Jaha då var det redan sista semesterda'n, nu är det bara helgen kvar innan arbetet drar igång igen. Passar på att sitta ute och äta medan solen skiner och jag är ledig. En stooor kopp chai-te och två hårdbrödmackor med mosad avokado. Det är såå gott, har ni inte provat så gör det. Jag mosar en avokado och kryddar med örtsalt, sen är det bara att bre det på mackan. Enkelt och gott. Kan det blir bättre?
Även Ida vill visa upp sin avokadomacka, som hon hellre äter än spagetti och köttfärssås.
Till middag blir det rabarberkyckling och på tal om rabarber så ska jag nog göra en till omgång rabarbersaft i dag. Så kan jag städa bort den stora kastrullen och alla tomma plastflaskor sen för då blir det nog ingen mer saft i år.
fredag 10 augusti 2012
torsdag 9 augusti 2012
Nomineringsdags!
Nu är det dags att nominera till matbloggspriset igen.
Det skulle vara jättekul att bli nominerad och vill ni nominera mig så gör ni det här.
En dag utan planer
Efter morgonens höststormar i går så kom solen fram på eftermiddagen och stormarna lugnade ner sig så vi kunde faktiskt sitta ute på mammas kalas. Så härligt! I dag lyser också solen men den riktiga sommarvärmen verkar ha försvunnit, tyvärr. Eller hjälper vädret till så att det ska kännas lättare att börja jobba.
Vi har tacorester kvar från i tisdags som jag hoppas vi kan sitta ute och äta i dag. Undra hur många fler dagar vi kan sitta ute och äta, jag är rädd för att det inte blir så många till.
Vi har inga planer i dag och det känns så skönt. Olivia var sugen att åka på stan med mig, utan syskon, men jag vet inte riktigt hur vi ska få ihop det. Nu ska jag i alla fall börja med att ha dejt med tvättstugan för det var några dagar sedan jag var där och då ser det ut där efter också.
Ja just det nu kom jag på att Isak har fotbollsmatch idag också. Tyvärr är det ändrat så de har bortamatch och inte hemmamatch som jag trodde, så nu måste jag få tag i någon skjuts till honom eftersom jag är bil-lös den här veckan.
Nu ska jag försöka väcka stor-barnen. Vi hörs!
Vi har tacorester kvar från i tisdags som jag hoppas vi kan sitta ute och äta i dag. Undra hur många fler dagar vi kan sitta ute och äta, jag är rädd för att det inte blir så många till.
Vi har inga planer i dag och det känns så skönt. Olivia var sugen att åka på stan med mig, utan syskon, men jag vet inte riktigt hur vi ska få ihop det. Nu ska jag i alla fall börja med att ha dejt med tvättstugan för det var några dagar sedan jag var där och då ser det ut där efter också.
Ja just det nu kom jag på att Isak har fotbollsmatch idag också. Tyvärr är det ändrat så de har bortamatch och inte hemmamatch som jag trodde, så nu måste jag få tag i någon skjuts till honom eftersom jag är bil-lös den här veckan.
Nu ska jag försöka väcka stor-barnen. Vi hörs!
onsdag 8 augusti 2012
Nillas blåbärspaj
Usch nu känns det som höst, både i går och i dag blåser det som värsta höststormarna. I går gjorde det inte så mycket att vädret var dåligt för då fick jag ju städat hemma. Men i dag hade solen gärna fått skina eftersom vi ska på kalas till min mamma och det är ju alltid mysigt att kunna sitta ute på sommarkalas. Nu när vädret är som det är så blir jag sugen att göra i ordning inne med nya gardiner, dukar, kuddar och ljus. Blir även sugen att gå på stan och hitta lite nya jobbkläder inför hösten. Olivia åkte precis in till stan med en kompis för att försöka hitta lite kläder inför skolstarten.
Till efterrätt i går gjorde jag en blåbärspaj. I vanliga fall brukar jag använda hallon i detta recept men nu provade jag med blåbär istället.
Nillas blåbärspaj
120 g smör
1 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1tsk bakpulver
200 g frysta blåbär
kokos till att strö i formen
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägget och sockret pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Blanda ner smöret.
Smöra en form och ta gärna kokos istället för ströbröd, (det blir riktigt gott).
Bre ut smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader 50-60 min.
Servera pajen ljummen med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.
Till efterrätt i går gjorde jag en blåbärspaj. I vanliga fall brukar jag använda hallon i detta recept men nu provade jag med blåbär istället.
Nillas blåbärspaj
120 g smör
1 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1tsk bakpulver
200 g frysta blåbär
kokos till att strö i formen
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägget och sockret pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Blanda ner smöret.
Smöra en form och ta gärna kokos istället för ströbröd, (det blir riktigt gott).
Bre ut smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader 50-60 min.
Servera pajen ljummen med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.
Eftersom blåbär blir blötare än hallon så kändes inte pajen klar efter 50 minuter utan den fick stå kvar ett tag till i ugnen. Men när vi väl åt den så var den lite väl hård, dvs den hade fått stå för länge i ugnen. Det är en jättegod smak så jag gör ett nytt försök snart igen men då lägger jag nog på ett papper för att skydda kanterna så att de inte blir så bruna.
tisdag 7 augusti 2012
Tacokväll med goda vänner
Nyss nedsjunken i soffan. I kväll har två av mina bästa och äldsta vänner (dvs jag har känt dem länge, bäst att göra ett förtydligande eftersom de är ett år yngre än jag är) varit här, så det har varit mycket surrande mellan allt ätande :)
Efter mycket funderande kom jag på att jag gör en taco-kväll med "vanliga" tacos med vanliga tillbehör men även en tacopaj, som jag tycker är lite roligare att äta än "bara" tacos. Men eftersom jag vet att barnen föredrar tacos så ville jag inte bara ha tacopaj.
Till efterrätt gjorde jag en blåbärspaj som jag tyvärr hade inne i ugnen lite för länge, men den var ändå helt ok. Smaken var god men kanten var lite i hårdaste laget.
Isak var tyvärr tvungen att åka på fotbollsmatch så han fick äta före oss och kom sen hem när det var dags för efterrätt. Han skulle egentligen inte ha spelat kvällens match men då de hade så många återbud ringde de in fler spelare. Det var en glad kille som kom hem från matchen för han hade gjort ett snyggt 5-5-mål. Tyvärr lyckades motståndarna få in ett till mål, annars hade ju Isaks mål varit riktigt viktigt. Typiskt att målet kom på en match där jag inte var med så jag inte fick se Isak göra målgest. Men på torsdag är det match igen.
Efter mycket funderande kom jag på att jag gör en taco-kväll med "vanliga" tacos med vanliga tillbehör men även en tacopaj, som jag tycker är lite roligare att äta än "bara" tacos. Men eftersom jag vet att barnen föredrar tacos så ville jag inte bara ha tacopaj.
Till efterrätt gjorde jag en blåbärspaj som jag tyvärr hade inne i ugnen lite för länge, men den var ändå helt ok. Smaken var god men kanten var lite i hårdaste laget.
Isak var tyvärr tvungen att åka på fotbollsmatch så han fick äta före oss och kom sen hem när det var dags för efterrätt. Han skulle egentligen inte ha spelat kvällens match men då de hade så många återbud ringde de in fler spelare. Det var en glad kille som kom hem från matchen för han hade gjort ett snyggt 5-5-mål. Tyvärr lyckades motståndarna få in ett till mål, annars hade ju Isaks mål varit riktigt viktigt. Typiskt att målet kom på en match där jag inte var med så jag inte fick se Isak göra målgest. Men på torsdag är det match igen.
Efterrättsfunderar på facebook
Visst kommer ni ihåg att gilla Få lite matro på Facebook?!
Klicka här så kommer ni direkt till Få lite matros Facebook-sida där ni enkelt kan klicka på Gilla-knappen högst upp. Då missar ni inga av mina facebook-funderingar och kommentarer.Nu sitter jag och funderar på vad jag ska göra till efterrätt idag och jag kommer inte på vad jag är sugen på. Funderar på om det ska vara nå med frukt, bär eller choklad eller kanske en god och enkel pannacotta eller bara en "enkel" pralin eller kaka till teet eller.....
Om jag sätter igång med städandet av köket kommer jag kanske på vad jag är sugen på. Om ni skulle äta efterrätt i dag vad skulle ni då vara sugen på?
måndag 6 augusti 2012
Grillade förkokta revbensspjäll
Då börjar första dagen på sista semesterveckan lida mot sitt slut. Det är fortfarande mycket jag vill hinna innan jobb, skola, dagis och alla aktiviteter drar i gång på allvar. Få se hur mycket jag hinner den här veckan. I morgon ska vi ha gäster så i kväll står städning på programmet, få se hur mycket jag orkar för jag känner mig ovanligt trött. (Undra varför jag alltid blir så trött när det ska städas? Kan det hänga ihop med att det är det tråkigaste jag vet?) Maten till i morgon är planerad. Jag gjorde det enkelt för mig. Vad den enkla middagen blir får ni se nån annan gång vill inte avslöja det än :) Efterrätten däremot har jag knappt börjat fundera på. Lär bli nå enkelt det med.
Vilken tur att jag har semester en vecka till nu när sommaren har kommit på riktigt. I dag är första gången i sommar som vi har dubbla parasoll till middagen för att alla runt bordet skulle få lite svalka. Tidigare middagar har det inte gjort så mycket om solen har lyst på en.
Grillade förkokta revbensspjäll
2 kg tjocka revbensspjäll
4 msk salt
10 vitpepparkorn
3 st lagerblad
1 lök i klyftor
1 tsk mald ingefära
kokande vatten
Marinad:
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl chilisås
5 msk vatten
5 msk rapsolja
7 msk flytande honung
0,5 tsk chilipeppar
1 tsk mald ingefära
salt och peppar
Lägg spjällen hela i en trång kastrull och häll på kokande vatten så det täcker revbenen.
Tillsätt salt, peppar, lagerblad, lök och ingefära.
Koka upp och låt koka/sjuda på svag värme ca 1 timme.
Låt spjällen kallna i kokspadet, gärna över natten.
Marinad:
Rör ihop alla ingredienser till marinaden.
Dela spjällen längs benen, lägg dem i en ugnsform och pensla på marinaden. Täck med folie och låt stå i kylen 2 timmar.
Grilla tills de fått färg och blivit genomvarma (eller stek i ugn på 200 grader i ca 30 min). Vänd spjällen efter halva tiden. Kan kylas igen och serveras kalla.
Mmmm vad gott det här var! Revbensspjällen åt vi tillsammans med klyftpotatis och sallad. I dag grillade vi dem men till vintern provar jag nog samma recept men tillagar dem i ugnen istället. Genom att förkoka spjällen går det fort att grilla dem och de blir möra och goda.
Nu ska jag ta mitt glas chai-te o en chokladpralin och gå ut och njuta av kvälls-solen. Hoppas ni också har lika underbart väder som vi har, oavsett om ni har börjat jobba eller är lediga.
Vilken tur att jag har semester en vecka till nu när sommaren har kommit på riktigt. I dag är första gången i sommar som vi har dubbla parasoll till middagen för att alla runt bordet skulle få lite svalka. Tidigare middagar har det inte gjort så mycket om solen har lyst på en.
Grillade förkokta revbensspjäll
2 kg tjocka revbensspjäll
4 msk salt
10 vitpepparkorn
3 st lagerblad
1 lök i klyftor
1 tsk mald ingefära
kokande vatten
Marinad:
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl chilisås
5 msk vatten
5 msk rapsolja
7 msk flytande honung
0,5 tsk chilipeppar
1 tsk mald ingefära
salt och peppar
Lägg spjällen hela i en trång kastrull och häll på kokande vatten så det täcker revbenen.
Tillsätt salt, peppar, lagerblad, lök och ingefära.
Koka upp och låt koka/sjuda på svag värme ca 1 timme.
Låt spjällen kallna i kokspadet, gärna över natten.
Marinad:
Rör ihop alla ingredienser till marinaden.
Dela spjällen längs benen, lägg dem i en ugnsform och pensla på marinaden. Täck med folie och låt stå i kylen 2 timmar.
Grilla tills de fått färg och blivit genomvarma (eller stek i ugn på 200 grader i ca 30 min). Vänd spjällen efter halva tiden. Kan kylas igen och serveras kalla.
Mmmm vad gott det här var! Revbensspjällen åt vi tillsammans med klyftpotatis och sallad. I dag grillade vi dem men till vintern provar jag nog samma recept men tillagar dem i ugnen istället. Genom att förkoka spjällen går det fort att grilla dem och de blir möra och goda.
Nu ska jag ta mitt glas chai-te o en chokladpralin och gå ut och njuta av kvälls-solen. Hoppas ni också har lika underbart väder som vi har, oavsett om ni har börjat jobba eller är lediga.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)