fredag 4 november 2011

Escabeche o brieost på Tostaditos

Vår storstädning av huset fortsätter. Idag är det källarens tur. Leifs föräldrar hade ju tänkt komma hit i helgen men tyvärr blev det inställt pga magsjuka. Hoppas de har tid att komma någon helg framöver istället.

Jag har fortfarande inte visat alla recept från vår Tex Mex Tapas-middag i söndag. Här kommer ytterligare ett recept.

Escabeche o brieost på Tostaditos
8 Tostaditos
4 msk Escabeche
8 skivor brieost
1 krm paprikapulver

Klicka på Escabeche på Tostadito­sen.
Lägg sedan på en skiva brieost
Strö över paparikapulver.

Tostaditos var mer som ett ostkex än tacochips som jag först trodde. Escabeche är en salsa av majs, oliver, paprika, soltorkade tomater, olivolja och limejuice. Det här var en av mina tapasfavoriter.

onsdag 2 november 2011

Skink- och ostfyllda quesadillas

Jag som var lite orolig att Olivia och Isak skulle hinna stöka ner i vårt nystädade hus nu när de är höstlovslediga. Jag borde skämmas! Idag när jag var på jobbet så har de plockat undan, dammsugit och skurat Idas rum och trappen. Vilka barn, va?! Nu är jag hemma en snabb sväng för att laga mat och äta sen ska jag i väg på föräldramöte på förskolan.

I söndags på vår tapaskväll hade vi en gammal favorit för oss, nämligen skink- och ostfyllda quesadillas. Vi åt det även till lunch igår.
Skink- och ostfyllda quesadillas
75 g riven ost
2 skivor rökt skinka, hackad
4 Quesadilla Bread 

Lägg hälften av osten på dina Quesadilla Bread.
Strö över skinka och resterande ost.
Lägg på ett nytt Quesadilla Bread och tryck till.
Stek i stekpanna ca 2 min på varje sida.
Skär upp och servera.

Skink- och ostfyllda quesdillas är Olivias favorit som vi ofta har på våra småplocksmiddagar eller till en lätt-lunch. I vanliga fall brukar vi göra det med "vanliga" taco-tortillas, men med de här chilikryddade quesadillas var det mycket godare.

Köttfärssås med philadelphiaost

Idag är jag tillbaka på jobbet efter två dagars ledighet, men oj vad jag hade velat stanna hemma även idag. Finns det nå mer underbart än ett välstädat hem? Just nu har vi det, så inte vill jag sitta på jobbet när jag hade kunnat vara hemma och njuta. Hoppas inte de höstlovslediga barnen hinner stöka ner alltför mycket på en dag. T.o.m Isak reagerade igår på att vi hade det så fint och tyckte att vi alltid ska ha så fint. Jag ska påminna honom när han kommer hem trött från hockeyträningen och bara slänger upp allt från hockeytrunken.

Det är mycket reklam på tv nu om att philadelphiaost kan användas i matlagning. Det visste jag sedan tidigare, jag är verkligen en philadelphiaost-älskare, men reklamen inspirerade mig till att använda philadelphia i gårdagens köttfärssås.
Köttfärssås med philadelphiaost
500 g köttfärs
0,5-1 gul lök
3 dl grönsaksbuljong
150 g smaksatt Philadelphiaost
salt och nymald svartpeppar

Finhacka löken. Värm olivolja i en stor stekpanna och stek löken försiktigt tills den mjuknat och fått fin färg.
Tillsätt köttfärsen och stek den ordentligt tillsammans med löken.
Tillsätt grönsaksbuljongen och låt sjuda utan lock i 30 minuter under omrörning. Tillsätt vatten vid behov.
Blanda Philadelphia-osten med köttfärsen och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Servera till pasta och sallad, ev även med färskriven parmesanost.

Jag älskar verkligen philadelphiaost, det är gott till allt. Det här blev en god köttfärssås med få ingredienser som jag inte kryddade nå mer än med osten, så enkelt. Den här gången använde jag smaken "Tomat och pesto", men det blir nog gott med vilken smak som helst. Nästa gång provar jag "Vitlök och örter".

tisdag 1 november 2011

Cherry peppers med philadelphiaost, serrano, lime och koriander

Nu har jag och Olivia storstädat tvättstugan och hallen. Tvättstugan såg mer ut som en lagerlokal och byggarbetsplats än en tvättstuga när vi började men nu är det en skinande ren tvättstuga utan verktyg och byggmaterial. Utan Olivias hjälp hade jag nog aldrig orkat göra så fint. Man har inte misslyckats helt med uppfostran:)

Just nu står två köttfärssåser och puttrar på spisen, en "vanlig" och en med philadelphiaost. Det luktar ljuvligt och jag börjar bli lite småhungrig. Ska göra en sallad nu innan jag ska koka pastan. Här kommer första receptet på Tex Mex Tapas som vi åt i söndags.
Cherry peppers med philadelphiaost, serrano, lime och koriander
ca 10 Cherry peppers
3 msk Philadelphiaost 3 msk
2 skivor Serranoskinka, hackade
1,5 tsk färsk koriander, hackad
1 krm limeskal, rivet

Blanda Philadelphiaost, Serranoskinka, hackad färsk koriander och det rivna limeskalet till fyllningen.
Fyll varje cherry pepper med lite av fyllningen.

Söt och syrlig på samma gång. Ett gott drinktilltugg kan jag tänka mig. Jag tycker om lime så jag tog mer än ett kryddmått.

Dumlemuffins

I dag är det sista dan av mitt höstlov och det ägnar jag mig åt att städa. Svärföräldrarna kommer imorgon så då vill man ju visa upp huset från sin bästa sida. Olivia har varit duktig och städat hallen, bl.a. har hon hängt upp en massa jackor på galgar och hängt undan. Jag längtar tills vi får vår nya hallgarderob så att vi kan gömma lite kläder.

Igår bakade jag och tjejerna muffins. Vi använde ett enkelt muffinsrecept som Olivia har lärt sig i skolans hemkunskap. För att de skulle bli extra goda satte vi ner en dumle-godis i varje muffins.
Dumlemuffins
2 dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
100 g smör, smält
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt det smälta smöret och mjölken.
Blanda ihop de torra ingredienserna innan du rör ner det i smeten.
Fyll muffinsformar till 3/4-delar.
Sätt en dumlegodis i varje muffinsform.
Grädda i 200 grader i 12 min.

Jag satte vanliga bullformar i en muffinsplåt för att de skulle behålla formen. Det blev 16-18 st i den storleken, som jag tycker är ganska perfekt. Till födelsedagskalas när man har mycket fika tycker jag att småbrödsformar är en bra storlek på muffins. De stora muffinsformarna är oftast för stora tycker jag, fast de är snygga.
Vi använde Fazers nya Dumle Gingerbread som är en specialutgåva inför jul. Jag tycker den vanliga Dumle är så god i sig så det känns onödigt att smaksätta den.

måndag 31 oktober 2011

Halloween-muffins

Idag, 31 oktober, är det Halloween så jag och tjejerna bakade muffins och garnerade dem lite halloween-inspirerat. Vi hade riktigt roligt med orange frosting, vit kristyr, svart strössel och godis. Vi bakade vanliga chokladmuffins och mjölk- och äggfria kokosmuffins som vi sen använde till att garnera lite som vi ville.

Spöken, spindelnät och pumpor.

Får vi smaka nu?

Isak känner sig lite hängig så han var tyvärr inte med att baka och garnera, stackarn. Fast han är ju inte så mycket för sötsaker så han sörjer nog inte så mycket att han inte får äta dessa halloween-muffins.

söndag 30 oktober 2011

Santa Maria Tex Mex Tapas

Nu sitter jag här vid datorn med tända ljus och en kopp chai-te och njuter av att jag och barnen är lediga imorgon. Inga väskor att packa, inga måsten och ingen söndagsångest. Så skönt! I vanliga fall är söndagkväll absolut värst på hela veckan, måndagmorgon är mycket bättre. På tal om mycket bättre. Såg ni Så mycket bättre på Tv4 igårkväll? Vad tyckte ni? Jag var nöjd och kommer absolut att följa det i år igen.

Ikväll var det dags för oss att äta Tex Mex Tapas. Santa Marias tapas-soritment består av nio nya produkter som du enkelt kan bjuda på till minglet, som förrätt eller till festen.
Till Tex Mex Tapas har Santa Maria även tagit fram en receptbok med över 40 recept som kommer att finnas tillgänglig i butik och på hemsidan: http://www.santamaria.se/. Det var tur att vi hade receptboken att använda oss av för det var många nya produkter och smaker. Svårt att veta hur allt kan användas och då var det tryggt att ha en receptfolder. Nu när jag vet lite mer hur de smakar kan jag nog komma på egna användningsområden.



Gratinerad Pumpkin seed & chili pesto på Quadritos

Vi åt alla dessa smårätter som middag tillsammans med kycklingspett, risoni, gurka och mango. Vi blev mer än mätta och alla hittade nån favorit. Jag kan tänka mig att jag gör något av alla dessa tapas som drinktilltugg nästa gång.

Kycklingspett kryddade med Tapas spice mix

Tillsammans blev allt detta en god och mättande middag.