lördag 10 september 2011

Twixkakor

Det var twixkakor som jag bakade igår. Fast det känns mer som godis än kakor, de var riktigt smarriga. Receptet hittade jag på Jennys matblogg, där hon skrev att hon ofta bakar dessa till kalas och eftersom vi snart ska ha kalas så provar jag också dem. Tänk att Olivia snart fyller 12 år, det var ju nyss hon föddes.
Twixkakor
Botten:
4 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
125 gram rumstempererat smör
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Blanda ihop samtliga ingredienser till botten.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20x30cm och grädda i 175 grader ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka till kola har en temperatur på ca 124 grader, ca 40- 50 minuter, på låg värme.
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad och bred sedan ut detta över den kalla kolafyllningen.
Gör ett mönster i chokladen med en gaffel.
Låt stå svalt.
Kolan kokar

Oj så gott det här var, riktiga godiskakor. Botten blev lite för smulig, nästa gång testar jag med lite mindre mjöl.

Har gjort ett mönster i chokladen med en gaffel

fredag 9 september 2011

Ugnsbakad lax, potatis, morötter och rödbetor med fetaostkräm

Vi har precis avslutat en mysig och god fredagsmiddag bestående av lax, rotsaker och fetaostkräm. Det är så enkelt att göra allt i ugnen men eftersom rödbetor färgar av sig så mycket använde jag tre olika formar, en till laxen, en till rödbetorna och en till resten. Har ni provat ugnsbaka rödbetor? Om inte, så gör det! Det är jättegott och enkelt.

Nu ska jag gå och slutföra kakorna jag har börjat baka. De ser riktigt smarriga ut. Recept kommer under helgen men jag kan avslöja att det innehåller kola och choklad.
Ugnsbakad lax, potatis, morötter och rödbetor med fetaostkräm
potatis
morötter
rödbetor
lax
fetaostkräm
100 g fetaost
2 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 tsk flytande honung
flingsalt
peppar

Skala och dela potatis, morötter och rödbetor i mindre bitar. Rödbetor tar längst tid så gör de bitarna minst.
Olja formarna och häll i rotsakerna. Salta.
Ungsbaka i 200 grader i 30-60 minuter beroende på hur stora bitar du har.
Salta och peppra laxen, lägg i en smord ugnsform.
Ställ in i ugnen när det återstår ca 20 minuter av rotsakerna så blir det klart samtidigt.
Fetaostkräm
Mosa fetaosten med en gaffel.
Blanda med crème fraiche eller turkisk yoghurt.
Smaka av med honung, salt och peppar.
Servera allt tillsammans.

Ljusblåa runda formar

Igår gick jag på stan en vända på lunchen och som vanligt har jag svårt att motstå fina köksgrejer, framför allt blåa sådana. Hittade ljusblå bullformar med vita prickar som nog kommer bli jättebra att baka i till Isaks kalas om en månad. Dessutom hittade jag ljusblå små runda formar i samma färg och serie som min stora kvadratiska form som jag älskar att använda.

Idag blev det bara drygt två timmars jobb för mig sen var jag tvungen att följa Olivia till vårdcentralen för hon har huvudvärk och yrsel. Hon var hemma från skolan igår också men i dag blev det värre så jag ville träffa en läkare. Förmodligen är det "bara" ett virus och förhoppningsvis är hon bra om någon dag.

Till middag i dag blir det nog potatis, morötter och rödbetor i ugn tillsammans med ugnsbakad lax och fetaostkräm. Vad äter ni för gott den här fredagen?

onsdag 7 september 2011

Första omgången kött 2011

Efter måndagens 4 fullträffar på några timmar tog jaktlyckan slut (tillfälligt) för Leifs jaktlag. Inte en älg har de skjutit därefter. Idag var det slaktdag och han kom hem med ca 20 kg kött som vi har paketerat och fryst in. Imorgon åker han iväg på en ny vända jakt, vi får hoppas att jaktlyckan återvänder.
Ca 20 kg älgkött färdigpaketerat för frysen.

Nu är jag less det här gråvädret med mycket blåst och regn lite då och då. Luften är varm, 15-20 grader, men man kan ju inte njuta av den. Nu längtar jag efter att få se solen och ett riktigt fint höstväder.

I dag ringde Isaks nya fröken till mig på jobbet för hon ville berätta att Isak hade varit ledsen och arg på skolan pga en incident ute på rasten. Men hon sa också att Isak är "ett socialt geni" i klassrummet, han är aktiv, berättar gärna saker och räcker alltid upp handen. Så fina ord om mitt barn gör mig så himla glad och stolt.

måndag 5 september 2011

Chokladmuffins med ingefära

Kvart i nio i morse ringde Leif till mig då hade de redan skjutit 4 stora älgar, dvs mer än en i timmen. Jag har inte pratat med honom nå mer så jag vet inte om de har fortsatt i samma tempo resten av da'n. Fast det tror jag ju inte, men nån mer kanske. Här kom det ett regnoväder med mycket blåst på eftermiddagen, jag hoppas de slapp det i älgskogen.

Innan jag for hem från jobbet åkte jag förbi Kvantum där de hade rotsaker för 1.98 kr/kg så nu har jag hamstrat lök, morötter, rödbetor, vitkål, palsternacka och kålrot. Jag handlade jättemycket och ändå blev det bara 18 kr. Få se vad jag ska hitta på att göra med allt det. Har ni några bra förslag?

När jag fyllde år i somras fick jag fina fyrkantiga muffinsformar som jag provade i helgen. De är ganska stora så jag fyllde dem inte fullt.
Chokladmuffins med ingefära 12 st
3 dl socker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
1 dl smält smör (90 g)
1 dl mjölk
1 dl syltad ingefära, hackad
100 g mörk choklad, hackad

Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ner i äggsmeten.
Rör ner det smälta smöret och mjölken.
Rör ner den hackade ingefäran och den hackade chokladen. Blanda väl.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda i 175 grader cirka 20 minuter.

Jag älskar ingefära och jag älskar choklad så det var klart att jag var tvungen prova det här. Trots det var jag ändå lite skeptisk till att det skulle vara gott, framför allt när jag såg hur mycket 1 dl syltad ingefära egentligen är. Men det var riktigt gott fast jag tyckte inte om bitarna av ingefära. Det kändes som apelsinskal och det är bland det värsta jag vet både i kakor och marmelad. Den här årstiden när det finns så mycket färska bär kan man gärna garnera med färska bär och florsocker eller kanske en klick grädde.

söndag 4 september 2011

Söndagkväll

Söndagkväll och snart är det dags att bänka sig för en ny säsong av Idol. Måste erkänna att jag börjar bli lite less det, men om man väl börjar följa det och lär känna deltagarna så brukar man ändå vara fast till slut. Ska ni se det?

Olivia och hennes kompis har varit på bio och gråtit till "Jag saknar dig" när de kom hem därifrån gjorde de fruktsallad till oss alla. De var duktiga att skala och skära all frukt men jag fick ta hand om disken. Undra varför disken alltid blir kvar när barnen har gjort nå i köket?
Nu ska jag göra Ida klar för kvällen med välling och allt och se till att skolbarnen har packat sina gympaväskor så är jag sen redo för en lugn kväll i tv-soffan.

Kokosmarinerad kyckling

Ännu en söndag med mycket på agendan. Imorgon börjar årets älgjakt så det är det enda Leif tänker på:) men i övrigt måste vi förbereda för en ny dagis-, skol- och jobbvecka. Gympakläder ska packas, kläder ska tvättas, middagsmat ska planeras osv. Jag var ut på en promenad på förmiddagen och det var riktigt skönt ute trots att det är mulet och blåsigt.

Såg ni femmans nya matprogram med kändisar i veckan "4 stjärnors middag"? Jag såg lite sporadiskt men jag lyckades se när Hanna Hedlund marinerad kyckling i kokos. Det såg så spännande ut så det var vi tvungna att prova igår.
Kyckling i kokosmarinad innan grillning
Kokosmarinerad kyckling
1 kg kycklingfilé
1 burk kokosmjölk
1,5 dl kokos
1 kruka koriander
2 vitlöksklyftor, pressad
1 lime, rivet skal och saft
2 tsk sambal oelek

Skär kycklingfiléerna i 3-4 bitar.
Blanda ihop allt till marinaden.
Lägg kycklingen i marinaden och låt marinera 1 timme.
Grilla.

Vi var så hungriga så jag glömde ta kort på kycklingen när den var grillad, men då såg den ut som vanligt så det gjorde inte så mycket att jag var glömsk. Det som är annorlunda med den här kycklingen är ju marinaden, så det var ju tur att jag hann ta kort på den i alla fall. Kycklingen hade en somrig smak, kokos och lime. En varm sommardag tror jag att det här är perfekt. En regnruskig septemberdag kändes den lite malplacerad trots att den var god.