Tror ni jag har glömt bort er? Det är extremt mycket nu överallt, men jag har er alltid i tankarna och skulle vilja berätta om en massa roliga recept. Men just nu hinner jag inte laga så mycket rolig mat som jag önskar, men snart... Vi är en trött och pollenallergisk familj just nu. När jag kom hem från jobbet hade Olivia somnat i sin säng och Ida satt och sov i soffan. Men snart är det helg och vi får sova ut på morgonen. Längtar! Jag har bara sju arbetsdagar kvar tills vi åker till Turkiet. 7 dagar på jobbet - det är ju ingenting.
Äntligen har värmen kommit till Luleå, idag promenerade jag hem vid vattnet utan jacka och frös inte det minsta lilla. Så härligt! Nu är det verkligen glasstider. Vad har ni för favorit? Jag är inte så jätteförtjust i glass, men mina favoriter brukar vara polka, dvs mintsmak, och någon med chokladbitar i. Komibnationen mint och choklad är oslagbar. Gissa om jag blev glad när jag såg Häagen-Dazs nya smak Mint Leaves & Chocolate. En glass helt i min smak. Mintsmaken känns så fräsch efter flera år med mäktigare smaker med kolasås bl.a.
Nu ska jag sätta mig och se Eurovisions andra semifinalen. Nog måste väl Loreen gå vidare, eller?
torsdag 24 maj 2012
onsdag 23 maj 2012
Kronärtskockskräm
Åh solen skiner och det ser så härligt ut ute, tyvärr är det lite moln på himlen men jag hoppas att de snabbt blåser förbi. I dag har jag haft sovmorgon och fått ta det lugnt på morgonen - underbart! Igår hade Isak fotbollsmatch och stod i mål hela tiden, efter matchen hade han ont i huvudet som jag tror beror på att han stod och kisade mot solen i en halvlek. Efter en natts sömn är det inget fel på honom idag, tack o lov.
Kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda
0,5 kruka oregano
2-3 msk olivolja
lite färskpressad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar
Mixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.
Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.
Krydda med citron, salt och peppar.
Den lite syrliga krämen passar jättebra till lufttorkad skinka som är ganska salt. Men den är även god att doppa grissinis i.
Igår bakade drömtårtor på löpande band, dels har jag fått beställningar till Mors dag och sen ska jag fixa fika till Notas-kiosken (Isaks fotbollslag). Ikväll när jag står i kiosken blir det kanske mycket folk eftersom det är Notas damer som spelar och de har börjat säsongen på ett utmärkt sätt. Efter 3 matcher har de 9 poäng och 24-0 i målskillnad. Nu ska jag ta en kopp te och sen börja ta mig in mot stan till ett spännande möte.
Kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda
0,5 kruka oregano
2-3 msk olivolja
lite färskpressad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar
Mixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.
Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.
Krydda med citron, salt och peppar.
Igår bakade drömtårtor på löpande band, dels har jag fått beställningar till Mors dag och sen ska jag fixa fika till Notas-kiosken (Isaks fotbollslag). Ikväll när jag står i kiosken blir det kanske mycket folk eftersom det är Notas damer som spelar och de har börjat säsongen på ett utmärkt sätt. Efter 3 matcher har de 9 poäng och 24-0 i målskillnad. Nu ska jag ta en kopp te och sen börja ta mig in mot stan till ett spännande möte.
tisdag 22 maj 2012
Vinnarna är...
Vinnarna i senaste tävlingen!
1:a pris
Jenny-Anne Johansson
Två soppskålar och en produktcheck kommer till dig.
2:a - 4:e pris
Ulrika Hellström
Camilla Sandmark
Marie L-m
En produktcheck vardera får ni.
Maila era adresser till mig på mat-ro@hotmail.se så fort som möjligt, så ser jag till att priserna skickas till er. Jag vill har era adresser senast söndag 27 maj. Saknar jag någon adress så drar jag ny vinnare på måndag.
måndag 21 maj 2012
Fylld bakpotatis
Solen har skinit hela da'n men trots det så är det ändå kyligt. Men att solen skiner ger mig hopp om sommar och värme snart. På lunchen hann jag med en liten promenad vid vattnet och det var så härligt att tanka lite energi inför eftermiddagens kontorsarbete. Barnen tror att det är sommar nu när det äntligen är soligt så de har alldeles för lite kläder på sig, enligt mig. De vill inte vara inne utan är ute och hoppar studsmatta och skjuter hockeypuckar mot i mål och det kryllar av barn överallt. Under vinterhalvåret ser man inte många barn här omkring men nu är det hur många som helst. Så härligt!
I torsdags när vi hade middagsgäster bjöd jag på fylld bakpotatis till den grillade älg-rostbiffen. Ett gott tillbehör som jag kan rekommendera er att prova.
Fylld bakpotatis
stora potatisar eller bakpotatisar 1-2 st/person (beroende på storlek)
grädde
basilika
persilja
salt
svartpeppar
riven smakrik ost
Baka potatisarna i 225 grader i 40-60 minuter beroende på storlek.
Låt svalna något.
Skär av toppen och gröp ur innehållet och lägg det i en skål.
Blanda i grädde, kryddor och ost med potatisen och mosa ihop lite.
Fyll skalen med potatisröran.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter tills osten fått färg.
I torsdags när vi hade middagsgäster bjöd jag på fylld bakpotatis till den grillade älg-rostbiffen. Ett gott tillbehör som jag kan rekommendera er att prova.
Fylld bakpotatis
stora potatisar eller bakpotatisar 1-2 st/person (beroende på storlek)
grädde
basilika
persilja
salt
svartpeppar
riven smakrik ost
Baka potatisarna i 225 grader i 40-60 minuter beroende på storlek.
Låt svalna något.
Skär av toppen och gröp ur innehållet och lägg det i en skål.
Blanda i grädde, kryddor och ost med potatisen och mosa ihop lite.
Fyll skalen med potatisröran.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter tills osten fått färg.
Skalen ligger och väntar på att bli fyllda med
potatisröra och sen gratineras i ugnen.
Jag förberedde genom att baka potatisen på morgon. Innan jag blandade ihop potatisen med det övriga värmde jag på den något i micron. Jag var rädd att den annars inte skulle hinna bli genomvarm i ugnen. Det här var ett jättegott tillbehör som jag kommer göra ofta igen. Potatis helt i min smak. Annorlunda, krämig och god. Man kan ju krydda lite som man vill, nu hade jag persilja och basilika i frysen så därför blev det den kryddningen.
Solig måndag
Vad härligt att veckan börjar på bästa sätt - med sol. Humöret blir på topp på en gång när solen skiner, eller hur? Jag har sovit lite dåligt i natt så jag hade tänkt ta bilen till jobbet men nu när solen skiner blir det nog en promenad i alla fall. Frisk luft och motion brukar göra en piggare också.
Vill påminna er om att i dag är det sista dagen för att tävla om produktcheckar från Arla och soppskålar. Tävlingen sker på Facebook men i det tidigare inlägget här på bloggen kan du läsa vad du ska göra för att vara med och tävla.
Vill påminna er om att i dag är det sista dagen för att tävla om produktcheckar från Arla och soppskålar. Tävlingen sker på Facebook men i det tidigare inlägget här på bloggen kan du läsa vad du ska göra för att vara med och tävla.
Ha en bra måndag så hörs vi senare!
söndag 20 maj 2012
Bruschetta med tomat och basilika
Idag regnar det och är grått ute och mitt humör är ungefär likadant. Ikväll har Isak sin första fotbollsmatch för säsongen så jag hoppas verkligen att det har slutat regna till dess. Usch så blöta vi blir annars. Jag tror jag ska gå o lägga mig och läsa min nyinköpta bok av mina favoritförfattare - Roslund och Hellström. De har precis släppt den senaste, Två soldater, och mina förväntningar är stora. Deras förra bok, Tre sekunder, är nog den mest spännande bok jag läst, jag kunde knappt lägga ifrån mig den. Har ni inte läst något av dem, så gör det omedelbart.
Till förrätt i torsdags bjöd jag bl.a. på bruschetta med tomat och basilika.
Bruschetta med tomat och basilika
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
4 tomater
0,5 kruka basilika
salt och svartpeppar
Skölj och skär tomaterna i små tärningar. Strimla basilikan och blanda ihop med tomaterna.
Ringla över några droppar av (inte all) olivoljan och smaka av med salt och peppar.
Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Gnid in ena sidan av det varma brödet med vitlök, genom att skära av toppen på en vitlöksklyfta och dra den fram och tillbaka på brödet.
Fördela tomatblandningen på de nyrostade brödskivorna.
Servera!
Jag serverade bruschettan på en bädd av ruccolasallad eftersom jag tycker ruccola passar så bra ihop med tomater. Jag som älskar dessa smaker älskar så klart det här. Tomat, basilika och lite lite smak av vitlök kan ju inte bli fel.
Ikväll och imorgon ska arbetsgivarna, facket och medlarna träffas för att försöka enas om ett avtal. Det är svårt att planera något när vi inte vet om Leif är hemma hela kommande vecka eller om strejken tar slut och han ska upp till Pajala på jobb. På onsdag ska vi ha arbetskväll pga Isaks fotboll så jag hoppas att Leif är hemma då i alla fall.
Till förrätt i torsdags bjöd jag bl.a. på bruschetta med tomat och basilika.
Bruschetta med tomat och basilika
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
4 tomater
0,5 kruka basilika
salt och svartpeppar
Skölj och skär tomaterna i små tärningar. Strimla basilikan och blanda ihop med tomaterna.
Ringla över några droppar av (inte all) olivoljan och smaka av med salt och peppar.
Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Gnid in ena sidan av det varma brödet med vitlök, genom att skära av toppen på en vitlöksklyfta och dra den fram och tillbaka på brödet.
Fördela tomatblandningen på de nyrostade brödskivorna.
Servera!
Jag serverade bruschettan på en bädd av ruccolasallad eftersom jag tycker ruccola passar så bra ihop med tomater. Jag som älskar dessa smaker älskar så klart det här. Tomat, basilika och lite lite smak av vitlök kan ju inte bli fel.
Ikväll och imorgon ska arbetsgivarna, facket och medlarna träffas för att försöka enas om ett avtal. Det är svårt att planera något när vi inte vet om Leif är hemma hela kommande vecka eller om strejken tar slut och han ska upp till Pajala på jobb. På onsdag ska vi ha arbetskväll pga Isaks fotboll så jag hoppas att Leif är hemma då i alla fall.
lördag 19 maj 2012
Mör grillad karré
Nu är det lördagkväll men det känns som söndag. Det beror nog både på att det har varit långledigt men även att den lite småstressiga danshelgen nu är över. Men när vi bänkar oss i tv-soffan med lördagsgodis borde väl lördagskänslan infinna sig. Jag struntar dock i godiset och tar en stor kopp te med hallonpannacottapaj istället.
Vi har precis dukat bort middagen som bestod av potatisgratäng och grillad karré. Har ni grillat en hel bit karré nån gång? Det blir otroligt mört och gott. Att karré är billigt och ofta på extrapris gör ju inte saken sämre. Isak åt mycket som vanligt när det är fläsk-kött som serveras. Grillade karrékotletter är hans storfavorit men den här middagen kom inte långt efter.
Ida vid uttåget efter dansuppvisningen,
där hennes grupp var superhjältar.
Kom ihåg tävlingen där du har chans att vinna 2 soppskålar och produktcheckar från Arla på 50 kr/st.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)