tisdag 12 juli 2011

Tävla med Toppits och Save Food

Tävlingen är avslutad!
 
Nu är det dags för ännu en tävling och den här gången får ni jobba lite mer för att vinna men jag tycker att det är för ett bra syfte, nämligen att minska matsvinnet som idag ligger på 20% för oss svenskar.

Syftet med initiativet Save Food är att utbilda konsumenter i hur man kan göra för att minska matsvinnet. För de första 2000 personerna som tar ställning för att ta hand om maten bättre på https://www.facebook.com/Toppits.se, doneras 10 kr till Stadsmissionen.

För att vara med och tävla om en produktpåse från Toppits bestående utav Aluminiumfolie, Zip-lock zipper, Plastfolie, Stekpåsar, Quicktops, Fryspåsar och 3D bakplåtspapper vill vi att:
1. Du i kommentarerna till detta inlägg skriver Dina bästa tips, idéer och recept för att visa hur Du bäst gör för att minska matsvinnet.
2. Du dessutom klickar på Gilla-knappen på https://www.facebook.com/Toppits.se

Tävlingen är avslutad!

Obs! Tävlingstiden är förlängd. Det nya är nu att tävlingen pågår t.o.m 24 juli och de 3 vinnarna presenteras dagen efter.

Lycka till och överös mig med bra tips på hur man minskar matsvinnet!

Astrids ugnskyckling ketjap manis

I dag är det mulet ute för första gången på länge men inget regn. Det skulle behövas en ordentlig regnskur för det är otroligt torrt överallt. I dag ska jag försöka städa lite inne för det behövs, trots att vi knappt har varit inne på flera veckor så hinner vi stöka till och dammigt har det blivit. Undra om jag har sån tur att barnen vill hjälpa till. Vissa dagar är de mer hjälpsamma än andra.

Som ett avbrott i grillningen gjorde vi kyckling i ugn för nån vecka sedan, men jag har glömt att ge er receptet. Det liknar rececptet på kött i ugn och sojakyckling men med en liten annan kryddning.
Astrids ugnskyckling ketjap manis
1 kg kycklingfilé
sås
1 dl ketjap manis
2 dl crème fraiche
2 dl (mellan)grädde
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan

Dela filéerna i 2-3 bitar, lägg i en ugnsform.
Blanda ihop såsen.
Häll såsen över kycklingen.
Ställ in i ugnen 200 grader 30-40 minuter.
Strö ev. timjankvistar över vid servering.

Jag tyckte att den här kryddningen med ketjap manis och timjan var riktig god. Vi hade 2 tsk sambal och det blev ganska starkt men det mildras om man som vi äter ris till, vill man inte ha så starkt använder man mindre sambal.

söndag 10 juli 2011

Grillad baconlindad halloumi

Jag kan inte sluta skriva om vädret för det är ju otroligt vilken underbar sommar vi har. Vaknar varje dag till strålande sol och äter frukost ute på altan. Vår altan har skugga på morgonen så det måste vara varmt i luften för att man vill sitta där och äta frukost, men den här sommaren har varit varm så det är inte många frukostar vi har ätit inomhus. Vi är knappt inomhus nånting överhuvudtaget förutom när vi sitter i källaren och svalkar oss lite då och då. Hela familjen sover i källaren nu för tiden, Olivia och Isak sover i bäddsoffan och på en uppblåsbar madrass i gillestugan för i deras rum är det alldeles för varmt.

Ett gott tillbehör eller lättare lunch är dessa grillade baconlindade halloumi som vi åt en kväll när vi inte var så hungriga.
Grillad baconlindad halloumi
1 paket halloumi
1 paket bacon

Dela halloumin i stavar.
Linda en hel eller halv baconskiva, beroende på hur stora stavar du gjorde, runt varje ost.
Grilla tills baconet har fått fin färg.
Halloumiost är tacksamt att grilla eftersom den inte smälter som vanlig ost. Det här är ett perfekt tillbehör för de som undviker kolhydrater.

lördag 9 juli 2011

Kebabsås

Till dagens goda kycklingkebabrulle åt vi den här kebabsåsen.
Kebabsås
0,75 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
0,5 dl chilisås
1 krm paprikapulver
salt och svartpeppar
1 msk färsk finhackad persilja
1 tsk dragon
1 tsk kebabkrydda
1 krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft

Blanda alla ingredienser i en skål.
Servera till kebab eller som dip.

Jag använder lätt-majonnäs för den är äggfri, däremot innehåller den mjölk men mjölk är bättre än ägg för oss.

Kycklingkebabrulle

Vi är en familj som älskar att grilla. Vi grillar i stort sett varje dag på sommaren, nån dag då det regnar kan vi laga mat på spisen istället. Men idag regnade det inte och ändå gjorde vi något annat än grillade till middag. Vi blev så sugna på kycklingkebabrulle så vi gjorde det istället. Jag var lite sugen att göra en nektarinpaj idag men det har varit så varmt och så hög luftfuktighet så jag orkade inte börja göra paj.
Kycklingkebabrulle
1 kg kycklingfilé
Marinad:
0,75 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 msk sambal oelek
1 msk färsk oregano
1 msk färsk timjan
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kebabkrydda
salt och peppar
2 msk citronsaft
Tillbehör:
libabröd
isbergsallad
tomat
gurka
rödlök
kebabsås

Blanda ingredienserna till marinaden.
Skär kycklingen i småbitar och rör ner det i marinaden, låt det stå och dra i nån timme.
Ta upp och stek i omgångar.
Skär alla grönsaker i småbitar.
Lägg libabröden på tallrikar och lägg på ordentligt med sallad, gurka, rödlök, tomat, kycklingen och sist kebabsåsen.
Rulla ihop till en rulle. Sätt lite folie i slutet av rullen så ramlar det inte ut på "baksidan" dessutom blir det inte lika kladdigt att hålla.
Vilken succé det här blev till middag. Vi åt upp ett helt kilo kycklingfilé och alla tyckte det var såå gott. Isak åt tacosalsa till kebabrullen istället för kebabsåsen och tyckte att det var gott. Det här kommer vi göra många fler gånger. Nästa gång gör jag nog även en vitlöksdressing.

Det var första gången jag provade libabröd och jag tyckte de var riktigt goda. Hittar man inte libabröd kan man använda mjuka tortilla som man kan använda till tacos. Men jag är inte så förtjust i tortillabröd så det här var en positiv överraskning. De var inte så lätta att hitta däremot, till slut hittade vi det på Willys.

fredag 8 juli 2011

Sallad med nektariner

Stackars Isak har bränt sig i ansiktet, på ryggen och på axlarna. Han är jätteröd och det gör ont när han ska sova och täcket eller lakanet rör ryggen. Har smörjt in honom med Aloe Vera Gelly som jag hoppas ska svalka lite. Han har varit ute i en pool hela dan och enligt temperatur.nu har det varit över 30 grader i Boden där han varit. Vi har 30 grader inomhus så snart ska jag gå ner i källaren, och lägga mig och läsa, för där är det betydligt svalare.

Nu är nektarinerna billiga och goda så då passar vi på att äta dem som de är och använda dem i sallad. Har ni fler tips vad man kan använda nektariner till?
Sallad med nektariner
ruccolasallad
2 tomater
2 nektariner
gräslök

Täck ett fint fat med ruccola.
Tärna tomater och nektariner. Lägg ovanpå ruccolan.
Klipp gräslök över.

Somrig och god sallad som passade bra till grillad lax. Jag hade tänkt smula över lite mozzarella också men det glömde jag bort. Jag får försöka komma ihåg det nästa gång istället.

Sol och bad

Tittar bara in en snabb sväng för att visa hur bra vi har haft det idag...liksom många andra dagar den här underbara sommaren med skinande sol mest varje dag.
Olivia och Ida badar i Luleälven. Härligt, eller hur?

Isak följde med en kompis till ett utomhusbad i Boden, men jag och tjejerna åkte till mormor och morfar som vanligt och badade där. Sedan åkte vi till ett sommarcafé där vi fikade och myste ett tag. Middagen är precis avslutad, vi åt god grillad lax, färskpotatis, citronsås och nektarinsallad. Jag återkommer senare med nektarinsalladreceptet.