torsdag 22 september 2011

Rostbiff och krämig potatisgratäng

Nu får vi igen för den underbara sommaren. Nederbörden i september slår alla tidigare regnrekord i Luleå och än verkar det inte vara slut på regnet.

Även idag har Leif varit hemma med en sjuk Ida fast nu börjar hon vara riktigt pigg så imorgon ska hon till förskolan. Det känns bra att jag slutar tidigt imorgon så att Ida får en kort första dag efter sjuktiden. Idag har Leif roat sig med att laga god mat tills jag skulle komma hem från jobbet. Vi åt rostbiff och potatisgratäng, inte illa för en vanlig torsdag. Rostbiffen hade han ugnsstekt på väldigt låg ugnstemperatur, 80 grader, i ca 3 timmar så den var otrolig mör och god.

Nu ska jag skjutsa Olivia till hennes dans sen ska jag hem och storstäda köket så det är rent och fint imorgon när jag ska börja förbereda mat och tårtor till Olivias kalas på lördag.

onsdag 21 september 2011

Snabbfixad jordgubbstårta - äggfri om man vill

I dag är det mitt-i-veckan-dagen, dvs onsdag men jag tycker det känns som torsdag. Kanske för att jag behöver helg och vila. Ida har problem med astman igen och har fått vara hemma igår och idag och hon är inte redo för förskolan än. Den här gången är det Leif som är hemma och vabbar på heltid medan jag jobbar. Det var lite segt att jobba idag eftersom jag inte har sovit så bra i natt, det känns som jag mest har legat och lyssnat på Idas andning. Ska försöka ta mig i säng i tid i kväll, men jag har ju ett till kalas kvar att planera och eftersom det är så kul är risken stor att jag blir fast bland alla recept.
Igår när Olivia fyllde år ville jag att hon skulle få en tårta trots att vi inte hade nå kalas. Jag gjorde en riktigt snabbfixad variant som även var äggfri. Jag gjorde en äggfri rulltårtebotten med chokladsmak, behöver man inte ha tårtan äggfri kan man göra en vanlig rulltårtebotten. Jag har gjort den både mjölk- och äggfri tidigare, men den här gången använde jag vanlig grädde.
Snabbfixad jordgubbstårta
äggfri rulltårtebotten:
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g (mjölkfritt)margarin
2 dl mjölk eller havremjölk
tårtfyllning:
3 dl grädde
jordgubbar
maräng
strössel

Äggfri rulltårtebotten:
Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper.
Låt kakan kallna.
Tårta:
Vispa grädden. Dela jordgubbarna.
Dela tårtbotten på mitten, lägg ena botten på ett tårtfat.
Lägg på nästan hälften av grädden och alla jordgubbar.
Lägg på den andra botten. Täck med grädden.
Garnera med maräng och strössel.
Jag gjorde botten kvällen innan och sen det gick fort att montera ihop tårtan på födelsedagen. Den blir ju inte så hög eftersom bottnarna är tunna och det bara är två stycken, i vanlig tårta har jag oftast tre bottnar. Det här är en perfekt tårta på barnkalas då det är en stort fördel att tårtan inte är så hög. Småbarn vill ofta ha stora bitar men sen äter de inte så mycket ändå.Jag tycker det blir fint att garnera med maränger, dessutom blir det lite höjd då också. Självklart går det att fylla tårtan med vad man vill, men Olivia ville ha en jordgubbstårta den här gången.

Olivia 12 år

Igår fyllde min älskade omtänksamma kloka tjej 12 år och det firades nästan hela dagen. Det började med sång och frukost på sängen. En av presenterna bestod i att hon fick välja vilken restaurang vi skulle äta hennes födelsedagsmiddag på.

Frukostbricka med flagga, paket, kort,
limpa med leverpastej, ett glas o'boy
och en chokladbit.

På min lunch igår var jag hem och fixade i ordning hennes födelsedagstårta. Trots att vi inte hade något stort kalas igår så är det ju klart att man måste ha en tårta på sin födelsedag. Efter skolan åkte Olivia och en kompis hem till oss och födelsdagsfikade tårta och Twixkakor.

Sen var det dags för restaurangbesöket och Olivia valde Waldorf en populär restaurang för barnfamiljer där de har japansk mat, kinamat samt pizza. När vi hade ätit upp åkte vi hem och då kom min kusin Staffan på besök med present och det passade ju bra eftersom vi ändå hade tänkt äta tårta som efterrätt.

På kvällen var det dags för Olivias sista present som var en resa till Stockholm tillsammans med mig då vi ska shoppa, fika, äta och mysa.

måndag 19 september 2011

Snabb soppmiddag

Har ni tänkt på vilken snabbmat soppa är? Jag glömmer ofta bort hur snabbt och enkelt det är att göra en soppmiddag. Idag gjorde jag en morotsoppa med ingefära till middag och den var klar på ca 20 minuter och då hade jag inte förberett nånting och fick ingen hjälp. Om något barn är hemma är det perfekt att de skalar morötterna medan du skalar, finhackar och steker löken. Just morotsoppa är perfekt nu när morötterna är så billiga, eller du kanske t.o.m har egna i trädgården.


Vi använder ofta rester från kylskåpet att sätta i sopptallriken. Idag dukade jag fram rester av pasta, kräftstjärtar, majs och yoghurt. Så fick var och en smaksätta sin soppa med vad den själv vill. Dessutom gräddade jag bake-off-baguetter som vi åt nygräddade till soppan.

Nu ska jag baka tårta till morgondagens födelsedagsbarn.

söndag 18 september 2011

Sista grillhelgen?

Nu när solen äntligen visat sig igen har vi passat på att grilla både igår och idag. Igår grillade vi Isaks favorit från i somras, karrékotletter, och idag grillade vi thaimarinerade kycklingfiléer. Undra om det var sista grillmiddagen för säsongen? På vintern grillar vi mest bara hamburgare och korv. Sen startar vi nästa grillsäsong till valborg.

Thaimarinerade grillade kycklingfiléer

Nu håller jag på att förbereda kycklingspett till Olivias nästa kalas. Olivia älskar bufféer så självklart har hon önskat sig det till släktkalaset och det har ju inte jag något emot. Så nu kommer resten av veckan gå åt till att planera buffébordet, som oftast består av några gamla favoriter och några nyheter. Nån rätt med rödbetor blir det i alla fall nu när de är billiga och goda.

lördag 17 september 2011

Friterat

Vad jag är duktig! Istället för att vara inne och baka nå roligt och gott till nästa helgs kalas så gick jag ut och tvättade fönster utvändigt. Jag är så stolt över mig själv. Fast vårt nya fönster i utbyggnaden har jag inte tvättat. Jag vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt, det är så högt och marken under lutar och är bara sand. Hmmm, hur ska jag lösa det? Jag som är lite höjdrädd dessutom. Nästa år ska vi bygga altan där under så då har vi åtminstone ett plant och hårt underlag.

Till middag provade vi att fritera lite olika saker förutom pommes frites. Vi provade både lökringar och chilicheese-nuggets. Båda var riktigt goda, men chilicheese var nog snäppet godare. De var lite starka och krämiga.
När jag åt lökringarna blev jag lite nostalgisk för när jag var yngre åt jag alltid Maxbiff istället för hamburgare på Max och då ingick det två lökringar. Nu har tyvärr Max tagit bort Maxbiffen ur sitt sortiment och då har jag glömt bort lökringarna.

Nutella- och marängglasstårta

Äntligen får vi se solen igen! De senaste veckorna har det bara regnat och varit grått, det känns som att allt regn som inte kom i somras har kommit nu istället. Men det är helt ok med tanke på den otroliga sommar vi hade. Jag, Olivia och Ida passade på att gå in till stan rätt tidigt när solen sken och gjorde några snabba ärenden innan vi promenerade hem igen. Nu funderar jag på om jag ska orka gå ut och tvätta fönstrena eller om jag ska städa och baka inför Olivias släktkalas nästa helg.

Nutella är populärt bland många av Olivias kompisar så till efterrätt på gårdagens tjejmiddag bjöd Olivia på en Nutella- och marängglasstårta eller Nutella-semifreddo som den heter i original.

Nutella- och marängglasstårta ca 10 port
2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Separera gulor från vitor.
Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker i en skål.
Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker i en annan skål.
Vispa grädden i ytterligare en annan skål.
Lägg en marängbotten i formen och krossa den andra.
Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna och den krossade marängen.
Värm Nutellan några sekunder i mikron så att den blir lite rinnig. Ringla ner den med det övriga så att det blir ränder i smeten.
Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.
Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten.

Det blir många skålar och formar
men det är en jättelätt efterrätt att göra.

Det var en god men ganska söt tårta så det skulle nog vara gott att servera färska jordgubbar eller hallon till den. Det smakade både lite Nogger och lite 88:an om den. Det blir mycket disk när man behöver så många olika skålar men i övrigt är den jättelätt att göra, bara vispa, vispa och vispa och sen blanda ihop.