också lite köksjobb då jag ska baka två olika sorter, men eftersom vi ska till min pappa på farsdags-middag behöver jag inte laga nån mat.
Bakdag i regnet
I morse vaknade vi upp till spöregn men det gjorde inget för jag hade planerat för en bakdag. Hela förmiddagen tillbringade jag i köket med att baka. Först hjälptes jag och Ida åt med en omgång kanelbullar. Det var jättelänge sedan vi hade vanliga kanelbullar så det stod högst upp på dagens baklista.
Sen fortsatte jag med en mazarinkaka med mandelmassa, men den blev inte så lyckad :( dels satte jag i lite för mycket bittermandelolja och dels fastnade den i formen när jag skulle vända upp den på ett fat. Men den duger nog till i kväll då jag tänkte att vi skulle äta den med bär och grädde istället för en tårta.
Därefter fortsatte jag med två banankakor, eftersom vi återigen hade bruna bananer i fruktskålen. Visst kommer ni ihåg att baka banankakor av era bruna bananer? Ni får absolut inte kasta dem, ju brunare desto bättre till bakning. Mina bananer var nästan helt svarta i skalet.
Nu ska jag snart sätta igång med dagens festmiddag som blir chicken thai. Jag hoppas födelsedagsbarnet hinner hem :) Han har stått i ett garage och målat bräder hela da'n. Till veckan kommer en snickare som ska ta bort vår gamla entredörr och sätta dit ett fönster istället. Samtidigt med det måste vi så klart panela om runt nya fönstret också.
Sen fortsatte jag med en mazarinkaka med mandelmassa, men den blev inte så lyckad :( dels satte jag i lite för mycket bittermandelolja och dels fastnade den i formen när jag skulle vända upp den på ett fat. Men den duger nog till i kväll då jag tänkte att vi skulle äta den med bär och grädde istället för en tårta.
Därefter fortsatte jag med två banankakor, eftersom vi återigen hade bruna bananer i fruktskålen. Visst kommer ni ihåg att baka banankakor av era bruna bananer? Ni får absolut inte kasta dem, ju brunare desto bättre till bakning. Mina bananer var nästan helt svarta i skalet.
Nu ska jag snart sätta igång med dagens festmiddag som blir chicken thai. Jag hoppas födelsedagsbarnet hinner hem :) Han har stått i ett garage och målat bräder hela da'n. Till veckan kommer en snickare som ska ta bort vår gamla entredörr och sätta dit ett fönster istället. Samtidigt med det måste vi så klart panela om runt nya fönstret också.
fredag 9 november 2012
Fredagsmys "Man tager vad man haver"
I dag är jag så lycklig! Min käre pappa lyckades rädda ett kraschat usb-minne med alla mina kort under flera år då barnen var små. Det var semestrar, kalas, Idas födelse och en massa annat vi har varit med om under jättemånga år som fanns samlade där. Tur att jag har en sån datakunnig och intresserad pappa som älskar såna här utmaningar. När jag trodde att alla kort var borta försökte jag trösta mig, mellan alla tårar, med att barnen och minnen finns i alla fall kvar. Men det blir så mycket lättare att minnas när man har bilder till hjälp. Tusen tack pappa!
Vilken god middag vi lyckades få till av rester. Det blev en massa plockmat, precis som jag vill ha det på fredagar. Fredagsmys för mig det är plockmat till middag så hela familjen sitter länge vid bordet och pratar o äter utan stress. Det känns extra bra när man har tagit reda på en massa rester. Det mår både vår ekonomi och miljö bra av.
Vilken god middag vi lyckades få till av rester. Det blev en massa plockmat, precis som jag vill ha det på fredagar. Fredagsmys för mig det är plockmat till middag så hela familjen sitter länge vid bordet och pratar o äter utan stress. Det känns extra bra när man har tagit reda på en massa rester. Det mår både vår ekonomi och miljö bra av.
Fredagsmys "Man tager vad man haver"
quesadillas
(tortillabröd och riven ost i frysen)
kycklingspett
(från frysen)
rostbiff med päron och ost med chilismak
(rostbiff från frysen, päron som höll på att bli mjukt, redan öppnad ost)
pastasallad
(makaroner från middag tidigare i veckan)
ost o kex
(från tidigare kalas)
yoghurt och thaichilisås
(yoghurt som höll på att gå ut)
löjrom
(fjolårets rom, ny är på väg)
crostini o tapenade
(från tidigare kalas)
tacochips o salsa
(hinner aldrig bli gammalt i det här huset eftersom det är Isaks stora favorit)
sallad
Nu ska jag sätta mig i soffan med ett stort glas chai-te och smaka mini-oreo som jag fick för nån vecka sedan. Jag hade tänkt baka med dem men det har inte blivit av, så nu tjuvsmakar vi några i kväll till X-factor.
Ha en mysig fredagkväll nu så hörs vi i morgon!
Krustader med ädelost och hjortronsylt
God morgon! Visst är det härligt att vakna och veta att det är fredag - bästa dagen på hela veckan. I dag kommer jag dock inte hem så tidigt som jag brukar för jag ska följa Olivia som ska klippa sig och dessutom hoppas jag hinna göra en del ärenden på stan.
Tänkte så här på fredagmorgonen tipsa om ett till drink-tilltugg så ni hinner skaffa alla ingredienser till i kväll. Ni har väl inte missat mitt andra enkla drink-tilltugg, Brillat-Savarin (ost) på chips. Nu har ni två enkla tilltugg att prova till fredagsmyset.
Krustader med ädelost och hjortronsylt
minikrustader
ädelost
hjortronsylt
Lägg krustaderna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Fyll varje krustad med en bit ädelost.
Tänkte så här på fredagmorgonen tipsa om ett till drink-tilltugg så ni hinner skaffa alla ingredienser till i kväll. Ni har väl inte missat mitt andra enkla drink-tilltugg, Brillat-Savarin (ost) på chips. Nu har ni två enkla tilltugg att prova till fredagsmyset.
Krustader med ädelost och hjortronsylt
minikrustader
ädelost
hjortronsylt
Lägg krustaderna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Fyll varje krustad med en bit ädelost.
Klicka lite hjortronsylt på osten.
Grädda mitt i ugnen några minuter i 200 grader.
Grädda mitt i ugnen några minuter i 200 grader.
Servera genast!
Enkelt, gott och vackert! Jag provade även att ta brieost i några krustader men det var godare med ädelosten som har mer smak i sig. Det här kommer återkomma ofta hemma hos oss när vi ska ha ett litet tilltugg.
Nu ska jag sätta fart så vi kommer i tid till förskola, skola och jobb. Vi hörs lite senare men kom nu ihåg att handla ingredienserna till kvällens fredagsmys.
Enkelt, gott och vackert! Jag provade även att ta brieost i några krustader men det var godare med ädelosten som har mer smak i sig. Det här kommer återkomma ofta hemma hos oss när vi ska ha ett litet tilltugg.
Nu ska jag sätta fart så vi kommer i tid till förskola, skola och jobb. Vi hörs lite senare men kom nu ihåg att handla ingredienserna till kvällens fredagsmys.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)