lördag 17 september 2011

Friterat

Vad jag är duktig! Istället för att vara inne och baka nå roligt och gott till nästa helgs kalas så gick jag ut och tvättade fönster utvändigt. Jag är så stolt över mig själv. Fast vårt nya fönster i utbyggnaden har jag inte tvättat. Jag vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt, det är så högt och marken under lutar och är bara sand. Hmmm, hur ska jag lösa det? Jag som är lite höjdrädd dessutom. Nästa år ska vi bygga altan där under så då har vi åtminstone ett plant och hårt underlag.

Till middag provade vi att fritera lite olika saker förutom pommes frites. Vi provade både lökringar och chilicheese-nuggets. Båda var riktigt goda, men chilicheese var nog snäppet godare. De var lite starka och krämiga.
När jag åt lökringarna blev jag lite nostalgisk för när jag var yngre åt jag alltid Maxbiff istället för hamburgare på Max och då ingick det två lökringar. Nu har tyvärr Max tagit bort Maxbiffen ur sitt sortiment och då har jag glömt bort lökringarna.

Nutella- och marängglasstårta

Äntligen får vi se solen igen! De senaste veckorna har det bara regnat och varit grått, det känns som att allt regn som inte kom i somras har kommit nu istället. Men det är helt ok med tanke på den otroliga sommar vi hade. Jag, Olivia och Ida passade på att gå in till stan rätt tidigt när solen sken och gjorde några snabba ärenden innan vi promenerade hem igen. Nu funderar jag på om jag ska orka gå ut och tvätta fönstrena eller om jag ska städa och baka inför Olivias släktkalas nästa helg.

Nutella är populärt bland många av Olivias kompisar så till efterrätt på gårdagens tjejmiddag bjöd Olivia på en Nutella- och marängglasstårta eller Nutella-semifreddo som den heter i original.

Nutella- och marängglasstårta ca 10 port
2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Separera gulor från vitor.
Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker i en skål.
Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker i en annan skål.
Vispa grädden i ytterligare en annan skål.
Lägg en marängbotten i formen och krossa den andra.
Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna och den krossade marängen.
Värm Nutellan några sekunder i mikron så att den blir lite rinnig. Ringla ner den med det övriga så att det blir ränder i smeten.
Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.
Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten.

Det blir många skålar och formar
men det är en jättelätt efterrätt att göra.

Det var en god men ganska söt tårta så det skulle nog vara gott att servera färska jordgubbar eller hallon till den. Det smakade både lite Nogger och lite 88:an om den. Det blir mycket disk när man behöver så många olika skålar men i övrigt är den jättelätt att göra, bara vispa, vispa och vispa och sen blanda ihop.

fredag 16 september 2011

Olivias tjejmiddag

Nu är Olivias tjejmiddag i full gång. Hon fyller 12 år på tisdag och har börjat firandet redan idag med sina kompisar.

Vi upprepade fjolårets succé med sockrade glas som vi serverade välkomstdrinken i när tjejerna kom.

Till middag serverade vi en av familjens stora favoriter kycklingtortilla. Eftersom en av Olivias kompisar är vegetarian gjorde jag även en vegetarisk variant där jag hade bytt ut kycklingen mot broccoli.

Till efterrätt blir det Nutella- och marängglasstårta. Men den väntar vi med ett tag. Senare blir det nog även lite chips och dip. Så jag tror att ingen behöver gå härifrån hungrig.
Nutella- och marängglasstårta innan det har varit i frysen.

Själv sitter jag i köket ser Adam Live på tv3 och äter rester. Men det är rätt mysigt det också. Längtar till efterrätten som jag aldrig har smakat men den ser god ut (och smeten var jättegod).

Olivia ville absolut inte ha några syskon hemma på sin tjejmiddag så Leif, Isak och Ida for till mormor och morfar där de skulle bli bjudna på tacos.

tisdag 13 september 2011

Köttfärsbiff med dill och basilika

Leif har varit borta rätt mycket den senaste tiden, tidigare har han jobbat i Arvidsjaur på veckorna och nu sista veckan har det varit jakt. Men igår var det ingen jakt och han jobbade i Luleå så det var så skönt att vi hjälptes åt med maten. Han stekte biffarna och jag gjorde sallad och dukade. Så mycket roligare än att ensam försöka hinna med allt när man kommer hem trött och hungrig efter fem. Jag hade förberett genom att kvällen innan blanda ihop kryddorna med potatismjöl och tagit upp köttfärs från frysen.
Köttfärsbiff med dill och basilika
Köttfärsbiff:
500 g köttfärs
1 dl mjölk
1,5 msk potatismjöl
1 msk dill
1 msk basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås
1 dl krossade eller passerade tomater
3 dl grädde
ev. vatten
kryddor

Blanda ihop alla ingredienser till köttfärsen.
Smält smör i en stekpanna.
Platta ut all köttfärs i stekpannan. Stek i ca 5 minuter.
Dela biffen i 4 delar, vänd på bitarna och stek i ytterligare 5 minuter.
Tillsätt krossade tomater och grädde i pannan. Koka upp, bli varmt och servera.

Det här är ett jättebehändigt sätt att steka biffar på istället för att stå och platta ut köttfärsen till biffar innan de steks. Kryddningen var annorlunda men jättegod och t.o.m Olivia åt och tyckte det var riktigt gott. Hon som inte brukar tycka om någonting med köttfärs, förutom lasagne. Jättekul, därför lär den här maträtten återkomma på vårt middagsbord. Vi åt pasta till biffarna den här gången.

Vår stora stekplatta är trasig så vi anväder en mellanplatta och stekpanna så vi delade köttfärsen i två delar och stekte två omgångar istället. Dessutom kokade jag såsen i en kastrull bredvid för att på så sätt kunna hålla första omgångens biffar varma. Jag använde krossade tomater med chili så jag kryddade inte så mycket extra.

måndag 12 september 2011

Köttgryta med kantareller

I helgen har Olivia känt sig bättre men i morse var hon yr igen och nu spydde hon dessutom. Undra vad det kan vara? Jag tog det lite lugnt i morse innan jag for till jobbet och sen tog jag en långlunch hemma så att hon inte behövde vara ensam så långa stunder. Känns nog lite oroligt att vara ensam hemma när hela huset snurrar.

Igår till middag gjorde jag en Norrlandsgryta med fjolårets älgkött och kantareller.
Köttgryta med kantareller
600 gram grytbitar
2 msk smör
1 gul lök
1 klyfta vitlök
salt och peppar
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1-2 tsk Dijonsenap
1 msk kinesisk soja
2 msk vinbärsgelé
1 liter kantareller
2 dl grädde
Bladpersilja att garnera med

Skala och hacka lök och vitlök.
Stek köttet i några minuter. Salta och peppra under tiden.
Tillsätt lök och vitlök och rör om. Fräs någon minut till.
Pudra över mjöl och rör om. Rör i vatten så att det täcker köttet. Rör om så att mjölet löser sig.
Koka på låg värme i ca 1 timme med lock. Eller tills köttet känns mört.
Rensa under tiden kantarellerna. Är de stora kan du dela dem.
Lägg svampen i en stekpanna på hög värme. Låt svampen tappa vätska några minuter. Häll över vätskan det sk svampspadet i köttgrytan och rör om.
Tillsätt smöret till stekpannan med svampen. Rör om och bryn svamp på högsta värme.
Sätt kantarellerna och grädden i köttgryta.
Smaka av med senap, soja, gelé och ev. mer salt och peppar.
Servera med grönsaker, potatis och gärna en klick gelé.

När man tillsätter mjölet så tidigt får man vara försiktig så att det inte bränner fast i botten under tiden det kokar. Jag använde iMat, havregrädde, för att få en mjölkfri gryta.

söndag 11 september 2011

Dammsugare

Söndagmorgon och sista dagen på helgen. På fredag ska Olivia ha tjejmiddag eftersom hon fyller 12 år snart och eftersom det är fullt upp hela veckan måste jag hinna förbereda så mycket som möjligt redan idag. Till efterrätt ska de äta en Nutella-glasstårta som jag redan hunnit göra och som nu får stå i frysen till på fredag. Eftersom Ida är nöt-allergiker så får Olivia får bjuda sina kompisar på den för då kommer inte Ida vara hemma och vi behöver inte vara oroliga att hon får i sig några nötrester.

Jag hade kvar några köpta chokladkakor sen bakning i somras och en halv äggfri kokoskaka i frysen som behövdes ätas upp. Eftersom jag misstänkte att ingen av sorterna var riktigt god nå mer så använde jag dem till dammsugare. Eftersom man tillsätter en massa andra godsaker behöver det inte vara dagsfärskt bröd man använder till att göra kaksmulor av. Eftersom jag använde äggfria kakor så blev även slutresultatet, dvs dammsugarna äggfria.
Dammsugare
50 g mjukt smör
5 dl sockerkaks- eller småkakssmulor
2 tsk kakao av god kvalitet
1-2 tsk arraksarom eller punsch, ta lite i taget och smaka av eftersom
200 g marsipan
ev. florsocker till utkavling
100 g mörk choklad

Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.
Tillsätt arrak efter smak.
Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.
Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) ta av skålen från värmen så fort den har smält.
Hacka resterande choklad fint och rör ner den så att den smälter. Låt svalna.
Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.

Rullat in kaksmulsmeten i marsipan.
Nu är de redo för att doppas i choklad.

Riktiga dammsugare har grön marsipan men eftersom jag och tjejerna i min familj tycker att rosa är finare än grönt så valde vi rosa marsipan till våra dammsugare. Jag tycker inte om att doppa saker i choklad, det är för petigt för mig och mitt tålamod. Men den här gången gick det ganska bra, de blev ju inte så jättefina men helt ok. Tack o lov så smakade de godare än de såg ut.

lördag 10 september 2011

Twixkakor

Det var twixkakor som jag bakade igår. Fast det känns mer som godis än kakor, de var riktigt smarriga. Receptet hittade jag på Jennys matblogg, där hon skrev att hon ofta bakar dessa till kalas och eftersom vi snart ska ha kalas så provar jag också dem. Tänk att Olivia snart fyller 12 år, det var ju nyss hon föddes.
Twixkakor
Botten:
4 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
125 gram rumstempererat smör
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Blanda ihop samtliga ingredienser till botten.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20x30cm och grädda i 175 grader ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka till kola har en temperatur på ca 124 grader, ca 40- 50 minuter, på låg värme.
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad och bred sedan ut detta över den kalla kolafyllningen.
Gör ett mönster i chokladen med en gaffel.
Låt stå svalt.
Kolan kokar

Oj så gott det här var, riktiga godiskakor. Botten blev lite för smulig, nästa gång testar jag med lite mindre mjöl.

Har gjort ett mönster i chokladen med en gaffel