söndag 14 augusti 2011

Fransk ugnsomelett

Dagen har gått i lugnets tecken fast vi har ändå hunnit en del. Jag har tvättat och hängt tre maskiner med tvätt och rensat vårt trädgårdsland som mer liknade en ogräs-djungel. Leif har målat runt fönstrena på baksidan och även grundat innertaket i entregången. Nu är Leif, Olivia och Isak på hockey för säsongens andra Europa-match. Igår förlorade Luleå vi får hoppas det går bättre idag. Jag och Ida myser här hemma med popcorn och te, alltså Ida äter popcorn och jag dricker te.

Gårdagens målare fick en fransk ugnsomelett till lunch.
Fransk ugnsomelett
Omelettsmet:
20 ägg
3 dl grädde
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 tsk paprika
Fyllning:
6 kokta potatisar i tunna skivor
2 purjolökar
2,5 hg rimmat sidfläsk, brynt i strimlor
2 hg strimlad brynt bacon
1,5 hg salamikorv, lätt brynt i bitar
1 bunt gräslök, finhackad

Vispa samman ingredienserna till omelettsmeten.
Lägg allt till fyllningen i en smord långpanna.
Slå över omelettsmeten och grädda i 250 grader i ca 15 minuter.
Servera med bröd och sallad.
Fyllningen i formen,
innan omelettsmeten hälls på och hela omeletten gräddas.

En bra sommarlunch till många som går fort och enkelt att fixa. Utesluter man potatisen så är det en perfekt lchf-måltid. Jag använde chorizo, parmaskinka och stekt bacon som köttfyllning. Ta det du har hemma eller som är billigt just nu på din affär. Har du kokt pasta hemma så använd det istället för potatis. Det här är alltså en perfekt maträtt att äta när man har rester i kylskåpet.

God morgon

God morgon på er denna söndagsmorgon. Efter att ha målat huset och fixat mat o fika till målare i två dagar måste jag i dag ta hand om hus och tvätt som har hamnat på efterkälken när vi har prioriterat husmålning. Ska passa på att tvätta nu när solen åter skiner och jag kan hänga ut kläderna på tork.
Lyxat till det med våfflor till frukost.

Imorgon återvänder vardagen med jobb, dagis och fritids, om ytterligare en vecka börjar även skolan. Trots att det har varit en kanonsommar med sol nästan varje dag skulle jag gärna ha sommar, sol och värme ett tag till. Jag är inte riktigt redo för hösten än, trots myset med tända ljus. Ni har väl sett att Luleå vann solligan i år.

lördag 13 augusti 2011

Blåbärsrutor med kardemummakrisp

Åh så underbart nu är hela huset målat två varv. Det som nu återstår är att måla mörkgrått runt fönster och på knutbrädorna. När vi sedan får nya dörren på plats så är det nästan färdigt utvändigt. Jag säger nästan eftersom vi nästa år ska riva gamla entren och sätta panel och två avlånga fönster där istället. Efter ett gott dagsverke är nu Leif, Isak och Olivia på Luleå hockeys premiärmatch för säsongen i European Trophy där de möter Slavia Prag.

Till lunch idag bjöd vi på Fransk ugnsomelett och till middag blev det kokt kött i ugn. Till fikat bjöd jag på blåbärsrutor och grädde. Dessa blåbärsrutor är en variant av hallonkakan jag gjort några gånger tidigare.
Blåbärsrutor med kardemummakrisp
150 g smör
0,75 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Kardemummakrisp
2 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
75 g smör, smält
Garnering
5 dl blåbär
2 tsk potatismjöl

Blanda ihop alla ingredienserna till krispet till en smulig massa och ställ kallt att vila en stund.
Smält smöret och dra kastrullen från värmen. Tillsätt mjölken.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Sikta ner det torra ingredienserna och tillsätt smör- och mjölkblandningen. Rör smeten slät.
Häll smeten i en smord och bröad eller bakpappersklädd liten långpanna, ca 22 x 32 cm.
Blanda blåbär med potatismjöl.
Strö blåbär och krispsmulor över kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-35 min.
Skär upp kakan i rutor när den kallnat.

Den här kakan var lika god med blåbär som den är med hallon. Blåbär och kardemumma är ju en underbar kombination. Man kan servera kakan som den är eller med en klick grädde eller vaniljsås.

fredag 12 augusti 2011

Måla huset

Puh nu är vi rätt trötta och längtar efter tv-soffan, men det är lite kvar att göra innan vi kan lägga oss och vila.

Idag har vi målat huset ett första varv, tack o lov har vi haft hjälp. För att de ska vilja komma tillbaka imorgon har vi bjudit på mat och dryck lite då och då. Vi började med frukost, sen blev det kycklingkebabrulle till lunch, vaniljsockerkaka till fika och grillade revbensspjäll till middag. Nu ska vi duka bort och sen ska jag förbereda morgondagens måltider innan jag ska viiiiila.

torsdag 11 augusti 2011

Enkel rödavinbärspaj

Idag på eftermiddagen var jag och Ida till förskolan och hälsade på en sväng inför måndagen då hon börjar på riktigt. Hon var lite blyg och försiktig från början men sen var hon som vanligt och det blir nog inga problem på måndag. Vi börjar med sovmorgon och tidig hemgång på måndag för resten av veckan blir det ganska långa dagar för henne. Imorgon ska jag leta fram extrakläder, galonkläder och stövlar som vi ska ta med till förskolan.

Isak frågade om jag kunde baka en paj om han plockade röda vinbär och ett sånt erbjudande kunde jag ju inte tacka nej till. Isak var så himla duktig och plockade över 1 liter vinbär. Jag gjorde en superenkel paj av hälften av bären.
Enkel rödavinbärspaj
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 krm salt
1 krm bakpulver
6 dl röda vinbär
ev. 1-2 msk socker på bären

Smält smöret. Blanda i samtliga torra ingredienser i det smälta smöret. Rör ihop degen snabbt.
Tryck ut degen i en pajform ca 26 cm i diameter.
Häll på bären och sockra dem lätt om det behövs.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225°C ca 20 minuter.
Låt svalna och servera med grädde, vaniljsås eller glass.
Innan gräddning

Det här var en av de enklaste pajerna jag gjort och god var den dessutom. Jag sockrade bären med drygt 0,5 msk strösocker. Pajen var lite sur men det är bara gott tycker jag, dessutom mildras det sura med grädde, vaniljsås eller glass.

Kycklingtacolasagne

Var är solen? Jag vill ha lite sol och värme mina sista semesterdagar, men det verkar hopplöst. Det är grått, kallt och tråkigt ute. Fast ska man se det positivt så har man ju tid till att vara inne och städa nu.

Igår gjorde jag en kycklingtacolasagne och eftersom tacos och kyckling är favoritmat hos barnen förmodade jag att de skulle tycka om middagen. Men eftersom Olivia åkte på yoga, Isak for på bio och Ida kände sig hängig så slutade det med att inga barn åt av maten.
Kycklingtacolasagne
500 g kycklingfilé
1 bukett färsk broccoli
1 röd paprika
1 påse taco kryddmix
ev. 1 tsk spiskummin
ev. 0,5 tsk chilipeppar
ev. 0,5 tsk salt
1,5 dl vatten
2 dl lättcrème fraiche
200 g philadelphiaost
2 dl mjölk
6-8 lasangeplattor
riven ost

Skär kycklingen i strimlor. Skär broccolin i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
Stek kyckling och grönsaker i lite olja i 5 minuter.
Tillsätt tacokryddan och vatten. Krydda ev. med mer spiskummin, chilipeppar och salt.
Rör i crème fraiche, ost och mjölk. Koka upp.
Täck botten på en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, med ett lager av kycklingröran. Lägg på ett lager av lasangeplattor. Varva två lager med röra och plattor. Avsluta med röra och strö över den rivna osten.
Ställ in i ugnen i 175 grader ca 30 minuter.

Det här var enkelt att tillaga och gott att äta och det var så himla gott med broccoli som vi äter alldeles för sällan. Att den dessutom var lokalt odlad och färsk gjorde den ju extra god. Jag tyckte det smakade för lite med en påse kryddmix och ville inte öppna en ny påse så jag kryddade extra med spiskummin, chilipeppar och salt.

onsdag 10 augusti 2011

Toppits produkter

Igår hade jag en trevlig kväll med gamla tjejkompisar. Vi bjöds på god mat; till förrätt var det löjromsbomb, sen blev det grillad kyckling- och fläskfilé och till efterrätt var det (som alltid när vi ses) kladdkaka. Tyvärr var det inte lika kul att komma hem då jag möttes av en magsjuk och hängig Ida. Men natten har varit lugn så det var nog nån snabbvariant hon hade eller så hade hon fått i sig något olämpligt.

Jag har fått hem en produktpåse från Toppits med en massa olika produkter som ska bli spännande att få prova. När man lagar mycket mat och bakar en hel del så går det mycket av dessa produkter och i dessa grilltider använder vi aluminumfolie oftare än på vintern.

De produkter jag är mest nyfiken på är Quick-Tops och 3D bakplåtspapper.
Quick-Tops är plasthättor, med resår längst ner, som man kan sätta över vanliga skålar. Bakplåtspappret med 3D-struktur gör att det kommer in luft under bakverken och mindre risk att något fastnar. Spännande!