God morgon! Vad härligt, solen lyser även idag här i Luleå. Hur är det hos er?
I går var jag inne och städade hela da'n trots strålande sol ute, men i dag ska jag verkligen försöka ta mig ut. Både ut på en promenad och ut i trädgården för att plocka ihop lite inför vintern. Isak har fullt upp redan från morgonen. Klockan nio börjar hockeyträningen som ska hålla på i 1 timme och 45 minuter, sen fort hem och äta innan han ska iväg på fotbollsmatch. Men efter det är han ledig resten av eftermidda'n och kvällen. Skönt att Leif är hemma så kan han agera taxichaufför.
När jag hade städat klart i går åkte jag och köpte fina liljor. En fin blombukett är bästa moroten och belöningen för att orka städa. Olivias kalasplanering fortskrider och några saker ligger redan i frysen i väntan på kalasen. Olivia älskar choklad och det märks :) vi får kämpa för att komma på goda kakor utan choklad.
söndag 16 september 2012
lördag 15 september 2012
Idas broccolisoppa med risoni
Förra veckan åt Ida broccolisoppa på förskolan som var såå god, hon bad mig flera gånger att jag skulle göra broccolisoppa. Jag förklarade att det finns så många olika broccolisoppor så det är svårt för mig att göra en likadan som de hade ätit. Nån dag senare kom hon hem med receptet! Hon hade bett kocken Jimmy om receptet och han var snäll och skrev ner det. Så i dag blev det alltså Idas broccolisoppa till middag och självklart hjälpte Ida mig med matlagningen.
Idas broccolisoppa med risoni
0,5 purjolök
500 gr fryst broccoli
vatten
2-3 msk grönsaks- eller kycklingfond
1 dl grädde
risoni (Jag kokade 2 dl (okokt) risoni)
salt o peppar
topping:
rökt skinka i strimlor
smörfrästa kantareller
Skär purjon i skivor. Fräs i smör utan att det tar färg.
Häll i fryst broccoli och häll på vatten så att det nästan täcker.
Tillsätt 1 msk fond.
Koka i ca 5 min tills broccolin är mjuk.
Häll ev. bort lite vatten (jag gjorde inte det) och mixa broccolin.
Koka risonin enligt förpackningen.
Häll av vattnet men behåll det.
Späd soppan med pastavattnet till lagom konsistens.
Tillsätt 1-2 msk fond, den kokta risonin och grädden.
Koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfri topping.
Jag fick godkänt av Ida, jag lyckades göra en lika god soppa som förskole-kocken. Även jag och Olivia tyckte om soppan. Leif som varken tycker om broccoli eller kantareller vågade inte ens smaka. Isak smakade men soppan var inte riktigt i hans smak heller. Det blev mycket soppa över eftersom vi i stort sett bara var 3 som åt av den dessutom är den väldigt mättande då det är risoni i den.
Nu när Isak kan äta mjölkprodukter utan problem har jag blivit så dålig på att skriva in hur ni kan ersätta mjölkprodukterna. Den här soppan är jag säker på blir lika god om man använder havregrädde istället för vanlig grädde eller äter den utan grädde. Vet ni vad risoni är? Det är pasta som ser ut som ris.
Idas broccolisoppa med risoni
0,5 purjolök
500 gr fryst broccoli
vatten
2-3 msk grönsaks- eller kycklingfond
1 dl grädde
risoni (Jag kokade 2 dl (okokt) risoni)
salt o peppar
topping:
rökt skinka i strimlor
smörfrästa kantareller
Skär purjon i skivor. Fräs i smör utan att det tar färg.
Häll i fryst broccoli och häll på vatten så att det nästan täcker.
Tillsätt 1 msk fond.
Koka i ca 5 min tills broccolin är mjuk.
Häll ev. bort lite vatten (jag gjorde inte det) och mixa broccolin.
Koka risonin enligt förpackningen.
Häll av vattnet men behåll det.
Späd soppan med pastavattnet till lagom konsistens.
Tillsätt 1-2 msk fond, den kokta risonin och grädden.
Koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfri topping.
Jag fick godkänt av Ida, jag lyckades göra en lika god soppa som förskole-kocken. Även jag och Olivia tyckte om soppan. Leif som varken tycker om broccoli eller kantareller vågade inte ens smaka. Isak smakade men soppan var inte riktigt i hans smak heller. Det blev mycket soppa över eftersom vi i stort sett bara var 3 som åt av den dessutom är den väldigt mättande då det är risoni i den.
Nu när Isak kan äta mjölkprodukter utan problem har jag blivit så dålig på att skriva in hur ni kan ersätta mjölkprodukterna. Den här soppan är jag säker på blir lika god om man använder havregrädde istället för vanlig grädde eller äter den utan grädde. Vet ni vad risoni är? Det är pasta som ser ut som ris.
Kocken Ida pepprar soppan lite mer
Nu har killarna gått i väg på hockey. Hemmapremiär mot Skellefteå så det är fullsatt på Coop Arena. Hoppas de kommer hem glada :) Olivia valde att gå till en kompis istället för att följa på hockey så nu är jag och Ida ensamma hemma. Jag sitter vid datorn medan hon ser "5 myror är fler än 4 elefanter" på tv. Vilken nostalgi för mig!
Havregurt-familjen utökas
Havregurt med smak av jordgubb har varit Isaks favorit sedan den kom. Så nu när havregurten har kommit i en ny smak, Exotisk, är vi nyfikna på den. Havregurt är ett vegetabiliskt alternativ till yogurt, perfekt för mjölkallergiker. Sedan tidigare finns den i smakerna naturell och jordgubb, där Isak föredrar jordgubb medan jag har använt den naturella till bakning.
Isak använder havregurt på samma sätt som jag använder fil, till frukost, lunch eller mellanmål, ibland med flingor och ibland utan.
Isak använder havregurt på samma sätt som jag använder fil, till frukost, lunch eller mellanmål, ibland med flingor och ibland utan.
Är det nån av er som redan har hunnit prova den?
Solen skiner men jag har bestämt mig för att städa i dag så tyvärr går jag miste om finvädret. Olivia har bokat in flera kalas de kommande två veckorna och då vill man ju ha fint i huset. När jag väl har städat klart ska jag belöna mig med att börja baka till kalasen.
fredag 14 september 2012
Mys-after-work
Vilket oväder vi haft i dag, spöregn och halv storm. Undra hur blöt Leif är efter en hel dag i skogen med spöregn. Vädret i kombination med att ha stått och tittat på Isaks hockeyträning gjorde mig genomfrusen. Men efter en varm dusch, myskläder och en stor kopp te känns det bättre.
I dag har vi varit på mysig after work med småplock hos mamma och pappa. Eftersom jag var tvungen att jobba sent så hämtade mormor och morfar Ida på dagis och sen for vi dit hela familjen (utom Leif). Även syster med familj var där och vi hade det riktigt mysigt trots att både jag och syster var riktigt trötta. Precis som det ska vara efter en hel arbetsvecka.
Eftersom det var sånt oväder ville jag inte promenera hem (trots att det inte är så långt) så jag var tvungen att tacka nej till fredagsbubblet. Jag får ta igen det nån annan gång. Vi skålade bl.a. för namnsdagsbarnet Ida.
I dag har vi varit på mysig after work med småplock hos mamma och pappa. Eftersom jag var tvungen att jobba sent så hämtade mormor och morfar Ida på dagis och sen for vi dit hela familjen (utom Leif). Även syster med familj var där och vi hade det riktigt mysigt trots att både jag och syster var riktigt trötta. Precis som det ska vara efter en hel arbetsvecka.
Grattis på namnsdagen Ida!
Eftersom det var sånt oväder ville jag inte promenera hem (trots att det inte är så långt) så jag var tvungen att tacka nej till fredagsbubblet. Jag får ta igen det nån annan gång. Vi skålade bl.a. för namnsdagsbarnet Ida.
onsdag 12 september 2012
Kär ägodel
Ida hade lite svårt att somna i kväll trots att hon var trött. Till slut tog hon sin mobiltelefon (Olivias gamla utan sim-kort) och spelade lite spel på den. När jag sen skulle gå in och släcka lampan hade hon somnat med mobilen tryckt mot ansiktet som ett gosedjur.
Det svart-rosa är alltså en mobiltelefon :)
Njuter av blåbär
Blåbär är ju så gott! En längtan efter att baka och blåbär i kylskåpet resulterade i en blåbärspaj till efterrätt i dag. Kanske världens godaste blåbärspaj till och med. Blåbär, kardemumma, mandelmassa och kokos kan ju inte bli annat än succé, eller hur? Visst har ni förstått att jag ofta länkar till olika gamla recept? Det är bara att klicka på ordet med annan färg, i det här fallet hittar ni det goda receptet på blåbärspaj om ni klickar på ordet blåbärspaj i andra meningen.
Leifs jaktlag hade slaktdag i dag så han kom hem med några kilo kött bl.a. filén som han vann genom lottning. Inte illa! Det var en uppskattad överraskning att han kom hem och avlastade med lite matlagning och skjutsning till fotboll. Så efter att jag kom hem från jobbet har jag inte behövt göra nånting. Lyx!
Dagen började med spöregn men slutade i strålande sol. Egentligen borde jag försöka ta mig ut på en promenad i det vackra vädret men jag tror inte jag orkar ta mig ut nu när jag för en gångs skull inte har någon kvällsaktivitet inbokad. Jag ska försöka njuta i soffan hela kvällen och inte göra nånting. Undra om jag lyckas :)
Leifs jaktlag hade slaktdag i dag så han kom hem med några kilo kött bl.a. filén som han vann genom lottning. Inte illa! Det var en uppskattad överraskning att han kom hem och avlastade med lite matlagning och skjutsning till fotboll. Så efter att jag kom hem från jobbet har jag inte behövt göra nånting. Lyx!
Dagen började med spöregn men slutade i strålande sol. Egentligen borde jag försöka ta mig ut på en promenad i det vackra vädret men jag tror inte jag orkar ta mig ut nu när jag för en gångs skull inte har någon kvällsaktivitet inbokad. Jag ska försöka njuta i soffan hela kvällen och inte göra nånting. Undra om jag lyckas :)
tisdag 11 september 2012
Full fart
Det är full fart hela dagarna! Både igår och idag har jag haft långa dagar på jobbet med mycket att göra och sen snabbt hem och fixa middag innan det är dags för föräldramöten. Men vid nio på kvällen har det lugnat ner sig och jag sjunker ner i soffan med en tekopp - den godaste på hela da'n.
I dag var jag väldigt glad att jag hade förberett en köttgryta som låg i frysen och bara väntade på en stressig dag. Jag plockade upp den i morse så den var färdigtinad till middag då jag bara värmde den tillsammans med grädde under tiden jag kokade ris och gjorde sallad. Till mig själv gjorde jag blomkålsris istället för vanligt ris. Har ni inte provat det än så tycker jag det börjar bli dags.
Både Ida och Isak är lite småförkylda, hoppas det stannar vid det. Ida hostar lite emellanåt och Isak är lite täppt i näsan, men ingen av dem har feber, tack o lov.
I dag var jag väldigt glad att jag hade förberett en köttgryta som låg i frysen och bara väntade på en stressig dag. Jag plockade upp den i morse så den var färdigtinad till middag då jag bara värmde den tillsammans med grädde under tiden jag kokade ris och gjorde sallad. Till mig själv gjorde jag blomkålsris istället för vanligt ris. Har ni inte provat det än så tycker jag det börjar bli dags.
Både Ida och Isak är lite småförkylda, hoppas det stannar vid det. Ida hostar lite emellanåt och Isak är lite täppt i näsan, men ingen av dem har feber, tack o lov.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)