tisdag 29 maj 2012

Lugn och skön kväll

Idag var det första kvällen på länge som ingen av oss hade en tid att passa, inga möten, inga träningar, inga arbetspass. Så skönt! Jag har njutit ordentligt för det lär dröja till sommarlovet innan det inträffar igen. I och för sig är det inte så länge till sommarlovet. Helt otroligt att maj snart är slut, jag har inte hunnit med.


Jag passade på att baka till skolavslutningarna nu när jag inte behövde agera taxichaufför eller pass-upp. Det var extra lugnt att komma hem från jobbet idag eftersom Isak hade förberett maten som bara behövde ställas in i ugnen när jag kom hem. Skönt!


Om ni vill beställa bröd till skolavslutningen så börjar det bli dags att beställa det nu om jag ska hinna i tid. Jag kan fortfarande ta emot några beställningarna.

Nu ska jag fortsätta att ta det lugnt och njuta av att jag inte har behövt titta på klockan nå ikväll!

måndag 28 maj 2012

Lax med tomat o mozzarella

Usch vad det blåser, gårdagens blåst stannade tyvärr kvar. Värmen försvann dock, inte helt men mycket. Vi får glädja oss åt att pollenallergin är bättre för oss alla, så det är skönt. På fredag är Idas förskola stängd pga planering och eftersom vvs-strejken är slut är Leif tillbaka i Pajala så då blir det här en kortvecka för mig. Trots att jag ska jobba några veckor till innan jag tar semester på riktigt så är min nästa 5-dagars-arbetsvecka först i augusti.

Idag följde Idas kompis Emma med hos hem efter dagis. De hann leka ett tag innan det var dags för dagens lax-middag som båda åt mycket av. Kul!
Lax med tomat o mozzarella
4 st laxfiléer á 140g
2-3 tomater
1-2 bollar mozzarellaost
salt o peppar
smör till formen

Lägg laxen i en smord ugnsform, krydda.
Hacka tomaterna och strö över fisken.
Skiva osten och lägg den ovanpå tomaterna.
Gratinera tills fisken är klar och osten fått fin färg, 200 grader i ca 20 min.

På väg in i ugnen.

Enkelt och gott! Precis som vi vill ha det, eller hur? Det räckte med en mozzarellaboll åt oss eftersom varken Ida eller Isak ville ha ost. Det här var perfekt laxrätt för oss där några bl.a. jag vill ha nå roligare än bara salt på laxen medan andra, bl.a. Isak bara vill ha laxen kryddad. Det var enkelt att skrapa bort tomat och mozzarella och bara äta laxen, så alla blev nöjda och fick fisken som de ville. Vi hade Olivias favorit, spenat, som tillbehör, idag stuvade jag den med lite grädde, örtsalt och svartpeppar.

God middag - lax, spenat och sallad.

Det börjar bli hög tid att förbereda alla kakor till skolavslutningen, för nu går det snabbt! Imorgon ska jag sätta igång med den första - en banankaka är beställd. För "kors i taket" imorgon är det inte en enda kvällsaktivitet för någon av oss utan vi kan vara hemma och bara ta det lugnt. "Ta det lugnt" kanske var att ta i för det ska bakas och städas, men vi får vara hemma och vi slipper passa tider, så det känns riktigt lugnt och skönt. Undra när det inträffade senast?

söndag 27 maj 2012

Solig men blåsig Mors Dag

Morgonen började med långfrukost med alla tre barnen, en önskan från mig på Mors dag. Det händer inte ofta att alla tre äter frukost samtidigt men idag lyckades det...nästan, Isak kom lite senare. Lite senare skjutsade jag tjejerna till mormor och morfar så de fick lunch där medan jag och Isak åkte till Bergnäset där han skulle ha fotbollsmatch. Det blåste väldigt mycket vid fotbollsplan så jag kände inte hur mycket solen faktiskt brände på mig.

Ser ni vad jag har haft för halsband på mig idag?

Det var mitt Efva Attling-smycke

Efter match och dusch åkte vi och "firade" mormor med god marängtårta. Eftersom de bor alldeles vid vattnet blåser det alltid hos dem men idag var det värre än vanligt.

Var är solen?

Ida känner sig cool i sina solglasögon,
som enligt henne passar perfekt och inte alls är för stora.

Nu är Isak på fotbollsträning, Olivia hos mormor och morfar för att plugga och Ida tar ett fotbad vid tv:n och jag tar det lugnt vid datorn i köket med en kopp te. Det blir nog en tidig kväll för oss alla för vi är en aning trötta och sega efter en hektisk dag, dessutom satt vi uppe och såg Loreen vinna ESC 2012 igårkväll.

...och där var det slut på lugnet! Nu ropar Ida att hon "råkade" tömma ut vattnet på hela vardagsrumsgolvet.

lördag 26 maj 2012

Rabarberpaj med kardemummakräm

Vilken underbar dag vi haft! Förutom vädret har vi även njutit av Olivias dansföreställning som var otroligt bra, den bästa vi sett.

Till middag blev det tacos som vi åt ute. Första middagen för säsongen som vi åt på altanen, I love it. Även lunchen intogs på altanen. Hoppas det blir mååånga fler. Åh vad jag hoppas att vi får en lika fin sommar som förra året, men det är kanske att hoppas på för mycket. Rabarberpajen som vi åt till efterrätt åt vi i soffan samtidigt som vi såg ett av de bästa tv-programmen, Mästarnas mästare. Självklart håller jag på Pernilla Wiberg, min gamla idol.
Rabarberpaj med kardemummakräm
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smält smör
Fyllning
500 g rabarber
1 dl socker
1 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 msk vetemjöl
3 dl grädde

Blanda vetemjöl med bakpulver, socker och smält smör till en deg.
Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen.
Fyllning:
Skär rabarber i bitar (skala ev. först). Blanda rabarberbitarna med socker, kanel, kardemumma och vetemjöl.
Sprid ut fyllningen i formen. Ställ in i ugnen i 175°C ca 10 minuter.
Ta ut och häll på grädde och grädda i 20-30 minuter till.
Fyllningen ska vara lite lös och krämig.

När jag bestämde mig för att göra rabarberpaj började jag söka efter nå nytt recept. Men det var inte det enklaste för jag har nog testat de flesta varianter med mer eller mindre justeringar. Till slut hittade jag det här receptet som verkade både gott och enkelt. Åh vilken tur att jag inte slutade leta för den här pajen var lika enkel att göra som jag trodde och den var otroligt god. Jag älskar ju kardemumma så jag förstod att smaken skulle vara i min smak. Eftersom den var så krämig tycker jag inte det är nödvändigt med grädde eller vaniljsås till pajen.

Danstjejen Olivia innan dagens första föreställning.

Nu ska jag försöka få Ida i säng men det lär inte bli enkelt, klockan är snart tio och de är ute på studsmattan och har hur kul som helst. Jag blir nog inte populär om jag avbryter det. Ni glömmer väl inte att det är Mors Dag i morgon! Jag har inte glömt det ;)

Atjoo

Efter en välbehövlig sovmorgon och en traditionsenlig långfrukost längtade jag ut till solen och värmen som äntligen har kommit. Men säg den glädje som varar för evigt. Efter att ha torkat av utemöblerna var det bara att gå in och nysa och irritera sig över en kliande näsa. Ibland blir man lite mer less denna pollenallergi. Jag som har längtat att få  lite fint i rabatterna och sitta ute o äta, men nu tror jag nästan att jag föredrar att vara inomhus.

Utemöbeln på plats och skurad.
Rabarbern plockad och snart blir det paj!

Jag ska muntra upp mig med säsongens första rabarberpaj i alla fall. Rabarbern har växt nå helt otroligt, tänk för bara några veckor sedan var de täckta med snö.

Rabarberlandet!
Om någon vecka är det dags för årets första omgång saft tror jag.

Nu är det dags för lunch, sen blir det mat-handling innan vi ska se Olivias dansföreställning "Jakten på makten" på Norrbottensteatern .

torsdag 24 maj 2012

Häagen-Dazs med mint och choklad

Tror ni jag har glömt bort er? Det är extremt mycket nu överallt, men jag har er alltid i tankarna och skulle vilja berätta om en massa roliga recept. Men just nu hinner jag inte laga så mycket rolig mat som jag önskar, men snart... Vi är en trött och pollenallergisk familj just nu. När jag kom hem från jobbet hade Olivia somnat i sin säng och Ida satt och sov i soffan. Men snart är det helg och vi får sova ut på morgonen. Längtar! Jag har bara sju arbetsdagar kvar tills vi åker till Turkiet. 7 dagar på jobbet - det är ju ingenting.
Äntligen har värmen kommit till Luleå, idag promenerade jag hem vid vattnet utan jacka och frös inte det minsta lilla. Så härligt! Nu är det verkligen glasstider. Vad har ni för favorit? Jag är inte så jätteförtjust i glass, men mina favoriter brukar vara polka, dvs mintsmak, och någon med chokladbitar i. Komibnationen mint och choklad är oslagbar. Gissa om jag blev glad när jag såg Häagen-Dazs nya smak Mint Leaves & Chocolate. En glass helt i min smak. Mintsmaken känns så fräsch efter flera år med mäktigare smaker med kolasås bl.a.

Nu ska jag sätta mig och se Eurovisions andra semifinalen. Nog måste väl Loreen gå vidare, eller?

onsdag 23 maj 2012

Kronärtskockskräm

Åh solen skiner och det ser så härligt ut ute, tyvärr är det lite moln på himlen men jag hoppas att de snabbt blåser förbi. I dag har jag haft sovmorgon och fått ta det lugnt på morgonen - underbart! Igår hade Isak fotbollsmatch och stod i mål hela tiden, efter matchen hade han ont i huvudet som jag tror beror på att han stod och kisade mot solen i en halvlek. Efter en natts sömn är det inget fel på honom idag, tack o lov.
Kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda
0,5 kruka oregano
2-3 msk olivolja
lite färskpressad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.
Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.
Krydda med citron, salt och peppar.


Den lite syrliga krämen passar jättebra till lufttorkad skinka som är ganska salt. Men den är även god att doppa grissinis i.

Igår bakade drömtårtor på löpande band, dels har jag fått beställningar till Mors dag och sen ska jag fixa fika till Notas-kiosken (Isaks fotbollslag). Ikväll när jag står i kiosken blir det kanske mycket folk eftersom det är Notas damer som spelar och de har börjat säsongen på ett utmärkt sätt. Efter 3 matcher har de 9 poäng och 24-0 i målskillnad. Nu ska jag ta en kopp te och sen börja ta mig in mot stan till ett spännande möte.