Idag var det sista dagen på över två och en halv månad som vi var allihop på jobbet, 13 augusti är nästa gång, så därför bjöd jag på sötsur lingonkaka till fikat. Imorgon är jag ledig för Idas förskola är stängd pga planeringsdag för pedagogerna, men på måndag är jag tillbaka på jobbet för ännu en kortvecka. Att jag är ledig var väl att ta i för jag har fullt upp imorgon med en massa tider att passa, men jag är alltså ledig från mitt ordinarie jobb.
Lövbiffgryta Texmex
500 g lövbiff
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
3 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
10 st nachos, krossade
Tillbehör
potatisklyftor, ugnsstekta
majskorn
tomat
sallad
guacamole
Skär köttet i små bitar. Blanda det med vitlök, salt och kryddor. Bryn köttet i olja.
Häll i vattnet. Låt grytan sjuda 10 min. Rör ner soja.
Tillsätt grädde blandat med mjöl och låt grytan sjuda 3 min. Smaka ev av med mer salt.
Krossa nachosen och strö dem över grytan vid serveringen.
Servera med tillbehören.
Alla åt med god aptit så då tar jag för givet att de tyckte om det. Det är så praktiskt att använda lövbiff i grytor för då behöver det inte koka så länge som om man använder "vanliga" grytbitar. Jag hade tagit upp lövbiff redan till igår men då åt vi annat till middag, men jag stekte ändå köttet igår och då gick det jättefort att fixa dagens middag.
Nu kom Isak hem från dagens fotbollsträning och klagade över halsont. Han får inte bli sjuk nu! Hoppas att det bara är sömn han behöver. Han har lovat att gå och lägga sig direkt efter att han har fått i sig lite mat och duschat. Håll tummarna att han är bättre redan imorgon för då ska de cykla till Teknikens hus med skolan.
torsdag 31 maj 2012
onsdag 30 maj 2012
Årets rockvin
Men vart försvann värmen? Nu har vi ju riktigt kallt igen. Usch! Idag hade vi en vårträff på jobbet och höll till i Hamnförvaltningens lokaler som ligger så vackert i en av Luleås hamnar. De hade ordnat så att vi fick gå ombord och få en rundvandring på en av bogserbåtarna. Det var faktiskt riktigt kul och intressant, Isak hade nog velat följa med.
Åkessons rockvin ifjol blev en stor succé och därför lanserar de i år både ett rött och ett vitt rockvin i samarbete med Sweden Rock Festival. Vinerna som finns i en begränsad upplaga ingår i Systembolagets beställningssortiment och kostar 69 kr/st. Flaskorna är av plast så de är perfekta att ta med på en sommarpicnic. Fjolårets röda rockvin var riktigt gott så jag har höga förväntningar på årets vin.
Sweden Rock Festival Edition Chenin Blanc.
Ett fruktigt vitt vin med äppeltoneroch inslag av tropisk frukt.
Sweden Rock Festival Shiraz.
Ett medelfylligt fruktigt rödvin med jordgubbstoner och liten örtighet.
I dag är det onsdag och det innebär den stora plockardagen hos oss, dvs vi plockar o plockar o plockar så att allt hamnar där det hör hemma. Jag hoppas att alla i familjen snart lär sig att det är mycket enklare och bekvämare om man sätter sakerna på sin rätta plats på en gång. När allt väl är på sin plats så är det enkelt att dammtorka, dammsuga och skura imorgon och sen är det fint hela helgen....i bästa fall.
tisdag 29 maj 2012
Lugn och skön kväll
Idag var det första kvällen på länge som ingen av oss hade en tid att passa, inga möten, inga träningar, inga arbetspass. Så skönt! Jag har njutit ordentligt för det lär dröja till sommarlovet innan det inträffar igen. I och för sig är det inte så länge till sommarlovet. Helt otroligt att maj snart är slut, jag har inte hunnit med.
Jag passade på att baka till skolavslutningarna nu när jag inte behövde agera taxichaufför eller pass-upp. Det var extra lugnt att komma hem från jobbet idag eftersom Isak hade förberett maten som bara behövde ställas in i ugnen när jag kom hem. Skönt!
Om ni vill beställa bröd till skolavslutningen så börjar det bli dags att beställa det nu om jag ska hinna i tid. Jag kan fortfarande ta emot några beställningarna.
Nu ska jag fortsätta att ta det lugnt och njuta av att jag inte har behövt titta på klockan nå ikväll!
Jag passade på att baka till skolavslutningarna nu när jag inte behövde agera taxichaufför eller pass-upp. Det var extra lugnt att komma hem från jobbet idag eftersom Isak hade förberett maten som bara behövde ställas in i ugnen när jag kom hem. Skönt!
Om ni vill beställa bröd till skolavslutningen så börjar det bli dags att beställa det nu om jag ska hinna i tid. Jag kan fortfarande ta emot några beställningarna.
Nu ska jag fortsätta att ta det lugnt och njuta av att jag inte har behövt titta på klockan nå ikväll!
måndag 28 maj 2012
Lax med tomat o mozzarella
Usch vad det blåser, gårdagens blåst stannade tyvärr kvar. Värmen försvann dock, inte helt men mycket. Vi får glädja oss åt att pollenallergin är bättre för oss alla, så det är skönt. På fredag är Idas förskola stängd pga planering och eftersom vvs-strejken är slut är Leif tillbaka i Pajala så då blir det här en kortvecka för mig. Trots att jag ska jobba några veckor till innan jag tar semester på riktigt så är min nästa 5-dagars-arbetsvecka först i augusti.
Idag följde Idas kompis Emma med hos hem efter dagis. De hann leka ett tag innan det var dags för dagens lax-middag som båda åt mycket av. Kul!
Lax med tomat o mozzarella
4 st laxfiléer á 140g
2-3 tomater
1-2 bollar mozzarellaost
salt o peppar
smör till formen
Lägg laxen i en smord ugnsform, krydda.
Hacka tomaterna och strö över fisken.
Skiva osten och lägg den ovanpå tomaterna.
Gratinera tills fisken är klar och osten fått fin färg, 200 grader i ca 20 min.
Enkelt och gott! Precis som vi vill ha det, eller hur? Det räckte med en mozzarellaboll åt oss eftersom varken Ida eller Isak ville ha ost. Det här var perfekt laxrätt för oss där några bl.a. jag vill ha nå roligare än bara salt på laxen medan andra, bl.a. Isak bara vill ha laxen kryddad. Det var enkelt att skrapa bort tomat och mozzarella och bara äta laxen, så alla blev nöjda och fick fisken som de ville. Vi hade Olivias favorit, spenat, som tillbehör, idag stuvade jag den med lite grädde, örtsalt och svartpeppar.
Det börjar bli hög tid att förbereda alla kakor till skolavslutningen, för nu går det snabbt! Imorgon ska jag sätta igång med den första - en banankaka är beställd. För "kors i taket" imorgon är det inte en enda kvällsaktivitet för någon av oss utan vi kan vara hemma och bara ta det lugnt. "Ta det lugnt" kanske var att ta i för det ska bakas och städas, men vi får vara hemma och vi slipper passa tider, så det känns riktigt lugnt och skönt. Undra när det inträffade senast?
Idag följde Idas kompis Emma med hos hem efter dagis. De hann leka ett tag innan det var dags för dagens lax-middag som båda åt mycket av. Kul!
Lax med tomat o mozzarella
4 st laxfiléer á 140g
2-3 tomater
1-2 bollar mozzarellaost
salt o peppar
smör till formen
Lägg laxen i en smord ugnsform, krydda.
Hacka tomaterna och strö över fisken.
Skiva osten och lägg den ovanpå tomaterna.
Gratinera tills fisken är klar och osten fått fin färg, 200 grader i ca 20 min.
På väg in i ugnen.
God middag - lax, spenat och sallad.
söndag 27 maj 2012
Solig men blåsig Mors Dag
Morgonen började med långfrukost med alla tre barnen, en önskan från mig på Mors dag. Det händer inte ofta att alla tre äter frukost samtidigt men idag lyckades det...nästan, Isak kom lite senare. Lite senare skjutsade jag tjejerna till mormor och morfar så de fick lunch där medan jag och Isak åkte till Bergnäset där han skulle ha fotbollsmatch. Det blåste väldigt mycket vid fotbollsplan så jag kände inte hur mycket solen faktiskt brände på mig.
Efter match och dusch åkte vi och "firade" mormor med god marängtårta. Eftersom de bor alldeles vid vattnet blåser det alltid hos dem men idag var det värre än vanligt.
Nu är Isak på fotbollsträning, Olivia hos mormor och morfar för att plugga och Ida tar ett fotbad vid tv:n och jag tar det lugnt vid datorn i köket med en kopp te. Det blir nog en tidig kväll för oss alla för vi är en aning trötta och sega efter en hektisk dag, dessutom satt vi uppe och såg Loreen vinna ESC 2012 igårkväll.
...och där var det slut på lugnet! Nu ropar Ida att hon "råkade" tömma ut vattnet på hela vardagsrumsgolvet.
Ser ni vad jag har haft för halsband på mig idag?
Det var mitt Efva Attling-smycke
Efter match och dusch åkte vi och "firade" mormor med god marängtårta. Eftersom de bor alldeles vid vattnet blåser det alltid hos dem men idag var det värre än vanligt.
Var är solen?
Ida känner sig cool i sina solglasögon,
som enligt henne passar perfekt och inte alls är för stora.
...och där var det slut på lugnet! Nu ropar Ida att hon "råkade" tömma ut vattnet på hela vardagsrumsgolvet.
lördag 26 maj 2012
Rabarberpaj med kardemummakräm
Vilken underbar dag vi haft! Förutom vädret har vi även njutit av Olivias dansföreställning som var otroligt bra, den bästa vi sett.
Till middag blev det tacos som vi åt ute. Första middagen för säsongen som vi åt på altanen, I love it. Även lunchen intogs på altanen. Hoppas det blir mååånga fler. Åh vad jag hoppas att vi får en lika fin sommar som förra året, men det är kanske att hoppas på för mycket. Rabarberpajen som vi åt till efterrätt åt vi i soffan samtidigt som vi såg ett av de bästa tv-programmen, Mästarnas mästare. Självklart håller jag på Pernilla Wiberg, min gamla idol.
Rabarberpaj med kardemummakräm
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smält smör
Fyllning
500 g rabarber
1 dl socker
1 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
Blanda vetemjöl med bakpulver, socker och smält smör till en deg.
Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen.
Fyllning:
Skär rabarber i bitar (skala ev. först). Blanda rabarberbitarna med socker, kanel, kardemumma och vetemjöl.
Sprid ut fyllningen i formen. Ställ in i ugnen i 175°C ca 10 minuter.
Ta ut och häll på grädde och grädda i 20-30 minuter till.
Fyllningen ska vara lite lös och krämig.
När jag bestämde mig för att göra rabarberpaj började jag söka efter nå nytt recept. Men det var inte det enklaste för jag har nog testat de flesta varianter med mer eller mindre justeringar. Till slut hittade jag det här receptet som verkade både gott och enkelt. Åh vilken tur att jag inte slutade leta för den här pajen var lika enkel att göra som jag trodde och den var otroligt god. Jag älskar ju kardemumma så jag förstod att smaken skulle vara i min smak. Eftersom den var så krämig tycker jag inte det är nödvändigt med grädde eller vaniljsås till pajen.
Nu ska jag försöka få Ida i säng men det lär inte bli enkelt, klockan är snart tio och de är ute på studsmattan och har hur kul som helst. Jag blir nog inte populär om jag avbryter det. Ni glömmer väl inte att det är Mors Dag i morgon! Jag har inte glömt det ;)
Till middag blev det tacos som vi åt ute. Första middagen för säsongen som vi åt på altanen, I love it. Även lunchen intogs på altanen. Hoppas det blir mååånga fler. Åh vad jag hoppas att vi får en lika fin sommar som förra året, men det är kanske att hoppas på för mycket. Rabarberpajen som vi åt till efterrätt åt vi i soffan samtidigt som vi såg ett av de bästa tv-programmen, Mästarnas mästare. Självklart håller jag på Pernilla Wiberg, min gamla idol.
Rabarberpaj med kardemummakräm
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smält smör
Fyllning
500 g rabarber
1 dl socker
1 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
Blanda vetemjöl med bakpulver, socker och smält smör till en deg.
Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen.
Fyllning:
Skär rabarber i bitar (skala ev. först). Blanda rabarberbitarna med socker, kanel, kardemumma och vetemjöl.
Sprid ut fyllningen i formen. Ställ in i ugnen i 175°C ca 10 minuter.
Ta ut och häll på grädde och grädda i 20-30 minuter till.
Fyllningen ska vara lite lös och krämig.
När jag bestämde mig för att göra rabarberpaj började jag söka efter nå nytt recept. Men det var inte det enklaste för jag har nog testat de flesta varianter med mer eller mindre justeringar. Till slut hittade jag det här receptet som verkade både gott och enkelt. Åh vilken tur att jag inte slutade leta för den här pajen var lika enkel att göra som jag trodde och den var otroligt god. Jag älskar ju kardemumma så jag förstod att smaken skulle vara i min smak. Eftersom den var så krämig tycker jag inte det är nödvändigt med grädde eller vaniljsås till pajen.
Danstjejen Olivia innan dagens första föreställning.
Etiketter:
efterrätt,
frukt o bär,
smulpaj,
äggfritt bak
Atjoo
Efter en välbehövlig sovmorgon och en traditionsenlig långfrukost längtade jag ut till solen och värmen som äntligen har kommit. Men säg den glädje som varar för evigt. Efter att ha torkat av utemöblerna var det bara att gå in och nysa och irritera sig över en kliande näsa. Ibland blir man lite mer less denna pollenallergi. Jag som har längtat att få lite fint i rabatterna och sitta ute o äta, men nu tror jag nästan att jag föredrar att vara inomhus.
Jag ska muntra upp mig med säsongens första rabarberpaj i alla fall. Rabarbern har växt nå helt otroligt, tänk för bara några veckor sedan var de täckta med snö.
Utemöbeln på plats och skurad.
Rabarbern plockad och snart blir det paj!
Rabarberlandet!
Om någon vecka är det dags för årets första omgång saft tror jag.
Nu är det dags för lunch, sen blir det mat-handling innan vi ska se Olivias dansföreställning "Jakten på makten" på Norrbottensteatern .
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)