I morse vaknade vi upp till spöregn men det gjorde inget för jag hade planerat för en bakdag. Hela förmiddagen tillbringade jag i köket med att baka. Först hjälptes jag och Ida åt med en omgång kanelbullar. Det var jättelänge sedan vi hade vanliga kanelbullar så det stod högst upp på dagens baklista.
Sen fortsatte jag med en mazarinkaka med mandelmassa, men den blev inte så lyckad :( dels satte jag i lite för mycket bittermandelolja och dels fastnade den i formen när jag skulle vända upp den på ett fat. Men den duger nog till i kväll då jag tänkte att vi skulle äta den med bär och grädde istället för en tårta.
Därefter fortsatte jag med två banankakor, eftersom vi återigen hade bruna bananer i fruktskålen. Visst kommer ni ihåg att baka banankakor av era bruna bananer? Ni får absolut inte kasta dem, ju brunare desto bättre till bakning. Mina bananer var nästan helt svarta i skalet.
Nu ska jag snart sätta igång med dagens festmiddag som blir chicken thai. Jag hoppas födelsedagsbarnet hinner hem :) Han har stått i ett garage och målat bräder hela da'n. Till veckan kommer en snickare som ska ta bort vår gamla entredörr och sätta dit ett fönster istället. Samtidigt med det måste vi så klart panela om runt nya fönstret också.
lördag 10 november 2012
fredag 9 november 2012
Fredagsmys "Man tager vad man haver"
I dag är jag så lycklig! Min käre pappa lyckades rädda ett kraschat usb-minne med alla mina kort under flera år då barnen var små. Det var semestrar, kalas, Idas födelse och en massa annat vi har varit med om under jättemånga år som fanns samlade där. Tur att jag har en sån datakunnig och intresserad pappa som älskar såna här utmaningar. När jag trodde att alla kort var borta försökte jag trösta mig, mellan alla tårar, med att barnen och minnen finns i alla fall kvar. Men det blir så mycket lättare att minnas när man har bilder till hjälp. Tusen tack pappa!
Vilken god middag vi lyckades få till av rester. Det blev en massa plockmat, precis som jag vill ha det på fredagar. Fredagsmys för mig det är plockmat till middag så hela familjen sitter länge vid bordet och pratar o äter utan stress. Det känns extra bra när man har tagit reda på en massa rester. Det mår både vår ekonomi och miljö bra av.
Vilken god middag vi lyckades få till av rester. Det blev en massa plockmat, precis som jag vill ha det på fredagar. Fredagsmys för mig det är plockmat till middag så hela familjen sitter länge vid bordet och pratar o äter utan stress. Det känns extra bra när man har tagit reda på en massa rester. Det mår både vår ekonomi och miljö bra av.
Fredagsmys "Man tager vad man haver"
quesadillas
(tortillabröd och riven ost i frysen)
kycklingspett
(från frysen)
rostbiff med päron och ost med chilismak
(rostbiff från frysen, päron som höll på att bli mjukt, redan öppnad ost)
pastasallad
(makaroner från middag tidigare i veckan)
ost o kex
(från tidigare kalas)
yoghurt och thaichilisås
(yoghurt som höll på att gå ut)
löjrom
(fjolårets rom, ny är på väg)
crostini o tapenade
(från tidigare kalas)
tacochips o salsa
(hinner aldrig bli gammalt i det här huset eftersom det är Isaks stora favorit)
sallad
Nu ska jag sätta mig i soffan med ett stort glas chai-te och smaka mini-oreo som jag fick för nån vecka sedan. Jag hade tänkt baka med dem men det har inte blivit av, så nu tjuvsmakar vi några i kväll till X-factor.
Ha en mysig fredagkväll nu så hörs vi i morgon!
Krustader med ädelost och hjortronsylt
God morgon! Visst är det härligt att vakna och veta att det är fredag - bästa dagen på hela veckan. I dag kommer jag dock inte hem så tidigt som jag brukar för jag ska följa Olivia som ska klippa sig och dessutom hoppas jag hinna göra en del ärenden på stan.
Tänkte så här på fredagmorgonen tipsa om ett till drink-tilltugg så ni hinner skaffa alla ingredienser till i kväll. Ni har väl inte missat mitt andra enkla drink-tilltugg, Brillat-Savarin (ost) på chips. Nu har ni två enkla tilltugg att prova till fredagsmyset.
Krustader med ädelost och hjortronsylt
minikrustader
ädelost
hjortronsylt
Lägg krustaderna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Fyll varje krustad med en bit ädelost.
Tänkte så här på fredagmorgonen tipsa om ett till drink-tilltugg så ni hinner skaffa alla ingredienser till i kväll. Ni har väl inte missat mitt andra enkla drink-tilltugg, Brillat-Savarin (ost) på chips. Nu har ni två enkla tilltugg att prova till fredagsmyset.
Krustader med ädelost och hjortronsylt
minikrustader
ädelost
hjortronsylt
Lägg krustaderna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Fyll varje krustad med en bit ädelost.
Klicka lite hjortronsylt på osten.
Grädda mitt i ugnen några minuter i 200 grader.
Grädda mitt i ugnen några minuter i 200 grader.
Servera genast!
Enkelt, gott och vackert! Jag provade även att ta brieost i några krustader men det var godare med ädelosten som har mer smak i sig. Det här kommer återkomma ofta hemma hos oss när vi ska ha ett litet tilltugg.
Nu ska jag sätta fart så vi kommer i tid till förskola, skola och jobb. Vi hörs lite senare men kom nu ihåg att handla ingredienserna till kvällens fredagsmys.
Enkelt, gott och vackert! Jag provade även att ta brieost i några krustader men det var godare med ädelosten som har mer smak i sig. Det här kommer återkomma ofta hemma hos oss när vi ska ha ett litet tilltugg.
Nu ska jag sätta fart så vi kommer i tid till förskola, skola och jobb. Vi hörs lite senare men kom nu ihåg att handla ingredienserna till kvällens fredagsmys.
torsdag 8 november 2012
Lammgryta med kakao och kanel
Det känns att arbetsveckan börjar lida mot sitt slut för jag känner mig riktigt trött, måste nog lägga mig och vila på soffan innan jag ska handla inför helgen. Undra vad jag ska handla för godsaker för vi har ju både en födelsedag och en fars dag att fira i helgen. Fars dag ska vi i och för sig fira, med köttsoppa och tårta, hos min far så till dess behöver jag inte handla nå, men på lördag skulle jag vilja bjuda födelsedagsbarnet på minst en 3-rättersmiddag. Firar ni Fars dag eller får dagen passera ganska obemärkt?
Dagens middag blev den goda lammgrytan som jag förberedde igår. Det som gjorde att jag lockades att göra just den här grytan var att den innehöll kakao. Alltid spännande med lite oväntade ingredienser.
Lammgryta med kakao och kanel
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 röd chili
2 morötter
1 stor palsternacka
en fjärdedels rotselleri
750 g fina grytbitar av lamm
1 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 tsk kakao
0,75 tsk salt
3 lagerblad
1 kanelstång
3,5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
2 msk pressad citron
Hacka lök, vitlök och chili.
Skär morötter, palsternacka och selleri i ganska små bitar.
Bryn köttet i olja och smör. Sätt över i en gryta.
Bryn lökhacket och chilin så att löken blir mjuk utan att ta färg, sätt över i grytan.
Bryn rotfrukterna ett par minuter. Sätt över i grytan.
Blanda ner resten av ingredienserna och låt koka under lock tills köttet är mört och såsen lagom simmig, jag kokade i drygt en timme.
Smaka av.
Den här grytan blev mycket godare än jag trodde. Först hade jag velat göra en indisk gryta med mycket kryddor, men sen ångrade jag mig när jag insåg att jag knappt hade några kryddor hemma och inte orkade åka o handla. Det smakade inte speciellt mycket lamm om grytan, det får man ta som något negativt eller positivt. (Jag tyckte det var positivt) Vad som var mycket positivt var att jag gjorde grytan redan i går så i dag när vi kom hem behövde den bara värmas samtidigt som ris och bulgur kokade.
Dagens middag blev den goda lammgrytan som jag förberedde igår. Det som gjorde att jag lockades att göra just den här grytan var att den innehöll kakao. Alltid spännande med lite oväntade ingredienser.
Lammgryta med kakao och kanel
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 röd chili
2 morötter
1 stor palsternacka
en fjärdedels rotselleri
750 g fina grytbitar av lamm
1 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 tsk kakao
0,75 tsk salt
3 lagerblad
1 kanelstång
3,5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
2 msk pressad citron
Hacka lök, vitlök och chili.
Skär morötter, palsternacka och selleri i ganska små bitar.
Bryn köttet i olja och smör. Sätt över i en gryta.
Bryn lökhacket och chilin så att löken blir mjuk utan att ta färg, sätt över i grytan.
Bryn rotfrukterna ett par minuter. Sätt över i grytan.
Blanda ner resten av ingredienserna och låt koka under lock tills köttet är mört och såsen lagom simmig, jag kokade i drygt en timme.
Smaka av.
Den här grytan blev mycket godare än jag trodde. Först hade jag velat göra en indisk gryta med mycket kryddor, men sen ångrade jag mig när jag insåg att jag knappt hade några kryddor hemma och inte orkade åka o handla. Det smakade inte speciellt mycket lamm om grytan, det får man ta som något negativt eller positivt. (Jag tyckte det var positivt) Vad som var mycket positivt var att jag gjorde grytan redan i går så i dag när vi kom hem behövde den bara värmas samtidigt som ris och bulgur kokade.
Inga barn får hamna utanför
Det pratas om socialt utanförskap, men vad är det? I Sverige har väl alla barn samma rättigheter? Här finns ju skyddsnät. Vi tar väl ansvar för alla barn. Eller?
Något är fel. I Sverige är vi överens om att alla barn ska ha samma rättigheter. Ändå finns det barn som inte räknas in. Som ingen ser. Som hamnar utanför.
Det kan börja i fattigdom, segregation, med en diagnos, med föräldrar som har problem eller att hjälpen ser så olika ut beroende på var man bor. Vissa får hjälp, andra inte. I värsta fall leder det till att barn inte klarar skolan. Därifrån kan vägen tillbaka vara väldigt lång.
Inga barn får hamna utanför. Om barnkonventionen vore svensk lag skulle det vara svårare för vuxna att glömma bort, att inte se, att inte ta ansvar.
Jag har skrivit under på unicef.se/utanför. Gör det du också!
Har du en blogg? Då kan du också hjälpa UNICEF att uppmärksamma barnen som hamnar utanför. Besök unicef.se/sprid-budskapet/blogga-mot-socialt-utanförskap för att hämta material.
Något är fel. I Sverige är vi överens om att alla barn ska ha samma rättigheter. Ändå finns det barn som inte räknas in. Som ingen ser. Som hamnar utanför.
Det kan börja i fattigdom, segregation, med en diagnos, med föräldrar som har problem eller att hjälpen ser så olika ut beroende på var man bor. Vissa får hjälp, andra inte. I värsta fall leder det till att barn inte klarar skolan. Därifrån kan vägen tillbaka vara väldigt lång.
Inga barn får hamna utanför. Om barnkonventionen vore svensk lag skulle det vara svårare för vuxna att glömma bort, att inte se, att inte ta ansvar.
Jag har skrivit under på unicef.se/utanför. Gör det du också!
Har du en blogg? Då kan du också hjälpa UNICEF att uppmärksamma barnen som hamnar utanför. Besök unicef.se/sprid-budskapet/blogga-mot-socialt-utanförskap för att hämta material.
onsdag 7 november 2012
Middag i dag och i morgon
Go'kväll på er! Här har det snöat stora härliga flingor i dag på förmiddan och på en gång fick jag julkänslor. Måste köpa hem pepparkakor och glögg, ja kanske t.o.m baka lussekatter redan nu. Tänk vad lite snö kan ställa till med. Isak tror att den här snön kommer ligga kvar men jag tror han blir besviken och att den försvinner om nån dag.
Dagens middag blev ugnstekt citronkryddad lax, potatis och stuvad spenat. Jag har kommit på nå smart! Jag gör fisk de dagar Isak har träning vid fyra-tiden för då kommer han hem vid sextiden och är vrålhungrig och då går även fisk ner utan problem.
Efter middan gjorde jag i ordning morgondagens middag. Då ska vi äta lammgryta och grytor blir ju ofta bättre om de får stå till sig någon dag, dessutom går det fort att laga middag i morgon och det är skönt för omväxlings skull. De var en del spännande ingredienser i grytan, framför allt kakao. Hur tror ni det blir tillsammans med lamm?
Dagens middag blev ugnstekt citronkryddad lax, potatis och stuvad spenat. Jag har kommit på nå smart! Jag gör fisk de dagar Isak har träning vid fyra-tiden för då kommer han hem vid sextiden och är vrålhungrig och då går även fisk ner utan problem.
Efter middan gjorde jag i ordning morgondagens middag. Då ska vi äta lammgryta och grytor blir ju ofta bättre om de får stå till sig någon dag, dessutom går det fort att laga middag i morgon och det är skönt för omväxlings skull. De var en del spännande ingredienser i grytan, framför allt kakao. Hur tror ni det blir tillsammans med lamm?
Tänk att det är torsdag redan i morgon. Så nu är det bara två korta arbetsdagar kvar för mig innan det är helg och den här helgen blir det mycket familje-firande då det är både Leifs födelsedag och fars dag. Måste hinna baka två banankakor till min brödförsäljning också. Det har ni inte missat väl, att jag bakar till försäljning? Här kan ni läsa mer om det. Snart börjar det bli dags att ta upp advents- och julbeställningarna.
Brillat-Savarin på chips
Onsdag - det innebär lill-lördag! Jag brukar inte använda mig av den benämningen på onsdagar för jag tycker faktiskt den är rätt töntig. Vad tycker ni? Men nu kunde jag inte låta bli eftersom jag kommer med tips på ett gott drinktilltugg och drinktilltugg passar bättre på en lördag än mitt i veckan, eller kanske inte. Nu har ni i alla fall några dagar på er att köpa den goda osten Brillat-Savarin så kan ni fixa detta enkla tilltugg till (den riktiga) helgen.
Har ni hört talas om osten Brillat-Savarin? Hittade en beskrivning på nätet: "Brillat-Savarin är en av de mest delikata mjuka ostar som finns, osten tillhör sorten triple-creme och tillverkas av komjölk och grädde." Jag läste även på nätet att en ostbutik rekommenderar att äta denna ost till sourcream- and onionchips. Det lät så knäppt så jag var tvungen att smaka. Och vet ni vad?! Det var en perfekt kombination.
Jag gick till Hemmagastronomi som har det bästa ostsortimentet i Luleå och köpte en bit av denna ost, sen åkte jag till Kvantum och köpte en påse chips :) Jag lät osten stå framme nån timme inför servering så att den skulle bli riktigt krämig och god. Sedan klickade jag en ostbit på chipsen och, voilà, så var ett perfekt drink-tilltugg färdigt. Enkelt och gott! När jag köpte osten frågade jag om de hade hört talas om denna kombination, det hade de inte utan de åt osten tillsammans med en hallon- och chokladmarmelad. Lät inte helt fel det heller.
Nu ska jag dock sätta igång med dagens middag som blir ugnsstekt lax och lchf-stuvad spenat, dvs med grädde istället för mjöl och mjölk. Dessutom ska jag koka en lammgryta ikväll så den får stå och gotta till sig tills imorgon och bli riktigt god. Sen behöver vi bara värma den i morgon när vi kommer hem från jobbet, såå skönt.
Har ni hört talas om osten Brillat-Savarin? Hittade en beskrivning på nätet: "Brillat-Savarin är en av de mest delikata mjuka ostar som finns, osten tillhör sorten triple-creme och tillverkas av komjölk och grädde." Jag läste även på nätet att en ostbutik rekommenderar att äta denna ost till sourcream- and onionchips. Det lät så knäppt så jag var tvungen att smaka. Och vet ni vad?! Det var en perfekt kombination.
Jag gick till Hemmagastronomi som har det bästa ostsortimentet i Luleå och köpte en bit av denna ost, sen åkte jag till Kvantum och köpte en påse chips :) Jag lät osten stå framme nån timme inför servering så att den skulle bli riktigt krämig och god. Sedan klickade jag en ostbit på chipsen och, voilà, så var ett perfekt drink-tilltugg färdigt. Enkelt och gott! När jag köpte osten frågade jag om de hade hört talas om denna kombination, det hade de inte utan de åt osten tillsammans med en hallon- och chokladmarmelad. Lät inte helt fel det heller.
Nu ska jag dock sätta igång med dagens middag som blir ugnsstekt lax och lchf-stuvad spenat, dvs med grädde istället för mjöl och mjölk. Dessutom ska jag koka en lammgryta ikväll så den får stå och gotta till sig tills imorgon och bli riktigt god. Sen behöver vi bara värma den i morgon när vi kommer hem från jobbet, såå skönt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)