måndag 6 februari 2012

Vanilj- och saffranspäron med vaniljsås

Nu fortsätter Vaniljimportens bloggtävling. De 8 finalisterna ska nu komponera ihop ett recept med vaniljstång. Mitt bidrag är Vanilj- och saffranspäron med vaniljsås. Mums! Det är, tyvärr, bara de som har varit med att nominera och de som prenumerar på Vaniljimportens nyhetsbrev som nu får rösta på bästa recept. Ni som har nominerat kommer att få ett mejl om hur ni ska gå tillväga med röstningen.

Men alla har möjlighet att gör den här goda och enkla efterrätten som alltså är mitt tävlingsbidrag:)
Vanilj- och saffranspäron
6 stora päron med skaft
4 dl socker
vatten så det täcker päronen
1 vaniljstång
2 pkt saffran
1 citron

Skala päronen och lägg ner dom i en kastrull.
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången.
Täck över med vatten och häll i socker, citronsaft och saffran
Låt koka tills päronen blir mjuka det kan ta allt från 20 min till 1 timma. Prova med en sticka.

Päronen kokar i sockerlag med saffran och vanilj så de blir gula och fina

Vattnet ska precis täcka päronen, ta inte för mycket vatten för då koncentreras inte smakerna och det blir inte lika gott. Känn med sticka när päronen har bra konsistens enligt dig, vissa vill ha dem ganska hårda och andra vill ha dem riktigt mjuka. Jag tycker det blir bra med lite tuggmotstånd.

Vaniljsås
1 vaniljstång
2 dl mjölk
1+2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl

Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp.
Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 min.
Ta upp vaniljstången.
Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl.
Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna.
Häll upp såsen i en skål och vispa den kall.
Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen.

Vaniljstången ligger och drar i grädde och mjölk

Det här är en jätteenkel variant av hemmagjord vaniljsås. Har du inte vaniljstång hemma kan man använda 1-2 msk vaniljsocker istället som då vispas ner i den kalla såsen. Men risken finns att det inte blir lika gott om du inte använder riktig vaniljstång :)

Färdig vaniljsås

söndag 5 februari 2012

Ugnskotletter i Ketjap manis-sås

Söndagmorgon och kylan fortsätter. Minus 30 ute och plus18 inne. Vad tyckte ni om Melodifestivalen igår? Man kan då inte klaga på att alla låter lät likadant, eller hur? Det fanns lite för alla. Men inte tyckte jag det fanns nån vinnarlåt där, den får vi nog vänta på ett tag till. I natt har Idas prickar kliat, stackarn, hon har fått några nya prickar också och har lite hosta men ingen feber än, peppar, peppar. Idag står det lite städning på agendan, men först ska jag ställa i ordning frukost och tända en massa ljus så vi får lite värme och mys-stämning. Efter det orkar vi nog börja plocka i ordning lite.

Igår åt vi fläskkotletter som vi tillagade i god sås i ugnen. Tidigare har jag använt samma recept till kyckling. Ett perfekt recept då man slipper steka köttet eller kycklingen innan det ska in i ugnen.
Ugnskotletter i Ketjap manis-sås
4-6 kotletter
1 dl ketjap manis
2 dl crème fraiche
2 dl (mellan)grädde
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan

Lägg kotletterna i en ugnsform.
Blanda ihop såsen.
Häll såsen över kotletterna i formen.
Ställ in i ugnen 200 grader i ca 1 timme.
Strö ev. timjankvistar över vid servering.

De här kotletterna blev riktigt möra och goda. Jag tycker att kotletter annars har en tendens att bli lite torra och tråkiga, men inte den här gången. Och hur skönt är det inte att slippa stekoset?!

lördag 4 februari 2012

Whoopie pies - choklad med mintchokladfyllning

Det blev inte så mycket bakat idag som jag hade tänkt, det blev bara Whoopie pies. Men det räckte rätt bra med dem, gu' så goda de var. Fast de blev i största laget. De är jätteenkla att göra så det berodde inte på dem att det inte blev mer bakat utan vi hade annat som behövde göras istället. Man kan ju inte bara ha kul o baka hela dagarna :)

De här blir perfekta till kvällens första deltävling i Melodifestivalen. Är ni laddade? Ifjol var schlager-cirkusen i Luleå och självklart var jag, Olivia och Isak på plats. Då fick vi se Danny vinna deltävlingen men inte hela Melodifestivalen. I år kanske han går hela vägen. Vad tror ni?
Whoopie pies - choklad med mintchokladfyllning
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 dl kakao
1 dl creme fraiche
75 g smält choklad

Vispa smör och socker krämigt, tillsätt ägget och blanda ordentligt.
Mät upp alla torra ingredienser i en separat bunke och sikta sedan ned i smeten.
Tillsätt creme fraiche och den smälta chokladen.
Rulla degen till ca 20 bollar och placera på två plåtar. Vill du ha en mindre variant, som jag vill nästa gång, så gör fler bollar.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.

Fyllning/frosting:
150 g philadelphiaost
50 g smör
50 g mörk choklad
2 dl florsocker
1,5 tsk pepparmintsarom

Vispa smör, philadelphiaost och florsocker till en smidig smet.
Smält chokladen, låt svalna något. Vispa sedan ner chokladen med det övriga.
Vispa ner pepparmintsaromen, smaka av till bra mintsmak.
Ställ ev. kallt ett tag för att tjockna (om det är för rinnigt).



Whoopie pies:
Spritsa eller smöra ut fyllning på en kaka. Ta en till kaka och tryck fast på fyllningen.

Whoopies efter gräddning
men före den goda krämen "limmar" fast
2 st whoopies till 1 whoopie pie

Oj, så gott det här var. Jag älskar choklad och mint så det här var en perfekt kombination enligt mig. Kakan var mjuk men spröd, svårt att förklara. Helt olik hur de blev förra gången jag bakade whoopies då jag använde ett annat recept och de blev de mjukare och både smak och konsistens var mer som muffins. Den här gången blev de lite för stora enligt mig, så nästa gång gör jag fler än de 22 jag gjorde idag.

Så här såg mina whoopie pies ut förra gången.
Kanske lite svårt att se men de var plattare och mindre.

Vattkopporna är här!

Igår, exakt 2 veckor efter vi träffade en vattkoppssjuk Theo, dök de första prickarna upp på Ida. Än så länge verkar hon frisk förutom att hon är lite prickig, det verkar inte klia så mycket än och hon har ingen feber. Har vi tur så fortsätter det så.

En sprallig och glad Ida som inte vill sitta still.
Man ser några prickar under halsen.

Efter mitt inlägg där jag skrev att vi försökte smitta Ida medvetet fick jag en kommentar av en anonym att jag var en idiot som försökte gör mitt barn sjukt. Därför kanske det är värt att förklara att vi gör detta av kärlek till Ida eftersom ju yngre man är när man får vattkoppor desto lindrigare blir det. Får man det som vuxen kan man bli riktigt sjuk och får man det som gravid kan man skada fostret. Barnsjukdomar ska man ha som barn!

Än så länge är de flesta prickarna på ryggen.

Eftersom det finns många föräldrar som är som jag och vill smitta sina barn så räknar vi med besök några dagar framöver så nu ska vi sätta igång och baka.

Bakingredienser till flera sorters kakor.
Olivia undrade vad vi skulle baka
hon tyckte det var en konstig blandning.

fredag 3 februari 2012

Långkokt köttfärssås med grädde

Då var det helg igen, härligt! Och imorgon börjar Melodifestivalen så nu är lördagskvällarna räddade en månad framöver. Tyvärr krockar det med Gladiatorerna som har blivit Isaks favorit, undra vilket program han ska välja för han brukar ju tycka om Melodifestivalen också. Olivia ska på kalas i morgon kväll så har jag otur får jag sitta själv framför tv och kommentera kläder, låtar osv.
Långkokt köttfärssås med grädde
2 gula lökar
100 g rotselleri
1 morot
Några msk olivolja
1 kilo köttfärs
2 burkar tomater, hela eller krossade (á 400g)
3 dl vatten
2-3 buljongtärningar
2-3 dl rött el vitt vin
1 dl tomatpuré
1 tsk socker
2 tsk salt ev.
Nymald svartpeppar
2 msk smulad torkad oregano el basilika
4 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde


Skala och finhacka löken. Skala och skär sellerin och moroten i små tärningar eller grovriv dem.
Fräs lök, selleri och morot i lite av oljan i en stekpanna och flytta sedan över till en rymlig gryta.
Bryn lite av köttfärsen i taget i stekpannan. Lägg efter hand över det frästa i grytan.
Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan.
Häll i burktomaterna och späd med vatten. Vänta med resten av ingredienserna!
Koka såsen på svag värme med locket på glänt i ca 1 timme. Rör om ibland.
Lägg därefter i buljongtärningar, vin, tomatpuré, oregano, basilika, socker, salt och peppar.
Späd ev med mer vatten om det behövs.
Koka ca 15-30 minuter till.
Smaksätt med pressad vitlök och ev mer örtkryddor.
Häll i grädden och koka sista kvarten utan lock så att såsen kokar ihop och blir ganska tjock.
Smaka av såsen.

Jag hade bara 2 vitlöksklyftor hemma men jag använde båda. Jag kryddade med både oregano och basilka, drygt 1 msk av varje. Jag tog undan lite köttfärssås innan jag hällde i grädde för Isaks skulle, han tycker oftast det är godare utan grädde. Det här blev en riktigt god köttfärssås som jag definitivt kommer göra fler gånger. Olivia åt 2 portioner, hon som inte alls brukar äta köttfärssås och Leif sa flera gånger att den var otroligt god.
Nu har jag storhandlat och fyllt kylen, vilat en stund och badat badkar för att få upp värmen (-30 ute) så nu är jag redo för helgmys. Vi har inte speciellt mycket inplanerat den här helgen och med tanke på kylan utomhus lär vi mest vara inne och mysa. Nu ska jag börja med fredagsmiddagen som blir marinerad rostbiff.

torsdag 2 februari 2012

Ruccolakräm

Usch vad jag känner mig hängig. Jag vill inte bli sjuk och inte har jag tid till det heller. Mina bihålor har börjat värka lite och med tanke på mina eländiga bihålor så gäller det att börja medicinera i tid den här gången så jag slipper bli lika dålig och få lika ont som senaste gångerna. Chefen ligger hemma med influensa och det vill jag då absolut inte ha, men hade det varit influensan hade jag varit sämre redan nu, eller hur? Den kommer väl inte smygande?! I helgen måste jag ju vara pigg och prova vaniljstängerna.

Till gårdagens röding gjorde jag en ruccolakräm som jag kommer göra fler gånger.
Ruccolakräm
50 g ruccolasallad
2 msk färsk basilika
2 msk bladpersilja
1,5 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
örtsalt
svartpeppar


Hacka örterna, blanda med ruccola, crème friache och majonnäs i en mixer.
Mixa några sekunder till en slät kräm.
Krydda med salt och peppar.

Mmm vad gott det här var! Jag använde stavmixern för att mixa ihop allt, jag tycker den är bättre än både mixern och matberedaren. Den här krämen passar nog till annat än fisk också, till sommarens alla grillkvällar kommer den nog bli en flitig gäst.

onsdag 1 februari 2012

Briegratinerade grönsaker

Usch så kallt det är, jag vill ha lite varmare igen. Jag längtar efter att kunna gå på promenader utan att frysa om kinderna alltför mycket. Onsdag betyder dans för Ida och det innebär sen middag för oss alla. Nu ska jag sätta igång att klura vad jag ska tillaga för gott med vaniljstång. Det lär bli lite provsmakningar innan jag är nöjd tror jag, men det är nog inga problem att få frivilliga provsmakare. Eller vad tror ni?

Idag åt vi fisk med ruccolakräm men igår åt vi kycklingklubbor och briegratinerade grönsaker.
Härliga färger och god smak
Briegratinerade grönsaker
1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
1 dl oliver
1 msk olivolja
0,5 msk balsamvinäger
1 tsk basilika
(ört)salt o peppar
100 g brieost

Skär lök och grönsaker i mindre bitar, blanda med oliver i en ugnsform.
Blanda ihop olja, balsamvinäger, basilika, salt och peppar. Häll i ugnsformen och blanda om.
Ugnsbaka i 175 grader i ca 5 minuter.
Skiva brieosten och lägg den på de varma grönsakerna. Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter.

Hur länge grönsakerna ska vara i ugnen beror ju så klart på hur stora bitar man har och vilket tuggmotstånd man vill ha. Det var jättegod smak på grönsakerna, som vanligt när balsamvinäger och basilika är inblandat tycker jag om det. Brieosten däremot kändes lite överflödig, dels smakade den inte så mycket och dels blev det inte så vackert när den smälte ner och lämnade kvar kanterna. Grönsksblandningen lär jag göra fler gånger men då struntar jag i brieosten som är godare på mackan eller kexet.

Var tog brieosten vägen och
vad är det för vita avlånga saker på grönsakerna?

Nu ska jag städa bort det sista från dagens middag och sen ska jag förbereda mig för en tv-kväll med bl.a. Sveriges mästerkock och Livet blir bättre. Två av mina favoritprogram. Brukar ni se något av det? Dessutom är onsdagkväll en av de bättre kvällarna på veckan för nu är de stressigaste dagarna på veckan avklarade.