söndag 26 augusti 2012

Chorizofylld lammstek

Redan sista dagen på en helg som gick alldeles för fort. Snart är det dags för både Olivia och Isak att fylla år men vi började fira dem redan i dag då de fick sina första (och enda?) presenter från oss. De fick var sin ny mobiltelefon som de har önskat sig ett bra tag. Så nu ligger vi på plus som föräldrar ett tag :) Gäller att passa på att njuta så länge det varar.

Till middag i går åt vi en lammstek från vårt lamm, som vi köpte av en lokal bonde. Lammsteken fyllde vi med bl.a. chorizo innan vi stekte den i ugn.
Chorizofylld lammstek
1 kg urbenad lammstek
100 g färsk chorizo eller annan kryddad färsk korv t.ex. salsiccia
1 kruka salvia
2 skivor formbröd
rivet skal av 1 citron
2 msk färkspressad citron
salt o peppar

Dela korven på längden. Avlägsna fjälstret och hacka korven grovt.
Grovhacka salvian.
Fräs korvhacket med hälften av salvian i smör i ca 2 minuter.
Kantskär brödet och skär i bitar. Mixa brödet till fina smulor.
Lägg korv- och salviafräset i brödsmulorna.
Tillsätt citronskal och saft, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
Mixa alltihop hastigt till en färsliknande konsistens.
Vik ut lammköttet, krydda insidan med salt och peppar.
Forma fyllningen till en korv och lägg den längs med stekens insida. Tryck till lite så att den fastnar.
Vik ihop och bind med steksnöre.
Salta och peppra runt om.
Bryn lammsteken i en stekpanna. Tillsätt resten av salvian och låt fräsa med.
Lägg över steken i en ugnsform och skeda på salvian.
Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet (inte fyllningen).
Tillaga mitt i ugnen i 150 grader till innertermperaturen är 65-70 grader (rosa-genomstekt). Det tar drygt 1 timme.
Ta ut och linda in köttet i smörpapper. Låt vila ca 15 minuter.
Skär bort snöret och skär steken i cm-tjocka skivor.

Utvikt lammstek med korvfyllningen. 
Nu ska steken vikas ihop och bindas med snöre.

Fylld, ihopvikt, bunden och kryddad lammstek redo för ugnen.

Steken blev perfekt stekt i ugnen, vilket var imponerande eftersom vi använde en gammal stektermometer som inte är digital. Det blev god smak av framför allt chorizon och citronen, jag som älskar citron i mat.

Kom precis in från en kort promenad som jag gick i lugnt tempo och det gick riktigt bra så jag är nog redo för jobb i morgon. Är dock inte lika säker på att Ida är redo för förskolan än. Ibland kan man tjäna på att vara hemma en dag extra för att det inte ska bli nå bakslag. Hennes astma gör ju att hon är extra infektionskänslig och hostan sitter ofta i lite längre för henne.

lördag 25 augusti 2012

Filmkväll

Barnens kvälls-smoothie är klara, idag blev det blåbär. När den är uppdrucken ska Ida sova och vi andra ska sätta oss och se Hunger Games. Har ni sett den? Är den bra?


Fast först ska vi se Justin Bieber hos Skavlan. Om någon har två biljetter till Biebers Sthlm-konserter till salu så kan ni hör av er :)

Kräft- och räkpaj lchf

Dålig tajming på förkylningarna! Solen skiner för fullt ute men vi håller oss inne. De övriga i familjen var i väg och hyrde film o köpte lördagsgodis så nu fortsätter mysandet i tv-sofforna. Perfekt för då kanske jag kan slumra lite utan att nån märker det :) Jag är såå trött, det är nog det värsta med den här förkylningen för trots att jag har sovit nästan 11 timmar i natt känns det som jag inte har sovit nånting. Slutklagat! I morgon är jag frisk, eller hur?

Till gårdagens fredagsmysmiddag hade jag gjort en skaldjurspaj utan "vanligt" mjöl.
Kräft- och räkpaj lchf
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
Fyllningen
5 hg oskalade räkor

0,5 burk kräftstjärtar i lag
0,5 dl hackad dill
2 dl riven ost
3 ägg
3 dl grädde
salt och svartpeppar

Pajdeg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender – lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut i form.
Förgrädda skalet i 8-10 minuter i 175 grader.
Fyllningen

Skala räkorna och lägg dem i pajskalet. Strö riven ost över.
Rör ihop ägg, grädde, dill, salt och peppar.
Häll äggsmeten över räkorna och osten i pajskalet.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Mums! Perfekt middag en fredagkväll. Den blev god och vacker med både röda och gröna inslag. Den kommer jag nog ha på nästa buffébord. Vill man ha en "vanlig" pajdeg går det lika bra. Ni har väl inte missat min sida med olika sorters pajdegar. Här hittar ni den och den fylls på allt eftersom med olika recept.

Äggule-boll

Hade tänkt skriva ett inlägg i går kväll om vår goda kräft- och räkpaj som vi åt till fredagsmysmiddag. Men jag var så trött och huvudet kändes så tungt så jag gick och la mig redan halv åtta, t.o.m före Ida som också är krasslig. Men alla timmars sömn behövdes för i dag känner jag mig bättre, hoppas bara att den känslan håller i sig hela dagen. Ida säger att hon är frisk, men det stämmer inte riktigt för hon andas tungt och hostar. Men det är ju positivt och bra att hon känner sig frisk.

Ägguleboll som blev kvar när Ida hade ätit upp vitan.

Ida tycker om kokta ägg till frukost men hon föredrar att bara äta vitan. Till frukost "skalade" hon och åt upp äggvitan så bra så att äggulan som blev kvar blev en rund och fin boll. Läckert, eller hur?

Vad har ni för planer för dagen? Det enda vi har inplanerat är att Isak snart ska i väg på fotbollsmatch. Heja, heja! Solen skiner och jag skulle vilja ut på en promenad men borde kanske vara förståndig och ta det lugnt hela da'n.

Återkommer senare med gott pajrecept med kräftstjärtar och räkor. Ha det bra till dess!

fredag 24 augusti 2012

Kött- och pastagratäng

Jaha då var första höstförkylningen här och första vab-dagen. Ida hostar och har ont i halsen och har sovit dåligt i natt, vid två-tiden var jag tvungen att gå upp o massera hennes ben för att hon skulle kunna somna om. Jag känner mig inte helt pigg heller, halsont o "kli" i näsan, så det blir bra att få vara hemma o vila en extra dag. Om jag nu klarar att vila :) När man går hemma ser man ju så mycket som behöver göras och jag är ju inte så sjuk att jag är sängliggande.

I fredags grillade vi en stor bit skinkstek som det blev över en hel del från som jag sen använde till en pastagratäng (eftersom vi dessutom hade kvar en massa makaroner) som vi åt i söndags.
Kött- och pastagratäng
färdigstekt eller grillat kött
färdigkokt pasta
riven ost
Gratängsås
4 dl vatten
2 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
2 msk tomatpuré
maizenamjöl + vatten till redning
Salt o peppar

Blanda ihop kött och pasta i en smord ugnsform.
Koka ihop vatten, grädde, fond, senap och tomatpuré. Låt koka ihop nån minut.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småkoka nån minut till.
Smaka av med salt och peppar.
Slå såsen över pastan och vänd runt. Strö riven osten över.
Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält ca 15 min i 225 grader.

Det här är en perfekt maträtt att använda när man har rester av kött och pasta. Det går lika bra att använda korv, kassler eller kyckling. Sen kan man även tillsätta grönsaker t.ex. zucchini eller paprika, men det struntade jag i den här gången, utan jag serverade grönsakerna på sidan om istället.

På fredagar äter de alltid "Tomtegröt" till frukost på förskolan så Ida ville absolut gå dit i dag trots förkylning, men när jag lovade henne att hon kunde få det hemma istället så lugnade hon sig. Så nu är det bäst att jag går och fixar risgrynsgröt till henne. Till lunch tror jag att vi gör lchf-pannkakor som jag har längtat efter sedan jag gjorde dem senast för de var ju sååå gooooda. Har ni provat dem än?

torsdag 23 augusti 2012

Mozzarellafylld lax

I går var den stora sorgliga dagen kommen för Ida då hon skulle sluta med välling. Många slutar med välling vid 3-års åldern, men Ida har älskat sin välling så vi har låtit henne ha kvar den. Dessutom har de andra två barnen varit mjölkallergiska så de har aldrig fått välling, så jag har tyckt att det varit mysigt med Idas vällingstund på kvällen. Man kan ju säga att hon har ätit välling för alla tre barnen :) I går gjorde Olivia smoothie som Ida fick istället för vällingen och det gick jättebra och hon frågade inte en enda gång efter välling. I kväll frågade hon efter välling men då gjorde jag en jordgubb-smoothie istället och hon var nöjd med det.

Dagens middag blev en riktigt god lax. Kunde ju inte bli annat med dessa favorit-ingredienser.
Mozzarellafylld lax
4 portionsbitar laxfilé
4 msk röd pesto
färsk basilika
1 boll mozzarella
salt o svartpeppar

Skär ett snitt längs filéerna och sätt i smord ugnsform.
Fyll snitten med pesto, basilika och skivad mozzarella.
Strö över lite salt och peppar.
Tillaga i 200 grader i ca 15 minuter.

Laxen med alla godsaker på väg in i ugnen.

Åh så gott, men jag hade inte förväntat mig nå annat. Röd pesto, basilika och mozzarella är mina favoriter och de passade perfekt ihop med lax. Jag åt laxen tillsammans med stekt zucchini medan de andra åt potatis. (Stekt zucchini är också en favorit)

I morgon är det fredag igen och jag har förberett mat och efterrätt annars är det risk att jag är för trött i morgon och inte orkar göra det där lilla extra som jag gärna har på fredagar. Vad ska ni äta i morgon? Äter ni lite godare och dukar lite finare på fredagar?

onsdag 22 augusti 2012

Lasagne med zucchini och fetaost Lchf

I dag har Ida äntligen fått klippa sig, hennes hår var rejält risigt och behövde en ordentligt genomklippning. Luggen klippte vi dock inte (förutom någon mm) för hon vill spara ut den (som storasyster har). Nu börjar det märkas att jag steg upp vid fem i morse, ska bara ge er det här receptet (och se klart Robinson) sen ska jag gå och lägga mig och hoppas att jag är piggare i morgon.

Till middag gjorde jag en lasagne med zucchini istället för lasagneplattor.
Lasagne med zucchini och fetaost Lchf
Köttfärssås
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
600 g lammfärs (går bra med annan färs också)
salt o peppar
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
2 msk ajvar relish
1 msk kalvfond
3 dl grädde
1 tsk torkad basilika

Lasagne
1 stor zucchini, skivad på längden
salt o peppar
olivolja
150 g fetaost
0,5 kruka färsk basilika, hackad
riven ost
1 röd paprika, skivad

Köttfärssås
Bryn löken, tillsätt färsen och bryn tillsammans ett tag. Salta och peppra.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, chilisås, ajvar relish, fond och grädde.
Koka ihop i ca 15 minuter. 
Krydda med basilika och ev. mer salt o peppar.

Lasagne
Smörj en ugnsform med olivolja. 
Lägg ett lager köttfärssås i botten.
Lägg på ett lager zucchiniskivor och ringla över lite olja. Salta och peppra.
Strö över fetaost och basilika.
Varva en eller två gånger till med köttfärssås, zucchini, fetaost och basilika. Avsluta med zucchini.
Strö över riven ost och lägg paprikaskivor överst.
Gratinera mitt i 225 grader i ca 30 minuter.

Det här var riktigt gott, men några förändringar blir det nästa gång. Jag kommer nog inte använda lammfärs då, för ska jag vara riktigt ärlig så är jag inte så jätteförtjust i lammsmaken. Zucchini hyvlade jag med en osthyvel, nästa gång skär jag med kniv så att det blir en aning tjockare skivor. Jag minskar nog ner på grädden något för lasagnen blev något rinnig. Jag serverade den tillsammans med en sallad med bl.a tomat, basilika och mozzarella.

God natt!