Nu har jag lyckats slita mig från det fina vädret och gå in en sväng för att meddela vinnarna i Knorr-tävlingen. Den här gången är de extra kul att meddela vinnarna för ALLA som kommenterade tävlingsinlägget vinner. Maila era adresser till mat-ro@hotmail.se så skickar jag kryddmixen+stekpåsen till er.
Jag ska försöka hinna skriva in ett recept lite senare i dag. Fast det blir kanske lite svårt eftersom det är säsongspremiär på både Allsång på Skansen och Morden i Midsomer. Men blir det inte i kväll så blir det imorgon. Jag har glömt att ge er ett jättegott salladsrecept med jordgubbar och mozzarella. Det var riktigt mumsigt och vi har hunnit äta det flera gånger.
tisdag 28 juni 2011
måndag 27 juni 2011
Kom ihåg tävlingen
I dag är sista chansen att kunna vinna Knorrs Bag of Taste - kryddmix och stekpåse. Jag lottar ut flera stycken så det är stor chans till vinst för er. Klicka här för att komma till tävlingen. Imorgon drar jag eller barnen vinnarna.
Vi har haft sovmorgon idag men nu ska jag ordna frukost och gå ut och äta på altanen för det är soligt och varmt redan. Det kommer nog bli en härlig dag i dag. Har ni också kanonväder idag?
Vi har haft sovmorgon idag men nu ska jag ordna frukost och gå ut och äta på altanen för det är soligt och varmt redan. Det kommer nog bli en härlig dag i dag. Har ni också kanonväder idag?
söndag 26 juni 2011
Nattjästa rågsiktsfrallor
Vilken mysig och härlig dag det har varit i dag. Vi började redan i morse med att äta en härlig frukost med nygräddade frallor som hade jäst i kylskåpet under natten. Sedan på eftermiddagen hade vi hela trädgården full med folk, det var kusiner både till mig och barnen här. Då fikade vi bland annat en nygjord knäckig rabarberpaj. Vi har även börjat planera Idas första barnkalas som hon ska ha nästa söndag, fyra dagar innan hon fyller 4 år. Hon tycker att det är såå spännande.
Nattjästa rågsiktsfrallor
0,5 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl rågsikt
Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt honung, olivolja, salt och rågsikt. Blanda ihop degen som ska vara ganska kladdig.
Täck med handduk och ställ i kylen över natten.
Ta fram degen på morgonen och häll ut den på rejält mjölat bakbord, knåda inte.
Häll över lite mjöl, skär i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.
Det är så gott med nygräddat redan till frukost. För att inte frallorna ska bli för kompakta gäller det att degen är kladdig när man ställer den på jäsning på kvällen.
Nattjästa rågsiktsfrallor
0,5 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl rågsikt
Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt honung, olivolja, salt och rågsikt. Blanda ihop degen som ska vara ganska kladdig.
Täck med handduk och ställ i kylen över natten.
Ta fram degen på morgonen och häll ut den på rejält mjölat bakbord, knåda inte.
Häll över lite mjöl, skär i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.
Det är så gott med nygräddat redan till frukost. För att inte frallorna ska bli för kompakta gäller det att degen är kladdig när man ställer den på jäsning på kvällen.
Västerbottenssill
Igår var det soligt och varmt och det vädret verkar fortsätta i dag fast med lite mer blåst. Perfekt torkväder alltså, ska försöka tvätta bort lite smutstvätt.
Vi åt ingen sill-lunch på midsommarafton därför gjorde jag en silltallrik till förrätt istället. På silltallriken fanns färskpotatis, lite ägg, en hjärtformad smörgås, inlagd sill och västerbottenssill.
Västerbottenssill
420 g (1 burk) 5-minuterssill
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1.5 dl riven västerbottensost
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 msk dijonsenap
1 krm cayennepeppar
salt och nymalen peppar
Låt sillen rinna av noga i ett durkslag.
Blanda samman övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och nymalen peppar.
Jag brukar tycka att sill med klar inläggning är godare, t.ex. löksill, citronsill eller inlagd sill. Men det här var en riktigt god sill som jag kommer göra fler gånger. Det är ju dessutom så himla smidigt med 5-minuterssillen som inte behöver förberedas någonting den är t.o.m skuren i bitar. Bara att blanda ihop och sen färdig att äta.
Igår skar jag 3 kg rabarber till den absolut godaste saften - rabarbersaft. Den har stått med varmt vatten och citron tills i dag och senare ska jag sila och tillsätta socker och citronsyra sen är den klar att avnjutas. Vi har så enormt mycket och stor rabarber. Det märks knappt att jag har tagit nå. Grannarna började prata om att de skulle köpa en rabarberplanta men det tyckte jag var onödigt så jag sa åt dem att ta en planta (eller vad det heter) från oss och det märks knappt heller. Hoppas den tar sig hos dem så att de också får njuta av härlig rabarber.
Nu ska jag baka ut och grädda frallor som har kalljäst i kylskåpet i natt sen ska vi äta en god frukost.
Vi åt ingen sill-lunch på midsommarafton därför gjorde jag en silltallrik till förrätt istället. På silltallriken fanns färskpotatis, lite ägg, en hjärtformad smörgås, inlagd sill och västerbottenssill.
Västerbottenssill
420 g (1 burk) 5-minuterssill
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1.5 dl riven västerbottensost
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 msk dijonsenap
1 krm cayennepeppar
salt och nymalen peppar
Låt sillen rinna av noga i ett durkslag.
Blanda samman övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och nymalen peppar.
Jag brukar tycka att sill med klar inläggning är godare, t.ex. löksill, citronsill eller inlagd sill. Men det här var en riktigt god sill som jag kommer göra fler gånger. Det är ju dessutom så himla smidigt med 5-minuterssillen som inte behöver förberedas någonting den är t.o.m skuren i bitar. Bara att blanda ihop och sen färdig att äta.
Igår skar jag 3 kg rabarber till den absolut godaste saften - rabarbersaft. Den har stått med varmt vatten och citron tills i dag och senare ska jag sila och tillsätta socker och citronsyra sen är den klar att avnjutas. Vi har så enormt mycket och stor rabarber. Det märks knappt att jag har tagit nå. Grannarna började prata om att de skulle köpa en rabarberplanta men det tyckte jag var onödigt så jag sa åt dem att ta en planta (eller vad det heter) från oss och det märks knappt heller. Hoppas den tar sig hos dem så att de också får njuta av härlig rabarber.
Nu ska jag baka ut och grädda frallor som har kalljäst i kylskåpet i natt sen ska vi äta en god frukost.
lördag 25 juni 2011
Chokladmousse - Lchf
Vi hade inte planerat något för midsommarafton och eftersom det regnade vid lunch blev det inte den traditionsenliga lunchen på Hägnan för att åtminstone se en midsommarstång med tillhörande sånger. När solen sedan kom fram på eftermiddagen bestämde vi oss för att grilla och bjöd hit brorsan med familj och mamma och pappa. Det blev en mysig kväll med sill, grillat och jordgubbar.
Jag hade bland annat gjort en chokladmousse enligt lchf, som var riktigt god utan att sockras. Jag var lite feg och tog hälften 70%-ig och hälften 85%-ig choklad. Men nästa gång tar jag nog mer 85%-ig choklad eftersom jag tycker om riktigt mörk choklad.
Chokladmousse - Lchf
100 g mörk choklad (jag använde 50g 70%-ig choklad och 50g 85%)
2 äggulor
2,5 dl vispgrädde
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna något.
Vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ordentligt så det blandar sig till en slät smet.
Vispa grädden, men inte för hårt. Rör ner lite av den lättvispade grädden i chokladsmeten och blanda ordentligt.
Tillsätt resterande grädde och rör om tills allt är ordentligt blandat (vispa inte för hårt, då blir det grynigt).
Häll upp i portionsglas och låt stå kallt i kylen tills det stelnat.
Servera med vispad grädde och bär.
Jag hällde upp i 7 portionsglas och det tyckte jag blev rätt lagom mängd efter en ganska kraftig middag. Men du avgör själv hur stora efterrättsportioner du vill göra.
De som hellre ville ha en jordgubbstårta till efterrätt fick det för jag hade gjort en av de absolut enklaste tårtorna. Det är köpt marängbotten, víspad grädde och jordgubbar. Jag tycker den är riktigt god och eftersom köpt maräng ofta är äggfritt har vi den alltid på Idas kalas.
Jag hade bland annat gjort en chokladmousse enligt lchf, som var riktigt god utan att sockras. Jag var lite feg och tog hälften 70%-ig och hälften 85%-ig choklad. Men nästa gång tar jag nog mer 85%-ig choklad eftersom jag tycker om riktigt mörk choklad.
Chokladmousse - Lchf
100 g mörk choklad (jag använde 50g 70%-ig choklad och 50g 85%)
2 äggulor
2,5 dl vispgrädde
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna något.
Vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ordentligt så det blandar sig till en slät smet.
Vispa grädden, men inte för hårt. Rör ner lite av den lättvispade grädden i chokladsmeten och blanda ordentligt.
Tillsätt resterande grädde och rör om tills allt är ordentligt blandat (vispa inte för hårt, då blir det grynigt).
Häll upp i portionsglas och låt stå kallt i kylen tills det stelnat.
Servera med vispad grädde och bär.
Jag hällde upp i 7 portionsglas och det tyckte jag blev rätt lagom mängd efter en ganska kraftig middag. Men du avgör själv hur stora efterrättsportioner du vill göra.
De som hellre ville ha en jordgubbstårta till efterrätt fick det för jag hade gjort en av de absolut enklaste tårtorna. Det är köpt marängbotten, víspad grädde och jordgubbar. Jag tycker den är riktigt god och eftersom köpt maräng ofta är äggfritt har vi den alltid på Idas kalas.
fredag 24 juni 2011
Guldbröllop
Igår firade mamma och pappa guldbröllop, dvs 50 år som gifta. Det firades med en heldag där alla deras barn och barnbarn var med. Vi började med att äta lunch några mil utanför Luleå, sedan var vi på en grisfarm och alla som ville fick provhålla en liten griskulting. Jag blev så allergisk, förmodligen av allt hö, så jag var tvungen att gå och sätta mig i bilen. Därefter for vi till Arcusbadet och där var det jättelugnt så vi hade en mysig eftermiddag med bad och picnic-fika. När vi var klara där for vi hem till mamma och pappa där vi skålade i champagne och sedan åt en middagsbuffé som vi avslutade med kladdkaka och chokladmousse.
Det var jag som planerade maten och det var inte det enklaste eftersom en äter enligt lchf och då äter mycket ägg, men det fanns två ägg-allergiker också. Sedan har vi en vegetarian som gärna äter skaldjur, men eftersom en är väldigt känslig mot skaldjur ville vi inte ha det på buffén. Till slut såg bufféen ut så här:
Det var jag som planerade maten och det var inte det enklaste eftersom en äter enligt lchf och då äter mycket ägg, men det fanns två ägg-allergiker också. Sedan har vi en vegetarian som gärna äter skaldjur, men eftersom en är väldigt känslig mot skaldjur ville vi inte ha det på buffén. Till slut såg bufféen ut så här:
kycklingben
honungsmarinerad fläskytterfilé
rostbiff
parmaskinka
löjrom
morotspaj
kantarell- och västerbottensostomelett
pastasallad
jordgubbs- och mozzarellasallad
rödbetssallad
pasta
gurkbitar
honungs-, vatten- och galiamelon,
morotsstavar
rädisor
jordgubbar
citronfraiche
crème fraiche
chiliaioli
limeaioli
bearnaisesås
cheddarost
brieost
baguetter
kex
Nu ska jag börja ordna för midsommarmiddagen. Till förrätt blir det en silltallrik och sedan grillar vi för att avsluta med jordgubbstårta. Är det någon mer som äter liknande i dag?
tisdag 21 juni 2011
Köttfärs- och potatisgratäng
Semester, jag har semester. Så härligt! Tyvärr är inte vädret lika härligt, regnet har vräkt ner i snart två dygn utan uppehåll. I fyra och en halv vecka ska jag vara ledig nu sen jobbar jag i en vecka och därefter är jag ledig i ytterligare två veckor. Det gäller att passa på att ha lång sommarledighet så länge man har föräldraledighet att ta ut. Sen får man väl nöja sig med 4-5 veckor.
Resten av den här veckan kommer jag nog tillbringa en hel del tid i köket. Roligt! Dels ska jag laga mat till mamma och pappas guldbröllopsdag och dels till midsommar. Midsommarmenyn är inte riktigt klar än. Vi brukar ha picnic-lunch men om det här vädret fortsätter föredrar jag nog att vara hemma och inomhus.
Köttfärs- och potatisgratäng
ca 10 potatisar, skivade
1 gul lök, skivad
5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater
0,5 dl chilisås
2 msk tomatpesto
1-2 dl fetaost
salt och peppar
Lägg potatis, lök, grädde och mjölk i en kastrull. Krydda med salt och peppar.
Sjud under lock 10-15 minuter.
Stek färsen. Häll på tomaterna, chilisås och tomatpesto, smaka av med salt och peppar och låt puttra några minuter. Blanda sist i fetaosten.
Varva potatisen och färsen i en ugnsform.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 30 minuter eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.
Servera med en sallad.
Olivia som inte brukar tycka om köttfärs-rätter tyckte att det här var riktigt gott. Men Isak tyckte inte om det, men det kan bero på att han var trött och på lite dåligt humör. Jag hade inte förberett något men det gick ändå ganska snabbt att få maten på bordet. Medan gratängen blev klar i ugnen gjorde jag sallad. Har man mer framförhållning kan man ju förbereda så att den bara behöver gratineras och bli varm i ugnen.
Jag kokade grädden och potatisen i en stor emaljerad gjutjärnsgryta och sedan hällde jag i köttfärssåsen dit och rörde om innan jag ställde in den i ugnen. Bättre att göra så istället för att koka potatisen i en kastrull, göra köttfärssåsen i en annan och sen varva allt i en ugnsfrom. Allt för att minimera disk.
Resten av den här veckan kommer jag nog tillbringa en hel del tid i köket. Roligt! Dels ska jag laga mat till mamma och pappas guldbröllopsdag och dels till midsommar. Midsommarmenyn är inte riktigt klar än. Vi brukar ha picnic-lunch men om det här vädret fortsätter föredrar jag nog att vara hemma och inomhus.
Köttfärs- och potatisgratäng
ca 10 potatisar, skivade
1 gul lök, skivad
5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater
0,5 dl chilisås
2 msk tomatpesto
1-2 dl fetaost
salt och peppar
Lägg potatis, lök, grädde och mjölk i en kastrull. Krydda med salt och peppar.
Sjud under lock 10-15 minuter.
Stek färsen. Häll på tomaterna, chilisås och tomatpesto, smaka av med salt och peppar och låt puttra några minuter. Blanda sist i fetaosten.
Varva potatisen och färsen i en ugnsform.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 30 minuter eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.
Servera med en sallad.
Olivia som inte brukar tycka om köttfärs-rätter tyckte att det här var riktigt gott. Men Isak tyckte inte om det, men det kan bero på att han var trött och på lite dåligt humör. Jag hade inte förberett något men det gick ändå ganska snabbt att få maten på bordet. Medan gratängen blev klar i ugnen gjorde jag sallad. Har man mer framförhållning kan man ju förbereda så att den bara behöver gratineras och bli varm i ugnen.
Jag kokade grädden och potatisen i en stor emaljerad gjutjärnsgryta och sedan hällde jag i köttfärssåsen dit och rörde om innan jag ställde in den i ugnen. Bättre att göra så istället för att koka potatisen i en kastrull, göra köttfärssåsen i en annan och sen varva allt i en ugnsfrom. Allt för att minimera disk.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)