fredag 19 augusti 2011

Currybiff

Efter en veckas dagisvistelse är det nu dags för Idas första förkylning. Hon är jättetäppt i näsan och känns lite småvarm. Bara det inte sätter sig på andningen är jag nöjd. En vanlig förkylning är inte så farligt men när hon får problem att andas blir jag så orolig och gör inget annat än lyssnar att hon får luft. Men vi hoppas att det är en snabbvariant som fort går över.

Efter en hel veckas inspirationstorka när det gäller mat gjorde jag äntligen "riktig" mat till dagens middag. Nu när jag har diskat och städat bort i köket ska jag slå mig ner i soffan med en kopp te och mysa.
Currybiff
500 g lövbiff
1 klyfta vitlök
1 msk tomatpuré
1 tsk malen ingefära
2 tsk curry
1 krm chilipeppar
2,5 dl mellangrädde
0,5 köttbuljongtärning
salt o peppar

Skär köttet i strimlor, bryn det och lägg sedan över i en gryta.
Skala och hacka vitlöken. Fräs den tillsammans med tomatpuré och kryddor.
Häll på grädden och smula över buljongen.
Rör ner tomatröran i grytan med köttet, låt sjuda i ca 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Garnera ev. med färsk koriander.

Curry är en favoritkrydda för barnen så de tyckte om den här currybiffen. Även jag och Leif tyckte om den. Jag tillsatte även en paprika i bitar som fick koka med i såsen. Jag åt jättegott och kolhydratfattigt blomkålsris till köttet medan de andra åt vanligt ris.

Pastabacken

Den här första arbetsveckan har jag inte haft så mycket inspiration när det gäller mat. Vi har ätit snabb "barnmat" så som grillkorv och köttbullar. Jag som älskar att planera mat till kalas och högtider hade inte ens kommit på nå kul till gårdagens middag, trots att det var vår bröllopsdag. Barnen tyckte att vi skulle fira på restaurang, så då gjorde vi det.

Bröllopstårtan jag gjorde för tre år sedan

Vi gick på stans bästa pastarestaurang, Pastabacken, och åt alldeles för mycket så vi orkade knappt gå därifrån. Kombinationen för lite sömn några nätter och för mycket pasta i magen gjorde att jag somnade när vi kom hem och jag skulle söva Ida. Det brukar aldrig hända. Efter någon timme vaknade jag men kände mig helkonstig så jag tittade bara på tv en timme innan jag gick och la mig på riktigt...och somnade.

Men nu känner jag att inspirationen och längtan efter att laga mat är tillbaka, så ikväll blir det en ny rätt med lövbiff. Till det ska vi äta blomkålsris och vanligt ris. Imorgon ska vi njuta av årets surströmming och efter surströmming är det extra gott med choklad så jag ska försöka hitta nå smarrigt recept att prova imorgon.

onsdag 17 augusti 2011

Grillad fjällröding

I dag var det ingen rolig morgon. Isak som var krasslig igår kväll och i natt har fått vara hemma i dag, men nu verkar han vara bättre. När jag skulle lämna Ida på förskolan började hon storgråta och krama mig jättehårt. Så har hon aldrig gjort tidigare, hon brukar bara vinka glatt och sen springa iväg. Så det kändes tungt att åka till jobbet och lämna henne så ledsen. Men när jag ringde en timme senare så var allt bra med lill-tjejen. Men undra om hon också känner sig lite krasslig. Isaks fritidsvikarie fortsätter att vara konstig och oengagerad. Igår till Mellis hade hon serverat ost som pålägg, när Isak påpekade att han var mjölkallergisk och inte får äta ost eftersom det innehåller mjölk, så svarar hon "Nej inte är det mjölk i ost". Nähä, vad är ost då gjort av?

Fiskar färdiga för grillen

När vi var i Jämtland var Isak och Leif och fiskade i en fjällsjö och fick då en hel del fisk. Isak fick den största! Grillad fisk är såå gott och enkelt. Den här gången grillade vi hela fiskar som vi kryddade med salt och citronpeppar, sen fyllde vi dem med färska kryddor som vi hade i landet. Det blev en blandning av citronmeliss, gräslök, oregano och persilja. För att hålla ihop dem la vi fiskarna i halster när vi sedan grillade några minuter på varje sida. Servera sedan till kokt potatis, sallad och någon god kall sås,

måndag 15 augusti 2011

Pasta med parmaskinka

I dag har Ida börjat dagis och Isak fritids så nu är det slut på slöa slappa dagar. Själv har jag bara jobbat undan en del hemma i dag, i morgon börjar allvaret för mig med. Det var en vikarie på Isaks fritids som hade noll koll, hon visste ingenting och försökte inte ens ta reda på någonting. Inget bra mottagande för en 10-åring som ska börja på ny stor skola och nytt fritids. Tur att Isak inte är så orolig av sig och klarar de flesta nyheter utan nervositet och funderingar.
Pasta med parmaskinka
150 g parmaskinka
1 dl soltorkade tomater
2,5 dl grädde
1 tsk torkad basilika
1 krm svartpeppar
ev lite salt
ev. lite maizena om man använder mager grädde och inte vill ha så "vattnig" sås.
Till servering:
Tagliatelle
Riven parmesan

Skär skinka och tomater i mindre bitar.
Koka upp grädde med kryddor, koka en liten stund.
Tillsätt ev. redning.
Tillsätt skinka och tomater, låt bli varmt.
Servera till tagliatelle och riv parmesan över.

God pastarätt med mycket smak. Isak sa "Mmm så gott, jag brukar bara tycka om röda såser men det här var jättegott".

söndag 14 augusti 2011

Fransk ugnsomelett

Dagen har gått i lugnets tecken fast vi har ändå hunnit en del. Jag har tvättat och hängt tre maskiner med tvätt och rensat vårt trädgårdsland som mer liknade en ogräs-djungel. Leif har målat runt fönstrena på baksidan och även grundat innertaket i entregången. Nu är Leif, Olivia och Isak på hockey för säsongens andra Europa-match. Igår förlorade Luleå vi får hoppas det går bättre idag. Jag och Ida myser här hemma med popcorn och te, alltså Ida äter popcorn och jag dricker te.

Gårdagens målare fick en fransk ugnsomelett till lunch.
Fransk ugnsomelett
Omelettsmet:
20 ägg
3 dl grädde
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 tsk paprika
Fyllning:
6 kokta potatisar i tunna skivor
2 purjolökar
2,5 hg rimmat sidfläsk, brynt i strimlor
2 hg strimlad brynt bacon
1,5 hg salamikorv, lätt brynt i bitar
1 bunt gräslök, finhackad

Vispa samman ingredienserna till omelettsmeten.
Lägg allt till fyllningen i en smord långpanna.
Slå över omelettsmeten och grädda i 250 grader i ca 15 minuter.
Servera med bröd och sallad.
Fyllningen i formen,
innan omelettsmeten hälls på och hela omeletten gräddas.

En bra sommarlunch till många som går fort och enkelt att fixa. Utesluter man potatisen så är det en perfekt lchf-måltid. Jag använde chorizo, parmaskinka och stekt bacon som köttfyllning. Ta det du har hemma eller som är billigt just nu på din affär. Har du kokt pasta hemma så använd det istället för potatis. Det här är alltså en perfekt maträtt att äta när man har rester i kylskåpet.

God morgon

God morgon på er denna söndagsmorgon. Efter att ha målat huset och fixat mat o fika till målare i två dagar måste jag i dag ta hand om hus och tvätt som har hamnat på efterkälken när vi har prioriterat husmålning. Ska passa på att tvätta nu när solen åter skiner och jag kan hänga ut kläderna på tork.
Lyxat till det med våfflor till frukost.

Imorgon återvänder vardagen med jobb, dagis och fritids, om ytterligare en vecka börjar även skolan. Trots att det har varit en kanonsommar med sol nästan varje dag skulle jag gärna ha sommar, sol och värme ett tag till. Jag är inte riktigt redo för hösten än, trots myset med tända ljus. Ni har väl sett att Luleå vann solligan i år.

lördag 13 augusti 2011

Blåbärsrutor med kardemummakrisp

Åh så underbart nu är hela huset målat två varv. Det som nu återstår är att måla mörkgrått runt fönster och på knutbrädorna. När vi sedan får nya dörren på plats så är det nästan färdigt utvändigt. Jag säger nästan eftersom vi nästa år ska riva gamla entren och sätta panel och två avlånga fönster där istället. Efter ett gott dagsverke är nu Leif, Isak och Olivia på Luleå hockeys premiärmatch för säsongen i European Trophy där de möter Slavia Prag.

Till lunch idag bjöd vi på Fransk ugnsomelett och till middag blev det kokt kött i ugn. Till fikat bjöd jag på blåbärsrutor och grädde. Dessa blåbärsrutor är en variant av hallonkakan jag gjort några gånger tidigare.
Blåbärsrutor med kardemummakrisp
150 g smör
0,75 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Kardemummakrisp
2 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
75 g smör, smält
Garnering
5 dl blåbär
2 tsk potatismjöl

Blanda ihop alla ingredienserna till krispet till en smulig massa och ställ kallt att vila en stund.
Smält smöret och dra kastrullen från värmen. Tillsätt mjölken.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Sikta ner det torra ingredienserna och tillsätt smör- och mjölkblandningen. Rör smeten slät.
Häll smeten i en smord och bröad eller bakpappersklädd liten långpanna, ca 22 x 32 cm.
Blanda blåbär med potatismjöl.
Strö blåbär och krispsmulor över kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-35 min.
Skär upp kakan i rutor när den kallnat.

Den här kakan var lika god med blåbär som den är med hallon. Blåbär och kardemumma är ju en underbar kombination. Man kan servera kakan som den är eller med en klick grädde eller vaniljsås.