onsdag 1 augusti 2012

Vinbärsdag

Igår tog jag upp flera kilo vinbär, både röda och svarta, från frysen. Måste göra plats för årets skörd och snart börjar älgjakten också och då behöver vi mycket plats i frysen. Vi har samma i-lands-problem varje år - att vi måste göra plats i frysarna.


Av drygt 4 kg svarta vinbär gjorde jag saft i saft-maja som är den absolut godaste saften. Den känns mycket nyttigare än många andra saft-sorter eftersom det inte behövs så mycket socker när man gör saft i saftmaja, dessutom bibehålls mycket c-vitamin när man ångkokar saften. Förutom att den är så god är det perfekt att ha svartvinbärssaft till vinterns porterstekar med godaste såsen.

4 kg svarta vinbär och 9 hg socker 
blir till god saft efter en timmes ångkokning.

Av röda vinbär gjorde jag förutom en ny saft-variant även en av mina favorit-marmelader med röda vinbär och kardemumma. Dessutom har jag förberett för att göra en smulpaj med sött täcke till de sura bären, en perfekt kombination.

Det verkar vara fler som vill ta hand om sina röda vinbär för mitt populäraste inlägg just nu är där jag tipsar om recept med just röda vinbär. Ni har väl inte missat det? Det hittar ni här.

tisdag 31 juli 2012

Rödvinsmarinad

I dag var det lovat strålande sol så vi struntade i att åka till Ikea. Men inte blev det så fint väder som var sagt, solen har lyst men det har varit en del moln och väldigt blåsigt hela da'n, så det hade nog varit en perfekt ikea-dag. Men nu tar vi en tur till Ikea i morgon istället och hoppas på perfekt bil- och shoppingväder. Måste sätta mig och göra en shoppinglista så jag inte glömmer nå viktigt för det är ju några mil att åka.

Vi har kvar en massa röda och svarta vinbär i frysen så i dag tog jag upp flera kilon som jag har gjort lite av varje med. Mer om det senare. Till middag blev det en god grillmiddag ute i solen och blåsten. Leif hade gjort en rödvinsmarinad som var riktigt god. Får man över rödvin är det perfekt att använda i marinader eller såser, så släng inte! Det går även bra att frysa in.
Rödvinsmarinad
1, 5 kg kött, vi hade älgstek
2 dl rödvin
2 vitlöksklyftor, pressade
3 st soltorkade tomater, finhackade
0,5 dl balsamvinäger
1 msk flytande honung
2 krm nymalen svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar.
Häll marinaden över köttet.
Låt marinera 1-2 dygn i kylskåp, vänd påsen några gånger.

Vi använde en lite sämre bit älgstek och lät den marinera i 2 dygn sen grillade vi den på indirekt värme till drygt 60 grader. Sen fick den vila i folie några minuter innan vi skar upp den i skivor. Det blev jättemört och gott (som vanligt).

Idag öppnade jag en förpackning med det här innehållet. Ser ni vad det är? Ledtråd: Jag har haft användning för det i dag. 

måndag 30 juli 2012

Grillade fyllda kycklingfiléer

Efter en mulen och regning dag i går vaknade vi upp till sol idag igen. Perfekt då jag ska ha gamla kompisar på fika i dag, så jag hoppas vädret håller i sig så att vi kan sitta ute. (För då slipper jag ju städa innan de kommer). Jag har så mycket fikabröd i frysen så jag tänker inte baka nå nytt och det känns väldigt konstigt att inte stå i köket inför besök. Måste ta en promenad till stan först i alla fall för mitt chai-te håller på att ta slut och till dagens gäster duger inget annat te "endast det bästa är gott nog".

På tal om "endast det bästa är gott nog" så var vi på kalas i går och blev bjudna på grillad entrecôte och oxfilé. Mums! Tillsammans med en krämig potatisgratäng, mango- och avokadosalsa, tomat- och chilisalsa, såser och sallad var det en underbar middag.

Det var de här goda kycklingfiléerna vi åt i fredags till middag tillsammans med en krämig och god pasta.
Grillade fyllda kycklingfiléer
4 kycklingfiléer
4 salamiskivor
pesto
1 boll mozzarella
salt o peppar

Skär ett snitt i kycklingfiléerna och vik upp dem.
Stryk på ett lager pesto på båda insidorna.
Lägg dit en skiva salami och skivad mozzarella.
Vik ihop kycklingen.
Salta och peppra.
Grilla några minuter på varje sida. Skär i kycklingen så att du är säker på att den är genomstekt som är så viktigt när det gäller kyckling.

Så otroligt gott det här var. Men det blir nog några justeringar nästa gång. Mozzarellan rann ut lite för enkelt så nästa gång provar jag kanske en annan ost eller så försöker jag få mozzarellan längre in i filén så kanske den stannar kvar lättare. Jag har en liknande variant på kyckling som tillagas i ugn men det här var första gången som jag grillade fyllda kycklingfiléer, oftast när vi grillar kycklingfiléer så marinerar vi dem i thaichilisås innan grillning. Det är jättegott och jätteenkelt.

Vikt upp kycklingfilén och "smörat" med röd pesto.

En salami-skiva och mozzarella lägg på sedan.

Den här gången använde vi halster, 
men grillmästaren sa, efter grillningen, att det går nog lika bra utan.

söndag 29 juli 2012

Krämig pasta

I morse vaknade jag före sju av att Isak slog på tv:n alldeles för högt. Det fanns inte en chans att jag kunde somna om så det var bara att stiga upp. I dag är det mulet för första gången på flera dagar så vi fortsätter nog att städa våra förråd, men väljer dem inomhus. Undra om vi ska välja gamla pannrummet eller tvättstugan? Eller så blir det en slöar-dag för jag vaknade med huvudvärk som inte har gått över än och då lockar soffan liiite mer än förråden. I går avslutades Isaks hockeyskola så det känns konstigt att hela familjen är hemma och lediga samtidigt i dag, det har inte hänt ofta den här sommaren.

Här är receptet på den goda pastan vi åt i fredags till de grillade kycklingfiléerna.
Krämig pasta
pasta
pesto
grädde
turkisk yoghurt
svartpeppar

Koka pastan. Häll bort vattnet.Blanda i några matskedar pesto.
Häll i lite grädde och turkisk yoghurt.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med nymalen svartpeppar och ev. mer pesto.

Det ska inte bli någon sås utan pastan ska bara bli krämig och god. Jag använder icas röda pesto som är nötfri och oerhört god. Jag har oftast turkisk yoghurt hemma så därför använde jag det men det går lika bra med crème fraiche. Den här pastan kan man använda som grund till en pastasallad i så fall är det bara att blanda i goda valfria tillbehör i pastan när den är klar.

lördag 28 juli 2012

Ännu en god middag

Jag har varit sugen på kräftor ett tag och i kväll slog vi till med familje-kräftskiva. Jag är inte jättegalen i kräftor som vissa är, men nån gång då och då blir jag riktigt sugen.


Man kan ju inte bara äta kräftor utan man behöver vissa tillbehör också. Bland det godaste är väl Västerbottensostpaj, men det hann orkade jag inte göra i dag. I dag blev det snabbmats-varianten så jag köpte de flesta tillbehören. Dagens kräft-tillbehör var baguetter, grönsaker, ost o kex, olika röror och aioli. Dessutom hade vi räkor som Leif var snäll och skalade innan vi satte oss för att äta. Så lyxigt!


Nu ska jag sätta mig i soffan med resten av familjen och se sommarkrysset. De övriga äter glass (i stora lass) men det är ingen favorit för mig så jag tar nog bara en kopp te. I morgon är det kalasdags igen då barnens kusin har kalas och det ryktas om att det blir grillad oxfilé. Mums!

Goood middag

Nu är jag hemma efter drygt tre timmar på loppis. I morse när vi for i väg såg det ut att bli perfekt loppis-väder, ganska varmt men mulet. Men efter ett tag kom solen fram och det blev alldeles för fint väder för att tillbringa dagen på loppis så då packade vi ihop våra grejer och åkte hem istället.


Nu ska jag snart sätta mig på altanen med dagens första kopp chai-te och njuuuuta. Igår åt vi en otroligt god middag (om jag får säga det själv), det blev precis så bra som jag hade hoppats på och det var precis det jag var sugen på. Jag fyllde kycklingfiléer med pesto, salami och mozzarella och sen grillade Leif dem perfekt. Till det åt vi en krämig pasta och sallad carprese på salladsbädd. Det var så gott så jag skulle kunna äta det i dag igen, men idag blir det kräftor och räkor. Inte helt fel det heller.

Nä nu ropar Ida och hennes kompis att de vill ha glass, bäst jag rusar innan de har rensat frysen.

Glöm inte!

Visst glömmer ni inte att komma till Coop Forums parkering på Storheden i Luleå i dag? Från klockan tio står jag där och säljer bröd. Dessutom måste ni berätta vem ni är när ni kommer och handlar av mig.


Bilen är nu fullastad av gamla prylar och nytt bröd, så snart åker jag och Olivia till dagens bakluckeloppis. Dessutom har vi packat matsäck som vi kan mumsa på när det är lugnt. Förra gången vi var där var det väääldigt lugnt för då spöregnade det. Vi orkade nog inte ens vara där i ens en timme men ändå lyckades jag sälja lite bröd. I dag hoppas vi på bättre väder och mer folk. Vi ses!