Känns nästan som fredag idag, vi åt lite godare, dukade lite finare och snart är det Let's Dance (eftersom det är hockey-vm imorgon).
torsdag 3 maj 2012
Ikväll firar vi att det är fredag imorgon
Idag har vi varit och gjort pass till alla tre barnen. Eftersom de är under 18 år var både jag och Leif tvungna att vara med (om vi inte ville skriva under en massa papper som dessutom skulle bevittnas). Polisstationen stänger så tidigt att jag var tvungen att gå iväg från jobbet för att hinna och jag var lite orolig hur lång tid det skulle ta. Tre förväntansfulla spralliga barn som skulle ta kort och en massa information som skulle skrivas gjorde att jag trodde det skulle dra ut på tiden. Men de var väldigt effektiva och det gick väldigt snabbt. Tack för det!
Ibland oftast glömmer jag vilken receptsamling jag har här på bloggen. Jag hade bestämt att vi skulle äta fläskytterfilé och zucchini till middag, så jag satte igång att googla. Ett av de recepten som såg godast ut var från...Mat-ro och då kom jag på att jag "gick över ån efter vatten". Varför inte bara söka på bloggen istället för på hela internet? Så till middag idag blev det Fläskfilé, kantareller och zucchini tillagad i ugn, serverad med pressad potatis. En perfekt rätt för mig som inte tycker om stekos och älskar mat som klarar sig själv i ugnen.
Känns nästan som fredag idag, vi åt lite godare, dukade lite finare och snart är det Let's Dance (eftersom det är hockey-vm imorgon).
Känns nästan som fredag idag, vi åt lite godare, dukade lite finare och snart är det Let's Dance (eftersom det är hockey-vm imorgon).
tisdag 1 maj 2012
Grillmarinad
Sköna maj välkommen.... Tänk att vi redan har maj, snart är det sommar på riktigt. Södra Sverige verkar ha haft sommarväder i dag, vi har haft lite sol men det har blåst riktigt kalla vindar så än väntar vi på första sommarvärme-da'n.
Igår grillade vi en hel älg-fransyska som jag hade marinerat i bl.a. vin.
Grillmarinad
2 dl portvin
0,5 dl olivolja
1 msk soya
1 klyftad lök
1 lagerblad
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk timjan
nymalen svartpeppar
0,5 tsk salt
Blanda ihop alla ingredienserna.
Lägg i köttet och låt marinera.
Vi lät köttet marinera i två dygn för att det ska bli riktigt mört och gott....och det blev det. Ska du marinera köttskivor räcker det att marinera några timmar. Men när vi ska grilla en hel bit älgkött så marinerar vi det ofta i två dygn för att det ska bli riktigt mört. För segt kött vill ju ingen ha.
Idag har vi firat pappa nästan hela dan, vi började med fika och god tårta (marängtårtan från senaste Buffé) och fortsatte efter några timmar med god middag - Astrids ugnskyckling Ketjap manis. Han fyller år imorgon men som oftast firar vi honom redan den 1 maj eftersom alla är lediga då.
Igår grillade vi en hel älg-fransyska som jag hade marinerat i bl.a. vin.
Grillmarinad
2 dl portvin
0,5 dl olivolja
1 msk soya
1 klyftad lök
1 lagerblad
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk timjan
nymalen svartpeppar
0,5 tsk salt
Blanda ihop alla ingredienserna.
Lägg i köttet och låt marinera.
Vi lät köttet marinera i två dygn för att det ska bli riktigt mört och gott....och det blev det. Ska du marinera köttskivor räcker det att marinera några timmar. Men när vi ska grilla en hel bit älgkött så marinerar vi det ofta i två dygn för att det ska bli riktigt mört. För segt kött vill ju ingen ha.
Idag har vi firat pappa nästan hela dan, vi började med fika och god tårta (marängtårtan från senaste Buffé) och fortsatte efter några timmar med god middag - Astrids ugnskyckling Ketjap manis. Han fyller år imorgon men som oftast firar vi honom redan den 1 maj eftersom alla är lediga då.
måndag 30 april 2012
Drömtårta
Valborgsmässoafton! Har ni varit ledig den här klämda'n eller har ni jobbat? Jag har varit ledig och städat och röjt i våra förråd. Det är sån skön känsla när man gör sig av med saker och kläder som man inte använder nå mer och på köpet får man bättre ordning i extrautrymmena. Jag har även varit på Kvantum och handlat och det var jag ju inte ensam om. Såna gånger är det extra skönt att använda självscanning.
Igår var det premiär för mig att baka en "vanlig" drömtårta, tidigare har jag bara bakat mjölk- och äggfri drömtårta.
Drömtårta
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Smörkräm:
150 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Vispa ägg och socker tills det blev nästan vitt.
Vänd ner mjöl, kakao och bakpulver i smeten.
Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt och grädda mitt i ugnen, i 250 grader, i ungefär 5 minuter.
När kakan är färdig sockra den rejält innan du stjälper upp den och drar bort bakplåtspapper.
Penslade pappret med lite vatten innan du drar bort det, så att det lossnar lättare.
Låt kakan kallna.
Smörkräm:
Vispa smör och florsocker poröst.
Tillsätt vaniljsocker och äggula.
När kakan har kallnat bred på fyllningen och rulla ihop rulltårtan från långsidan.
Ta hjälp av pappret när du rullar ihop den så spricker inte kakan.
Om du skär den när kakan är lite lätt tinad blir skivorna extra fina. Vill du ha större skivor så rullar du ihop kakan från kortsidan istället, men jag tycker om att ha mindre kakor så att man kan ta fler. Rulltårtor brukar alltid spricka för mig men nu var jag noga med att använda pappret när jag rullade och vilken skillnad det blev, inte en enda spricka.
Vad tror ni att vi äter till middag? Nån som inte gissade på grillat? Vi har grillat en hel bit älg-fransyska som legat i marinad i två dygn. Till det äter vi grillad sparris o lök, potatisgratäng, bearnaisesås och sallad. Efter middagen ska vi gå ner till älven och titta när de tänder majbrasan och barnen leker med sina kompisar ett tag innan vi går hem. Rätt lagom valborgsmässofirande.
Igår var det premiär för mig att baka en "vanlig" drömtårta, tidigare har jag bara bakat mjölk- och äggfri drömtårta.
Drömtårta
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Smörkräm:
150 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Vispa ägg och socker tills det blev nästan vitt.
Vänd ner mjöl, kakao och bakpulver i smeten.
Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt och grädda mitt i ugnen, i 250 grader, i ungefär 5 minuter.
När kakan är färdig sockra den rejält innan du stjälper upp den och drar bort bakplåtspapper.
Penslade pappret med lite vatten innan du drar bort det, så att det lossnar lättare.
Låt kakan kallna.
Smörkräm:
Vispa smör och florsocker poröst.
Tillsätt vaniljsocker och äggula.
När kakan har kallnat bred på fyllningen och rulla ihop rulltårtan från långsidan.
Ta hjälp av pappret när du rullar ihop den så spricker inte kakan.
Om du skär den när kakan är lite lätt tinad blir skivorna extra fina. Vill du ha större skivor så rullar du ihop kakan från kortsidan istället, men jag tycker om att ha mindre kakor så att man kan ta fler. Rulltårtor brukar alltid spricka för mig men nu var jag noga med att använda pappret när jag rullade och vilken skillnad det blev, inte en enda spricka.
Vad tror ni att vi äter till middag? Nån som inte gissade på grillat? Vi har grillat en hel bit älg-fransyska som legat i marinad i två dygn. Till det äter vi grillad sparris o lök, potatisgratäng, bearnaisesås och sallad. Efter middagen ska vi gå ner till älven och titta när de tänder majbrasan och barnen leker med sina kompisar ett tag innan vi går hem. Rätt lagom valborgsmässofirande.
söndag 29 april 2012
Helgen i bilder
Igår blev det ett inlägg med många ord och inga bilder. I dag blir det ett inlägg med många bilder och få ord.
Huvudanledningen till att vi har byggt ut huset är att vi ville flytta entrén och på så sätt få en större hall.
I helgen har Leif rivit taket över gamla ingången
eftersom vi har beställt en markis som snart ska monteras och då skulle taket vara i vägen.
Igår höll Ida på i flera timmar att laga sand-lunch
som hon sen dukade upp i långa rader.
Rabarbern har börjat komma upp ur jorden
trots att snön precis har försvunnit från dem.
Vi har en hel del snö kvar på tomten
så än behöver vi inte börja fundera på att kratta.
Även gungställningen står i snö.
Julgranen med belysning ska vi försöka få bort imorgon,
förhoppningsvis har sladden till belysningen tinat fram tillräckligt.
Igår grillade vi karrékotletter och idag var det röding som vi la på grillen.
Jag har även hunnit med att baka chokladkolasnitt.
lördag 28 april 2012
Solig lördag
Äntligen finns det hopp om vår och sommar. Idag har vi haft riktigt varmt och härligt väder. Som vanligt på våren när solen skiner är det dock svårt att få på barnen tillräckligt med kläder, de klär gärna av sig lite väl mycket. Ida var ett tag ute i bara en sommarklänning och lekte i sanden. Riktigt så varmt var det inte, men nästan.
Jag började morgonen med att baka bull-längder till kommande kalas, som vi tjuv-smakade till eftermiddagsfikat i solen på altanen. Även lunchen intogs utomhus i solen. Det är så underbart att sitta ute och fika eller äta. Till middag blev det grillat så klart - karrékotletter och ugnsrostade rotsaker. Mums!
Tyvärr har jag glömt att använda kameran idag så ni får inga soliga bilder. Vi får hoppas att solen skiner även imorgon så ska jag passa på att ta lite kort. Nu väntar tv-soffan på mig!
Jag började morgonen med att baka bull-längder till kommande kalas, som vi tjuv-smakade till eftermiddagsfikat i solen på altanen. Även lunchen intogs utomhus i solen. Det är så underbart att sitta ute och fika eller äta. Till middag blev det grillat så klart - karrékotletter och ugnsrostade rotsaker. Mums!
Tyvärr har jag glömt att använda kameran idag så ni får inga soliga bilder. Vi får hoppas att solen skiner även imorgon så ska jag passa på att ta lite kort. Nu väntar tv-soffan på mig!
fredag 27 april 2012
Njuter av kort fredag
Fredagsmyskänslan har börjat infinna sig på riktigt...och jag njuter så klart. Direkt när jag kom hem åt jag lunch, en äggmacka och chai-te, sen vilade jag ett tag innan jag bakade 6 lingonkakor för försäljning. Nu har jag tagit ett glas vin och väntar på att kycklingen har marinerat klart så att jag kan göra kycklingkebabrullar till familjen. Barnen är i källaren och dansar till Just Dance 3 (Wii) som de köpt för egna pengar.
På onsdag börjar jag jobba heltid så då är det slut på att sluta tidigt på fredagar. Eller egentligen inte för fram till semestern är det inte så många fredagar jag måste jobba länge för det är läkarbesök med Ida, klämfredag, förskolan är stängd (=jag måste vara ledig), skolavslutning, vi är i Turkiet, midsommarafton och sen har jag semester på riktigt i flera långa veckor. Jag tror det bara blir 2 långa fredagar för mig. Bra planerat, eller hur?
Efter middagen bänkar vi oss som vanligt framför tv:n till Let's Dance. I år följer jag det mer slaviskt än jag någonsin gjort förut. Men det är ju ofta så att om man väl är med från början så blir man fast. Ser ni Let's Dance? Är Anton Hysén er favorit också? Jag tror alla hos oss älskar honom, eller Ida tycker nog om Molly och Pernilla som ofta har så fina klänningar.
Lunchen bestod av en liten äggmacka och en stor kopp chai-te. Gott!
Nybakad Lingonkaka. Till salu för 40 kr. Mums!
Ha nu en helt underbar fredagkväll och njut av att våren är på ingång! För det är den väl?
onsdag 25 april 2012
Juliskum
Jag fick ett brev från tomten idag där han berättade att han tar semester.
I julas kom Juleskum Polka som blev min favorit. Kanske inte så konstigt eftersom jag älskar allt med mint. Nu fortsätter Cloetta att ta ut svängarna för att alla skumälskare ska få en chans att njuta även på sommaren. Juliskumtomtarna har smaken av päronglass och cola. Det är en limited edition och kommer endast att finnas under sommaren 2012. Vi väntar till på lördag med att provsmaka så då får jag återkomma med ett smak-utlåtande.Jag och Ida som fyller år i juli förmodar att Juliskum betyder att det är vi som fyller år i juli som ska äta det. Eller vad tror ni?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)