fredag 27 januari 2012

Härlig fredagsvana

På fredagar slutar jag tidigt, oftast redan klockan ett, och det är så härligt för helgen känns så mycket längre. Efter jobbet for jag och hämtade Ida och Isak, Olivia var redan hemma eftersom hon är sjuk. Se'n åkte vi hem och åt lite lunch/mellanmål innan jag la mig i soffan för en eftermiddagsvila medan barnen såg tv. Det är så skönt att slumra några minuter på eftermiddan för då slipper man bli så där fredagstrött efter middan som jag annars alltid blir.

Dagens middag bestämde barnen enhälligt igår. De enades snabbt att det var Djungelkyckling de ville ha för det var jättelänge sedan vi åt det. Det är lite taco-känsla över det eftersom vi serverar en massa tillbehör i småskålar.

Medan jag åkte till Storheden och gjorde bort en massa ärenden stekte Leif kycklingen, så sen när jag kom hem gick det fort att göra i ordning resten.

Äntligen fredag

Den här veckan har känts lång så nu känns det extra skönt att konstatera att det äntligen är fredag. Vi har inga planer för helgen, jag tror inte ens att Isak har hockeyträning. Det är inte många helger utan träning. Vi ska försöka få klart i förrådet där Leif har satt upp en massa hyllor som nu är redo att fyllas.

Kvällens mysmiddag blir Djungelkyckling - barnens val. Det är en av deras favoritmaträtter och nu är det länge sedan vi åt det. Det är kyckling i en sås med curry som serveras med ris och småskålar med gurka, banan, avokado, mango, majs och annat smått och gott. Lite taco-känsla att var och en plockar sina egna favoriter.
Nu är det sista 5 dagarna för dig att nominera Få lite Matro och själv ha chansen att vinna vaniljstänger. Om du vinner måste du berätta det för mig så att jag får veta att en av mina läsare vann. Det skulle vara så himla kul. På onsdag meddelas vilka bloggar som gått till final.

Nominera gör du här: http://www.vaniljimporten.se/sv/blogg_tävling_nominering.html

Här kan du läsa mer om vaniljtävlingen: http://mat-ro.blogspot.com/2012/01/vaniljtavling.html

torsdag 26 januari 2012

Chilinyheter

Isak var tvungen att vara hemma från skolan igår också eftersom han inte kände sig helt bra. Men idag har han varit på skolan men då var det dags för Olivia att känna sig krasslig och vara hemma. Spännande att se vem som är hemma imorgon eller om vi har sån tur att alla känner sig friska.

Har ni sett Santa Marias kryddnyheter? Jag har inte hunnit prova dem än men jag hoppas få tillfälle att testa dem i helgen.

Chipotle Chili Pepper
Hetta och karaktär från rökt, torkad jalapeño. Ligger på en sjua på den tiogradiga styrkeskalan för chili. Smaken är het och rökig med inslag av tobak och kakao.

Paprika Smoked
Mild och smakrik krydda som ligger på en nolla på den tiogradiga styrkeskalan för chili. Har fått sin karaktäristiska smak genom att röktorkas över öppen eld.

Nu är killarna på hockeyträning och Ida ropar att jag ska komma och leka med henne och dockorna. Jag ska visst vara mormor. Så det är bäst att jag går och leker lite med henne innan hon ska gå och lägga sig.

Sen är det dags att börja ladda för fredagsmys. Har ni bestämt vad ni ska äta och dricka för gott imorgon?

tisdag 24 januari 2012

Tomat- och paprikasalsa

Isak är hemma idag också men nu verkar han må bra så imorgon blir det skola igen, tyvärr missar han dagens träning för är man hemma från skolan blir det ingen träning. Det är så skönt nu när han klarar sig själv hemma när han är sjuk så man slipper "vabba". Jag har dock tagit en långlunch så han får i sig nån vettig mat och får lite sällskap ett tag. Inte för att han verkar så sällskapssjuk, men jag tror ändå han tycker det är liiite roligt att mamma är hemma ett tag.

Söndagens lammfärsbiffar la jag i en god tomat- och paprikasalsa.
Tomat- och paprikasalsa
1-2 strimlade paprikor (1 röd och 1 gul)
1 hackad vitlöksklyfta
1 burk hela skållade tomater
3 msk tomatpuré
2 krm spiskummin
2 krm chilipeppar
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Blanda allt i en kastrull, låt sjuda ca 15 minuter.

Jag hade ganska stora strimlor paprika så att de som inte är så förtjust i varm paprika enkelt kunde plocka bort den. Det blev en god salsa/sås som var enkel att göra så den kommer jag nog göra fler gånger. Jag hade stekt lammfärsbiffarna i förväg och sen värmde jag på dem i salsan, smidigt och bra. Den var inte så kryddstark men det är ju bara att smaka av med mer kryddor efter egen smak.

måndag 23 januari 2012

Lammfärsbiffar

Måndag och en ny vecka. Den här veckan händer det en del spännande saker. Håll tummarna för mig! Vad som är mindre roligt är att Isak nyss ringde från skolan med magont så det var bara att gå hem som gällde för honom. Han kände sig inte illamående utan hade ont i magen, hoppas det snabbt går över. Isak brukar, tack o lov, sällan ha några långdragna sjukdomar. Han har hockeyträning imorgon som han hoppas få gå på.

Söndagsmiddagen var lammfärsbiffar i tomat- och paprikasalsa med ris eller bulgur.
Lammfärsbiffar
500 g lammfärs
1 finhackad vitlöksklyfta
0,5 tsk chilipeppar
0,5 tsk paprikapulver
4 krm salt
100 g fetaost

Blanda alla ingredienser i en bunke.
Forma färsen till biffar med våta händer.
Stek dem i lite smör i omgångar i ca 4-5 minuter eller tills de fått lite fin färg.
Stekta lammfärsbiffar som ser roligare ut
när de blandas med tomat- och paprikasalsan.

Jag hade svårt för att bestämma vilken kryddning jag ville ha på lammfärsbiffarna, men till slut bestämde jag mig för den här varianten och den blev jag nöjd med. Vill man kan man tillsätta 1 ägg till färsen men jag vill ju ha äggfritt så jag körde utan ägg och det går jättebra. Har man ingen lammfärs så passar kryddningen även till annan färs.
Baksugna tjejer!

Tjejerna var baksugna igår så de gjorde både kladdkaka och chokladbollar som de sen bjöd på till efterrätt. De var så duktiga och gjorde det mesta själv, jag behövde bara assistera litegrann. När det väl är färdigbakat brukar Olivia lessna och smita från köket, men igår diskade och plockade hon undan också.

söndag 22 januari 2012

Mackverkstad

Söndagmorgon och vi har redan hunnit vara vakna ett tag, t.o.m Olivia. Isak har match idag och vi hade en beställning på 10 mackor som de ska ha till fikaförsäljningen. Förra gången gjorde jag mackor på hembakat bröd men eftersom det verkar lika populärt, om inte mer populärt, med köpesbröd gjorde jag det enkelt för mig idag och använde Lingongrova och Polarkaka. Jag varierade pålägget så att det blev lite roligare i alla fall, dessutom gjorde jag några med mjölkfritt margarin. Det är viktigt att tänka på allergiker!

Mack-verkstaden är redo!
Bröd och pålägg framdukat.

Efter frukost chockade Olivia mig genom att duka bort allt från bordet, hon ställde sig dessutom och diskade de två Mateus-faten. Tänk om hela da'n fortsätter så :)

Mackor till försäljning klara!
4 mjölkfria polarkakor med hamburgerkött eller skinka och gurka,
2 polarkakor med kaviar och ägg,
3 lingongrova med skinka, ost, paprika och gurka,
1 polarkaka med hamburgerkött, gurka och paprika.

Efter att knappt varit hemma nå varken fredag eller lördag har jag tänkt vara hemma och ta det lugnt mest hela da'n idag för att ladda batterierna inför kommande vecka. Det är mycket skidåkning på tv så jag parkerar mig nog i soffan.

lördag 21 januari 2012

Kommer ni ihåg att nominera?

Visst kommer ni ihåg att nominera "Få lite matro" i vaniljtävlingen. Då har Du även chans att vinna färska vaniljstänger och vinner du inte så kan du köpa vaniljstänger till 25% rabatt.

Nomineringen sker via den här länken: http://www.vaniljimporten.se/sv/blogg_tävling_nominering.html

Här kan du läsa mer om tävlingen: http://mat-ro.blogspot.com/2012/01/vaniljtavling.html
 
Nu ska fixa i ordning lite lunch, eller det blir nog frukost för en del. Sen ska jag ta en promenad in till sta'n tillsammans med Olivia för hon hade sett nå kläder som var sååå fina och sååå billiga som hon ville visa mig. Se'n ikväll blir det hockey även för mig medan Ida är hos mormor och morfar.
 
Ha en mysig lördag!